Думи, които "излизат" от употреба

• 168 710
  • 5 502
  •   3
Отговори
# 5 370
Дори имаше една "култова" чалга песен с тази тема - "Батальонът се строява".

Това не е чалга, а войнишки фолклор, който някой е решил в последствие да претвори в чалга. Подобно е и с хита "Шушана" - стара лагерна песен.

Аз съм от по-старото поколение, не сме пели такива песни по екскурзии. За тази група дори не бях чувала.

Тук вече си глътнах граматаиката... Не мога да повярвам, че някой не знае Омега и знаменития им блус. Дъщеря ми ги знае...

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 12:26 от Черна станция

# 5 371
Дори имаше една "култова" чалга песен с тази тема - "Батальонът се строява".

Това не е чалга, а войнишки фолклор, който някой е решил в последствие да претвори в чалга. Подобно и е хита "Шушана" - стара лагерна песен.

Аз съм от по-старото поколение, не сме пели такива песни по екскурзии. За тази група дори не бях чувала.

Тук вече си глътнах граматаиката... Не мога да повярвам, че някой не знае Омега и знаменития им блус. Дъщеря ми ги знае...
И моята дъщеря го знае, но синът ѝ вероятно не. Ще трябва да го изпитам.Stuck Out Tongue Winking Eye
Омега и Локомотив GT бяха много популярни, но сега къде ли ще ги чуеш? Освен ако имаш записи или плочи.

# 5 372
Нито "Шушана", нито "Омега", нито "Локомотив" са ми познати.

Дадох пример за любим хит на моите съученици, подобни или по-хард бяха популярни сред нас. Най-"меките" варианти бяха, примерно, Foreigner или White Snake. От българските - ФСБ. Всичко останало беше по-хард.
В езикова гимназия съм учила, никой не слушаше (или поне не си признаваше) сръбско и подобно.

Който помни - имахме военно обучение, вече не помня кога, май в началото на 10 или 11 (последен) клас, някъде в района на Говедарци (Самоковско). Паднахме се с (тогавашната) СХУПИ - художествена гимназия по приложни изкуства. На първия купон (дискотека) на плаца, като пуснаха хард/хеви рок, девойките от СХУПИ като се качиха на раменете на съучениците си и шефът на военното обучение (лагера) загуби и звук, и образ. Laughing На третата песен прекрати мероприятието и отмени всякакви следващи такива.

# 5 373
  • Майничка
За по-малките песента на Омега вероятно е по-позната във версията на Скорпиънс "White dove". Имаше и български вариант преди "Батальонът се строява", забравила съм текста, но припевът завършваше  "...моля те, ела".
"Шушана" не си спомням да сме я пели по бригадите, макар че пускаха чат-пат по радиото и телевизията версията на Майк Брант и Нана Мускури.
Сръбското, да кажем, е било по-регионално, но хисарския поп беше във вихъра в средата на 80те.

# 5 374
Имаше две Сузани навремето (Шушана нямаше).
Една, която пеехме като деца – „О, Сузана“, в стил кънтри:

И другата Сузана, на Арт къмпани:

# 5 375

Сръбското, да кажем, е било по-регионално,

Определено регионално, в София и на запад от София хората опитваха да си слагат специални антени по покривите, за да хващат сръбска телевизия. Но имаше и немалко случаи, когато властите, като видеха такава антена, ходеха по къщите и караха да я махат.

Но аз и съучениците ми не сме изпитвали и желание да слушаме сръбска музика. Като се замисля, май единствената сръбска песен, която помня и съм слушала, е песента от филма "Горещ вятър". Доста късно се реших да гледам и "Ъндърграунд", заради дълбоката ми непоносимост към сръбска музика, тази, от която тръгна чалгата в България.

Кънтри вариантът на Сузана го знам и сме го пели.
https://www.youtube.com/watch?v=VTQ8C2wIEj8

Към всякакви Малини, Къпини, Дуди и подобни, вече по-западняшко звучащи, артистични псевдоними нямам никакъв интерес.

# 5 376
  • Майничка
Е, после й излезе името "Шушана", но тази версия:

# 5 377
Омега няма нищо общо със сръбско. Тяхната песен беше май единственото соц парче, пробило в топа на западните класации. 

# 5 378
Не може да не сте слушали песни на сръбската Бело дугме? Бяло копче,в превод.

# 5 379
Тази Шушана не съм я слушала в оригинал. Но "Момичето с перлените коси" беше голям хит!

# 5 380

Гергьовден съм слушала само, заради Ъндърграунд. И май дотам. Но бях доста след гимназиалната възраст вече.

То и Бела чао съм слушала в изпълнение на Горан Брегович (и не само в негово). Но не ми хареса.

# 5 381
  • Пловдив
Те пергел не знаят ти питаш за рапидограф  Simple Smile

Ами "кривка"?   Е те това е изчезнала дума.
Младите студенти - строителни инженери и архитекти така ги започват. С рапидографи и паус. Чак после отиват на компютър.

# 5 382

Не сме. По мое време единствената сръбска група, която слушахме, беше „Сребърни крила“. Всички момичета бяхме влюбени във Владо, солиста. Голяма драма ми беше, че бях на морето, когато правиха концерт в нашия град. Laughing

# 5 383
  • Пловдив
Кой е солиста?!

# 5 384
Вторият от ляво надясно. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт