Думи, които "излизат" от употреба

• 168 286
  • 5 483
  •   1
Отговори
# 5 415
+1 към предното мнение.

# 5 416
Този цитиран речник дали е достоверен? И аз не съм чувала прежулям за разпространявам.
За въже точно прежули бих ползвала.
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B6%D1%83%D0 … 0%B2%D0%B0%D0%BC/

Секретер е точно скритото писалището, така се нарича на немски.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 03:59 от Di Soleil

# 5 417
  • Майничка
Според мен, въжето ще ми ожули ръцете, защото ще го направи еднократно. Виж, ако се налага да го дърпам продължително и то травмира кожата ми все повече, тогава ще я прежули.

# 5 418
Кантонерка, като за шкаф, нали?
Скрит текст:

Точно това, повечето такива са заминали на боклука при ремонти на учреждения.

Ето, и думата "учреждение" (ведомство) вече рядко се използва.

Иначе за кантонерка имаше чиновническа шега - понякога я наричаха "шантонерка". Laughing

За "прежулвам" - преди да построят НДК, имаше една пързалка-слонче (мраморно) до плочите на Първи и Шести пехотен полк. Там ми се прежулваха д@пето и бедрата от пързаляне.

Сетих се наскоро и за израза/думата "колендрО/да замирише на колендрО" - това е специфичната миризма на озон при гръмотевична буря. Още преди да е заваляло, докато небето е покрито с оловносиви облаци, започва да се носи такъв мирис. Явен признак, че трябва да побързаш да се прибереш, ако си навън, защото ще вали силен дъжд, евентуално и с гръмотевици.

Скрит текст:
А ето какво казва ИИ, съвсем различно от това, което аз знам.
Фразата "да замирише на колендро" е поетично изразяване, което означава да се върне нещо старо и забравено, да се възроди красива миризма и атмосфера на лятна природа, контрастираща със застоялата миризма на града. Тя предизвиква образи на летни пейзажи – косени ливади, узряло жито и догарящи клади – които изчезват от градския живот и се заменят с усещане за промяна и свежест.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 07:14 от man_darin_ka

# 5 419
  • Пловдив
ИИ не е наясно. Когато не знае, ИИ лъже, измисля си. Точно снощи написах, че наскоро при въпрос за фериботи Гърция- Италия ИИ си измисли несъществуващо пристанище.

# 5 420
# 5 421
Кантонерка за мен е жена кантонер.
На шкафа му казвахме картотечен шкаф.

# 5 422
Бабата на ММ наричаше колендро някакво растение, но не помня кое. В нета намирам, че е диалектно на кориандър. Та преди дъжд миришело на това растение.

# 5 423
В Звездни войни нямаше ли "ходещи кантонерки"?
Yum

# 5 424
Намирам обаче и много странно друго значение, което никога не съм чувала https://dumite-bg.com/words/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D1%83%D0%BB%D1%8F. Може би става дума за омоним.
Тук се е получило характерно объркване от недоглеждане.
Сайтът "dumite-bg.com" дава следното значение:

Но вие не сте кликнали на линка към сайта, а сте прочели генерираното от ИИ, ПОД линка към сайта:

За максимална достоверност, ползвайте само официалните речници или утвърдени източници.
Случайни сайтове и генерирани от ИИ отговори могат само да ви хвърлят в недоумение или сериозно да ви заблудят.

# 5 425
  • Обран бостан ;)
Yum

Канонерки бяха.

От "cannon" - оръдие.

# 5 426
Почти бях сигурна, че колендро е някакво растение, но вие ме разколебахте. Затова проверих.
Ами, права съм била. Simple Smile

Цитат
КОЛЀНДРО̀1, мн. няма, ср. 1. Едногодишно тревисто растение — плевел от семейство сенникоцветни с дребни бели цветове, които по време на дъжд или при разтъркване издават тежка, специфична миризма. Bifora radians. Къде обяд откъм Балкана се зададе облак — грамаден и бял като пряспа сняг. Облакът наближаваше и непрекъснато дуднеше; повя студен вятър, замириса на колендро. Ил. Волен, ДД, 143. Страшен грохот разклати сградата, в кабинета проникна влажна миризма на колендро, по стъклата удариха първите едри капки дъжд. А. Наковски, МПП, 7-8. Трещяха летните гръмотевици, светкавици опасваха небето, .. Чуден беше животът след бурята! Миришеше на колендро, лъхаше на прясна зелена шума, измита от дъжда. К. Калчев, ПИЖ, 70-71. А сутрин бреговете са прекрасни, / .. / Зад тях примамливо се стелят зеленеещи ливади, / звънят стада и нейде пак вали /I и чак до тук се носи мирис на колендро... Н. Стефанова, РП, 13-14.

2. Бот. Род едногодишни тревисти растения от семейство сенникоцветни, обикн. плевели, които съдържат етерично масло, отблъскващо насекомите. Bifora.

— От. гр. κολίανδρον. Други (диал.) форми: колѐндра, колѐдра.

КОЛЕНДРО̀2, мн. -а̀, ср. Диал. 1. Дървен или метален валяк за валиране на почвата след оране. Валякът е или дървено тежко колендро, или пък от желязо изляни колендра, с кого валят оранта подир сеитбата и заораванието. Ц. Гинчев, УЗ, 38.

2. Диканя.

— От. гр. κολίανδρον. — Други (диал.) форми: колèндра, колèдра.

Ето и снимка:

# 5 427
Растение има, но миризмата преди буря е точно на озон.
"Названието „озон“ означава на гръцки „миришещ“. Всеки, който е дишал въздуха след силна гръмотевична буря или в близост до електрически разряд, познава добре миризмата на този газ.
Простото вещество озон се състои от три атома кислород."

Ако ИИ не се справя с обикновено търсене с ключова дума/израз и верността на отговора зависи от това как е зададен въпросът, значи има какво да учи още от естествения интелект.

Yum

Канонерки бяха.

От "cannon" - оръдие.

Има и термин - "дипломация на канонерките"
https://en.wikipedia.org/wiki/Gunboat_diplomacy

# 5 428
  • Пловдив
Преди малко употребих дума, за която колегата ме попита какво означава.
На битима - на края, явно много турцизми са останали в езика на старите хора в нашия край.

# 5 429
Този цитиран речник дали е достоверен? И аз не съм чувала прежулям за разпространявам.
За въже точно прежули бих ползвала.
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B6%D1%83%D0 … 0%B2%D0%B0%D0%BC/

Да, има само два дигитализирани речника на ИБЕ на БАН в интернет. Цитираният е Тълковният речник на българския език, аз също често го ползвам за справки в тази тема.

И отскоро - Beron.bg, който отразява нормата на правописния речник.
Всичко друго е менте и цитирането на всякакви други сайтове няма особен смисъл.

Изключение прави про боно сайтът на Павлина Върбанова "Как се пише", който е безупречен и попълваше правописните празнини преди качването на Берон. (А и сега.)

Общи условия

Активация на акаунт