Думи, които "излизат" от употреба

• 171 207
  • 5 545
  •   1
Отговори
# 5 520
Сокак, сокаци.

# 5 521
Стъргало. В смисъл на главната улица.

Смисълът не е този, а малко по-друг. Някога Раковска е била стъргарлото, а доколко е била главна тогава, не зная. В Русе и във Варна стъргалото е било точно по техните главни улици, но са го наричали движение.

# 5 522
  • пустинен пъпеш
Струва ми се,че глаголът светна в см. кажи ми,обясни ми,напр. светни ме къде да намеря.... и просветна,напр.вече ми просветна след покачване/понижаване на кръвното почти не се използват в такъв контекст.

# 5 523
В София никога не е имало "стъргало" в смисъл, че не е имало само 1 главна улица за разходка, както и никога софиянци не са използвали тази дума в този смисъл. В София има В центъра (не НА центъра), в центъра са са отивали и са се разхождали. Не само по  Раковска, защото има доста други улици В центъра, по които са се разхождали.

# 5 524
Струва ми се,че глаголът светна в см. кажи ми,обясни ми,напр. светни ме къде да намеря.... и просветна,напр.вече ми просветна след покачване/понижаване на кръвното почти не се използват в такъв контекст.

О, според мен си е често срещано и в случая има съвсем буквално значение - наистина ти просветва пред очите като ти мине болката или каквото там

https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D … D0%B8%D1%82%D0%B5

# 5 525
  • пустинен пъпеш
Поне от около 8г. не съм чувала употребата на посочените значения на този глагол.

# 5 526
Значи не те е боляла глава и изненадващо да спре .

# 5 527
При нас стъргалото беше  по гезмето.

# 5 528
  • Майничка
В Пловдив е един тегел по Главната, откакто оттам не минава ГТ.

# 5 529
А другаде е ларго.
Срещнахме се на ларгото.

# 5 530
В София никога не е имало "стъргало" в смисъл, че не е имало само 1 главна улица за разходка, както и никога софиянци не са използвали тази дума в този смисъл. В София има В центъра (не НА центъра), в центъра са са отивали и са се разхождали. Не само по  Раковска, защото има доста други улици В центъра, по които са се разхождали.

Това за Раковска го говореше Борис Годжунов.

# 5 531
  • Пловдив
А другаде е ларго.
Срещнахме се на ларгото.
Ларго си е архитектурен термин. Не е местен жаргон.

# 5 532
Питай ямболии и сливналии.

# 5 533
  • пустинен пъпеш
Значи не те е боляла глава и изненадващо да спре .
Не съм чувала отдавна просветна ми вече,употребена от заобикалящи ме.
Стъргало съм чувала в бургаско,а гезме в Северна България.

# 5 534
Във Варна е ларго.
В началото на 20. в. е имало автомобилен трафик по главната улица, но след приключване на работния ден е било забранено движение на автомобили.
Тогава са излизали да се разхождат с красиви рокли, бомбета и бастуни...

Общи условия

Активация на акаунт