Работа от вкъщи - по-скоро проблем

• 5 729
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Подкрепям Лиси.
Аз, например, докато работех от вкъщи и след като спрях да работя, освен спорта, изкарах няколко курса, повиших си нивото на език, който само базово бях учила и т.н.
Да не би вкъщи да се разпиляваш, вярвайки колко много време имаш за всичко и то просто да изтича около теб (пишеш, че ставаш в 7-8 и в 10 си в залата, а това са 2-3 часа, които само в пиене на кафе ли минават, колкото и да е далеч залата)? Или пък задълбаваш в битовизмите? Защото чак всеки ден пералня, чинии и т.н. само за двама души, а при такова разминаване сигурно се храните отделно един от друг и надали се трупа толкова домакинска работа.
Как обичаш да се разнообразяваш, освен работа и спорт? И какъв спорт практикуваш?
Спортът също е страхотна опция за общуване и аз така срещнах много хора,с които ми е приятно да общувам.

# 16
  • София
Домакинските задължения ги правя по различно време. Сутрин в тези 2-3 часа включвам сутрешното кафе, закуската, оправянето на багажа за тренировка и някой път още на сънена глава пускам прахосмукачки и някакви битовизми както казвате. Имам чувството, че някой път се случва да се мотая повече и заради мъжа ми, като сме двамата заедно и някакси по-флегматично се случват нещата.

Сега съм решила да пробвам да ставам 1 час по-рано и да съм малко по-организирана, за да си издърпам всичко с един час назад и съответно да ми остава повече време дори ей така да почета малко книга.

Истината е, че ''почиствам'' това и онова всеки ден и това го правя откакто започнах да работя вкъщи, защото всичко ми е пред очите и имам повече време. Не съм като преди да имам 2 дни почивка, един от които от сутрин до вечер чистене, защото не съм имала време през седмицата.

Освен спорта, към момента единственото ми друго развлечение са пътуванията, които невинаги успяваме да направим и не толкова често, колкото ми се иска най-вече заради разминаването ни на почивни дни, дали финансова възможност и тн.

Иначе спортът е фитнес, от около десетина години го правя това, на моменти имам и клиенти, с които провеждам тренировки, но това е от дъжд на вятър - тази си професия сама по себе си е така, на приливи и отливи.

Записах се на йога. Та от съвсем скоро един път в седмицата ходя сутрин на йога (само един е сутрешния час, който мога да посещавам, другите са привечер през седмицата).

Например откривам си като грешка, че работя на кухненската маса, където обикновено това място го свързвам с приятни емоции и хранене с любимия човек или вечер гледаме филм, тоест смесвам работата с приятното и за мен в момента няма разлика между работното място и мястото за разпускане, ако ме разбирате какво искам да кажа. Така че и това ще го променя.

# 17
Аз съм частично във Вашата ситуация. Работя изцяло от вкъщи от 12 до 20. Разликата е че имам 2 малки деца: на 6г и на 2г. Ставам в 7. Те в 7:30. В 8:30 ги оставям в градината. От 9 до 10:30 в различните дни съм или на плуване, или на курс по немски, или се мотаем с приятели/колеги из някой парк или върша някаква работа (пазар основно) или помагам с бездомни животни. В 11ч съм вкъщи - 30 мин битовизми: пускам пералня, прахосмукачка, прах - не всичко всеки ден, а всеки ден по нещо. После 30 мин си пускам музика, взимам си книга и си почивам.
12-20 работа, но между задачките успявам да простра или да прибера дрехи, да сложа нещо да се готви. В 19ч мъжът ми се прибира с децата и вечерят. В 20 съм при тях, хапвам, играем около час, приспивам ги в 21-21:30. После още час и нещо дооправям, гледаме филм, пием вино и най-късно в 23 съм в леглото и това е.
Трудно е когато свободното време не съвпада с масовото такова. И е лесно да се замотаеш докато другите работят. Трябва си дисциплина и да си приоритизираш важните неща, както и тези, които ти носят удоволствие.
Още повече че щом нямате деца цял уикенд можете да си правите каквото ви е кеф. Освен това е хубяво малко да се разнообразява. Всеки ден кафе-фитнес-битовизъм-работа-сън за мен е зациклящо. Аз бих сменила поне 2 пъти седмично фитнеса със социална дейност. И бих организирала уикенда така че да посещавам събития... Ох как ми се ходи повече на събития, но с деца е сложно. Мислете за възможностите, които имате.

# 18
Пробвала ли си да работиш от co-working space? На мен също ми дотяга работата от вкъщи и в тези дни просто си хващам лаптопа и отивам в някое тихо кафене с добър интернет, или си наемам бюро в co-working space. Дори и с никой да не завържа разговор този ден, самата смяна на обстановката ми оказва положително влияение и се усещам по-мотивирана и продуктивна. Кофтито в твоя случай е, че повечето такива споделени пространства работят до 18:00 часа, най-късно 20:00. Другия минус на този вариант е, че е обвързан с допълнителен разход.

# 19
  • София
Това даже не знаех,че го има. Ще разгледам. Не ме бърка,че ще извадя от джоба, само и само да се случи нещо 😀 Бях си мислила да се “паркирам” в парка до нас до някакви часове, стига да намеря някакво по-тихо кътче, където да се позиционирам.

# 20
Можеш също да се запишеш да учиш нещо, нов език например.
Освен това фирмите, които предлагат само хоум офис към момента вече са доста малко. Повечето са с хибриден модел, т.е. има задължителни дни, които са присъствени. През останалото време обратно - не е задължително да си хоум, можеш да работиш и от офиса ако искаш. Като добавим и работното ти време, което не е добро според мен, мисля, че ще е най-добре да се ориентираш към нова работа.

# 21
Роди си дете и после още едно- две и няма да  има драма 😁
Сериозно: имате толкова много време! А времето е много ценен ресурс. Замислете се над позитивите на сегашното Ви работно време.

# 22
Абе каквото и да си говорим, едно е да работиш 8 часа вкъщи и да си мълчиш сам със себе си, съвсем друго е да си сред колеги, с които да си поприказваш, докато работиш. Не ги разбирам тия хора, дето искат да седят сами вкъщи всеки ден по 8 часа (9 с почивката) мълчейки, независимо с колко приятели се срещат извън работното си време.

# 23
Здравейте, съфорумци. Имам едно питане към хората, които принудително трябваше да започнат работа от вкъщи по време на пандемията и то е как свикнахте?

До преди коронавируса работех като нормален човек в офис, но като цяло съм много деен човек. Всяка една предишна моя работа е била свързана с работа с клиенти и винаги съм била заобиколена от много хора и ежедневието ми винаги е било страшно забързано. Когато дойде пандемията и бяхме принудително затворени, в началото в обедната почивка правех кръгчета на квартала, защото не ме свърташе, но стисках зъби, защото мислех, че ще е временно. След като всичко до някаква степен се нормализира, очаквах, че и ние ще се върнем към старото си работно място, но не. Наеха се хора дори от други градове, защото видяха, че дистанционната работа не представлява никаква трудност и дори офиса се отдаде под наем на други хора. Колкото повече време минава, аз не свиквам, а точно обратното, започва да ме хваща все по-дълбока депресия. Страшно много ми липсва контакта с хора. Буквално всеки един мой ден се провежда така: вкъщи-фитнес-работа, което неминуемо отново е вкъщи и това е всеки божи ден в последните 2-3 години. Чувствам се меко казано като в затвор.

На моменти започнах да се карам с мъжа си за глупости, започнах да му правя проблем, че го няма през голяма част от деня, а всъщност не е проблема, че него го няма, а че аз съм вкъщи. Миналата година опитах да запълня тази липса на контакти с втора работа - издържах няколко месеца и се предадох. Не издържах на умората и напрежението. Кафета с приятелки няма да оправят нещата поради няколко причини. Първо не обичам да си губя времето така, второ малко са тези с работно време като моето 15ч - 23ч С мъжа ми се шегуваме, че даже няма къде да си нося дрехите.

Към този момент съм в кофти ситуация, а именно вариантът е да си сменя работата, което не съм вярвала, че някога ще ми се наложи поради такава нелепа причина. Разгледах вече няколко обяви, то пък сега е и модерно да се работи от вкъщи, едва намирам такива на място, в офис в моята сфера. От друга страна стои проблемът, че смяната на работа неминуемо означава по-малък доход поне в началото, което ще ме дръпне назад. Ни така, ни така.

Вие какво бихте направили на мое място и има ли някой от вас, който Е или е бил в такава позиция?

Това, което пишеш накрая не е вярно, а проекция на твоето състояние. Защо реши, че смятата на работа задължително означава по-нисък доход? Не е вярно. Защо реши, че масово се предлага работа от вкъщи, ами отново не е вярно. Ако ти търсиш офис, а се сещам за хора, които искат точно обратното и се оплакват, че няма предложения и уж обяви за хоум офис са всъщност обяви за работа на място. По-скоро масата имат обратния проблем, че ги връщат в офиса. Просто  осъзнай какво искаш и започни да си търсиш работа, смени бранша щом там няма това, което ти искаш. Трябва да си по-гъвкава и отворена за новото. При теб край, няма друга алтернатива, което въобще не е така. Не гледай само обявите, търси фирми, които ти допадат и си изпращай Св-то. Сама се самосаботираш и си слагаш ограничения, все още работата от вкъщи не е толкова масова, както ти си решила. А и е добре периодично да има промени, млада си, до пенсия ли ще работиш в тази фирма?

# 24
От една страна работното време ограничава, от друга липсата на жив контакт напряга, когато човек е общителен. Това са и проблемите на авторката. Вечер не може да пие едно вино, тя работи по това време...
Обаче сте прави, че без деца и ангажименти много лесно се намира социална среда стига човек да го желае.
И аз работя хоум офис от 2г. Еми супер ми е. Не губя време в трафик, не се съобразявам какви тоалети ще ми трябват (само блуза евентуално за оперативка) когато детето ми е болно не взимам болничен а работим заедно...има си плюсове. Ако искам мога да ходя в офиса, но нямам такова желание. Правя го рядко, колкото да поклюкарстваме да пиймем няколко кафета, да видим кой колко е надебелял. Joy

Непоискат съвет, търси сходна позиция със хибриден модел на работа.

# 25
  • София
Работя от 10 г хоум и ми писна. Да, гледаш си децата, като се разболеят, не взимаш болничен, не се нагласяш, но това започва да пречи в един момент. Преди 2 г си смених работата с такава с уж хибриден модел, ходели и в офиса. Е, да, ама не, същата работа, ходят много рядко, а да седя сама там също не е ок. Трудна работа!

# 26
  • София
Защо съм решила, че новата работа е свързана с по-нисък доход - защото в тази фирма съм от 4 години и за това време доста се издигнах, не говоря само финансово, ами чисто и като позиция. Това също ми е проблем, защото вместо да трупам стаж и опит в дадена сфера, отново трябва да се местя, доказвам наново и тн. Кой не иска стабилна работа и сигурен доход?

Не е задължително това за по-ниския доход, просто прегледах няколко обяви и това са ми впечатленията.

Освен това дамите, които казват, че си имат дечица и хоум офисът им е по-добре - това го разбирам, но аз съм на 26, вря и кипя, деца нямам. Даже куче нямам. Млад човек, затворен между четири стени…тц. Не става просто.

Да, има си своите плюсове, наистина не са малко. Вкъщи вече никога не е мръсно, неизпрано или разхвърляно. Работата ми е такава, че не е обвързана със строг график дори с почивките ми, често ходя до магазина, готвя, или гледам филм или правя нещо друго, което трябва да свърша. Но липсата на контакти надделява.

Говорих с шефовете си и обясних какво се случва. Имам вариант, в който да работя в офиса, когато реша, само че както споменах той е под наем, но има една-две стаи, които все още са наши и мога да ползвам тях, ако искам. Най-вероятно ще опитам и това преди да взема окончателно решение. Въпреки че и там пак самичко. Офисът ни се намира в много оживен квартал, пълен с магазини, хора и парк и преди правех доста обиколки.

Ще пробвам някакъв хибриден вариант да кажем отвреме навреме да ходя там, отвреме навреме да съм вкъщи и ще видим къде ще му излезе края.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 07:35 от Петенце

# 27
Напълно те разбирам. И аз съм хоум офис, донякъде по избор, всъщност така са поставени нещата, че реално нямам голям избор. Мога да ходя понякога на срещи с клиенти, ходя на събития, които правим, но хич не ми допада.
Имам дете, ходи на градина. Да го гледам у дома и да работя беше кошмар и напрежение и за двама ни.

Виждам плюсовете да не съм задължена да ходя всеки ден до офис, но така и не преодолях минусите. Нямам точно работно време, приблизително от 8.30-9 до 17.30 ч., рядко се налага да свърша нещо след работа.
Всякакви съвети да си намериш занимание, да учиш, да излезеш, са приложими до известно време. Не става. Не мога да си намеря кой знае какви занимания, които не ми отнемат от работния ден. Вечер след работа нито искам, нито мога да излизам редовно. Най-често съм в парка с детето. Мога да излизам по лични задачи, когато се наложи - всъщност почти не се налага, онлайн банкиране, онлайн това, дистанционно онова. Уча. И става още по-зле, защото за ученето се изисква да прекарвам време някъде на по-спокойно място, т.е. пак у дома. Излизанията и пътуванията не компенсират това.
Проблемът е, че над 10 години съм работила в офиси с много колеги, със срещи, с възможност да изляза, като ми писне на бюрото. После стана така, че или трябваше да работя сама от един офис или у дома. Предпочетох у дома. Следващият ни офис беше неудобен, т.нар. коуъркинг спейс, ама разделени на стаи. После излязох по майчинство и дойде пандемията. Връщането ни беше в нов офис, на кофти място, а отделно, че работата ми изискваше много често още в ранна сутрин да свърша нещо, после спешно се появи друго, пък да не губя време преди да тръгна за офиса да го свърша и т.н. Сега сме на още по-отдалечено и неприятно място, удобно само за част от екипа, т.е. ако ида там, ще се виждам с 1-2 души.
Приятелка, която също работи от тях, вече ми каза, че е свикнала, но има възможност да ходи до офиса им. Хубав е, удобен, обаче от толкова удобства не са предвидили достатъчно бюра за същинска работа, повече е за срещи и разговори.
И какво ми пречи на мен - хем работя от вкъщи, хем съм вързана по ред причини да го правя от София. И като гледам това е проблем на много приятели - ако искат да се преместят за постоянно някъде извън града в къща с двор, се оказва, че не са толкова хоум офис.

Накратко - съветът ми е да си търсиш нова работа. Едва ли ще ти падне кой знае колко дохода, деца нямате, още си свободна. Всъщност не само личното ти неудобство, цялото отношение на работодателя ти не ми харесва.

# 28
Петенце, аз си дадох менението от опита ми на 44-годишна леля, дето бленува за хоум офис, за да може да свърши с малко повече ангажименти покрай децата, а защо не - и да й остане време за малко спорт.
Всъщност работново време, което имаш, е наистина страхотно за млад човек. На твоята възраст нерядко срещите ни с приятели бяха в часове след 22-23. Явно просто това, което ти липсва, са социални контакти и би могла да мислиш в насока точно контакти във времето преди 15 часа. Щом спортуваш активно, може да помислиш дори да водиш своя група. Или някакви курсове преди това. Но работното ти време е златно за човек без деца.
Знаеш ли колко трудно се записва час за зъболекар, за лекар (айде, ти си млада, дано не ти се налага ходене по лекари), за маникьорист или фризьор след 17 часа или през уикенда или колко е трудно за човек със стандартно работно време да свърши нещо административно, защото се предполага, че по това време е на работа.

# 29
Защо не вземеш куче? Ще го разхождаш 2 пъти на ден и ще срещаш хора, пък докато е бебе ангажимента е по-голям.

Общи условия

Активация на акаунт