Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 66

• 19 184
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
И аз се чудя как ги пият.
И се сещам, че и аз пиех. И сладки неща ядях.
Но сякаш все едно не съм била аз, разбирате ли. Някаква друга шашава жена е била.
Понякога им завиждам. Апват бургери, дюнери, сладки и не им дреме. Някой са наясно за кз и инсулин, чели са, но продължават.
Онзи ден майка ми си купи дюнер. Но поръчала на автомата голям. И си изяде само плънката, а питката на гълъбите. И като си носи чинията вика, можеш ли да повярваш, че това щях да си го сложа  в стомаха?
Не знам, години минаха от последния ми дюнер и бургер. Стана ми тежко, гадно. Не става въпрос да съм чувствала вина, аз исках да се поглезя. Ама тялото ми е отвикнало, а и вкуса се е променил. И разбрах, че няма да ям май повече.
Понякога на работа взимат бургери. Ама много хубаво миришат, личи си, че хубави неща слагат. Понякога ми идва мисълта да попалувам, ама като се сетя колко ще ми е тежко, мне.
Макар че мога да взема, да изям кюфтето и другите без хляба. Ама да дам пет лева за това, мне...

Клеева тинктура съм взимала като съм била болна, но понякога и със сребърна вода.
Но това със сребърната е било вечер.
Не знам как да го включа сутрин, може би само във вода да бъде. С малко вит. с.

Хм, нека даде рецепта. Аз и за ванилия се замислих, да сложа ли, да не сложа ли. Чудя се, защото ще е суров крем, няма термича обработка. А и от плодовете ще си ухае достатъчно.
Абе ще го мисля как ще я направя. Или с чия или с желатин, пък другия път другояче.

Мерси Шарпи, така ще стане явно. Ще умувам за чия или желатин.

# 106
Тоник беше едничкото безалкохолно дето харесвах, щото нали неговият си хининов вкус прикрива захарта в него и не ми сладнеше толкова. С повечко лед и лимон пийвах чат-пат лятото, че и с глътка джин вътре, колкото за аромат. Ама си усещам после че съм пила подсладено, не ща вече. Пия си газираната вода и туйто. Виж за кола, фанта и прочие винаги съм се чудила и аз... Те толкова сладки че накъртват, после човек 5 пъти по-жаден.

Дюнер от някои места бих взела порция в кутия а не в питка, направо им казвам питката да си я задържат а да ми сложат повече салата. Тоз момък там ми и угажда на претенциите а не само да ми се радва. Не е идеално ама особено в момента не мога да придирям много и се случва да няма какво по-добро... Ще оправям щетите като мине този период, продължавам да се надявам че няма да са чак много големи, пооправила съм се вече за тия 5 години.

# 107
  • София
На мен ми се допива кока кола понякога. А не съм й почитател. Особено тази с лимон.

# 108
  • София
Аз си взимам веднъж на тримесечие. Без захар. Колкото да разнообразя напитките си.

# 109
На бившия ми пепсито ме е изкушавало понякога, много хубаво ми мирише на карамел. Но на вкус е ужасно, той точно диетично пиеше. А съм се излъгала да пийна глътка, а ми е останало сладко в устата за часове. И от нищо не се маха този вкус - вода, кафе, храна - стои си няколко часа. Умираше от смях като му вземех чашата само да я помириша и я връщах без да близна Grinning

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 07:37 от natka

# 110
Чак сега се включвам (нещо слънчасах днес след рд-то, постояхме пред залата- уж на слабо слънце и облаци някакви имаше, ама явно си е напичало и през облаците).😁
Благодаря на всички за чудесните пожелания!🤗🤗 Много сте мили!🙂
Ето и рецептата (за торта с диаметър 25-26 см, за торта 16-20 см или за по-ниска торта продуктите са наполовина, търпи и импровизации):

Торта "Баунти"

За брауни блата:
-250 грама шоколад 60%
-4 яйца
-240 грама масло (може и кокосово масло)
-2 ванилии или есенция ванилия
-щипка сол
-120 грама кокосово брашно
-около 20 грама какао (на око сложих)

За крема "Баунти":
- 240 грама кокосови стърготини (моите бяха от марките на Кауфланд и Лидъл)
- 400 грама крема сирене (използвах малките пакетчета от 100 грама от Лидъл)
-400 мл сметана 36% (лидълската, неподсладена е, но става и с 30% неподсладена)
-2 пакетчета ванилова захар (общо 16 грама)
-около 2 с.л. еритритол (не е задължителен)
-30 грама желатин (при мен бяха 2 пакетчета от 9 грама+ 1 пакетче от 10 грама)
-някакво количество вода- поне 150 мл за желатина, както и може би горе-долу същото или повече количество вода добавих и в крема (добавих за повече сочност на крема; докато се накисва желатинът, кокосовите стърготини поемат част от тази вода и поомекват)

За ганаша за заливката:
-150 грама шоколад 60% (може и с по-малко шоколад)
-около 100 мл сметана
-2-3 капки олио (за повече блясък ги добавих, не се отразява на вкуса)

За белия "ганаш" (не е задължителен):
- около 10 грама масло
-малко сметана 30% (че другата 36% не стигна)
-малко кокосово брашно, само колкото да стегне и да заприлича на бял ганаш

Украса- по избор, но аз използвах около 40-50 грама крема сирене на стайна температура (без да му добавям нищо), череши (лично избирани от Лидъл една по една- да са с дръжки, еднакъв цвят и размер и да нямат загнило или дефекти😆) и кокосови стърготини. Иначе може орехи, други ядки, плод или каквото ви харесва, а може и без декорации- ганашът си е доста вкусен и "натюр".😋

За брауни слоя се разтопяват шоколадът на парчета и маслото (уж на водна баня трябва, но аз директно в тигана разтопявам по бързата процедура- ако ме види някой Шеф, сигурно ще припадне😅). Маха се от котлона и се охлажда леко, добавят се яйцата внимателно (да не станат на бъркани яйца) и после и останалите съставки. Пече се на 180 градуса до готовност.
За кремчето се накисва желатинът, междувременно се смесва всичко друго без сметаната. Добавя се желатинът (загрят, докато се разтвори, но не трябва да завира) и се разбърква добре. Всъщност, и тук Шефовете ще припадат😆, защото накиснах желатина директно в тигана и после просто го загрях до разтопяване. Кой ще се занимава с разтопяване на водна баня...😁 Сметаната се разбива и се добавя последна към крема. Кремът търпи и още малко вода, зависи и какви кокосови стърготини се използват, има някои видове, които са много сухи. Аз използвам само пълномаслени стърготини. Кремът се излива върху изстиналия брауни слой и се прибира в хладилника да стяга за 2-3 часа. След половин час обаче моят крем вече беше завидно стегнал.
За ганаша просто начупвам шоколада в тиган, добавям сметана и загрявам, докато се разтопят. После се излива върху тортата. Аз ганаша и декорацията ги оставих за следващия ден.

Аз разрязах на 16 парчета по 155 грама (тегло заедно с черешките).
Шарпи, на пръв поглед калориите са малко стряскащи.😁 Но според мен тортата си заслужава, а и е с наситен вкус и трудно може човек да прекали и да яде парче след парче (също така, след консумацията и' не чувствам тежест, подуване или въобще каквито и да е проблеми с храносмилането, нито пък глад). Освен това, със сигурност не вдига КЗ и инсулин, колкото една стандартна торта; мисля, че едно парче се вмества добре в нашия режим. Малко проблеми имах с калкулатора, докато оправя макросите, но калориите на парче от 155 грама (с декорацията претеглено) са около 580.🙂 Като макроси е около 10 грама белтъчини, 20 грама вгх и мазнините като грамаж може би са към 45-50 грама🤔 (изхвърлих опаковките от шоколадите и забравих да си въведа точните макроси, едвам избрах от списъка в приложението някакъв шоколад 60%, който да не е light, with stevia, low carb и т.н.). Процентите са нещо като Б- 8-10%, В- 16-18% и М- 73-75%. Обаче ти имаш толкова хубава фигура, а и вечерята ти е съвсем режимна и се получава баланс, че мисля, че въобще няма да те "събори" едно парче торта "Баунти".😉👌
Иначе аз съм голям фен на Баунти, по-специално на кокосовия му вкус, но от години ми е много накъртващо сладък вкусът- не знам дали и преди беше така или просто са му увеличили количеството на захар/глюкозен сироп/подсладители...🤔🤔 Много отдавна го избягвам заради това- а и толкова лесно се прави вкъщи с няколко продукта, че и режимни...🙂
За по-нискокалоричен вариант на тортата ми хрумват няколко неща: по-малко количество масло и кокосово брашно в блата, в крема- да се пропусне крема сиренето или да се използва по-малко количество, може и кокосовите стърготини да са по-малко. Или просто се прави 1/2 доза и се получават по-ниски парчета и по-тънка основа (или по-малка торта, ако е в малка форма).😃 А може и да се пропусне брауни основата, има варианти. Този път също така тортата ми се стори по-лесна и бърза за правене от други торти- брауни слоят се изпича за 15-20 минути. Докато се охлажда, се забърква кремчето (добре е да се започне с накисването на желатина, така после е набъбнал и готов). Няма печене на стандартен блат и рязане на по-тънки блатове, няма цапане с трохи от блата, няма сиропиране, не се маже с крем на 3-4 пъти, ами целият крем просто се излива върху основата и после с ганаша е същото (аз дори използвах същия тиган и за брауни слоя, и за желатина- просто забърсах с кухненска хартия). Де факто, по-лесно се прави тортата, отколкото да се напише рецептата.🙂 Други плюсове- понеже брауни слоят е по-твърд, много лесно се мести, за да се сложи в чиния за сервиране или на поставка за торти. Ако се яде охладена, кремът е стегнат, ако се остави на извън хладилника, тогава става по-кремообразен.
Елора, Шарпи ти е обяснила много добре за желатина. То не е и важно да го накисваш точно 50 мл вода, може и повече, обаче трябва да съобразиш какво количество се желира с едно пакетче (на опаковките си пише). Аз мисля, че и с две пакетчета желатин щеше да стегне добре моята торта, ама нали има около 9 грама белтъчини в пакетче желатин, та сложих и третото.😃 Мисля, че ще се получи с чията, тя добре стяга, но сложи и малко желатин заради протеина в него.😀 На плодовете ще им върви ванилия, канела, кокос. То зависи и какви плодове използваш, но ванилията не вярвам да навреди.🙂 Като добавиш малко топла течност с желатин към другите продукти за крема и сложиш в хладилника, после ще си имаш студен крем, нямаш грижи.🙂 А за бургерите от сьомга- аз не мога да си представя защо човек ще дава 5 лева за бургер и да хвърля хлебчетата, по-добре направо 2 бургера от сьомга за тези пари.😋
Ще помоля, ако някой знае как се отглеждат каланхое и хризантеми, да ми каже!🙂 Аз уж на рд отидох днес, а се върнах с каланхое и хризантеми за отглеждане, спортен уред, балони, че и даже мини бургери в кутия (малката каза, че ще ги яде вкъщи, за да не се изцапа със соса)...😅 Хлебчетата на бургерите бяха с вкус на козунак, между другото.🤮 Без да искам опитах едно малко парченце, те хлебчетата толкова меки бяха, че се беше откъснало и залепило за соса....бррр, ами, точно козунак си беше на вкус (миналата година на връщане от морето ядох сандвич с такова сладникаво хлебче, та после ми беше лошо, само дето не повърнах и се наложи от една бензиностанция да купувам солети с много сол🤮🤮 и да се опитвам да спя после).
Артемис, много ми допада идеята за чийзкейка на Морена, и аз съм си запазила рецептата.😍 Но аз, още докато чета някоя рецепта, в главата ми хрумва какво да премахна или добавя, че да се доближава до режима.😃
Уредчето от Декатлон определено натоварва повече, отколкото старото ми уредче. Може би затова се изплъзва, докато човек му свикне. Но ми изглежда и по-здраво там, където се съединява и по-трудно за чупене.
За газирано сте писали...На мен само чиста газирана вода, макс с нещо като лимон, мента, лед, парче краставица, ми се пие (освен вода, кафе, фрапе). Днес малката реши, че иска кола- пи около 100 мл и каза, че не иска повече. Аз пийнах от глезотия една глътка, нали беше ледено студена и предимно това ме изкуши- накъртващо сладко, ужас. После изпих две чаши вода и се задоволих само да държа леденото кенче.😅  Дара, Миоки ми е пращала преди снимки на вашия Double cream. Да знаеш, че завиждам!😍 Това нещо май беше с 40-50% масленост, а тук 30-36% сметани предимно се намират...
Феичка, дано ти мине бързо!
Зухта, ще трябва да даваш рецептите!😋
П. П. Имах подготвена и кутия с бонбони за почерпка, обаче никой вкъщи не се сети за тях и кутията си остана неотворена!😆😆😆

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 04:45 от dolce miele

# 111
Аа захар в течно състояние категорично не😂
Ако ще е нещо със захар ще е сладкиш 😂
Само газирана вода си пия. Чат пат и лимон слагам. Абсурд просто с тия газирани напитки.
Долче, много интересна рецепта. ❤️
Майка ми ми купи едни дънки за рождения ден миналия месец и ми бяха леко тесни, сега ги обух без проблем, хем ще ми идва и съм леко подута. Кантара си е един и същ. Явно свалям в обиколките само.

# 112
Моята пеперудка би трябвало днес да пристигне, да видим колко ще я чекна вечер и колко ще я подмятам само Grinning
Нещо не спя съвсем както трябва последните дни и съответно енергията и мотивацията и те не са ми на ниво. За работа ми стигат, но за след работа не остава достатъчно...
Така и не разбрах какво не ми е наред, вярно че понякога съм така точно преди цикъл но не е това, днес пак не съм добре наспана. Трябва да измисля какви мерки да взема.

# 113
Виж за кола, фанта и прочие винаги съм се чудила и аз... Те толкова сладки че накъртват, после човек 5 пъти по-жаден.
Аз пък се чудя защо се учудваш на тези, които обичат фанта или кока-кола. В крайна сметка вкусовете на всеки човек са абсолютно индивидуални и различни. За едни многото сладко е "нормално" сладко, за други е натъртващо сладко, за трети пък дори "не е толкова сладко". Не виждам какво чудно има в това. На ум ми идва да го сравня с прага на болка. За едни татуировката е болезнена, за други - удар с чук върху пръста не е. Аз например съм с много висок праг на болка и не се учудвам на тези, за които е болезнено биене на инжекция. Има много такива хора. Просто всеки има различен праг на болка, както и, че всеки има различни вкусови рецептори за сладко/солено/кисело/лютиво.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 10:51 от sharpy

# 114
  • София
Привет и от мен! Благодаря от името на дъщеря ми, предадох й поздравите ви Heart Eyes Flowers Hibiscus

И тя имаше торта за вкъщи, само че поръчана - от суровите торти на Rawlly. Другата й торта беше стандартна.

Айде и аз се обзаведох със Star-Light (от линка на Шарпи Blush ), ще дойде утре. Шарпи, ще чакам още снимки и идеи от теб Blush

В тази сметана на Лидл, за която писахте по-горе, има ли карагенан (сгъстител)?

# 115
  • София
В тази сметана на Лидл, за която писахте по-горе, има ли карагенан (сгъстител)?

Само в био-сметаната на Хармоника няма карагенан. Но продават май само заквасена и не знам каква масленост има.

# 116
Айде и аз се обзаведох със Star-Light (от линка на Шарпи Blush ), ще дойде утре. Шарпи, ще чакам още снимки и идеи от теб Blush
Честита ти придобивка! Да ти бъде верен съюзник в кухнята бай Желязко /както съм кръстила моят Stuck Out Tongue Closed Eyes/

За пеперудката аз вече успях да си я нагодя, така че да не ми се изхлузва. С практиката и вие ще я нагодите. И един съвет за хубаво стягане на коремните мускули - когато направите няколко стискания, примерно 20, стиснете последния път с крака и не пускайте поне минута /или колкото може да издържите/. Ще усетите как и мускулите на бедрата, и мускулите на корема са под яко напрежение. Ей от тва мен са ме боляли коремните мускули.

Шарпи, на пръв поглед калориите са малко стряскащи.😁 Но според мен тортата си заслужава, а и е с наситен вкус и трудно може човек да прекали и да яде парче след парче (също така, след консумацията и' не чувствам тежест, подуване или въобще каквито и да е проблеми с храносмилането, нито пък глад). Освен това, със сигурност не вдига КЗ и инсулин, колкото една стандартна торта; мисля, че едно парче се вмества добре в нашия режим.
Долче, бъди сигурна, че човек може да прекали с парчетата торта. Или аз да съм нечовек, друга причина не виждам. Точно защото е толкова приятносладка, бих опаткала половината торта, без никакви скрупули, както и без да ми стане тежко. Ако в кутийката имаше 3 парчета, щях да ги изям и трите. Иначе да, едва ли ще вдигнат КЗ като стандартните торти. Ето днес кантарът показа 50,8 кг, обаче и грам не съжалявам /за разлика от онази свинска вечер/, базирайки се на това какво съм консумирала.
Днес минавам на "пилешки разтоварващ режим" Yum
За цветята - и двете искат светлина и вода. Нищо повече. Маргаритките са външни цветя. Изкарай ги на балкон и ги поливай редовно вечер, тъй като тук е много жега и ще изпиват бързо водичката. Каланхоето вътре, до хубаво осветен прозорец и поливаш, когато засъхне.
Аз съм голяма цветарка, трябва да ви снимам "домашната си градина", много обичам цветя и имам много. Може би около 80 саксии общо. Половинът неведнъж ми е казвал, че "моите троскоти" му дишали от кислорода.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 12:41 от sharpy

# 117
Шарпи, на мен чуденето ми е заради това че виждам хора да пият фанта и прочие щото били жадни... Просто не си представям как човек ще е по-малко жаден след това, обратното е по-вероятно. За вкуса ясно че е различен при всеки кой колко сладко харесва или не харесва.

# 118
Ами просто при тях утоляването на жаждата става с тази напитка. Пак опира до рецептори.
Това, че ние спазваме този режим и донякъде това е променило вкусовите ни рецептори, не важи за хората като цяло. И честно казано ми идва малко наистина "сектантско", когато има подобни реплики. Все пак не всички хора са с ИР, не всички спазват нисковъглехидратен режим и не всеки има еднакво чувство за сладко/люто и т.н.
Ти сама си дала пример по-назад с бившия си - неговото пепси на теб ти е дошло супер сладко, но на него си му харесва и си го пие. Та.. смятам, че трябва да сме толерантни и с хорските вкусове, защото не сме еднакви.

# 119
Шарпи, еха, 80 саксии!😃 Определено ми се иска да ги видя на снимка! Явно имаш и място за тях.🙂 Иначе вкъщи положението е такова- тераса, където по цял ден пече адски (буквално някои цветя могат да изсъхнат през лятото) или кухня, която е сенчеста, но има някакво слънце до 11-12 часа. Къде е по-подхощядо да ги сложа?🤔
За тортата- не вярвам 800-900 грама да са качени мазнини и още до утре след пилешкия разтоварващ ден очаквам да си пак на предишното тегло.🙂 Аз, честно казано, по едно време мислех да сложа две парчета торта с две вилички (не знаех къде и кога ще се ядат), но после ограничих до едно, че да не ме линчуваш, ако ще ги ядеш сама.😊
За вкусовете, прагът на болка и т.н. си права. Аз съм сигурна от друга страна, че никой тук не казва точно от нетолерантност "не мога да си представя".🙂
BFF, честито уредче и на теб! Защо не показа някоя торта да оплакнем очи?🙃 Надявам се, че празникът е минал чудесно! Мисля, че има карагенан в сметаните, които са по супермаркетите /на био щандовете не съм гледала за такива неща обаче/.
Артемис, чела съм във форума, че има и прясна сметана на Хармоника без карагенан, ама вече къде може да се открие...сигурно само някъде в София или онлайн...🤔 Аз затварям по едно око за този карагенан, просто трудно се намира сметана без, а и е на цена, която ми идва солена. Затварям по едно око, защото все пак не се изхранвам основно със сметана...а я обичам и не ми се иска да се лишавам напълно от нея.
Натка, то не е ясно колко ще можеш да спортуваш с пеперудката поне първите няколко пъти, т.е. едва ли ще откараш по половин час в упражнения.😃 Поне в началото, докато му свикнеш, едва ли ще ти отнема по повече от няколко минути. Уредчето си натоварва доста добре.🥰
Аз направих 24+ часа без храна. Още не ми се яде, а ще трябва или да измисля нещо, или да го пиша по-дълъг фаст.🤔
Искам да ви благодаря, че ви има!🤗 Много е хубаво да има място, където да има кой да разбере какво казваш...без да звучиш или да се чувстваш като извънземен.😃

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 18:20 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт