СЕДМИ КЛАС - седмицата на резултатите - 26.06 - 02.07

• 171 625
  • 1 838
  •   1
Отговори
# 1 485
  • София
Не съм съгласна, че финансовите гимназии подготвят слаби счетоводители и трябва задължително висше.
Те може и да получават супер подготовка,  но от много време не съм чувала за нает счетоводител без висше. Дори за "junior" позиции се иска поне да са студенти.

# 1 486
Привет на всички! Правя втори опит с въпрос за 140 СУ Връбница и 95 СУ Подуене. Каквото и да е информация. Други опции са 131 и 10, но те поне са в нашия край на София и имаме минимална информация. Гледахме и СПГ "Княгиня Евдокия", но за там имаме много лоши отзиви от съседско дете завършило 2018. Доколкото разбрах няма положителна промяна през последните години.

По въпроса за подготовката в Техникумите по икономика твърдо подготовката им и по-добра от тази в УНСС. С натрупването на опит нещата се променят. Завършилите например МГ и после УНСС настигат колегите от техникумите и често им стават шефове.

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 13:13 от Monza

# 1 487
  • Sofia
Не съм съгласна, че финансовите гимназии подготвят слаби счетоводители и трябва задължително висше.

Да, доста често подготовката в професионалните гимназии е по-добра от институтите.

# 1 488
"Институти" отдавна няма. И не става въпрос за подготовка, а за изисквания на работодателя. При толкова висшисти-счетоводители на пазара на труда, защо да вземат човек със средно образование?! Едно време имаше такива, но аз поне вече не съм попадала на такива обяви за работа.
Същото е и със специалност "банково дело". Реално в банките има много нискоквалифицирани длъжности, на които навремето се назначаваха среднисти. В момента обаче, при този огромен брой кандидати за едно работно място банкови специалисти с висше образование, никоя банка не взема среднисти, та ако ще на дипломата им за средно образование да пише, че са завършили специалност "мениджмънт на банки".

# 1 489
  • София
Предстоят тежки времена за банките. В идните години ще съкращават доста персонал, набляга се на дигитализация и (мисля, че за всички вече е видно), филиалите намаляват за сметка на мобилно/онлайн обслужване.

# 1 490
Към родителите от БУРГАС
 В началото синът ми се беше ориентирал към Механото,защото го влече обучението по професионалните предмети там, но изкара добър бал и се разколеба, дали да не пробва в "по-елитно" училище (Руската примерно). Най-вече заради средата.Имате ли впечатления от Механото, от познати/приятели. За съжаление няма от къде да получа информация от първо лице...
.            Руската гимназия, ако иска да учи език. Тази година гледах, че имат паралелка с първи език английски.

# 1 491
Предстоят тежки времена за банките. В идните години ще съкращават доста персонал, набляга се на дигитализация и (мисля, че за всички вече е видно), филиалите намаляват за сметка на мобилно/онлайн обслужване.
Да, аз в банката почти не стъпвам.
Има друг момент, недейте да гледате толкова специалностите,  от моята група в УНСС никой не работи това, което завършихме. Човек лесно може да се преквалифицира, когато има основа и желание.

# 1 492
Играя си с izpitai.me и ми прави впечатление, че дори когато няма квоти сравнява бала с бала на съотвтения пол, а не с минималния на практика.

# 1 493
  • София
Гледам новосъздадена паралелка в избраното от нас училище, за която няма публикуван учебен план в сайта на училището. Искам да се ориентирам какво и колко се учи - мога ли да гледам учебния план за същата паралелка, но в друго училище? Същите предмети и хорариум ли трябва да имат?
Не е задължително да са еднакви. Обадете се в училището и питайте за плана.
Обадих се. Казаха, че учебните планове се утвърждавали от Министъра на образованието и ако паралелките са с еднакъв код, значи ще имат същите часове и хорариум. Не ми дадоха план, но поне ми казаха кода на новата паралелка ...
https://web.mon.bg/bg/100598
Разлики във втори гимназиален етап могат да дойдат от това, дали паралелката ще е с 3 или 4 профилиращи предмети. При три профилиращи предмета, часовете за някои профили ще са повече от 5 седмично, които могат да се използват или за допълнителни модули, или за повече отработване на задължителните. Заложеното задължително съдържание в учебните програми е еднакво за всики паралелки със съответния профил.

# 1 494
Питах в темата за неелитните училища, но не получих конкретен отговор. На база ниво на преподаване на немски език как бихте подретили НТБГ, 31во, 12то, 18то, 19то? С НЕГ, 73то и 35то съм наясно. С 12то съм горе-долу също наясно. Само немският ме интересува, подчертавам. Благодаря предварително!

# 1 495
  • Сф
Въпрос за трето класиране, до което се надявам да не се стига. Значи, ако се запише детето на второ и видим по-добри възможности на трето, може да се отпише и да участва.
Ако може да уточните - когато се отпише детето, веднага ли се отразява в системата и може да кандидатства в системата? Или се отписва и отива с дипломата в училището, което иска?
Ясно е, че освободеното място ще се появи чак на четвърто.
Трето е през системата. Миналата година участвахме.
За да участваме , изтеглих / отписах детето от училището в което е прието на второ класиране и беше записано.  Естествено бях видяла свободните места за трето преди това . Те ми върнаха нещата. Когато стана време за трето ,системата ме допусна - незаписан, както в началото и  си наредих отново желанията . Като излезе трето , видях къде сме приети и си занесох нещата ( дипломата там ) . По случайност беше същото училище,та записах втори път. Сега четвърто ще е през системата и предполагам ще трябва да го изчакате ако не сте доволни да запишете на трето веднага . Според мен ще трябва доста да се мисли за подредбата на желанията на 3 то, щом и четвърто ще е през системата. Гледам 7 мо са сложили и 5 то класиране .. ще видим ..
То ще е директорското вече явно. Дали ще има места изобщо по приличните училища? Явно се презастраховат .
Не ви трябват училищни гнезда, освен ако не искате да променяте или добавяте или сбъркате в желанията,а вече сте подали. Тогава не може да пипате от вкъщи, а в гнездата . Аз лично махнах едно училище, а бях подала вече и в гнездото го заличиха от желанията . Така беше миналата година.
Опа..все забравям да напиша, на 3 то традиционно бала скача още , не знам какви по- добри възможности от второ ще видите ...

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 14:47 от PureLove

# 1 496
Не ви трябват училищни гнезда, освен ако не искате да променяте или добавяте или сбъркате в желанията. Така беше миналата година.
Опа..все забравям да напиша, на 3 то традиционно бала скача още , не знам какви по- добри възможности от второ ще видите ...

Предполагам, че ако се изтеглят документите в последния момент обаче няма да има време това да бъде отразено в системата и може да се наложи да се тича до училище гнездо. Thinking

А иначе, моята лична прогноза (като хвърлих боба) е, че тази година повече хора ще рискуват за 3то класиране (понеже знаят, че ще има и четвърто), което ще доведе до по-голям скок в баловете, в сравнение с предни години и това от своя страна ще накара хората да се стреснат и по-малко да рискуват за четвърто по схемата записване-отписване. Laughing

# 1 497
  • Сф
Мисля че бъркате, веднага се отразява в системата . Следете си сроковете просто. За какво ви е последен момент ?? То все тая. Мисля, ако не бъркам, че докато стигна от Младост до Надежда вече можех да редя вкъщи за трето. Щото пътьом монах и през 29 то ,което е и тази година гнездо и питах. Но питайте в някое гнездо ,ако нещо не е ясно. Битката е един път 😁. Аз да кажа ли какво направих след трето? Пак дръпнах и на четвърто..там беше голямото тичане, на вас ще ви е спестено. Не знам обаче кой ще рискува с трето тая година. Кой ще посмее , трябва да е някой много губещ или объркал се и не знам , не мога да мисля прогнози за бала..или някой подсигурен с частно . Не знам , не знам .

# 1 498
  • София
оставям нещо, което ми беше най-полезно миналата година - Приложение 3 от тук: https://most-learning.net/moodle/course/view.php?id=46

# 1 499
  • София
Мисля че бъркате, веднага се отразява в системата . Следете си сроковете просто. За какво ви е последен момент ?? То все тая. Мисля, ако не бъркам, че докато стигна от Младост до Надежда вече можех да редя вкъщи за трето. Щото пътьом монах и през 29 то ,което е и тази година гнездо и питах. Но питайте в някое гнездо ,ако нещо не е ясно. Битката е един път 😁. Аз да кажа ли какво направих след трето? Пак дръпнах и на четвърто..там беше голямото тичане, на вас ще ви е спестено. Не знам обаче кой ще рискува с трето тая година. Кой ще посмее , трябва да е някой много губещ или объркал се и не знам , не мога да мисля прогнози за бала..или някой подсигурен с частно . Не знам , не знам .
Винаги има кой да подава на 3то класиране. Да не забравяме как всяка година след 2ро класиране съобщават за една прилична бройка неприети деца. И после, за мен лично, премерен риск би бил за тези, които са много близо до максимален бал, или много губещи, както пишеш ти. Добави и тези, които имат вариант с частно и си се заформи една сериозна група Simple Smile Истина е, че най-рисково е за т. нар. средни балове. Там като че ли винаги има покачване.
И моят опит е стар (4год), когато държаха да с еподаде в гнездо, за да се види оригинал на дипломата. Сега пише, че ще е онлайн, явно разчитат на своевременно отбелязване на статут "Отписан".

Общи условия

Активация на акаунт