СЕДМИ КЛАС - седмицата на резултатите - 26.06 - 02.07

• 171 522
  • 1 838
  •   1
Отговори
# 1 545
  • София
Имам гореща молба от помощ за приятелско дете. Момчето е от СМГ с добри резултати, иска да продължи там, но родителите не са сигурни дали ще му стигне балът и залагат на резервен план ТУЕС. Посъветвах майката все пак да пише СМГ като първо желание, но тя се притеснява да не изгубят сигурно място в ТУЕС като го пишат като второ, защото дете с евентуален равен резултат и на което това е първо желание би влязло с предимство. Спомням си, че преди време се разискваше тази тема, доколкото си спомням други неща се гледаха при подобни казуси, но не мога да намеря тази дискусия.

# 1 546
Не би влязло с предимство. Това специално съм си го запаметила, защото се налага да го цитирам често. Simple Smile
Ако се борят за последното място в паралелката. При равенство по един показател, се преминава към следващия.
1. Сбор от резултатите от националното външно оценяване.
2. Сбор от балообразуващите оценки от свидетелството, преобразувани в точки
3. Средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, преобразувани в точки
4. При ново равенство приемат всички ( надпланов прием)

# 1 547
  • София
Не би влязло с предимство. Това специално съм си го запаметила, защото се налага да го цитирам често. Simple Smile
Ако се борят за последното място в паралелката. При равенство по един показател, се преминава към следващия.
1. Сбор от резултатите от националното външно оценяване.
2. Сбор от балообразуващите оценки от свидетелството, преобразувани в точки
3. Средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, преобразувани в точки
4. При ново равенство приемат всички ( надпланов прием)
Много благодаря! Тъкмо ще звучи по-авторитетно като вметна "Дидева каза" 😁

# 1 548
Не съм аз. Joy Наредба 10 за организация на дейностите го казва. Аз само леко съм го изчистила от по-натруфените фрази.

# 1 549
Благодаря, да, пробвах изпитай.ме, но там сякаш в ниския регистър доста училища отсъстват или поне аз не се ориентирам добре. Гледах справка 3 от инфоприем и да, селектирах по най-нисък бал. Благодаря за идеята за нови паралелки. Детето е ориентирано с рисуване и има още изпити, но с тези отчайващи резултати дотук е голяма драма. Ще съм благодарна и за други идеи и предложения. Благодаря Heart
Защо не погледнете в таблиците с резултатите на училищата от миналата година. Има много с бал под 250. Ще се ориентирате по- лесно за профили и локация. Ето линк: https://danybon.com/obrazovanie/spravka-min-max-bal-sofia-2021-1-klasirane/

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 23:53 от peve

# 1 550
Благодаря, да, пробвах изпитай.ме, но там сякаш в ниския регистър доста училища отсъстват или поне аз не се ориентирам добре. Гледах справка 3 от инфоприем и да, селектирах по най-нисък бал. Благодаря за идеята за нови паралелки. Детето е ориентирано с рисуване и има още изпити, но с тези отчайващи резултати дотук е голяма драма. Ще съм благодарна и за други идеи и предложения. Благодаря Heart
Защо не погледнете в таблиците с резултатите на училищата от миналата година. Има много с бал под 250. Ще се ориентирате по- лесно за профили и локация.

Благодаря Heart
Кои са тези таблици с резултати, не е ли приложение 3 на инфоприем?

# 1 551
  • Бургас
Идвам тук с въпрос. Понеже в един сайт с насоки при кандидатстването прочетох това:
"Ако сте класирани в професионална паралелка е необходимо да се представи медицинско свидетелство при записването. Ако не го представите при записването, то губите мястото си в класирането."

Въпроса ми е какво означава "професионална паралелка"? Това са училищата, които навремето бяха техникуми или?

Също така къде мога да прочета, защото не можах да намеря, какъв е алгоритъма по който се роботи при разпределяне на децата по училища.

# 1 552
  • София
Професионална паралелка е всяка паралелка, която в държавния план-прием е определена като такава. Не само бившите техникуми, професионални паралелки има и други училища.
Това за алгоритъма не съм сигурна, че го разбарах. Разпределят се според посочените от тях желания и бала.

# 1 553
  • Бургас
Това за алгоритъма не съм сигурна, че го разбарах. Разпределят се според посочените от тях желания и бала.

Според желанията и бала, но как по-точно. Това, което не ми е ясно е - ако някое дете е с по-нисък бал, но е посочило дадена паралелка да кажем на 2ро желание, а друго дете е с по-висок бал и е посочило същата паралелка на 3то желание, кое от двете деца ще приемат в тази паралелка? Кое е водещото в случая - желанието или бала?

# 1 554
Защо не погледнете в таблиците с резултатите на училищата от миналата година. Има много с бал под 250. Ще се ориентирате по- лесно за профили и локация.

Благодаря Heart
Кои са тези таблици с резултати, не е ли приложение 3 на инфоприем?
Ето линк. https://danybon.com/obrazovanie/spravka-min-max-19-july-2022/
Горе съм объркала и съм дала таблицата за 2021г. Към статията има таблица с приемните балове на всички паралелки в София. Гледайте минималния бал. И по-бодро ще намерите Вашето училище.

# 1 555
  • София

Според желанията и бала, но как по-точно. Това, което не ми е ясно е - ако някое дете е с по-нисък бал, но е посочило дадена паралелка да кажем на 2ро желание, а друго дете е с по-висок бал и е посочило същата паралелка на 3то желание, кое от двете деца ще приемат в тази паралелка? Кое е водещото в случая - желанието или бала?
Ще приемат това с по-високия бал.

# 1 556
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Аз сериозно не разбирам как външния вид на училището е решаващо дали ще се учи там след като нивото на преподаване и резултатите след ДЗИ е на ниво. 🙄 Само си питам.

С риск да Ви шокирам, ние май в крайна сметка ще изберем училище според нивото на хигиена в тоалетните Wink Така че - събирам мнения?
Няма как да ме шокирате. Голямата ми дъщеря след като стана ясно, че бала не стига за ФЕГ или Испанската избра 18-то, защото изглежда на "дворец". Аз пак не разбирам

# 1 557
Чудим се между ТУЕС и НПМГ биология  или НПМГ математика.Девойката има интерес и към биологията и към програмирането. И за двете чета добри коментари и се чудя по какво да избирам....

# 1 558
Охххх, ше му се не знае и реденето, и чудото.
Днеска ще си подредим желанията на едно листче и на пети преди работа ще въведа в системата. Абсолютно сигурни сме кое ще ни е училището на първо място. Оттам нататък всичко ни е пълнеж и ще видим как ще ги подредим.

# 1 559
Имам гореща молба от помощ за приятелско дете. Момчето е от СМГ с добри резултати, иска да продължи там, но родителите не са сигурни дали ще му стигне балът и залагат на резервен план ТУЕС. Посъветвах майката все пак да пише СМГ като първо желание, но тя се притеснява да не изгубят сигурно място в ТУЕС като го пишат като второ, защото дете с евентуален равен резултат и на което това е първо желание би влязло с предимство. Спомням си, че преди време се разискваше тази тема, доколкото си спомням други неща се гледаха при подобни казуси, но не мога да намеря тази дискусия.
Посъветвайте майката в понеделник да се включи в онлайн родителската среща, която ни организират по повод на кандидатстването.

Общи условия

Активация на акаунт