ПЧМГ - 3 тема

• 43 515
  • 476
  •   1
Отговори
# 375
Написаното е меко казано неприятно. За първи път чувам за такъв случай и определено не е ок. Аз бях останала с обратното впечатление, че дори додават на децата, когато става въпрос за кандидатстване. Тази госпожа още ли преподава в училището? Така написаното ми говори, че тя не се е справяла по принцип, след като се е наложило и на курсове, и на школи да се ходи.
Имам две деца били в ПЧМГ от 5-7 клас. Мога да кажа, това, че децата не се нуждаят от допълнителна подготовка или че успехите на децата се дължат на училището не е вярно за всички деца.
Не може да се генерализира. И двете деца бяха записани в 7 клас на курса по БЕЛ, организиран от училището. При първото дете се надавях, че е напълно достатъчен. Около нова година разбрах, че нищо не е науила на курса и нивото и е притеснително. Записах я на още един курс и благодарение на него (втория курс) се справи отлично на НВО. По-малкото дете записах направо още отначало на курса в училище и на още един в друга школа. За него обаче курса в училище вместо да помогне - попречи. Разпределиха го при госпожата, която му водеше и часовете (там няма право на избор на учител). На примерните НВО даваха доста сложни неща и съответно сина ми изкарваше малко точки. В резултат на това - сина ми има 5 за годината по БЕЛ. Имаше среден успех от срока 5.46, но му беше отказано изпитване за 6, защото впечатленията от курса са надделяли и госпожата ми заяви, че той не знае за 6. Резултата му на НВО по БЕЛ е колото средния за училището, но деца с по-ниски резултати имат 6 за годината, а той 5. Това, че все пак изкара добри точки на изпита се дължи на втория курс + няколко частни уроци преди изпита.
Има много деца, които се справят добре с подготовката по БЕЛ в училището, но съм сигурна, че точно тези деца биха се справили добре във всяко друго училище.
Сина ми е състезател по информатика, но не е посещавал нито веднъж школата в училище и при положение, че в 5-7 клас там не се учи никаква информатика няма как да кажа, че успехите му се дължат на училището.

# 376
Това се случи тези дни. Още не знам къде ще продължим. При нас също грозното писане е проблема на учителката.
На единия пробен изпит имаше 0 точки на преразказа защото не им се четяло. Това е курс, за който се плаща една доста солидна допълнителна сума и поне трябва да положат усилия за прочетат нещо. Но уви... Все пак на НВО - то явно са успели да му разчетат, защото си има доста приличен резултат.
Учителката се пенсионира тази година до колото знам.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:14 от marina_

# 377
Имам въпрос. Външни деца влизат ли изобщо в 8 клас или местата се заемат само от техните възпитаници от 5-7 клас?
Моето дете влезе отвън, знам и за още 1 със сигурност от неговия клас. Беше с нисък резултат по БЕЛ, заради който нямаше шанс за СМГ, но над минимума от 60 или 70 точки, на които държаха ПЧМГ за този предмет. На  изпитите по математика (на НВО и на ПЧМГ) имаше достатъчно, за да се класира. Пробвайте, не се отказвайте.

# 378
Това се случи тези дни. Още не знам къде ще продължим. При нас също грозното писане е проблема на учителката.
На единия пробен изпит имаше 0 точки на преразказа защото не им се четяло. Това е курс, за който се плаща една доста солидна допълнителна сума и поне трябва да положат усилия за прочетат нещо. Но уви... Все пак на НВО - то явно са успели да му разчетат, защото си има доста приличен резултат.

Нашата учителка се пенсионира също миналата година.
Предвид възрастта и че беше скарана с техниката преценихме че е безсмислено да и се обяснява, че писането на ръка  / красиво или не/ не е фактор в съвременният свят , а още по-малко ще бъде и в бъдещето. А и при нас беше гонене на вятърни мелници без да има кой знае какво значение.
Тази случка и още доста подобни със същата ''елитна'' учителка ни мотивираха още повече детето да търси развитие в области където няма субективно оценяване.
Дано имате късмет при кандидатстването . Така би било справедливо.

# 379
  • София

Имам един въпрос.
Споделихте ли тези си наблюдения и притеснения с директорката?
Моите впечатления са, че е доста разбран човек и подобна обратна връзка би била полезна!
И като цяло родителите правят ли го, защото как иначе да се подобри нещо, в което и да е училище?

# 380
  • В офиса

Толкова си залитнал по това АК, че няма накъде повече.
Разбира се. Правя уточнението, че съм жена, както и не съм коментирала в този си пост моето лично отношение към двете училища и това, което предлагат, или посоката им на развитие. Да обобщя, училището предлага големи възможности за развитие и извън точните науки, насочени към така ценените напоследък leadership, initiative, community engagement, както и демонстрация на разнородни таланти. Броят на тези мероприятия нараства в последните години. Такава е цялостната концепция на АК отвъд това, че е просто езикова гимназия.
1. Обявяват ресърч конференции, които са аналогични на science fair в АК и ресърча там може да стои добре в едно СВ за кандидатстване, където това ще натежи
2. Работят много близо за нивата на наградата на херцога на Единбург и съдействат на учениците, които се включват в тях
3. Учениците организират театрални постановки, имат изявен клуб по дебати, участват като евро-посланици
4. Подкрепят учениците, които се занимават с професионален спорт
5. Училището има танцов състав, който печели много награди. Активно участва в мероприятия на БЧК, отново печели награди.Организират се благотворителни акции.
6. Участват в Тийноватор - програма за млади предприемачи
И т.н.

# 381
Училището е едно от най-добрите в страната. Учителите  са всеотдайни и много сърдечни, те са ЕКИП. Има школа по информатика.

# 382
Училището е едно от най-добрите в страната. Учителите  са всеотдайни и много сърдечни, те са ЕКИП. Има школа по информатика.

За кой клас става въпрос и кои са ръководителите?

# 383
  • София
tami1111, когато синът ми кандидатстваше преди 3 години имаше 5 нови деца в класа от общо 17 деца.

# 384
Здравейте,
може ли да споделите мнения и впечатления относно СМГ и ПЧМГ след 7. клас? Интересуваме не само академичното ниво, но и как се развиват децата като личности - как се чувстват, каква е атмосферата, подкрепата и общата среда в двете училища.
Знам, че въпросът е доста общ, но сме в сериозно чудене и всяка гледна точка ще ни е ценна. Благодарим предварително!

# 385
имаме ли шанс с 81 точки след 7 клас?

# 386
имаме ли шанс с 81 точки след 7 клас?
Имате.

# 387
Благодаря Ви! Не успявам да намеря минималните балове по години, а ми се струва, че доста деца са се справили повече от добре ... Желая успех на всички!

# 388

Толкова си залитнал по това АК, че няма накъде повече.
Разбира се. Правя уточнението, че съм жена, както и не съм коментирала в този си пост моето лично отношение към двете училища и това, което предлагат, или посоката им на развитие. Да обобщя, училището предлага големи възможности за развитие и извън точните науки, насочени към така ценените напоследък leadership, initiative, community engagement, както и демонстрация на разнородни таланти. Броят на тези мероприятия нараства в последните години. Такава е цялостната концепция на АК отвъд това, че е просто езикова гимназия.
1. Обявяват ресърч конференции, които са аналогични на science fair в АК и ресърча там може да стои добре в едно СВ за кандидатстване, където това ще натежи
2. Работят много близо за нивата на наградата на херцога на Единбург и съдействат на учениците, които се включват в тях
3. Учениците организират театрални постановки, имат изявен клуб по дебати, участват като евро-посланици
4. Подкрепят учениците, които се занимават с професионален спорт
5. Училището има танцов състав, който печели много награди. Активно участва в мероприятия на БЧК, отново печели награди.Организират се благотворителни акции.
6. Участват в Тийноватор - програма за млади предприемачи
И т.н.
Тя може би те обърка с мен🤣 не знам какво си залитнал(а), след като от четирите ти деца нито едно не е там, всички са в математически гимназии, голямата завърши, и тя СМГ 🤣.

Иначе, много ми е полезен коментарът на Анси, права е за повечето неща, най-вече за правилника и оценяването, а ако е права и за ниското ниво на науките, съвсем ще ми повлияе. Това предстои да си уточня🤣 но ти първа каза, преди години още, че АК е една езикова гимназия и значи, че за математиката Анси също е права (вероятност 99%)

Доп. О, колкото до БЕЛ, далеч не сте единствени и не е само тази учителка. Гълъбе и другите - И моето дете на НВО в 4 клас по БЕЛ имаше 90 точки, на Любословие имаше мисля 43 от 50, и двете са за отличен. Остави му 5, защото не бил за 6 и туйто. И 100 точки да имаше на НВО, пак 5 щеше да му остави.
Та в тази връзка да кажа нещо и по темата - прекрасно е, че в ПЧМГ се влиза само с математика. Така математиците имат шанс да учат в математическо училище без да ги спъва БЕЛ. Изключително добра политика.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 20:27 от Татко Мецан

# 389
Някой би ли споделил мнение за курсовете водени от преподаватели от ПЧМГ, за подготовка по математика и кандидатстване в ПЧМГ след 4 клас?
Как са настроени учители- да шлифоват деца по състезателните задачи , или да работят по формата на изпита за ПЧМГ ( модул 1 и модул 2)?
Всяка споделена информация за процеса по подготовка и кандидатстване след 4 клас в ПЧМГ ще ми е много полезна!Благодаря ви предварително

Общи условия

Активация на акаунт