Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 707
  • 774
  •   1
Отговори
# 615
Детето ми също беше "прието" в СМГ след 4 клас. Но реално това училище никога не е било негова или наша цел.
Отиде нахъсан от учителка Simple Smile
Никога не е участвал в класирането обаче, просто не сме подавали документи. Просто защото беше ясно, че е приет в ПЧМГ.
Тези деца как ги отчита статистиката?
Каква връзка има детето ти със СС (1-4 клас) и с това, което пишем?
Коментираме кандидатствалите деца🙄, а не явилите се на МЗВ.
Обяснявам за тези, на които не им е станало ясно.
Понеже Санака, в отговор на потребителка беше обосновала твърденията си за “академичност” на училище Х на база средни резултати на НВО, дадох пример децата от ПБ, които ходят на уроци заедно с част от кандидатствалите от СС в СМГ след 4- ти клас, за да покажа, че в чистата статистика има нюанси и попитах това, че децата от СС ходят на уроци с деца от други частни и общински училища и са класирани след тях означава ли, че училището е неакадемично или подготовката е слаба. Обясних защо за мен отговорът е отрицателен.
И уважаеми, не коментирам дали децата са се записали или не (нямам такава информация), както и дали някой е “кандидатствал”, но не е всъщност. Не коментирам и децата от 3 клас, които се явяват на МЗВ, а единствено, че в голата статистика има нюанси и приключвам по темата.
Sanaka,
считам, че тонът ти е недопустим и не помага на дискусията.
По отношение на твърдението ти: “За СС това не е вярно. Поне половината випуск ги ползва всяка година. Не по принуда, а по желание. “
Единствените, за които можеш да го твърдиш са 77-66=11 и незаписалите се от тези 43 приети (бих се изненадала, ако са повече от 5). Как точно стигна до 37-38.

# 616
  • София
77-66? Ама четете по внимателно условията, моля...Rolling Eyes

# 617
Силан, няма нищо общо между НВО в 7 клас и кандидатстването в СМГ след 4 клас. Нищо общо. И поради това не можеш да правиш никакви аналогии и сравнения.

Освен това за трети път. Има доста деца от училището, които отиват на изпита за АК, биват приети, и НЕ СЕ записват. Има и такива, които се явяват, не са приети, защото не са подготвяли формата, тъй като АК не им е първо желание и се явяват да пробват. Т.е. не са само тези 11 неявили се на изпит, които по желание, а не по принуда ползват НВО.

За пример ти давам годината 2022 г. Кандидатствали 48, приети 37, випуск 67. Приетите са 55,22% от випуска. На сайта са записали, че в АК са 52%. Разликата идва от приети и незаписали АК. Същото е с явилите се и неприети. Никой не знае колко са се явявали за спорта и без грам подготовка за изпита. Но не са малко.

Освен това, позволи ми поне малко по-добре да знам нагласите вътре в училището. Съвсем не са само 11 деца, които залагаха първо на НВО. А АК им беше просто резерва, ако се издънят на НВО и не постигнат някоя от топ желаните гимназии.

Забравих. Освен това пропускаш възможността да има деца отишли в АК за застраховка, но да искат СМГ. Да са изкарали недостатъчни точки, и да са били принудени да запишат АК, като второ желание. Примерно.
Изобщо цялата ти логика е счупена, защото императивно смяташ, че за всички АК е първо желание. А това далеч не е така.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 10:07 от Fancy

# 618
  • София
Ама куп хора се явяват на изпита в АК (и не само) просто за застраховка. До момента НВО принуждава да се заложи всичко на по 1 дата! Всичко може да се случи. Естествено е, да не се поставят всички яйца в една кошница. Как решихте, че на всички явили се първо желание е било АК? Ами явилите се от други училища?

# 619
Ама куп хора се явяват на изпита в АК (и не само) просто за застраховка. До момента НВО принуждава да се заложи всичко на по 1 дата! Всичко може да се случи. Естествено е, да не се поставят всички яйца в една кошница. Как решихте, че на всички явили се първо желание е било АК? Ами явилите се от други училища?
На база впечатления през годините. Повечето от приетите от СС се записват в АК.  Ако имаш друга статистика, ще се радвам да я споделиш. Това не важи за приетите деца от СМГ.

# 620
Но това не значи, че за всички явили се АК е първо желание, както предполагаш. Вариации много. Виж в предния пост, че се дописах. Като резултат средно през годините половината випуск ползва НВО. И толкоз.

А иначе ти дадох пример с цифри. Повече и по-малко не са точни понятия.

От лични впечатления. Сериозна част от приетите до последно се колебаят. Дори и след записване в АК. И участват и на класиранията за НВО. А и в ПЧМГ. Защото имат за първо желание друго, а не АК.
Ако не беше така, много повече деца нямаше да се напъват на НВО и резултатите на СС щяха да са по-долу в класацията.

И край, че ми стана мега досадно да циклим едно и също.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 10:23 от Fancy

# 621

От класа на сина ми момчето, което спечели първо място на НОМ 4-клас /и множество други състезания през годините/ си остана в СС.

Това нещо ново ли е? По мое време НОМ имаше от 7 клас нагоре. Изненадана съм, че има НОМ за 4 клас.

# 622
  • София
За 4-ти клас има НОМ до областен кръг. Точно НОМ е едно от състезанията, които участват в балообразуването за прием в СМГ, доколкото знам. Затова и него споменах.

Силан, моят тон? Не аз пиша с множество въпросителни. Има приети деца в АК, които не се записват, има и такива, които кандидатстват с НВО, защото не са приети в АК, има и доста такива, които се явяват на изпита в АК, но имат друго първо желание. Няма как да извадим колко деца са в едната, втората или третата група по години, но можем да видим разпределението по години на децата между училищата. И там е видно, че около половината ползват НВО.

За академичност - не определям по резултати от НВО сами по себе си. Тях ги дадох в друг контекст, заради определено твърдение на потребител. Дадох пример с нивото на контролните, което определя до какво ниво се задълбочава в материала, по-скоро това ми е критерий на мен.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 11:51 от sanaka

# 623
Позволявам си малко встрани от темата да попитам за препоръка за присъствен курс по математика за първокласник. Детето е в частно училище, но не Питагор. И също така се колебая дали такъв курс в първи клас има смисъл и не е ли по-добре от втори клас…

# 624
Позволявам си малко встрани от темата да попитам за препоръка за присъствен курс по математика за първокласник. Детето е в частно училище, но не Питагор. И също така се колебая дали такъв курс в първи клас има смисъл и не е ли по-добре от втори клас…
Детето е още малко. Не знам каква е необходимостта толкова малко дете да ходи на математика, при положение, че сега започва училищния си живот. Ако му е толкова трудна математиката, опитайте с индивидуален учител. Ако пък му върви и искате да засилите, защо не и изчакате до втори, дори трети клас.

# 625
Точно в Питагор имат курсове и за първокласници. Може да ги погледнете.

# 626
Springscent, ако търсиш курс по състезателна математика, кумата ми е доволна от Академия Атлантида (https://www.atlantida.bg/groups.php?id=222), синът им ходеше във втори клас.

# 627
  • в страната на чудесата
На мен също ми се струва мн рано да влиза в месомелачка.

# 628
Има една Забавна математика,  ако е просто само да не скучае....

# 629
  • София
Звучи ми малко като шега това за курсовете в първи клас, но и не знам каква е целта ако наистина искате да запишете детето. Материалът за 1 клас е оскъден и ако има затруднения, спокойно можете да помогнете на детето да ги навакса. Имаше едни страхотни книжки Немо, написани от колектив учители мисля от СМГ, които разказват история и след това дават метод за решаване на нестандартни задачи, които са забавни за деца с интерес в тази област и идеални ако детето има интерес да работи вкъщи, заедно с родител. Но и те май започват от втори клас.

Общи условия

Активация на акаунт