Отговори
# 1 635
Абе, среден резултат по математика за страната 35 т. си е катастрофа, както и да го въртим и сучим.
.......
Средният резултат за страната на такъв тип общ изпит за установяване на ниво трябва да е около средата – 50-60 точки.
Не е нужно да сме маскималисти все пак. За мен пък си е съвсем нормален.
 .............
И не, не е нормално на седмокласниците да се налага да ходят и в събота, и в неделя, и през ваканциите по школи целогодишно (в най-добрия случай само седми клас) и да нямат секунда неуплътнено време, за да са конкуренти на заветното и единствено НВО. Представете си, тези които са били студенти, да сте в постоянна сесия през цялата година, дали бихте издържали психически и физически.

Тези седмокласници са жертва на родителски амбиции, не на системата. Ако случайно не му стигнат силите на отрочето за СМГ, то ще настане краят на света.

# 1 636
Покрай излизането на резултатите миналата година и многобройните коментари и анализи в тази връзка ( нямам предвид форума) разглеждах няколко държави. Например Полша ( имаше предложение да си купим задачи от тях Simple Smile ). Та, изпитът там е след осми клас ( пак при завършване на основно образование). Не стигнах до това, дали се използва за кандидатстване. Математиката е 19 задачи, първите 15 са със структуриран отговор, а последните четири - с разширен свободен ( т. е. описателни). Времетраенето е 100 минути. Задачите на снимката са от 2023. Просто за пример.

А това е извадка от анализа на резултатите. Първата колонка - за всички явили се, втората - за ученици-граждани на Украйна и ученици със СОП.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 17:18 от Анонимен

# 1 637
Интересна и полезна информация, благодаря.
Ама това не са ли много лесни задачи за 14-15-годишни? Или това са първите, по-лесните задачи, с които обикновено започва всеки тест?

# 1 638
Кой  дава идеи да купуваме задачи, откъдето и да е било?

Дори и с отчитане на това, че там е изпитът след един клас отгоре, май трябва да сравним последните им задачи с втория модул при нас за обективно сравняване, защото и при нас извадена задача случайно от началоъо на теста може да създаде чувство за елементарност.

Ей, нашите деца да не се окажат мегаумни и подготвени въпреки това, с което разполагат - 90% безхаберни родители и 90% неставащи учители (обобщение от тази тема).

# 1 639
Втората задача на снимката е първата от четирите описателни. Ето и останалите три.
Скрит текст:
Със сигурност сте наясно, че полският не е силната ми страна  Joy и съм ползвала гугъл, но предполагам, че условията са разбираеми.

# 1 640
Аз много съм забравила, ама според мен тези задачи са за 5, хайде 6 клас. На моя изпит след 7 една от задачите беше да се докаже, че около трапец може да се опише окръжност, или нещо подобно, не помня. Но се искаше чертеж, анализ, доказателство... По алгебра се разлагаха многочлени...

# 1 641
Аз много съм забравила, ама според мен тези задачи са за 5, хайде 6 клас. На моя изпит след 7 една от задачите беше да се докаже, че около трапец може да се опише окръжност, или нещо подобно, не помня. Но се искаше чертеж, анализ, доказателство... По алгебра се разлагаха многочлени...
Е, то аз помня, че в шести клас ни караха да учим доказателства на теоремите, ама сега не се учат. Даже нямам спомен миналата година, когато детето ми беше шести клас, да са учили теореми. Това, което аз помня е, че в час решавахме по няколко задачи. Изпитите бяха за вход в МГ и ЕГ и е нормално да са били сложни, за да се отсеят най-добрите. Останалите без никаква драма след осми клас отиваха в техникуми и ЕСПУ-та. Мисля, че в някои техникуми е имало също приемен изпит.

# 1 642
Да, в по-елитните техникуми също имаше изпити.

Всъщност в примерите на Дидева интересното е, че задачите не искат огромни познания, а по-скоро разсъждение на базата на съвсем основни неща.

# 1 643
Спомням си моя изпит след 7 клас имаше "трудна" задача с вектори, която реших идеално и "лесна" за път, която сбърках, защото не прочетох добре условието и понеже е лесна, нали....?

# 1 644
Аз бях отличничка, макар и не пълна и майка ми много искаше да вляза в икономическия техникум, а аз си исках ЕГ - първото ми желание беше руската, към седми клас се прокрадваха мераци за АЕГ с френски или английски, но понеже нямах подкрепа у дома, чувствах, че подготовката ми в училище няма да стигне за резултати, които да ме вкарат в АЕГ, затова влязох по документи в Руската и не съжалявам. И как да съжалявам, когато това беше нещото, за което си мечтаех от 4-5 клас? Но май за иконома имаше изпити също.

# 1 645
По времето на соца и елитните техникуми имаха собствени изпити.

# 1 646
Не само имаха изпити, ами си бяха първи избор за много отличници.

# 1 647
Абе, среден резултат по математика за страната 35 т. си е катастрофа, както и да го въртим и сучим.
.......
Средният резултат за страната на такъв тип общ изпит за установяване на ниво трябва да е около средата – 50-60 точки.
Не е нужно да сме маскималисти все пак. За мен пък си е съвсем нормален.

Това е едва 35% от общия резултат или по скалите, които вече не се използват, около среден 3. Ми ще излезе, че изпитът е наистина труден, за да е нормално това като резултат.
 .............
И не, не е нормално на седмокласниците да се налага да ходят и в събота, и в неделя, и през ваканциите по школи целогодишно (в най-добрия случай само седми клас) и да нямат секунда неуплътнено време, за да са конкурентни на заветното и единствено НВО. Представете си, тези които сте били студенти, да сте в постоянна сесия през цялата година, дали бихте издържали психически и физически.

Тези седмокласници са жертва на родителски амбиции, не на системата. Ако случайно не му стигнат силите на отрочето за СМГ, то ще настане краят на света.

Ние сме в провинцията и мога да се съглася, че това важи. Ама за София не е баш така и не е само за СМГ. Там от години за влизане в топ 5-6 гимназии се иска при две шестици от дипломата сбор на двете НВО-та над 180, което, ако приемем за база средните резултати, си е направо космическо постижение.

Ей, нашите деца да не се окажат мегаумни и подготвени въпреки това, с което разполагат - 90% безхаберни родители и 90% неставащи учители (обобщение от тази тема).
Солничка, ти направо изведе есенцията на темата Joy

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 06:50 от Lúthien

# 1 648
Неколцина откога пишем, че резултатите са си съвсем нормални - ако отчетем ромчетата, другите маргинални българи,  тотално незаинтересовани от образованието (на запад им казват white trash) и фактът, че се налага изпитът да е и състезание, нещата са си съвсем нормални. 

# 1 649
И малко встрани от темата ще отскоча до ДЗИ, което пак национален изпит.
Скрит текст:
Да разведрим обстановката. Хърватска срещу България. ПП Математика. С уговорката, че при тях са 40 задачи за 180 минути - 24 с избираем, 13 - със свободен и три описателни. При нас - 15 с избираем и три описателни за 240 минути.

Общи условия

Активация на акаунт