Отговори
# 135
Soul, аз пък се питам как нашето поколение и поколението на нашите родители беше изучено на едно смея да твърдя определено по-високо средно ниво.
На мен не са ми помагали особено много вкъщи. Имало е леко подбутване 1-4 клас. На занималня никога не съм ходила.

Изпитвам силни съмнения по този повод. Тогава нямаше интернет и хорската неграмотност не се демонстрираше нашироко, а и ваденето на неудобни статистики не се окуражаваше от държавата.

# 136
Към горните аргументи прибавям, че дисциплината беше на съвсем друго ниво, имаше наказания, училището и учителите бяха авторитет, рядко имаше родители, които ходят да се карат за всяко нещо, да не говорим ученици да се пазарят за оценки или да отговарят на учители, да отсъстват по цели месеци, защото работят, купонясват и училището им е последна грижа и знаят, че така или иначе ще минат заради парите следват ученика.

# 137
Да, учителите бяха уважавани много повече. Поне няколко родителя до 4 клас знам, които са ходили да се разправят с госпожата по разни въпроси и то не разговор, ами търсене на обяснения. И после се хвалят по градинките - Аз тая какво я направих, наврях я в кучи гъз, повече няма да смее еди какво си......

# 138
Soul, почти съм убедена, че говориш за след '89та.

# 139
Точно нахалството и безхаберието на родителите е причината. Ама те всички са длъжни.....моето е гениално, но го мързи, пък учителят не успява да го мотивира.... е, сега ще я н... на кучето в г..а.
Ама защо им дават толкова много домашни, ама защо не му пише 6, как не я е срам от това зависи бъдещето на детето и т.н и т.н...л
Справка седмокласните теми, там все едни гениални деца с лоши учители.

# 140
Факт,  твърдението ми не се базира на статистически данни, а на лични впечатления.
Съгласна съм и че факторите са различни и многообразни.

Тъжното е, че освен моето субективно мнение срещам и доста разочаровани кадри от по-възрастното поколение учители, които се оплакват, че новите им колеги не са особено обещаващо бъдеще в професията. Разбира се, изключения има, вярвам не са малко... дано само станат достатъчно някой ден, че да обърнат процеса.

# 141
Точно това щях да кажа и аз! Никакъв респект нямат учениците към преподавателя- да напомня, че той е там да ни предаде знания, а не да бъде личен клоун и да забавлява силно отегчените. Най-любима ми е фразата "ко ще го слушам тоя, аз знам повече от него" Mask

Аз мисля, че това се дължи на интернета, който се промотира да е източник на актуална, достоверна и пълна информация. Или с други думи- щом мога да ползвам гугъл- всичко знам и нямам нужда да ги уча тези безполезни факти. Подчертах "няма нужда", защото доста ученици смятат, че това, което се преподава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ти е необходимо в живота, а в действителност учебния материал е подбран, за да подтикне към критично/аналитично мислене (литература, математика), да даде обща култура (история, география, физика..), да те научи за превенцията на заболявания и от какво са съставени лекарствата например (биология, химия), и цялостно да създаде някоя-друга гънка в мозъка.
И мога да кажа, че предметът гражданско образование доста добре би подготвил младежите за истинския свят и това да знаят на какъв принцип действа държавата, как да гласуват, коя институция за какво служи и т.н....много жалко, че го проспиват точно този час и го считат за маловажен. Няма угодия.

Към горните аргументи прибавям, че дисциплината беше на съвсем друго ниво, имаше наказания, училището и учителите бяха авторитет, рядко имаше родители, които ходят да се карат за всяко нещо, да не говорим ученици да се пазарят за оценки или да отговарят на учители, да отсъстват по цели месеци, защото работят, купонясват и училището им е последна грижа и знаят, че така или иначе ще минат заради парите следват ученика.

# 142
Основно тази нагласа за ненужното училище и смотаните учители идва от семейството. Както казах, до 4 клас съм чувала лично майки в парка да коментират по подобен начин, както и да се "хвалят", че ходили да се разправят за оценки или друго, понеже "Не може такова отношение към детето ми, тя не го е научила, тя не го е оценила, тя......нещо си. Ще види тя, ще ѝ покажа аз, ще пускам жалба....и т.н."
Дори някои са се оплаквали от това, че заради моето дете, тяхното не може да се изяви, т.е. не трябвало да взема участие, а да си мълчи.
Много хора търсят вина извън себе си и/или детето си, все някой друг им е виновен - училището, учителите, децата, програмата, учебниците и т.н., и т.н., а никога не се плесват по главата, че може би в тях има грешка.

# 143
Как пък ще има грешка в тях.
Те са просто гениални, но ги мързи.

# 144
Ти пък! Не ги мързи, те са перфектни, но са недооценени и подтискани от другите, нямат възможност да покажат своята гениалност !

# 145
Така де, все недооценени милите те 🤣

# 146
# 147
Няма да го направят, поне не и по описания начин. Иначе как "Сефда от Семитли" ще има равната възможност да учи в елитна гимназия?

# 148
Равната възможност нещо лошо ли е?
На мен пък не ми харесва идеята децата да се разделят още в 5 клас на елитни и на неелитни.

# 149
На мен пък не ми харесва идеята децата да се разделят още в 5 клас на елитни и на неелитни.
Нали в Германия е така? Явно ще копираме техния модел, ама пак побългарен

Общи условия

Активация на акаунт