Родителите трябва ли да идват на записването в университет?

• 3 156
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
А на първия учебен ден в уни-то кой ще го придружава?
Мен никой не ме е придружавал на 1 учебен ден в университета.
Но на записването бяха с мен. Не съм от София, докараха ме и бяха с мен в университета. Беше им интересно да го разгледат и да се разходят вътре. Имаше много други студенти с родители, както и без. Никой никого не е гледал с насмешка.
След това останах сама и се оправях без проблем. Т.е. няма никаква връзка с първия учебен ден.

Сега дъщеря ми ще ходи да се записва сама, но преди изпита отиде с баща си и заедно намериха залата, в която ще се проведе. За самия изпит също си отиде сама, живеем с София и познава града.

С една дума - хората са различни, всеки да го направи, както му е приятно и удобно. Ако искат да влязат, защо не? Поне на мен не ми пука какво мисли някой друг.

# 31
  • София
Авторът написа, че не иска родителите му да го придружават.

# 32
Родителите имах предвид - ако искат, да влязат.
Ако той не иска да са с него на самото записване, директно да им каже, че се срамува да влиза с родител/и. И те си обикалят да разглеждат.

А дали те искат въобще да слизат от колата, не е ясно. Никъде не пише да са изявили желание, споделя само той какво е планирал:
...Защото принципно планирах да оставя един от тях в колата...

# 33
И дали в съответния университет и факултет ще ги пуснат също не е ясно. Принципно влизането на външни лица без причина е забранено, но охраната на повечето факултети е плачевна и не им пука какво става.

П.П. аз като съм се записвал и имаше само 1 или 2ма с родители в целия факултет и се набиваше на очи. А тълпа и опашки си имаше и без това.

# 34
И дали в съответния университет и факултет ще ги пуснат също не е ясно. Принципно влизането на външни лица без причина е забранено, но охраната на повечето факултети е плачевна и не им пука какво става.
Няма ограничение за родителите.

# 35
Не видях да е казал в кой от десетките университети в София, всеки с десетки факултети, ще се записва. Навсякъде е различно отношението.
Принципно той трябва вече да е пълнолетен и родителите му се водят външни хора, които нямат работа там.
Обикновено не се заяждат за това, но може и да не ги пуснат, ако вътре място е малко или се провеждат някакви занятия, конференции и т.н. за които е нужна тишина.
Предвид, че той казва, че не иска те да идват, може да им каже точно това - вътре се очаква да е блъсканица и няма границя, че ще ги пуснат и тях и няма да са се разкарвали напразно.
Аз не разбирам от какъв точно зор ще искат да идват на записването точно, това не е церемония, няма нищо за гледане.

# 36
Не е казал, че искат, просто попита има ли някакви изисквания за присъствие. Вече разбра, че няма.

# 37
Не е задължително да присъстват родителите, но не ми се струва и срамно ако са там. Все пак няма да те държат за ръчичка. Аз лично придружих съпруга си при записване за магистратура. Беше в друг град и ми беше интересно да разгледам университета.

# 38
Дъщеря ми отиде сама и на кандидатстудентските изпити и на записването след това.Спомням си само,че се възмущаваше,че ми се е вързала на акъла да отиде още първият ден да се запише,защото имало страшно много хора и отгоре на всичко някои били помъкнали и половината рода с тях.За МУ Пловдив става въпрос.

# 39
Аз дори, когато съм сменяла училище съм се записвала сама.
Но цял живот ще помня, как сутринта отивайки на кандидатстудентски изпит дядо ме причака на уличката до нас. Изпрати ме до университета и ми подари химикал за късмет.
Няма нищо срамно, ако по принцип човек е самостоятелен, близък да го придружи във важен момент.

# 40
А на първия учебен ден в уни-то кой ще го придружава?
Мен никой не ме е придружавал на 1 учебен ден в университета.
Но на записването бяха с мен. Не съм от София, докараха ме и бяха с мен в университета. Беше им интересно да го разгледат и да се разходят вътре. Имаше много други студенти с родители, както и без. Никой никого не е гледал с насмешка.
След това останах сама и се оправях без проблем. Т.е. няма никаква връзка с първия учебен ден.

Сега дъщеря ми ще ходи да се записва сама, но преди изпита отиде с баща си и заедно намериха залата, в която ще се проведе. За самия изпит също си отиде сама, живеем с София и познава града.

С една дума - хората са различни, всеки да го направи, както му е приятно и удобно. Ако искат да влязат, защо не? Поне на мен не ми пука какво мисли някой друг.

Съгласен съм с теб! Няма нищо срамно в това, и не мисля, че на хората трябва да им пука кой ходи с родителите си и кой не. Явно много хора се впрегнаха от коментара ми :д

# 41
В унито може и сам, но като уговаряш квартира/ общежитие, ако си от друг град, вземи родител. Хем да види няма ли нужда от ремонт, хем да говори с управител/ хазаин. Да не се набуташ на кофти място. Поздравления за студентството! Успех нататък!

# 42
  • Стара Загора
Е , защо да е лошо , някой от родителите ти да е с теб. То е ясно , че не си бебе и ще се справиш. Моят син учи медицина. Четвърти курс е. Преди четири години , когато го приеха и отиде да се записва, отидох с него. Аз също съм завършила този университет. Беше страхотно преживяване. И такава гордост изпитвах тогава- моето дете - и то там. Така ,че разбирам желанието на родителите ти. Вземи ги с теб , никой няма да ти се смее.

# 43
Влязоха и двамата. Повечето хора бяха с родител. Явно са ги докарали. Няма защо да стоят от вън.

# 44
  • София
За кой университет става дума?
Децата на мои близки, които завършиха тази година, чакат класиранията да излязат в понеделник и чак след това да се запишат. Да не изпуснат сроковете, затова питам.

Общи условия

Активация на акаунт