Не иска да имаме общо дете?

• 10 669
  • 332
  •   1
Отговори
# 180
Много челяд, много нещо. Че моето, че твоето, че общото дете - новото нормално. Сложни конфигурации.
Аз съм на принципа - имай толкова деца, колкото можеш да гледаш. Трябват финанси (защото деца се гледат И с пари), трябват нерви и здрава психика. Не ми е ок да раждам, а да не мога да осигуря на детето си всичко необходимо.
В случая мъжът в началото е изявил желание за общо дете, а авторката не. След това и двамата са си променили мнението. Как мъжът е виновен - не знам. Би било добре да бъде абсолютно честен с авторката и би било добре авторката да си тръгне, ако държи да има второ дете, а мъжът не иска.

# 181
След опознаването и двамата са си променили решението относно имането на общо дете. Най-просто казано.

# 182
Според мен от страната на мъжа би било честно да каже директно "да" или "не".  Ако отговор "не", жена ще решава какво е по-важно за нея, връзка или още едно дете.

# 183
Доста е изписано вчера, видях само едно включване на авторката. Ако съм пропуснала друго, се извинявам, но от вчерашния й пост изглежда, че  имаме типичния случай на мъж, който реално не участва в живота на децата от първия брак. Не бих се учудила, ако те изобщо не преспиват в дома на баща си. Ако става дума за спорадични виждания с тях за по няколко часа и плащане на издръжка  общо 300-400 лв, то е ясно защо грижата за тия деца не  се отчита за в бъдеще. Само че този тип мъже, после могат да се превърнат в същия тип родител и за общото дете. В училищна възраст, логистиката по отглеждане  става в пъти повече - занималните свършват обикновено в 17.00-17.30 и някой трябва да  взима децата всеки ден, ходят на език  и спорт, в седми клас - школи и уроци. Все още боледуват и трябват болнични, летните ваканции са дълги и някой трябва да ги поеме по това време физически или финансово за градски лагери и т.н. Като са били 2-3 клас са учили дистанционно и някой е стоял с тях вкъщи. Явно бащата е заместен от някоя баба в тая роля, иначе авторката щеше да има по-практическа представа, че не "туртинетката" и някакви ненужни скъпи вещи са проблемът. Предполагам тук пишат и много хора без деца, които сравняват с тяхното детство. Но аз да питам майките  - има ли някоя с ученик, който не ходи на никакви извънкласни занимания или частна занималня, децата ви имат ли бюро/маса, на която да си пишат домашните, има ли и деца в 5-6 клас,  които не пишат домашни в събота и неделя, пък да не говорим за натовареността в седми клас? Не им ли осигурявате нормални условия за това? И не, не са необходими отделни стаи за всяко дете, но три деца в училищна възраст (това на авторката също расте) и едно по-малко как точно се наместват в стандартен тристаен апартамент, че дори това да е за по два уикенда + няколко седмици през ваканциите . Да не забравяме, че вече тийнове + пастрок/мащеха предполага по различна степен на лично пространство, отколкото в стандартно семейство. Едва ли авторката може да влезе да прави закуска на бебето в холокухнята, докато доведения й син на 15  още се излежава по гащи. Мъжът, който очевидно няма директна грижа за големите деца, може би чувства вина и помага повече финансово. Или наистина просто не иска повече ангажименти с нови деца.

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 08:31 от TafTaf

# 184
повече от едно-две деца непременно е равно на дълбоки лишения и глад.
Тази откровено глупава мантра се повтаря в цялата тема.
На мен как ми звучи темата: авторката сама казва, че децата имат и други родители. Явно е някаква глезанка, която, макар да не е ходила на скъпи уроци и хобита, е ходила на доста и от дете е получавала нещата, които поиска. Разчита другите родители да си поемат техния 'дял' от гледането и финансите. В случая бившият ù има едно дете и го гледа и плаща. Новият вече има две деца, които гледа и плаща. С още едно дете неговите ще станат три. Бившият остава с едно. За което, впрочем, новият също се грижи в някаква степен, бидейки в същото домакинство. Значи новият ще се окаже с 4 деца, бившият засега с 1.
От цялата история аз не разбрах две нещаа:
1. Авторката какъв ù е дялът в гледането на двете деца от новия?
2. Авторката как възнамерява да гледа своите 4 деца, когато все пак роди още едно?
Тя на новия децата може да ги игнорира, колкото ще, но те тепърва почват борби за гимназии, балове, шофьорски курсове, университети. Тя, нейното портмоне и нейната боб-яхния къде са? Само бащите ли ще си гледат децата, майката на ония двете, пък нашата само с бебенцето?

# 185
  • София
Таф.Таф
Относно воденето и прибирането, както и извънкласните занимания, има училища със собствен транспорт, в които се предлагат извънкласни занимания.
В училището на нашите деца е така. Взима ги автобус в 07:20. Каката се връща в 15:20. Малкият в 17:20. Курсове, кръжоци, спорт и т.н. са в училище. Там завършиха и големите деца. На спорта, който посещават през уикендите или вечер, ходим заедно, защото и ние спортуваме с баща им. Никакъв проблем не ни е с логистиката, но и кантората ни е в кооперацията, в която живеем и отпада всякакво бързане. Но транспортът е много скъп.
Относно самостоятелни стаи и учене - големите бяха двете заедно (имат 1 г. разлика и винаги са били близки), а сестра им беше отделно. После те отидоха в съседния апартамент в собствени стаи, сестра им си остана сама и брат им взе тяхната. В момента двете момчета са в двете спални в нашето жилище, а каката е в съседното жилище. С двете големи не сме учили, защото винаги са били самостоятелни, но с третата още помагам понякога с някой проект или баща им с физика и математика (сега ще е 10ти клас). Младежът още смогва в училище да научи (ще в 2ри клас), но занапред не се знае. Бебо си е на собствена програма. Всяко дете трябва да си има лично пространство, защото едно учи до 3 часа през нощта, друго спи, трето повръща. Така е с повече деца.
Ние реално повече от 3 наведнъж не сме гледали.

# 186
Fever Ray, предполагам децата ви са учили в частно училище, което съвсем не е стандартният случай. Държавните нямат собствен транспорт, освен по селата до средищното училище. Наличието на два съседни апартамента, финансите за осигуряване на тези условия, гъвкавостта, която имате с адвокатската кантора в сравнение  с точното работно време, това, че ти не работиш вече, са изключително специфични фактори, които дори и хора с висок доход реално нямат. Какво остава за средностатистическите случаи.

# 187
Преди авторката не е искала общо дете и е била права за себе си. Тогава той попита ли "Как така не искаш дете с мен, ако ме обичаш?"
Сега мъжът не иска и няма как да е прав?
Не сме го питали какво мисли, но не е прав, ей така, по презумпция?

Не виждам защо да не може да си промени мнението, както авторката го е променила.
Времената са трудни и не, любовта не заменя парите. Хората си правят сметката. Според авторката този мъж е отговорен човек и като такъв, може да се страхува да не изгуби работата си например. Но може да има други причини, които на нас няма да каже, просто защото с нас не споделя. Обаче ще сподели с жената, която обича, ако си поговорят спокойно и от сърце.

Не съм искала, защото сме били в началото на връзката си. Тогава го заявих ясно и че според мен на малко по-късен етап е по-дборе да говорим за това. Той се съгласи с това. Оправи си нещата, които искаше, аз също.
Не съм давала оценка дали е прав или не. Всеки има право да иска и да не иска. Въпросът е да заяви на другия човек ясно и ако се разминавате във вижданията, да прецените дали да останете заедно или не.
Питала съм го, както писах по-горе, но увърта. Все едно да, но с половин уста и казва, че имал нужда да си подреди още някои неща.
И за всички, които говорят за финансовата част - дгутие деца си имат и други родители, които и финансово и емоционално и физически полагат грижи за тях. За брекери, танци, сватби, коли, мотори и т.н финансите ще се делят с тях определено. Освен това, на мен никой не ми е купувал кола. Дори и брекетите си ги сложих на 22 г., когато работех и изкарвах пари за тях сама. Разбира се, че са ми помагали родителите ми, както и на сестра ми, въпреки че не са имали много възможност, за най-важните неща са ни помагали. Сватбата си, сестра ми също не е чакала те да я поемат изцяло. Не знам защо в България се шири идеята, че трябва да дондуркаш дедето/децата си за всичко, да им купуваш всяка прищевка, парцалка или каквото и да е. Аз не съм имала туртинетка например, е оцеляла съм. И брекети като тийн не съм имлала - е оцелях. И тук никой не е казал да държиш децата си гадни или на улицата. Приятелско семейство, с което съм израстнала имаха 3 деца и родителите им нямаха кой знае какви заплати. Да, за екстри не са им стигали парите, имали са трудни моменти, както и моето семейство, но оцеляхме, живяхме щастливо, имаме висше и работим добри професии. Всеки сам си прецЕня, както казвате, партньорът ми ще си прецени за себе си, той си знае тези неща. Истина е, че за мен някои от доводте са абсурдни и са свързани с това да тъпчеш децата си/детето си (защото тези, коитоговорят за тортинетрки, коли,мотори и т.н. често имат само 1 дете, защото си мислят, че материално не могат да си позволят второ) с всяка екстра, която му се прииска... Относстно така наречените хобита и спорт - преди 10-12 години иаз ходех, но понеже знаех, че на родителите ми им е трудно, ходех в детския център, където имаше безплатни танци. Сега да се върнем на нашата дествителност обаче - децата на партньора ми, за които всички са толкова загрижени имат телефони, лаптопи и ходят на хоби Wink майка им им помага с домашните и е поела този нагажимент тя. С баща им прекарват време, когато искат и когато и той може, защото все пак работим всички,няма как. Заедно играем игри, ходим на кино, на зоологоческа градина, говорим, забавляваме се и т.н. Дали и м липсва нещо емоционално - определено все на някой нещо му липсва. И моят бащща не можеше да бъде много нас  нон стоп, въпреки че бяхме само 2!!! деца.
Явно наистина е доста лошо да сте образовани, с добри професии и да искате да имате повече от 2 деца. Но някои представители на обществото, дето на 1 буква не могат да научат децата си, могат да имат по 5-6 (само една жена да роди толкова говоря, пък че мъжа ѝ има оше от 3 по толкова е отделна тема). изначало нещо е доста сбъркано.
Ако тези разсъждения ги ръсите и пред новият си мъж, не се чудете, защо се чувства несигурен.
Всеки човек си има ценностната система и в нея е и идеала му за родител. Какъв родител иска и се стреми да бъде той.
За едни е в реда на нещата да правят по няколко деца, най-малките да доизносват дрешките и обувките на по-големите, да спят по 3-4 деца в една стая. Да не им се купуват "глезотии" като колело, трОтинетка, музикален инструмент, енциклопедии, книги или пък да се инвестира в образованието им. В това няма нищо лошо, ако обаче се съберат двама души с такова виждане за децата, възпитанието и развитието им.
Други родители мислят по различен начин, те ме могат да си представят, че ще имат умно дете или такова с определени таланти и те няма да бъдат в състояние да го подпомогнат, да му обърнат достатъчно внимание, да го развият. Има бащи, за които е обидно да не могат да платят булчинската рокля на дъщеря им, или пък майки, който не могат да понесат мисълта, че само тяхното дете в класа ще бъде без учебна ци по специалните предмети, защото не могат да си го позволят. Има родители, които няма да причинят на децата си страдания и да понасят обиди и подигравки, че зъбите са им криви и приличат на вампир и ще заведат децата си на ортодонт например, а не да се чудят откъде да вземат 4000+ лева.
Явно вашия нов мъж от самото начало е бил много вдъхновен от връзката ви и е мислил по друг начин, но с течение на времето и съвместното ви жителство е разбрал и забелязал начина ви на мислене по отношение на отглеждането и възпитанието на децата и изобщо на виждането ви за семейния живот
 Може и това да го е отдалечило от първоначалното му желание.
Първо потърсете вината в себе си, само вие знаете какво е поведението, отношението във вашето семейство, като се започне от ежедневието, отношението ви към вашето дете, към неговите, към плановете ви за съвместния живот. Нещо определено го е накарало да се почувства несигурен, но ние няма как да знаем какво е то.

Да. Човек със сериозно образование не разсъждава така. То и 5 деца могат да се създадат / както е посочила авторката при кои се случва най-вече/ и да се хранят от казаните. Усещам някаква агресия и мислене тип: аз съм нямала, какво толкова, баща ми не ми е обръщал много внимание - какво толкова. Авторке, децата са сериозен ангажимент, не само финансов. За да е искал мъжът, а после да не иска, нещо е видял във вашето мислене, което не му харесва и то толкова, че да не иска дете от вас.

# 188
Всичко е въпрос първо на желание. Ако човекът не иска общо дете, защо е тоя зор?? При мое налично дете и на мъжа ми - две, изобщо, ама никак не бих се кахърила по темата.

# 189
Може би авторката усеща, че мъжът не е сигурен в нея/във връзката им поради някаква причина и си мисли, че едно дете ще ги сплоти и мъжът няма да избяга.
Думите на авторката ми звучат така: "Аз съм нямала, децата на мъжът ми да нямат много претенции". Но ако имат общо дете, авторката ще иска повече за него отколкото за децата на мъжа. Може и да греша, де.

# 190
  • Варна
Тя не е казала, че не могат да задоволят елементарни нужди. Тук се изписаха някакви големи изхвърляния: за всяко стая, за всяко баня, за всяко бюро, за всяко самолет…

Милиони хора отглеждат децата си с нормални и понякога дори ниски доходи и в това няма нищо лошо.

Сериозно ли бюро за всяко дете е голямо изхвърляе за някой родител ?!?
Няма нищо лошо в това човек да отглежда децата си с ниски доходи, ако това е ок според разбиранията му, че и така детето ще стане човек. Авторката категорично заяви, че тя е такъв тип родител.
Но има родители, които създават деца само когато могат да осигурят на всяко - стая и на всяко - самолет. И е мноого лошо да притискаш такъв човек за поредната бройка, без да разполага с необходимите според него ресурси. Може пък човекът да не желае собствените му деца да си пишат домашните по график на единственото бюро вкъщи, нищо че на горния етаж децата така живеят и все още имат жизнени функции.

За мен това са твърде големи и непреодолими различия в ценностите на двамата партньори. В комбинация с голямата разлика във възрастта им и очевидно различните житейски потребности, не съм убедена в бъдещето на тази връзка, па макар и без създаване на общо дете.

# 191
  • София
Държавно е училището.
Платен е само транспортът.
В София е.
Поне за няколко такива знам и това беше причината да се спрем на него.
Всъщност, това исках да кажа, Таф. Добре е човек да преценява дали може да осигури децата си, защото нуждите им не са просто още 1 черпак вода в супата, нито само въпрос на желание и любов, за съжаление.
Според авторката май нямат нужда от много.

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 10:43 от Fever Ray

# 192
Авторката, доколкото прочетох ,не е лишавана, просто не е ходила на най-скъпото. Разликата е огромна.
По мое време (на 36 съм) нямаше нискотарифни и/или безплатни алтернативи на езици, танци и гимнастики. Може да са се появили 2-3 години, след като съм спряла да искам да ходя на такива, но факт, че за мен нямаше. А за авторката е имало. Несравнимо е.

# 193
Авторката я разбирам, друго си е да имат общо дете, то като се е влюбила си идва от само себе си.
Обаче аз не бих искала 4то дете, ако бях мъжа й.Дори 2 негови и да се грижи за нейното си е доста.

Може би трябва да го попита какво точно причинява тази несигурност - финанси ли, възраст ли, или просто му се живее вече на човека.Така е нечестно спрямо нея да е на “изчакване”.

# 194
Да, и аз съм отглеждана със сестра ми в една стая, но пък нашите родители се тревожеха за комфорта ни и смениха жилището с по-голямо, където всеки си имаше своя спалня. Та не са всички родители от типа "още един черпак вода в супата".

Абсолютно е така, обаче авторката мисли кога най-рано може да го остави да се оправя само, още преди да го е родила. Тя приема грижата на родителите за детето, плащането на образованието, сватбата…за дондуркане, не за родителско задължение и сама пише, че не разбирала как родителите се грижили за децата си, защото, видиш ли, тя на 22 сама си изкарвала парите и си покривала разходите. Аз искам да я попитам само едно нещо: Ако мечтата на детето и е да стане лекар. Няма да му плати образованието, учебниците, няма да се погрижи за издръжката му до по-късно, до когато е необходимо, примерно до 27-28г. Добре, че има родители и с различно от нейното мислене, за да има лекари, които после ще спасят хиляди човешки животи.

Общи условия

Активация на акаунт