СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 434
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 930
Екстраваганца, написах Ви едно съобщение през телефона, пълно с грешки, за което се извинявам -)
blueeyesБи ли пратилa и на мен инфо за курсове по немски език?
Много ще съм благодарна Simple Smile
ПП Към момента обмисляме Гьоте

# 931
Дами, втори ден оглеждам статистиките на балове в нашия град и сравнявам с миналогодишните. Ситуацията никак не е розова. В ПМГ и ЕГ минималните балове са паднали с до 30т, изключая една паралелка,  в която се е повишил. В същото време други училища, доста по-ниско рейтинговани, са си повишили минималните балове с до 20-30т.
Коментираме с разни познати. Според мен това се дължи на по-големия брой деца, изкарали средни резултати, според други - заради променени нагласи и желания на учениците /искали да им е по-лежерно през следващите 5г/, но ми е трудно да повярвам, че вървим по тази наклонена плоскост...
А да ви минава през ума, че има деца които харесват области различни от език и математика и избират да ги учат "похабявайки" високия си бал? Това не е дъно, а осъзнат избор.
Не, не ми "минава през ума" и не защото не допускам такъв избор, а защото визирам конкретни училища, в които никой нищо не научава. Далеч от големите градове е доста различно,  професионалното обучение, за съжаление, е проформа. Професионалните гимназии са отличен избор, но има още много какво да се желае по повод подготовката на ученици.

# 932
  • Варна
И какво, учителите и ръководството в професионалните гимназии се събуждат сутрин и си казват, абе няма какво да се старая, в ПГ работя, всички знаят, че ПГ за нищо не става, я спокойно.
Темата е голяма, като се почне от безработицата и се мине през политическата нестабилност, а защо не и сляпото следване на модата. Не ми се пише повече и приключвам.
Само ще повторя, в професионалните гимназии учат деца, които не са второ качество!

# 933
Само ще повторя, в професионалните гимназии учат деца, които не са второ качество!
За съжаление в повечето професионални гимназии, нищо не учат! Говоря за София.
В по-голям част изобщо нямат база. За да си механик ти трябва практика и работилница/лаборатория. Просто нямат такива.
В момента има страхотна липса на шифьори в ЕУ. Една професия, която към днешна дата води до заплащне по-високо от това на лекари и учители. Децата които изучават тази специалност в три гимназии в София излизат неграмотни по слециалността. Което е страхотно безумие в държавата ни, образованието и заобикалящта ни среда.

# 934
  • София
Защо спорите за нещо, което е факт, колкото и да не ни харесва, колкото и да не ни се иска да е така..... Има значителна разлика между някои ЕГ и други (примерно за София между езиковите, които са дежурно в челото и по бал за прием, и на финала  в 12 клас, и зовящата се гръмко 33 ЕГ). Има същата разлика и между  паралелката в НПМГ със СХН (която вече я няма и ще я завършат последно бъдещите 12 и 11-класници) и такава в училище 357-мо примерно с минимален бал 100.. Таке е и с професионалните, няма как  да се гледа еднакво по отношение на ниво на подготовка, уви, на училища като ТУЕС  и НТБГ от една страна и на БУЗЕМА или ПГ по подемна техника от друга. Просто няма как  събудилият се сутринта много съвестен учител от ПГ да докара същата успеваемост с деца с бал  30-40-50 и с такива  с бал над 460.

# 935
По-скоро ме интересува дисциплината и средата там как са?Иначе бала и е 290.Надяваше се на Строителния,но уви.Спрямо миналата година баловете са доста вдигнати за Бургас.

Хубаво училище е ТОХ-а, не се притеснявайте. С много добра материална база - различни кухни, ресторант. Дават много добра професионална подготовка и кадрите им са много ценени в бранша. Учителите са сериозни, като все пак са наясно, че никой не е отишъл в това училище да учи математика или физика. Ще се повторя, но за мен са много по-ценни тези професионални гимназии, които дават реални дипломи, с които веднага веднага може да се почне работа, отколкото псевдоспециалности като "Архитектура" в Строителния, при които ако не вземеш висше образование, за никаква архитектура не можеш и да си помислиш.   
За средата никак не обичам да правя обобщения, но децата, които аз познавам, са много готини. Цяло лято работят по хотелите и ресторантите и сега ги няма, за да питам за повече информация.

# 936
  • Mars Hotel
А бихте ли препоръчали школа по немски в София.Става въпрос за осмокласник,който досега не е учил немски ,но желанието ни е да го научи до 12 клас и да се яви на изпити за сертификат.Ще съм благодарна за препоръки
Берлиц. Познато дете учи там, а и аз самата минах две нива при тях и съм много доволна. Дъщеря ми също смятам да запиша там от септември.

# 937
Дами, втори ден оглеждам статистиките на балове в нашия град и сравнявам с миналогодишните. Ситуацията никак не е розова. В ПМГ и ЕГ минималните балове са паднали с до 30т, изключая една паралелка,  в която се е повишил. В същото време други училища, доста по-ниско рейтинговани, са си повишили минималните балове с до 20-30т.
Коментираме с разни познати. Според мен това се дължи на по-големия брой деца, изкарали средни резултати, според други - заради променени нагласи и желания на учениците /искали да им е по-лежерно през следващите 5г/, но ми е трудно да повярвам, че вървим по тази наклонена плоскост...
А да ви минава през ума, че има деца които харесват области различни от език и математика и избират да ги учат "похабявайки" високия си бал? Това не е дъно, а осъзнат избор.

Много точно, подкрепям, осъзнат избор за специалност.
Ама вие наистина ли мислите, че само във високорейтинговите езикови гимназии се учи сериозно. Доста повърхностно е честно казано. Моето дете имаше възможност за "високорейтингова" езикова, но не пожела, защото искаше архитектура. Подкрепихме го вкъщи, защото избора трябва да е негов.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 17:52 от gerygirl

# 938
  • София
gerygirl, не става дума за противопоставяне на  ЕГ/ПМГ на ПГ. Става дума за съществени разлики в  нивото на обучение между училища, които се водят принципно "еднакви". Тоест между ЕГ и ЕГ, между  ПГ и ПГ.. Нищо повърхностно няма в това човек да смята, че  не  е едно и също дали учиш в ТУЕС или в  Макгахан - не само заради огромната разлика в баловете и оттам  много различното темпо на учене, усвояване и успеваемост, а и заради факта, че приемът в първата е наистина осъзнат избор и децата са максимално мотивирани да учат желаното. Докато във втората попадат  в 99% от случаите по неволя.. И двете са ПГ, но как да ги сложи човек под общ знаменател?

# 939
gerygirl,
повърхностно е да се сравняват ябълки и круши. Обобщенията и заключенията са Ваши, не мои. Коментирала съм паралелки, за които имам информация, намиращи се в града, в който живея. Далеч съм от мисълта, че навсякъде е такова нивото, още по-малко, че всички деца попадат в професионални гимназии заради баловете си. Който иска да учи, ще учи където и да е, често въпреки средата, обратното също е валидно. Никой не подценява децата, още по-малко изборите им.

# 940
Извън темата.
Малко писах тук, четях. Тона не ми допадна, отношението към въпроси под "нивото на някои потребители" биваха овиквани, грубо. Не визирам персонално, всеки е способен да се припознае. Благодарности към всички, които с ценни съвети помогнаха на мен и детето в това море информация, и така, вече е записан. Виждам последните стр. Отношението не се променя. Да, не съм нито апостроф нито съдник, но е хубаво да се спазва толерантност. Мое мнение, разбира се. Но породено от факта,че всички сме хора плюс, че живеем различни животни, важното за едно е неважно за други. Иначе света няма да е пъстър. Та те и фризьорките имат майки все пак, ОК?

# 941
Н знам дали скоро сте слагали плочки, но плочкаджията взима повече от ИТ-то Simple Smile Simple Smile Simple Smile, но те и по комунистическо време взимаха повече от висшистите, нищо ново.

# 942
Аз пък се изненадвам, че измерението за успех е свързано с размера на заплатата.
Разбира се, че парите са необходимост, но когато си умен, образован и развиващ се човек със сигурност започваш да изкарваш повече от плочкаджия или фризьорка. Не казвам, че това са лоши професии но със сигурност децата от високобаловите училища имат други приоритети.
И ако един е щастлив, че изкарва едни пари и може да купи на детето Айфон, то друг е щастлив, че днес е спасил човешки живот.

# 943
В живота си всеки поне веднъж опира до услугите на плочкаджия или фризьорка и тогава изобщо не го интересува колко са изкарали на ДЗИ-то по БЕЛ, а търси качествено изпълнение и е готов да даде немалко пари за него. Аз съм наемала плочкаджия , завършил местния техникум ЛУСКА (използван като нарицателно със същия смисъл като софийския БУЗЕМА), та мога да кажа, че момчето беше много по-наясно с технологиите и материалите от един друг с уж много голям опит, на който аз трябваше да му чета указанията на опаковките и да му казвам какво да прави.
 Идеята на професионалните техникуми е да дават професии, а не постигането на някакви имагинерни добри образователни резултати. За усвояването на професия се влага не по-малко труд от ученето на някои общообразователни предмети.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 18:55 от d&b

# 944
Ситуации в живота - всякакви. Балът от НВО и седми клас въобще не определя интелекта, нито бъдещето на детето, да ме прощавате. Като човек, изкарвал си хляба като офисен планктон много дълги години, мога да кажа, че не всичко, което вирее в ИТ бранша, блести с интелект. Пък ако ще да е на СЕО-то СЕО-то, и да е надиплило пет дипломи.
Да не ги изкарваме децата от професионалните гимназии като обречени да бъдат клети носачи на тежки чували цял живот.

Общи условия

Активация на акаунт