СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 533
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте!
Поздравления за всички приети по първо желание и успех на останалите!

Дъщеря ми е приета в 35 СЕУ НЕ/РУ (бел). Повече искаше 73то, но и 35то й е добре. Чудим се дали да участва за второ класиране или да остане така, както е. Горната паралелка, за която има шанс е в същото училище, но с профил математика и е с квоти 13/13.
От паралелката с руски в 73то ни делят 12,5т. Не знам дали изобщо има шанс да се стопят.
Моля по-запознатите за съвет.

Благодаря и успех!

Не пречи да участвате във второ класиране, но за 73то аз лично не мисля, че балът би паднал с повече от 2 до 5 точки.
Аз също бих пуснала за второ класиране.
Миналата година в 73 една от паралелките е с паднал бал от 6.50 точки. А и предпочитам клас с квоти. Момичешкият клас обикновенно е голям кокошкарник.

# 601
Мога ли да я запиша само аз или трябва да е с мен?

# 602
  • София
Дават ли ви входящ номер Като подадете за второ класиране? Никъде не отразиха че сме подали заявление за 2-ро. Ако изчезне това заяление...

# 603
Светкавица, и си права, и не си. Първоначално никой  не "емна" дамата. Даваха се варианти да се изчака второ с надежда за преместване нагоре, ако не да се  подаде заявление за трето класиране,  включиха се хора, добронамерено, с опит с изучаването на езика, дадоха пример с реализацията на свои съученици именно с цел успокоение..  И реакцията беше пак същата - за нищо на света този език,  още повече пък облъчването с такава култура..Ми естествено е  тогава да се реагира вече с порцията упрек, щом ти се предоставят варианти, с подкани да успокоиш детето,  а ти пак си повтаряш това "за нищо на света". Ми, ок,  щом е за нищо на света, значи се е предполагало някакво проследяване на действията на детето. И за какъв "бой", дори в преносен смисъл да е, става дума? Достатъчно е родителят само да помоли да хвърли един поглед на заявлението непосредствено преди пускането му... Това не е груба намеса в смисъла на  "повлиявам на мнението ти и налагам своето при направата на избор". Ще види  вторият чифт очи тази толкова "желана" позиция, ще обърне внимание на детето да я махне и с това "боят" ще свърши.
Така е, обаче следва да се отчете напрежението и конкретното усещане на жената и детето, че са направили гаф. Оттам и изострената реакция. Аз поне така си мисля.

А за проверката при подреждане - има наистина деца, които не допускат грам вмешателство. Други пък са колебливи , търсят родителска одобрение. При трети родителите се предоверяват, преценявайки, че децата са достатъчно големи да избират. И да, допускат се грешки и недоразумения. Въпрос на усещане, на характер, няма правилно и грешно. Както децата допускат стратегически грешки, така и родителите правят гафове, не се знае кое е за добро, кое не.

И все пак, колкото и да се знае, тъй като за някои предстои трето класиране:Не пишете паралелки, в които грам нямате намерения да учите. Пълнеж или не, никога не е сигурно къде ще спре "рулетката", образно казано.

# 604
  • София
Аз само ще напомня, че тази година имаше възможност в продължение на няколко дни! да се правят корекции на подадените списъци с желания... Аз лично ползвах тази опция. А за предпочитанията към езици и начина на изразяването им тук - няма да коментирам...

# 605
Като я "емнахте" orhid мислите ли, че и помагате.
Нито е от особена помощ да се изтъкват предимствата на арабския език, щом не е желан.
Аз виждам една разтревожена майка, гневна, че детето и е допуснало гаф в подредбата и класирано там, където въобще не желае
Благодаря , че се включихте !  Иначе темата твърде много заприлича на линч , другарски съд , морална полиция и т.н.(както и на демострация на дълбоки познания по култура , религия и етика ) "Който е безгрешен да хвърли първия камък " . Да , няма никакво значение дали е арабски език или системно програмиране , щом е нежелано - нежелано е и да , стават грешки и да , сигурна съм ,че детето и родителите съжаляват и да , всички допускат различни грешки с децата си - ако не такава , то може и по- недопустими да са  , но обичайно това се разкрива след време .Родителите на деца със зависимости не рядко се оказват начетени , образовани и отговорни хора . И тях ли да назидаваме , вместо да опитаме поне да проявим разбиране ?!
Коментарът с руския език и култура беше точно на място !

orhid , дали са Ви добър съвет - второ класиране , пък после пак ще го мислите . Ако има желание - има и начин , ще го намерите , сигурна съм !

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 13:23 от oska

# 606

Момичета, недейте с лошо! Арабистика, китаистика…. Това ще са редки умения и знания на фона на английски, немски, испански… френският май отлита. Всички искаме добра обща култура, среда и ниво на образование в средното, докато се ориентират децата професионално. Само да ви кажа, че една голяма китайска компания ще повери развитието си в Румъния на една девойка, чието предимство е владеенето на китайски език.  Толкоз. Времената се променят, професиите изчезват, развиват се, идват нови -програмиране на изкуствен интелект, примерно, роботика….. това, че детето ще учи 5 години предимно арабски език, по никакъв начин не спира развитието му. Щом е гласувано доверие само да си подава заявление със желанията, сега ще трябва да си понесе и “последствията”, така е в живота, нека стои зад преценката си, вярвам, че ще е за добро и с времето ще се докаже, че каквото и когато трябва-случва се.
Иначе, ние сме приети и в НПГПФ, графичен дизайн. Вероятно ще освободим МОН-ското място, изненада ни девойката с резултатите по рисуване, където сама пожела като на шега, да се яви…..успех на всички!
Успех на девойката в избраното място! Възхищавам се на такива деца!
По другото - никой не е с лошо, освен родителите на детето, което е влязло с арабски. То, това и предизвика полемиката - хем го оставили само да реди/в което няма лошо/, хем сега - ние няма да позволим да "учи ислям". Първо - оставили сте го, писало, приели го. Какво искате от детето?! Второ - арабския е толкова "конвертируем" език. Повече от китайския.

Гретел, благодаря! Толкова се бях фокусирала  върху БЕЛ/МАТ уроците, че явно нещо съм пропуснала, взимам си урок за следващото дете. 95т. рисуване МОНска матура+5,50 от изпита в НПГПФ сериозно ме накараха да се замисля и да й дам свобода сама да решава, но не й да подава. Съгласна съм-тесногръдо е това тълкуване за арабския. Не знам кой е по-виновен-детето, или родителите, неглижирали подредбата, но е факт, че може и да е за добро, може това да е страхотен шанс, а не велик провал. В крайна сметка има и трето, и четвърто класиране, след като това е крайно нежелана паралелка, все ще се примирят със свободните места тогава.
Разделянето на религиозна основа, все си мисля, че е демоде, на фона на всеобща глобализация.
П.С. Испанците не са православни християни, германците, също 🤭

Аз не мисля, че по ислямските страни са много глобализирани Simple Smile, в случая за Арабия говорите. Във Виена не съм била много отдавна, ама ако е станало така както разпрявате

# 607
  • На земята
Дават ли ви входящ номер Като подадете за второ класиране? Никъде не отразиха че сме подали заявление за 2-ро. Ако изчезне това заяление...
На нас ни дадоха входящ номер. И да, ученикът трябва да присъства, искат подпис на заявлението и при тях, където си записват.
Виждам, че най -вече от София пишете тук, ние сме в Ботевград, приеха младежът с математика, но той иска графичен дизайн, за който не му достигат 2 точки. Надявам се да има шанс.

# 608
Добро утро! Вчера беше емоционален ден! Аз имах много работа и балансирах между нея, класирането и възникналите след него проблеми .....

Класирана е госпожицата в една от желаните паралелки. Но отиваме на второ класиране .... да видим какво ще стане!

В същото време бившия клас остава почти същия. Тя за тях не иска и да чуе!!! Прави се нова група, добавят се новите деца и .... започват пак подигравки към нея .... от приятелка в групата тя разбира. Рев, сополи, чуства се унижена. Аз вече не се стърпях и писах в групата на майките да си обуздаят децата, щото това вече е излязло извън рамките на училището и ми писна! Реакцията е светкавична от няколко места. И се започва едно писане от бившите съученички на различни приятелки на моята със заплахи. Ей как подпалих! Днес ми предстоят една-две срещи с майките на съответните деца. Това вече е извън всякакви граници!
Как може да има такива ужасни деца! Няма да им е вече пред очите! Защо не я оставят на мира?
Ужас!
Винаги съм считала, че на тази възраст трябва да се оправят сами. Родителите само раздухват скандала.
Излиза от групите, блокира телефона на тези които не са й приятни и не ги вижда повече.

Зависи от населеното място. Ако е с мащабите на Добрич или Пазарджик, малко вероятно е никога повече да не ги вижда.

# 609
  • Пловдив
В края на първия ден пуснах заявлението с желанията. И тогава се почна безсъние, стрес, дали/или. В петък разместих два пъти подредбата. Добавих още няколко желания и сякаш камък ми падна. Детето е прието точно в желанието, което добавихме последно. Неговият бал е минималният за паралелката. Имам чувството, че му е на късмет. Към момента всички сме удовлетворени и няма да участва във второ класиране.
Сякаш използвах всички ползи на статистиката, стари резултати и възможност за онлайн корекция.

# 610

Днес ще ги качат в системата и довечера ще ги видим. Така ми каза председателката на комисията.

# 611
  • София/Варна
Нашия младеж е приет в единственото желано училище, това в Правец ( за компютри, все още не съм му запомнила името с многото букви). Бала на първо класиране изненадващо е паднал доста тази година сравнено с предните години. И в София е приет , но утре отиваме да го записваме в Правец. Влюби се още като ходихме на отворените врати на 01.04, в деня на шегата, но ето на, получи му се.
И аз да попитам, със сигурност го четох на 1000 места, но си мислех, че няма да ми потрябва. Трябва ли детето, което е на 13 години да идва на записването,че се тръшна болен.

# 612
Добро утро! Вчера беше емоционален ден! Аз имах много работа и балансирах между нея, класирането и възникналите след него проблеми .....

Класирана е госпожицата в една от желаните паралелки. Но отиваме на второ класиране .... да видим какво ще стане!

В същото време бившия клас остава почти същия. Тя за тях не иска и да чуе!!! Прави се нова група, добавят се новите деца и .... започват пак подигравки към нея .... от приятелка в групата тя разбира. Рев, сополи, чуства се унижена. Аз вече не се стърпях и писах в групата на майките да си обуздаят децата, щото това вече е излязло извън рамките на училището и ми писна! Реакцията е светкавична от няколко места. И се започва едно писане от бившите съученички на различни приятелки на моята със заплахи. Ей как подпалих! Днес ми предстоят една-две срещи с майките на съответните деца. Това вече е извън всякакви граници!
Как може да има такива ужасни деца! Няма да им е вече пред очите! Защо не я оставят на мира?
https://
Здравейте,
Защитете детето си, ще се опитам да ви изпратя механизъм за противодействие на тормоза в училище. Там ясно е обяснено какво е тормоз, видове тормоз, степенени. Може да вземете конкретни идеи и подплатите с аргументи думите си в разговорите с родителите.

# 613
Нашия младеж е приет в единственото желано училище, това в Правец ( за компютри, все още не съм му запомнила името с многото букви). Бала на първо класиране изненадващо е паднал доста тази година сравнено с предните години. И в София е приет , но утре отиваме да го записваме в Правец. Влюби се още като ходихме на отворените врати на 01.04, в деня на шегата, но ето на, получи му се.
И аз да попитам, със сигурност го четох на 1000 места, но си мислех, че няма да ми потрябва. Трябва ли детето, което е на 13 години да идва на записването,че се тръшна болен.

Тук бяха дали линк към указание на директор РУО София, от който е видно , че малолетно дете не подава заявление и не подписва, вместо него е родител или настойник.

# 614
Относно арабския, за момиче наистина не е добра идея, с респект към културата и ползите от арабския ще го кажа.
За доверието, някои деца са достатъчно зрели на тази възраст, но се случва и те да допуснат грешки. Ние, възрастните, глупости правим.

Общи условия

Активация на акаунт