Мнения за гимназии в Пловдив-4

• 53 143
  • 873
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
И при нас вчера не се подкрепи 1 смяна от 8.30 часа. Само 4 човека бяха съгласни. Лично за мен е абсурдно да си по цял ден в училище. Още по абсурдно е, че те ще пътуват сутрин в пиков час и ще отнема доста време. За допълнителни занимания ще стане  просто невъзможно. Всичко ще трябва да се набута уикенда. Те децата нямат нужда от почивка, родителите им също. Ако започват в 7,30 поне ще свършват по-рано.
На нас ни обясниха ,че все още не е отхвърлено предложението за  7,30 от МОН. Още не е разгледано.
Един въпрос имам за профилите в английската. Кои са профилните предмети и как се комбинират? Може ли например комбинацията да не е биология и химия ,а химия и история например?

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 10:58 от renydent

# 151
Че то в Английската не се ли предлага само един предмет за профил от това, което наблюдавам от няколко години. Същото е май положението и в Руската. И двете гимназии извън езиците предлагат само един профил+нещо, което се води разширена подготовка, но не може да послужи за хорариум за обучение в чужбина, ако някой се е запътил към холандските университети (не приложните, там за сега няма проблем).

# 152
  • Пловдив
Един въпрос имам за профилите в английската. Кои са профилните предмети и как се комбинират? Може ли например комбинацията да не е биология и химия ,а химия и история например?
Имаш право  само на 1 допълнителен профил, тоест избираш между Биология, Химия, История , Математика и Информационни. Задължителните профили са АЕ и НЕ

# 153
В ЕГ Пловдив профила след 10 клас, който се избира е само един. Те са с три профила, езиците и избирате един от химия, биология, история, математика, информационни технологии или информатика. Има фуч физика, който желае. И са дадени 2 допълнителни часа иуч по български.

# 154
  • Пловдив
Рени, в момента на 12-ти клас профилът е 1,освен езиците де, не са в комбинация. Моето е в руската, но приятели има при вас. Иначе и при нас е 1, както и един предмет РП, който всички избраха да е БЕЛ, заради ДЗИ

# 155
  • Пловдив
При нас на миналогодишната родителска среща почти всички бяха за едносменнен режим,  а като чета мненията по-горе, нищо няма да се промени скоро. Поне да не го бяха обявявали по медиите.

# 156
От 08.30 до 16.00 не е едносменен режим, ами си е целодневно обучение, само че нямаш обедна почивка. Интересно школите/заниманията по интереси до колко ще са или те понеже не са задължителни, не ги слагаме в сметката въобще. А за да са от 08.30 на училище, пак трябва да тръгнат в 07.00, а от някои квартали и по-рано (от Пазарджик до гимназиите се стига сутрин по-бързо), защото между 07.00 и 08.30 автобусите, които стигат до двете гимназии са 4 за целия интервал  и то от малките, а това е и интервалът, в който всички училища тръгват за училище и всички работещи, които ползват градския транспорт, отделно задръстванията са най-големи, защото на градски транспорт през 20-30 мин не може да се разчита.
Отделно винаги съм се чудела защо в СУ може часовете за гимназиалния курс да са по 40 мин, а в чиста гимназия не може.

# 157
  • Пловдив
И на моята дъщеря увеличението на часовете от 40 на 45 минути е най-големия проблем. Ставането и ранното тръгване не са толкова “страшни” колкото 45 минутните часове. 🙂

# 158
Ние живеем на другия край на града, пътуването до ЕГтата ще е над час. И като чета, че децата свършват в 15.30, та дори и в 16ч направо незнам как на пролет да ги пишем в желанията. Това означава, че детето ще излиза в 6.30 и ще се прибира в 17ч. Думи ли да учи какво да прави и така 5г.
Тези капацитети, който мислят учебните програми реално осъзнават ли, че не сме в Каспичан и всяко едно пътуване в тоя разкопан град е минимум час. Че те децата още ноември ще се скапят, пък не ми се мисли какво ще е като са втора смяна..

# 159
пък не ми се мисли какво ще е като са втора смяна..
Е какво й е на тая 2ра смяна толкова. Дъщеря ми е 5 клас, учи 1-2 смяна. Имат часове до 19:10 и след това ходи на тренировки.
Какво е по-сложно в гимназията? Синът завършва гимназия на другия край на града на 2 смени... Еми прибира се доста след като е приключил училище... Пак ходи на тренировки, излиза с приятели. Не съм видяла да го мислят и двамата особено.
Голяма драма стана с туй на всяка цена само 1 смяна, после - много дълго учели ..
Какво е според теб решението, като и двата начина не ти харесват?
Нормално е на децата 5те минути по-дълъг час им е по-голям проблем, отколкото кога почват/свършват на 2 смени.

# 160
Първа смяна е до 13.30ч най-късно 14ч. Това до 15-16ч си е целодневна не е първа. Детето ми още не е в гимназия 7клас е, и е на смени от години. И той свършва в 19.10ч. втора смяна. Прибира се към 8ч., определено не я харесвам, защото учи и след училище, не само сутринта на другия ден. Предпочитаме и двамата първа смяна, макар че тогава става в 6ч., но е до 13-14ч. Това до 16ч са си 2часа повече и не е никаква първа смяна.
Решение аз няма да давам или да търся не ми е това работа, има си там капацитети, които трябва да го измислят. Но ми звучи нелепо да се прибереш от първа смяна в 17ч. да починеш и да започваш да се подготвяш за другия ден, защото пак си първа смяна..

# 161
След като и двата варианта не те устройват, запиши си детето на индивидуално обучение и му разпределяй времето както смяташ за най-правилно.
То ни така, ни така.. Няма как да учат от 9 до 12, та хем да се наспиват, хем да имат време за всичко...

# 162
Аз детето си ще избера къде да си го запиша, това е и причината да чета тази тема.
А диапазон 9-12ч никъде не съм споменала. Препоръката за индивидуално обучение е малко вероятна.

# 163
  • Пловдив
Всичко зависи от натовареността на детето. Моето ходи на испански, английски ,тенис и езда.  Английският изобщо не го вкарвам в сметките, тъй като е в събота онлайн. Ездата ми е на 5 минути, също ще я изключа от сметките, макар че всичко това е време.
Ако децата са на 1 смяна и свършват най рано в 3,05 ,аз лично не мога да вместя 2 пъти тенис и 2 пъти испански . За да стигне до корта или до урока й трябва поне час/ друг е въпроса дало точно тогава учителя/треньора може/.Това означава че ще свърши към 17,30 в перфектния случай. Докато се приберем в този пиков час ще е 18,30.След този час трябва да вкарам и ездата 2 пъти в седмицата, което значи прибиране в 20 часа в най добрия случай. В плана не съм вкарала нито обяд ,нито почивка. Прибирайки се скапано това дете трябва да почне  да учи... Струва ми се невъзможно.
Идеята е да са 1 смяна ,но да започват от 7,30 . Другият вариант е да си останат на 2 смени както сега.

# 164
Един въпрос за Руската гимназия - разбирам, че задължително се учи руски. Намирате ли го за полезен? С добро ниво на научаване ли се излиза и къде после може да се прилага? Дали не са усилия на вятъра, имайки предвид, че не е и особено лесен?

Общи условия

Активация на акаунт