Цистит - традиционно и алтернативно лечение- тема 11

• 38 161
  • 804
  •   1
Отговори
# 495
Циститите не е задължително да са бактериални .И организма е едно цяло,могат да бъдат в резултат на друг проблем  ( на пр симптом на МП) .

# 496
  • Мюнхен
Циститите не е задължително да са бактериални .И организма е едно цяло,могат да бъдат в резултат на друг проблем  ( на пр симптом на МП) .

Точно при менопауза (подозирам, че това имаш предвид под МП), циститите са бактериални. При менопауза спада производството на естроген, който е основният фактор при узряването на вагиналния епител и при отлагането на гликогенови запаси там. А метаболитният път на гликогена води до основния хранителен източник на лактобацилус --> малтоза. Няма ли го това, композицията на вагиналния микробиом се изменя (дисбактериоза), което води до улеснена бактериална инфекция, тъй като броят на лактобацилусите вече не е достатъчен, за да outcompete-не патогенни бактерии.

"Небактериалните" цистити са възпалителни, но още няма консенсус дали източникът на възпалението е бактериален или не. В някои случаи не е (химиотерапия, пушене, катетри, които са провъзпалителни фактори и увреждат тъканта), но много се говори и за потенциална мисдиагноза и VBNC бактерии, които водят до чиста културна посявка и съответно грешно заключение, че циститът не е с бактериален произход.

# 497
Но проблемът не е в естрогена,а в липсващия прогестерон и произтичащия от това синдром.
Има и вирусни,и паразитни,и интерстициални,...

# 498
Някой пил ли е или дали сте чували за капсули със смола от ливански кедър?
Дават я за топене на камъни и при цистит също.

# 499
  • Мюнхен
Но проблемът не е в естрогена,а в липсващия прогестерон и произтичащия от това синдром.
Има и вирусни,и паразитни,и интерстициални,...

Интерстициалният цистит е възпалителна болест без изяснена причина, така че нека да не обобщаваме неинформирано и категорично, че не е бактериален. Неслучайно споменах VBNC бактериите, т.е viable, non-culturable bacteria, които към момента са едно от най-голямото предизвикателство в диагностиката на инфекции. Спекулира се, че може и да е автоимунно, но много автоимунни заболявания тръгват от бактериални фактори, довели до преактивация на имунната система, та... меко-казано сложно е, преопростяването на информация не е добра идея.

Вирусните цистити са изключително редки и литературата по темата към момента изтъква появата им основно в имунокомпрометирани пациенти. Паразитните: кажи-речи невъзможни в развитите страни, попадал ми е само един документиран случай на еозинофилен цистит, породен от инфекция с Strongyloides stercoralis.

Така че: на нашите географски ширини (и не само), основният причинител на циститите са бактериални инфекции, а културната посявка бързо губи репутацията си като златния диагностичен стандарт. Да не говорим и че вече има молекулярни методи за установяване на резистентност към антибиотици.

Колкото до хормоните - и естрогенът, и прогестеронът са идентифицирани като рискови фактори.  Липсата на естроген води до изтъняване на епитела на уриналния тракт и оттам до повишен риск от бактериални инфекции. Пак искам да призова да се внимава с категоричните твърдения, особено от хора без образование по темата. Можете и неволно да подведете някого, доста хора четат тук и БГМама малко или много им повлиява.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 17:36 от Jinnafee

# 500
А Вие с какъв цистит  сте и как сте го излекувала,за да бъдете полезна по темата.
Или да си запишем час ,за да бъдем излекувани.

# 501
  • Мюнхен
А Вие с какъв цистит  сте и как сте го излекувала,за да бъдете полезна по темата.
Или да си запишем час ,за да бъдем излекувани.

Не знам защо приемате коментарите ми като нападка, че отговорът ви е толкова дефанзивен. Можехте просто да опровергаете написаното от мен, ако беше грешно. Simple Smile

Биотехнолог съм по образование от RWTH Аахен, магистърът в ТУ Мюнхен е в процес. И работя точно в сферата на имунологията и инфекциозните заболявания. Нашите модули наблягат далеч повече на микробиология и диагностика отколкото тези на колегите медици, затова си позволявам да говоря и бих дала източник за всяко свое твърдение. Диплома също, ако се наложи Laughing

Иначе моят цистит беше класика в жанра - бактериален и сензитивен към ципрофлоксацин. Ама имах късмет да съм с чудесно и безкомпромисно джипи, което да не позволи да се стигне до хронифициране. Уви, в тукашните теми виждам много мнения на момичета, чиито лекари са се отнесли към тях с пренебрежение и резултатите са налице - години наред влачене на проблеми и влошаването им. Затова къде от професионален интерес, къде от личен, следя темите и гледам да коригирам, когато се говорят обективно неверни неща, защото много жени не са свикнали да адвокатстват за себе си. И съответно когато имат симптоми, ама навсякъде чуват, че “щом урокултурата ти е чиста, няма проблем”, са склонни да го приемат, докато изведнъж не се окажат със сериозни състояния като пиелонефрит например. А тези бъбреци не сме ги намерили на улицата, че с лека ръка да се отнасяме към рисковете за тях Simple Smile

Толкоз.

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 01:20 от Jinnafee

# 502
Една от най -големите и тиражирани лъжи в съвременната медицина е,че една жена в пре/менопауза е в дефицит на естроген.За която ще благодарим на топ,топ лекари,че са я развенчали абсолютно и имаме знанието да мислим критично и логично.
Има достатъчно научни публикации,pubmed,research gate и прочие,за да бъде твоята истина последна инстанция.Темата не е за това,за да я разводнявам с линкове,а и не е нужно.
Тук всеки носи глава на раменете си,опознава / познава тялото си,пречупва всяка информация през собствената си призма и схващания за благополучие .И не е имал твоя късмет с цистита.
Прекрасен уикенд на всички!

# 503
Jinnafee, по темата с имунологията, мога ли да ти пиша на лични, имам един въпрос?

Иначе, относно циститите, аз пиех всичко по схема и по амтибиограма, дълги и сериозни курсове и пак си хронифицира.
Има доста фактори там и със сигурност не е вярно, че ако пиеш каквото трябва и както трябва, то няма да хронифицира на 100%.
Но пък обратното е вярно - ако се отнесеш несериозно, шансът да хронифицира е голям.

Не се карайте.
В интерес на истината, и двете ни давате ценна информация и не мисля, че подвеждате който и да е.
За това е тази група - да си споделяме ! 🙂

# 504
Здравейте, разполагам с няколко опаковки Нелидикс. Донесен ми е от чужбина. За съжаление в България вече не  се произвежда. Ако някой се интересува може да ми пише.

# 505
Здравейте! Какво може да се приема профилактично срещу цистит по време на бременност? Мога ли да взимам червена боровинка и д-маноза?

# 506
Здравейте! Какво може да се приема профилактично срещу цистит по време на бременност? Мога ли да взимам червена боровинка и д-маноза?

Цистостоп, може да се пие по време на бременност.
Има и доста анбтибиотици, които също могат да се взимат без никакъв риск за плода.Но за тях по-добре се обърнете към лекар Simple Smile

Съни1, преди време ми бяха казали, че е добро лекарство, не знаех, че го няма в БГ

# 507
  • София
Здравейте, за съжаление тая вечер като че ли си докарах цистит, след половин ден навън в дъжда и недостатъчен прием на течности Sad Какво мога да направя докато излязат изследвания и ми предпишат нещо?
Последно бях с цистит преди 9 години, предполагам за това време са хората са измислили все нещо?
Сложих си мечо грозде да се кисме за през нощта, не че ми помогна тогава, ама това имам под ръка.

# 508
Здравейте, за съжаление тая вечер като че ли си докарах цистит, след половин ден навън в дъжда и недостатъчен прием на течности Sad Какво мога да направя докато излязат изследвания и ми предпишат нещо?
Последно бях с цистит преди 9 години, предполагам за това време са хората са измислили все нещо?
Сложих си мечо грозде да се кисме за през нощта, не че ми помогна тогава, ама това имам под ръка.

За спешни ситуации на мен ми помага чай от полски хвощ и корен от глухарче, а от добавките гледам да имам подръка Уроцист, Цистирен, Цистостоп и под.

# 509
Цистостоп рапид си вземете!

Общи условия

Активация на акаунт