Бърнард Шоу, Джон Малкович, или за къпането

• 6 930
  • 111
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Виждайки колко българи са навити да си съставят мнение за всякакви пиеси и настояват за правото им те да бъдат гледани, още утре ще взема да напиша една. В нея ще се говори за това колко са велики българите и руснаците, а ще има и ирония по адрес на турци, брюкселяги и американци. Според вас ще мога ли да се доредя да я представя в Народния театър на 3-ти март? Датата ми е много на сърце и държа да е баш тогава! А планирам и да има по едно представление на 9-ти май и едно на 4-ти юли. Ей така, просто ми харесват датите!

# 46
Целият този цирк с протестиращите такава хубава реклама направи на пиесата... Чак се чудя дали всъщност театърът не им плаща. Laughing
Сега за нея не само всички са чували, ами и ще я гледат от любопитство дори хора, които иначе никога не биха си купили билети.
Както се казва – няма лоша реклама. А скандалът продава.

# 47
Къпането не и е проблем на пиесата. Никъде не са се къпали особено много в миналото. Луи 14 се бил къпал два пъти в живота си. И Талев описва подробно как дедите ни се къпели два пъти годишно. Жените малко по-често, ама скришом, че е греховно да се грижиш толкова за тялото. Та ако беше само това щяхме да преглътнем, макар да е от чужденец. Обаче гаврата с българския войник, че и баш на конкретна дата, вече идва в повече. Можеше изобщо да не се стига до призиви за цензура, просто пиесата да беше отхвърлена изначално. Но щом е приета да бъде поставена това или е съзнателна провокация, или просто става дума за доста пари.

# 48
Само да отбележа,  че и преди щурма представленията  бяха почти изкупени, аз успях миналия месец да си купя билет чак за средата на декември.  Това по отношение на рекламата. Постановката просто не се нуждаеше от такава, хеле пък в тоя вид.

Между другото, колко теми има за тая пиеса, не може ли да се обединят някак,  ще се разчекнем.

# 49
  • София
Интересът е генериран доста преди протеста, ако не се лъжа от лятото се говори за тази постановка.
Напрежението преля, заради избраната дата на премиерата, която няма как да не е преднамерена провокация.
За мен е изумително как ще избереш да провокираш точно с атака срещу Сръбско-българската война, това е много глупав ход, защото събитието е чисто българско, патриотично, в защита на Съединението, т.е. сами се прострелваме в крака. Да беше нещо срещу руско-българските отношения, Освобождението, края на ВСВ, щях да го разбера (при цялата антируска реторика, която се шири напоследък). Обаче да си рушиш собствената героична история по този начин е наистина незащитимо и за мен показва много напреднал процес на разпад у нас. Признавам, че се изненадах много неприятно.
А кой и защо ще има интерес да гледа подобна постановка след всички скандали, за мен е енигма. Аз лично скоро няма да стъпя в НТ, личен, принципен избор.
Загледах онлайн фрагменти от постановката - ами и като игра не става, съжалявам. Много насилено.
Само декорите ми харесаха.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 14:20 от jasmin tisane

# 50
Та... защо Бърнард Шоу мрази българите?
Това са явно дефицити на неговата собствена психика. Да мразиш и усмиваш, да се гавриш с някого, само защото ти е приятно и се забавляваш, говори за сериозно личностно разстройство.
Да не споменавам, че стойността на човек си личи по това как се държи с тези, които са под него като обществено положение и развитие. Това го няма дори при животни. Значи е извратено. И кой ще оспори, че е извратено?

Посочете ми друг писател, който да проявяма такива пориви и пак си помислете преди да пишете.

И само си помислете, какъв трябва си, за да се съгласиш да поставиш пиесата и да играеш в нея.

# 51
Минеков, днес сутринта:
"Директорът на Народния театър Васил Василев искаше да стане известен и разпознаваем. Имал е няколко опции да избере пиеса и той нарочно е избрал тази на Бърнард Шоу и Малкович. Той знаеше какво ще стане, особено когато съвпада с тази велика дата (началото на Сръбско-българската война)", каза Минеков.

"Към днешна дата Народният театър се намира в изключително тежко финансово състояние. Дори при войни и при бомбандировките в София не е бил на загуба. Причината - бяха прогнонени Морфов и Камен Донев, за да сложат тази "родолюбива" пиеса. Василев трябва да бъде незабавно уволнен", завърши бившият министър на културата.

https://novini.bg/bylgariya/politika/877590

# 52
Аз съм против цензурата в изкуството. А вече дали една пиеса има художествени и естетически качества, дали наранява някого, или не - са отделни въпроси, по които може да се дискутира и да се спори.

Не знам защо много хора не си дават сметка, че това не е документална проза, а художествен текст с измислени персонажи, т. е. този текст е фикция! Бърнард Шоу не е българин - той не може, а и не е длъжен да възприема нашата история и военните подвизи на българската армия така, както ние ги възприемаме.

Протестиращите казвали, че много обичат България - да обичаш България означава да уважаваш твоите сънародници, които може да имат различно от твоето мнение и са отишли да гледат една пиеса! Да нападаш хора заради това - е проява на варварщина, по-голяма от тази, която авторът осмива!

Защооооо???? Защо да уважаваме тези, които буквално ненавиждат произхода си.
ТОЧНО КАТО В ПИЕСАТА, въпросната госпожица, която се прави на интересна, все едно е извъземна.
А актьорите, които обругаха сънародниците си, без да ги разбират?
Няма нужда от толкова изтънченост, та чак до извратеност, която пречи на човек да се идентифицира с родина, род и местоположение. Това е новия вид идеология на глобализацията. Никъде в трудовете на древните и не чак толкова древните философи и мислители го няма това и никой от тях не го проповядва. Защото да се идентифицираш с нещо е да проявяваш внимание и грижи, да защитаваш и спомагаш за развитието му, безвъзмездно.

# 53
Не харесвам Българския манталитет. Глобализацията няма нищо общо с това. Не го харесвам преди даже да знам какво означава неолиберализъм.

# 54
Насила ли ще карате хората да уважават "произхода" си, айде няма нужда.
Точно такива истерии най-много да ги накарат да се срамуват от сънародниците си.

# 55
  • София
Смешното е, че нашата култура е дело на глобализацията, ама давай там да вървят патриотичните православни опорки..
Тангра, номадизъм и в юрта! Да живее традиционна България!

# 56
"Номадизъм"....Смешното е, че понятие си нямаш от "пра"българите.
И за Тангра НЕ Е вярно и много лесно може да се обори твърдението, че са били тангристи.

Смешното е, че либералите мразят българщината и всяка година се дразнят, че е почетена някоя българска традиция и обичай, но продължават да живеят тук.

Цитат
Това е новия вид идеология на глобализацията. Никъде в трудовете на древните и не чак толкова древните философи и мислители го няма това и никой от тях не го проповядва. Защото да се идентифицираш с нещо е да проявяваш внимание и грижи, да защитаваш и спомагаш за развитието му, безвъзмездно.
То и оригиналният либерализъм НЕ проповядва наднационализъм. А днешните се имат за либерали...хахаха те дори НЕ знаят какво означава това. Точно обратното, те масово използват комунистически похвати.

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 03:49 от Alexa10

# 57
  • София
Алекса, отвори речника на думата сарказъм. Разбира се, че не са били нито номади, нито тангристи, защото доста добре са били повлияни от римската култура /глобализъм/. То не бяха патриций, то не бяха кесари, то архонти. Та, ако ще се оплаквате от нещо, то поне научете неговото значение. Wink
П.П. православието е може би най-голямата глобализация случвала се в света някога. Щом се рапзростира от цивилизацията и стига до варваризацията на степта. Та, добре че бе глобализма, та да ги няма юртите и тангристите.

# 58
Като цяло, примерите ти са крайно неадекватни и нямат нищо общо с отричането от родината, което "либералите" проповядвате!
Едно е да се вдъхновиш от нещо и друго е политиката на осмиване на родолюбието.

# 59
  • София
Никой не проповядва отричането от родината, а даже напротив. Крайно време е да се прави разлика между родолюбие и чиста неграмотност обвита в комплекси, която се представя за родолюбие/патриотизъм. Най-голямото дъно в новата ни история след 89-та като гражданско общство е този неадекватен протест срещу културата състоял се пред народния театър.

Общи условия

Активация на акаунт