Случаят „Дебора“

• 276 683
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 5 415
Случаен минувач, кръшкането може да е неморално, но не е незаконно. Няма нищо престъпно в него, просто лоши личностни отношения, а личният живот е неприкосновен, макар някои структури да се бъркат и в личния живот на хората.
В СССР при Сталин е имало надпревара по доносничество и клеветене, та един партиен активист докладвал, че еди- кой си семеен другар имал любовница. Сталин помислил, помислил и казал: "Можем само да му завиждаме".

# 5 416
  • Street of Dreams
Скрит текст:
Не, няма никакво отношение към това, че е жертва на престъпление. Но обществото трябва да говори и за това също, младите трябва да развият инстинкт, защото не живеем в идеален свят. Заключваме си вратите на домовете и на колите, не оставяме чанти и лаптопи на седалките, оглеждаме се в двете посоки дори когато пресичаме на зелено. На закона не може да се разчита, защото когато нещо ти се случи, и цялата строгост на закона не оправя нещата после. Отделно, че в случая дори и дело няма.
С Черна Станция сме писали едновременно.
Ми аз пък не съм съгласна с това.
Скрит текст:
Има страни, в които колите и къщите не се заключват, никой от никого не се страхува. Била съм на такова място в Швейцария. Разликата с тукашната джунгла е и в строгостта на законите и вероятно много по-доброто възпитание, но най-вече в обществената непримиримост към престъпления и нарушаване на човешките права. Заедно сме по-силни. Повярвай ми обществото има много повече сила да минимизира такъв тип престъпления със своята нетърпимост и обществен натиск върху институциите, когато не си вършат добре работата, отколкото всеки един по отделно да си се пази до колкото може. Точно ей заради това мислене си заключваме колите, вратите, оглеждаме се и нагоре и надолу преди да пресечем на пешеходна, чукаме на дърво, дърпаме ухо, палим свещи и куп други простотии. И най-важното, което ми прави впечатление, явно никоя от вас тук дървените философки, не е била на 18 години. На тази възраст на 99,9% от хората морето им е още до колене, по простата причина, че са още тийнейджъри. Но вие явно винаги сте били мъдри и предпазливи, та си позволявате  да раздавате универсални съвети. Много обичам думата смирение. Много красива дума. Би ни отивала повече от арогантността, с която се изказваме за тежки случаи, променили нечия съдба от камбанарията на нашия безоблачен опит по тази тема. Смирение значи да си признаеш чистосърдечно, че и ти си правил глупости като тийнейджър, че понякога не просто си забравял да се пазиш, ами дори нарочно си си вдигал адреналина, предизвиквайки съдбата, и да бъдеш благодарен, че нищо лошо не те е сполетяло. Вместо да разтягане дъвки ние и нашите дъщери как добре знаем да си се пазим, пък другите - кучета ги яли.
Отделно да не споменавам, че в по-големият процент от случаите на брутално насилие от мъж към жена имаме профил на нарцисист или социопат, тези хора в началото се държат добре, обаятелни са, поддържани, поддържат възпитан език и всичко с цел да оплетат жертвите. Какво е знаела или не е знаела за него ние няма как да знаем на 100%. Но и вие не слизате от колата на мъжа си като превиши максимално допустимата скорост с 30 км/ч отгоре, нали? Тогава не ми говорете за пазене.
Страшно много патос и драматургия и никакви аргументи, освен едно село в Швейцария.

Скрит текст:
Интересно е как започвате с романтична картина на идилична Швейцария (или някакво конкретно местенце там, защото имам криминалната статистика за страната), където никой не заключва вратите, и после плавно преминавате към „тук е джунгла“ и „всички сме дървени философки“, щото назоваваме истината. Тази логическа траектория е впечатляваща – почти като да кажеш: ‘В Африка има слонове, значи трябва да спрем да носим чадъри’.

Аргументът Ви, че общественият натиск е по-силен от индивидуалната предпазливост, би бил чудесен в семинар по политология, но в реалния живот хората продължават да заключват колите си, защото междувременно общественият натиск не ни пази от джебчия на автогарата. Това не е философия, а елементарна статистика на риска или другояче казано - реаалност.

Опитът да се внуши, че личната предпазливост е почти суеверие („чукане на дърво“, „дърпане на ухо“) е очарователен, особено идващ от човек, който апелира към ‘смирение’ – понятие, което в случая май се използва като „замълчи, защото моят патос е по-силен“.

Също така, призивът към ‘смирение’ е странно несъвместим с агресивния тон, в който се обяснява на опонентите, че явно никога не са били на 18. Доколкото знам, липсата на телепатични способности да си представиш чужда младост не е аргумент по темата, но тук явно работи като риторичен трик за аплодисменти от публиката.

И накрая – доводът, че „и вие не слизате от колата, когато някой кара с 30 км/ч отгоре“ не оборва нуждата от предпазливост, а просто показва, че предпазливостта е контекстуална. Прекрасно е, че признавате, че има ситуации, в които не се пазите — само не разбирам защо това се дава като доказателство, че другите не трябва да го правят.

В крайна сметка, вместо да противопоставяме „обществена непримиримост“ и „индивидуална защита“, можем да признаем, че и двете са нужни - каквато всъщност беше тезата ми, с която не си съгласна. Но предполагам, че това е прекалено скучно за драматургията.“

# 5 417
В повечето държави всъщност има смекчаващи обстоятелства ако видиш, че партньора ти спи с друг човек и ги убиеш на място. Има и няколко в които това даже не е подсъдно. Странно е, че тези смекчаващи обстоятелства не са отделен закон, който да наказва това поведение. Все пак имаме закони за най-малкото, като блъскане например, неща които няма да те травмират за цял живот

Жалко, че не е така и на запад, че иначе 90% от мъжете щяхте да сте убити от жените си. Simple Smile

# 5 418
  • Пловдив
Случаен минувач, кръшкането може да е неморално, но не е незаконно. Няма нищо престъпно в него...
Кръшкането не е престъпление, ама не е и баш законно. Счита се за брачно провинение и законът го взема предвид при определянето на вината за развода, например.

_____
П.П. Да, както и очаквах и както обикновено. Grinning

# 5 419
Случаен минувач, кръшкането може да е неморално, но не е незаконно. Няма нищо престъпно в него...
Кръшкането не е престъпление, ама не е и баш законно. Счита се за брачно провинение и законът го взема предвид при определянето на вината за развода, например.

_____
П.П. Да, както и очаквах и както обикновено. Grinning
При граждански дела или там както се наричат. Не при наказателни дела. Не се разглежда изневярата като престъпление.
Повод е за развод, не за убийство.

# 5 420
…Че още малолетна е заживяла  с мъж,  когато майка й в последствие е успяла да осъди за пари.

Нищо не разбрах. Коя малолетна е живяла с мъж? И кого е осъдила майката (чия майка?)?

# 5 421
Ми те хората й събраха пари именно, за да си оправи белезите, а тя предпочете да ги инвестира в други корекции,  фризьор, гримьор, професионални фотосесии, запис на фолк песен, разчитайки на още .
Като оня краставия циганин, който просеше години наред пред Халите и нарочно си чоплеше раните по краката.
П.п.  Имаше информация, че още 12годишна Дебора е заживяла с мъж. Майка й в последствие го е осъдила на сериозна сума пари...
Толкова много невинни жертви на насилие има, включително и деца,вие за тази се хванахте, която продължава да парадира с белезите си, за да предизвика съчувствие, като за икона. Жената добре ще си осребри белезите, не я мислете.

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 13:01 от Прекрасная Василиса

# 5 422
И къде е тази информация и доколко е вярна?

# 5 423
  • София
Мога ли да знам какви са толкова тези корекции на Дебора, които само се хвърлят тук в пространството?

# 5 424
Не беше ли казала, че мечтата й е да стане чалга певица? Нещо доста нормално за младите български момичета

# 5 425
Ама не е това проблемът. Проблемът е, че трябва да я изкарваме невинна за всичко, ако не го правим, значи казаваме, че го е заслужила. Което е глупост. От една крайност на друга защото емоционално гледаме на нещата.

# 5 426
  • София
Айде стига с тези подмятания как Дебора си харчела дарените пари за корекции! Едни джуки са 400-500 лв., ще каже човек, че десетки хиляди е дала. А тази информация за филърите от къде е? Много грозни внушения!

# 5 427
Делото е за причиняване на телесна повреда, не е за прелюбодеяние.
Какво значение има Дебора дали е знаела, че въпросния има жена и дете.
Дебора, че е жертва, така е
 Ама аз нещо не мога да й съчувствам, камо ли да й финансирам плеймейтската визия, професионални фотосесии, фолк кариера и прочие.

# 5 428
Ама не е това проблемът. Проблемът е, че трябва да я изкарваме невинна за всичко, ако не го правим, значи казаваме, че го е заслужила. Което е глупост. От една крайност на друга защото емоционално гледаме на нещата.
Не, ти го извърташ така, ние казваме, че насилието над Дебора трябва да бъде наказано, а виновникът намерен. (както и към всеки човек, станал жертва на престъпление)

# 5 429

Именно. Много правилен коментар.

Общи условия

Активация на акаунт