Витамин В12 - тема 10

• 55 569
  • 848
  •   1
Отговори
# 195
Аз съм на инжекции, но ми бяха назначени 5 по една на седмица, а за пет дни, не е ли много ?Какви са били стойностите на витамина? И аз се изпъпчвам, неприятно е.

# 196
И аз се изпъпчвам като приемам смучащи таблетки. Пъпките ми минаха, когато Б12 падна отново на долна граница. Аз също търся баланса между нормални нива на Б12 и чиста кожа. Но явно при някой това е невъзможно

# 197
Аз съм на инжекции, но ми бяха назначени 5 по една на седмица, а за пет дни, не е ли много ?Какви са били стойностите на витамина? И аз се изпъпчвам, неприятно е.
Учудващо е наистина.

Протоколът е 1х седмично по 1000 единици в продължение на 5 седмици, след това веднъж месечно и проследяване на нивата.

# 198
Здравейте, пусках профилактични изследвания на мен и на сина ми (2г.) и според мен сме в дефицит на Б12, моя резултат е 307 pg/ml, а неговия е 426 pg/ml. Понеже е малък за таблетки, искам да взема Б12 под формата на спрей. Този на Better you пише, че е за деца над 3 години. Може ли мнение отностно стойностите и препоръка за препарати за мен и него. Освен това ако е удобно да попитам в тази тема, неговото желязо е 3,67 umol/l, но феритина е 50.8 ug/L, според докторката желязото е занижено, понеже изследванията са правени по време на боледуване, но според вас дали са прекалено ниски нивата?
Благодаря предварително!

# 199
  • Пловдив
Благодаря ви! Моят е 450 без добавки и се чудя дали да вдигна малко нивата...
Коя е най-оптималната стойност на В12?

Зависи кого питате. Различна литература посочва различни стойности.

В Япония например нива под 500pg/ml се приемат за дефицит. За голяма част от останалия свят е ~200+.

Разговарял съм с двама клинични хематолози по темата, и двамата ми казват, че има някаква 'истерия' с В12 последно време. Те са на мнение, че симптоми от В12-дефицит започват да се наблюдават чак ако нивата спаднат под 60-80.
Точно заради това мнение на хематолозите и на много от докторите, не знам с кой хематолог да се консултирам. При мен при стойности 290 имах изявени симптоми. На инжекции съм в момента, цианкобалмин, но не знам с кой да се консултирам, споменават се и други видове инжекции и че ползваните от мен водят до натрупване на цианидни групи и съответно са токсични. Фолиева, хомоцистеин въобще не са гледани, личния не ги изисква и така. Дайте координати на добър специалист, който обръща внимание на тези неща

Вижте в гугъл ум тяло дух, лекарски екип, който се занимава с функционална медицина и съм сигурна, че обръщат в детайли на тези неща, няколко мои близки вече споделят добри отзиви, аз самата съм се консултирала в Америка с такъв практик по функционална медицина и бях насочила моите близки да си потърсят такъв в България и така попаднаха на тях.

# 200
Здравейте, преди години 2018 имах летален дефицит на Б12 и след месеци хапчета успях да го вдигна. Сега обаче имам ниско желязо и Б12- 253 pg/mL .
Искам да попитам дали някой е имал шум в ушите от липса на този витамин и дали след като е вдигнал дефицита се е подобрил. Да допълня ,че имах много симптоми първия път когато имах дефицита а сега сякаш само този шум забелязвам. Благодаря предварително

# 201
Здравейте, преди години 2018 имах летален дефицит на Б12 и след месеци хапчета успях да го вдигна. Сега обаче имам ниско желязо и Б12- 253 pg/mL .
Искам да попитам дали някой е имал шум в ушите от липса на този витамин и дали след като е вдигнал дефицита се е подобрил. Да допълня ,че имах много симптоми първия път когато имах дефицита а сега сякаш само този шум забелязвам. Благодаря предварително
Здравейте, Милени,

Ако сте пушач и/или вегетарианец, може на това да се дължи дефицита на Б12 при вас. Всяка изпушена цигара унищожава 25 мг от витамините в организма. Съответно, ако имате един и/или два от тези фактора, добре е да се заемете да ги промените за ваше добро.

# 202
Здравейте, Милени,

Ако сте пушач и/или вегетарианец, може на това да се дължи дефицита на Б12 при вас. Всяка изпушена цигара унищожава 25 мг от витамините в организма. Съответно, ако имате един и/или два от тези фактора, добре е да се заемете да ги промените за ваше добро.
От 8 години не пуша вече! А месо си ям само ,че не много 😀 може това да е причината !

# 203
Здравейте, имам следния казус: бременна съм в 8ми месец. От около 4 години периодично следя нивата си на вит. Б12. До момента стойност по-висока от 200-240 не съм виждала. Почти целогодишно приемам метилкобаламин по 1000мг. Старая се да спазвам изискванията за приема му, НО преди 1 седмица направих ново изследване тъй като започнах да имам някои симптоми на тежък дефицит на Б12 (задух, сърцебиене, изтръпване на краката и ръцете) и резултата ми е 145 (при долна граница 146). Очевидно поради някаква причина не усвоявам метилираната форма. Личната лекарка ми назначи цианкобаламин и според нея ако и сега не се покачи ще се наложи да слагаме инжекции. Аз не искам да чакам повече попринцип, тъй като и хемоглобина ми пада. В петък ще обсъдя опциите с АГ (ако изобщо се впечатли от нивата на Б12).
Другото което ме притеснява е да не срина желязото ако вдигана Б12, понеже и то чо е важно в момента. Какво забелязах последните месеци. Приемам желязо на бетър ю и Б12 преди обяд и двете (но не заедно). Хемоглобина за 2 месеца от 108 е паднал на 102. Желязото не в помръднало, а Б12 от 180 е паднало на 145…
Моля за насоки и съвети. Искам да си слагам хидроксикобаламин на инжекции, но не намирам такива на нашия пазар.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 13:28 от Alice Dreams

# 204
Фолат вземаш ли? Но фолат, не фолиева киселина. Той спомага повишението както на желязото така и на В12
Приема на желязо и В12 трябва да са с възможно най-отдалечен прием, поне няколко часа разлика.

# 205
Фолат вземаш ли? Но фолат, не фолиева киселина. Той спомага повишението както на желязото така и на В12
Приема на желязо и В12 трябва да са с възможно най-отдалечен прием, поне няколко часа разлика.

Не, не приемам фолат. В началото на бременността пиех фолиева киселина мета. Желязото и Б12 ги пия с около час разлика. Ще го преместя желязото малко по-късно, но пълни от магнезия гледам да има 2-3 часа…

# 206
Пий магнезия близо до В12, с него са неутрални. Но според мен си включи пак малко неофолик мета

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 17:39 от mibobo

# 207
Здравейте, имам следния казус: бременна съм в 8ми месец. От около 4 години периодично следя нивата си на вит. Б12. До момента стойност по-висока от 200-240 не съм виждала. Почти целогодишно приемам метилкобаламин по 1000мг. Старая се да спазвам изискванията за приема му, НО преди 1 седмица направих ново изследване тъй като започнах да имам някои симптоми на тежък дефицит на Б12 (задух, сърцебиене, изтръпване на краката и ръцете) и резултата ми е 145 (при долна граница 146). Очевидно поради някаква причина не усвоявам метилираната форма. Личната лекарка ми назначи цианкобаламин и според нея ако и сега не се покачи ще се наложи да слагаме инжекции. Аз не искам да чакам повече попринцип, тъй като и хемоглобина ми пада. В петък ще обсъдя опциите с АГ (ако изобщо се впечатли от нивата на Б12).
Другото което ме притеснява е да не срина желязото ако вдигана Б12, понеже и то чо е важно в момента. Какво забелязах последните месеци. Приемам желязо на бетър ю и Б12 преди обяд и двете (но не заедно). Хемоглобина за 2 месеца от 108 е паднал на 102. Желязото не в помръднало, а Б12 от 180 е паднало на 145…
Моля за насоки и съвети. Искам да си слагам хидроксикобаламин на инжекции, но не намирам такива на нашия пазар.

Хвърлете поглед на този мой пост. Ползвал съм го лично с отлични резултати. Има линк за препарат, който съдържа всичките активни форми на В12 + активен фолат 5-MTHF Quatrefolic. 4+1 комбо в една таблетка. Не ви трябва друго.
Производителят е немски, а качеството е отлично, цената също.

# 208

Хвърлете поглед на този мой пост. Ползвал съм го лично с отлични резултати. Има линк за препарат, който съдържа всичките активни форми на В12 + активен фолат 5-MTHF Quatrefolic. 4+1 комбо в една таблетка. Не ви трябва друго.
Производителят е немски, а качеството е отлично, цената също.

Намира ли се в България продукта или от Германия се поръчва?

# 209
Поръчвам го от Германия. Понеже пазарувам от там и други добавки, за поръчки от 70€+ доставката е безплатна.
Пристига за около седмица.

Общи условия

Активация на акаунт