Витамин В12 - тема 10

• 54 258
  • 848
  •   1
Отговори
# 840
Трябва да се изчака месец и половина след прием на вит В, за да се изследва.
В уримил има цианкобаламин, при това само 10 мкг, а  В12 метилкобаламин е 1000 мкг. Сама прецени дали ще наваксаш само с 10 на ден.
https://apteka.framar.bg/30056246/%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8 … 83%D0%BB%D0%B8-30
Май и фолиевата е по-трудно усвоимата форма.
Аз пия тези
 https://naturalfactors.bg/produkti/143-vitamin-v12-1000-g-metilk … n-90-subling.html
и топфолат https://vivafarma.eu/produkti/produkti/top-folat-top-folate-60-kapsuli.html
Заедно с вит В6 . Понякога към тях добавям и В комплекс на Допелхерц, за да наваксам и другите В-та.
След ковид имах непрекъснато жестоки крампи, схващания, не можех да държа прибори за хранене. Лекарите ми увеличавах магнезия. накрая се усетих, намалих магнезия до 500 на ден и го комбинирах с горните витамини. Доста бързо се оправих, за около 2 седмици.

Колко време се пие вит Д и как се прави почивка?
Мисля, че не се правят почивки, а се приема в дози, според нуждите, особено при дефицит. Изследва се без да се спира приема, защото веднага пада след спиране.

# 841
  • София
С феритин и желязо под долна граница за мен си е желязо-дефицитна анемия. Не знамкакво пиеш за желязото, но трябва да приемаш по-сериозен препарат и по-продължително време от 14 дена. На мен ми трябваше година и нещо да наваксам със желязото. Б12 сваля още желязото. И да, желязо и феритин се излседваш като спреш поне 10-14 дена приема.

# 842
Здравейте!
Бях бременна, но ембрионът спря развитие, предполага се поради синдром или генетичен дефект (имаше увеличена НТ). Преди бременността си пуснах изследване на б12 и фолиева киселина, но бях приемала Неофолик мета от 1 месец и не го бях спряла преди изследването (не ми бяха обяснили, че трябва). Това бяха резултатите тогава

Б12 не ми беше предписан. След аборта на моя глава си пуснах профил тромбофилия и излезнаха мутации в

Сега спрях фолиевата киселина и след 2 седмици ще правя ново изследване на б12, б9 и хомоцистеин.
Предполагам е трябвало още при планирането да приемам б12, но не ми беше предписано и сега се чудя дали да не си поръчам от iHerb. Гледам на Swanson има 2500mcg, но не знам дали марката е добра, още повече пък за дозата. Ще изчакам да да излязат и изследванията преди да приемам каквото и да било, но все пак оглеждам вариантите.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 09:11 от ~Mockingbird~

# 843
Здравейте от известно време не се чувствам добре. Свалих няколко килограма и отделно от това се чувствам отпаднала, без енергия, по-тревожна. По препоръка си пуснах вит.б12, които стойности са 315, при реф.стойност 187-883. Някой запознат ли е дали стойностите са ми ниски и е необходима консултация с лекар? Благодаря предварително!

# 844
Моля някой да пусне нова тема.

# 845
Допълвам се, тъй като получих резултатите от кръвните изследвания, които са ми направили в болницата при кюретажа. Нещо друго трябва ли да пусна (преди преминаване към Б12), например желязо?

Здравейте!
Бях бременна, но ембрионът спря развитие, предполага се поради синдром или генетичен дефект (имаше увеличена НТ). Преди бременността си пуснах изследване на б12 и фолиева киселина, но бях приемала Неофолик мета от 1 месец и не го бях спряла преди изследването (не ми бяха обяснили, че трябва). Това бяха резултатите тогава

Б12 не ми беше предписан. След аборта на моя глава си пуснах профил тромбофилия и излезнаха мутации в

Сега спрях фолиевата киселина и след 2 седмици ще правя ново изследване на б12, б9 и хомоцистеин.
Предполагам е трябвало още при планирането да приемам б12, но не ми беше предписано и сега се чудя дали да не си поръчам от iHerb. Гледам на Swanson има 2500mcg, но не знам дали марката е добра, още повече пък за дозата. Ще изчакам да да излязат и изследванията преди да приемам каквото и да било, но все пак оглеждам вариантите.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 10:20 от ~Mockingbird~

# 846
Моля, който пуска нова тема, поради зачестилите въпроси, да добави в началния информацията от този пост:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1468834.msg46563873#msg46563873
Таргетни стойности на фолиева киселина и В12, схема на прием - 3 месеца пиене, месец и половина почивка преди изследване.
Както и , че вит. Д се изследва по време на прием.

# 847
Моля, пуснете нова тема.

# 848
Позволих си да пусна нова тема - Тема 11 .
Diorela, добавих и споменатата информация.

Общи условия

Активация на акаунт