Откъде да купя инвестиционно злато?

• 77 312
  • 493
  •   5
Отговори
# 150
  • София
Иначе аз много съм научил за златото от ето тази група:
https://www.facebook.com/groups/3678345422190457

# 151
Има ли шанс цената на златото да падне? Или се очаква само да поскъпва?

# 152
Има ли шанс цената на златото да падне? Или се очаква само да поскъпва?
Никой не може да каже със сигурност. Иначе купуването и продаването щяха да са много лесни решения.

# 153
Здравейте,
При закупуване на инвестиционно злато, според Вас кюлче или монета е по-добрият вариант?
При евентуална продажба след време, някое от двете може ли да окаже влияние на цената за която ще се продаде?
Знам, че кюлчетата идват запечатани в опаковка, а монетите?

# 154
  • София
Което си харесвате повече, няма значение какво е при продажба. И двете си имат курс купува/продава  Blush
Монетите се съхраняват в капсули/тубуси.

# 155
На страницата на Тавекс са стартирали тобмола, ако някой се интересува. Естествено, най - вече с рекламна цел.

# 156
Здравейте, притеснява ме дължимия данък при продажбата на инвестиционно злато. Доколкото разбрах той е 10% от разликата в цената, на която съм купила златото и цената, на която го продавам? И в кой момент и по какъв начин ще заплатя този данък?

# 157
  • София
В България продажбата на инвестиционно злато от физически лица е освободена от данък върху капиталовите печалби. Това освобождаване е регламентирано в Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) и важи само за инвестиционно злато, което отговаря на критериите за чистота и сертификация.

# 158
В България продажбата на инвестиционно злато от физически лица е освободена от данък върху капиталовите печалби. Това освобождаване е регламентирано в Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) и важи само за инвестиционно злато, което отговаря на критериите за чистота и сертификация.

Т.е. аз като физическо лице няма да дължа данък.
Но по-нагоре в темата пише, че трябва да си пазим фактурата от покупката, за да не ни обложат цялата сума, на която  продаваме.
Нещо не мога да разбера...

# 159
  • София
Фактурата доказва произхода на златото.
Вече какво и защо пише във всеки пост не знам. Може като юридически лица да търгуват пишещите.

# 160

За съжаление НАП не мисли така. Има много писано в нета. И аз някога вярвах, че ТРЯБВА да е така, ама в законите нещата не са казни еднозначно и тълкуването е оставено на заинтересованата страна, а именно НАП.
В ЗДДФЛ за инвестиционно злато изобщо не се говори.

# 161
  • София
На основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ не се облагат с данък доходите от продажба на движими вещи с изключение на:
- ...
- акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
- ...
Инвестиционното злато е инвестиционен актив и като такъв, той притежава качеството на финансов актив. При условие, че покупката и продажбата на инвестиционно злато не е системна дейност и източник на регулярен доход и печалба, доходът от извършването на сделки с инвестиционно злато, не би следвало да се облага.

Разбира се, когато става дума за системна търговия и регулярни покупки и продажби, от които физическото лице получава приходи и реализира печалба, тогава следва да бъдат облагани и да се декларират в годишната данъчна декларация.
Тогава се декларира точно разликата между курс купува и курс продава.

Т.е. права си, но само частично и зависи от частния случай.

# 162
А мен друго ме притеснява. Сега всичко живо се е юрнало да купува злато- от банки до физ.лица.  В някакъв момент всички ще искат да продават. Дали ще има кой да го купи?

# 163
  • София
Златото е дългосрочна инвестиция и надали всички ще тръгнат едновременно да го продават.
Едни ще го закъсат за пари и тогава.
Други ще се полакомят в момент на голяма разлика с покупната цена.
Трети ще си го пазят за децата и внуците.
Единици са тези, които го вкарват в оборот.
Разликата е, че стойността му никога няма да се изгуби, дори и в определен момент да намалее временно.
Парите обаче се обезстойностяват с всеки изминал ден.
Инфлация, политически и военни конфликти, икономически кризи, превалутиране. Парите се обезценяват, някои валути се премахват с времето и се появяват нови, докато със старите хартийки вече не можеш да си купиш нищо, но златото винаги в човешката история винаги е било конвертируемо.

# 164
Преди 13-Тина години беше паднала цената на златото и в рамките на 4-5 години само падаше, не помня дали съвпадна със спукания балон на имотите, но се оправи. И на мен сега ми се струва прекалено надуто, но нямам представа на къде ще тръгне след Тръмп. Много ми се иска  обаче, балонът с имотите да се спука отново, защото това в България не е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт