Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 127
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Преди време ми се изправи косата,когато слушах Бойко Борисов спокойно да обяснява как принудил собственици на бензиностанции да ги продадат и получат обезщетение,за да прокара околовръстен път на София!!!
Просто социалистическият табиет е все още силен у някои хора и не могат да схванат,че задължителната такса поддръжка е нещо лошо... Както и да е.  
В световен мащаб какъв друг механизъм има да се строят пътища, които по проект минават през частни имоти, бизнеси?

# 286
Става дума за студио в Несебър за €13 000. Да,наистина има за толкова малко. Всичко му е наред за моя вкус. Но задължителната такса ме разбива... Иначе е супер. Басейна е буквално на няколко метра от входа на студиото,точно както ми харесва. Всичко е лъскаво и ново. Но таксата ме отказа да го купя... И ме е яд.
€44 000 е безсмислено много за имот,който ще ползвам два-три месеца в годината. Дори и да можех да отделя толкова пари.

# 287
Става дума за студио в Несебър за €13 000. Да,наистина има за толкова малко. Всичко му е наред за моя вкус. Но задължителната такса ме разбива... Иначе е супер. Басейна е буквално на няколко метра от входа на студиото,точно както ми харесва. Всичко е лъскаво и ново. Но таксата ме отказа да го купя... И ме е яд.
€44 000 е безсмислено много за имот,който ще ползвам два-три месеца в годината. Дори и да можех да отделя толкова пари.
Къде е това студио? Цената е супер изгодна, ако се откажете, моля споделете обявата.

# 288
  • Sofia
Мда, дайте студиото. Иначе не разбирам - ако има басейн, как очаквате да се поддържа, ако няма такса? Собствениците ще се редуват да го почистват, ремонтират, поддържат с препарати?

Не знам на колко сте години, но сте в грешка за социализма. Бях дете, но затворени комплекси и такси поддръжка нямаше. Затова пък помня ленинските съботници, когато всички трябваше да чистим пред блока, в училището или берем нещо си някъде си. Задължителен труд, това беше социализмът.
След него започнаха да се появяват комплексите, но с тотоално неподготвено законодателство. Имаше по събранията преди години юристи, обясняваха ни защо не може това или онова. Чак сега влизат някакви практики как се поддържат общи сгради, при това точно от европейските държави идват. Писах по-горе как в Париж нямате избор дали да си поддържате фасадата. В Англия не можете просто да си остъклите нещо, в някои държави дори не може да простирате, да закачате нещо по фасадите и т.н. Това са отговорности, които са съвсем нормални и в синхрон с демокрацията, тя не е слободия. Вместо да се карат съседите кой да окоси, кой да почисти - всичко е регулирано в закони.
Ако си вземете къща на село - там сте свободен Simple Smile

# 289
Преди време ми се изправи косата,когато слушах Бойко Борисов спокойно да обяснява как принудил собственици на бензиностанции да ги продадат и получат обезщетение,за да прокара околовръстен път на София!!!
Просто социалистическият табиет е все още силен у някои хора и не могат да схванат,че задължителната такса поддръжка е нещо лошо... Както и да е.  
В световен мащаб какъв друг механизъм има да се строят пътища, които по проект минават през частни имоти, бизнеси?
Това си е проблем на държавата. И бъдете сигурна,че тя винаги може да намери решение. Ще гради естакади,мостове,тунели или просто ще заобиколи частният имот. Но за тях е по-лесно да отчуждават имотите на хората. В това е желязната логика на римското право,че частната собственост трябва да е абсолютна,в противен случай властта винаги ще си намира поводи да ограничава или заличава частната собственост. То и вече става. Вижте по-горе в постовете се говори за новото строителство,където таксите поддръжка са задължителни!!! Как една пенсионерка (и защо?) ще плати годишна такса от 700лв. с пенсия от 500лв месечно?!

# 290
  • Sofia
Услужливо заобикаляш въпроса как един блок ще се поддържа, ако 10 собственика като теб отказват да платят за почистване, асансьор, ремонт? Това го имахме в първите години демокрация и доведе само до лошо. Спрени асансьори, мръсни входове, проблеми. Моля, посочи в коя държава собствениците нямат подобни задължения. Пенсионерката ще си купи в блок със 100лв поддръжка, без басейн и охрана.

# 291
  • Бургас
Пенсионерката няма да се нахака в затворен комплекс за 700 лв. Ще си седи на село, или в панелния блок. По 10 лв. на човек плащаме в нашия блок. Това прави по 120 лв. годишно. Ама и за толкова се циганят.
Няма как нещо да се поддържа без пари. И слава Богу, че вече не сме в Римската империя, та да се женим на 12 и да ни продават като роби.

# 292
Не е по темата, но тъй като сме били на почивка точно в такова подобно апартаментче на партер на няколко метра от басейн, обмислете две неща: влагата, която до басейна е непреодолима...едно сухо нещо нямаше в тоя апартамент и комарите. Хайде с комарите да кажем има някаква борба и може не навсякъде да ги има. То че по морето е влажно е така, но тази влажност, която гонеше 80% и нагоре и чаршафи, дивани и столове, всичко постоянно мокро, още си я спомням. След това не сме наемали повече на партер до басейн нищо, винаги гледам да е на по висок етаж.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 14:11 от Анонимен

# 293
Ехехехе, deaf се кефи на басейна, ама не ще плаща Grinning

# 294
И преди съм писала - всеки иска на ново, лъскаво, с охрана и пр. удобства, но да не плаща. Проблемът е в плащането, не в това, че е затворен комплекс или че има удобства, които са излишни на хората.
Всичко това му е известно на потребителя, в момента просто троли.

# 295
  • Sofia
Не съм юрист и говоря само от личен опит, но ми се струва, че законите са вече по-строги към неплащащите и несъобразяващите се с решенията на входа и е доста по-лесно да бъдат накарани да платят. Ако някой има подобен опит, може да сподели. Като за тема с имоти - да заключим, че е добре да мислим внимателно с какво се задължаваме при покупка. Иначе наистина има села в Северна България, около Варна, Добрич, където е постижимо да има своя къща, близо до морето и без такси. Е, басейн ще трябва да си направиш и поддържаш сам, но това също е постижимо.

# 296
Не съм юрист и говоря само от личен опит, но ми се струва, че законите са вече по-строги към неплащащите и несъобразяващите се с решенията на входа и е доста по-лесно да бъдат накарани да платят. Ако някой има подобен опит, може да сподели. Като за тема с имоти - да заключим, че е добре да мислим внимателно с какво се задължаваме при покупка. Иначе наистина има села в Северна България, около Варна, Добрич, където е постижимо да има своя къща, близо до морето и без такси. Е, басейн ще трябва да си направиш и поддържаш сам, но това също е постижимо.

Да, в един от старите ни апартаменти всички се събраха с домоуправителя и го помолиха да започне дело срещу лицето, което не плащаше. Осъдиха този мъж, плати си и разноските по делото и така.. и той беше решил, че понеже не позлва апартамента и няма да плаща 🤣
Мисля, че потребителката много иска апартамента, но не й се плащат таксите и затова я е яд просто, че има такси и няма да го купи. Та, убеждава себе си и нас, че проблема не е в нейният телевизор.

# 297
От кога взехме да си говорим със стари потребители на вие? Деф е във форума отдавна. Защо се правиш на дръж ми шапката с тази такса? Ясно е че ако няма такса, студиото нямаше да е на тази цена. Не си заслужават тези комплекси за два три месеца в годината. Само те струват колкото една почивка на морето. А и риска за фалит на комплекса е голям.

# 298
  • Sofia
Нямаме такъв хоум офис, че да мога да седя на морето 2-3 месеца, но имам познати, които си изкарват цяло лято на морето и хич не е равно на това да си наемеш. 3 месеца наем в Созопол не е като да платиш веднъж такса поддръжка. Иначе да, има риск да фалира управляващата фирма. В Банско съм виждала няколко такива комплекса, навремето хубави, но сега изоставени, празни басейни и т.н. Но собствениците биха могли да възложат управлението на друга фирма, собствеността не фалира с фирмата. Намирате друга, сключвате договор. Естествено трябва да се издирват собственици, да се правят събрания...трудно е. Имам позната с апартамент в Св.Влас, имаха големи проблеми с фирмата преди няколко години. Събраха се, намериха си нова фирма, сега комплексът им е от най-хубавите в района.

# 299
Комплексът не може да фалира, не е хотел, жилищата са построени, вкарани в експлоатация и си остават там. Управляващата фирма може да се смени при изтичане на договора на първата или при неспазване на задълженията на наетата фирма. А може и да нямат фирма, стига да си го поддържат сами...

Общи условия

Активация на акаунт