Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 135
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
Може ли да откажете да плащате такса поддръжка за студио на морето?
Предполагам зависи от основанието на което се събира. Дали е закона за етажна та собственост или договорни отношения по ЗЗД.
Погледнете си НА и документите, свързани със собствеността. По прочетете някое законче и ще ви стане ясно.

# 271
  • Sofia
Може ли да откажете да плащате такса поддръжка за студио на морето?

Не сте дали никакви подробности, за да отговорим. В нотариалния акт има ли ангажимент за тази такса или имате индивидуален договор с поддържащата фирма? Или нямате индивидуален, а общото събрание на блока е сключило договор с поддържаща фирма?
Ако имате индивидуален договор с поддържащата фирма - там си пише кога може да прекратите/неплащате. Ако не си изпълняват задълженията примерно, ама трябва с юрист да консултирате това, понеже ако ви съдят - ще трябва да го докажете. Ако общото събрание е сключило - проверете имали ли са редовно проведено събрание, имало ли е кворум.

А иначе - не го разбирам това със спирането на плащане. Това е вашият имот, защо искате сградата да се обезцени? Имате имот там, значи имате интерес той да има добра стойност, да има поддържани общи части, а това става, като всеки собственик си плаща. По закон има и фонд Ремонт, който трябва да се събира. В България не можем да свикнем, че имотът ни не е само кутийката ни вътре, но и общите части, които са грижа на всички собственици. Ако има проблем с поддържката - по-добре опитайте да ги разрешите с фирмата или гласувайте за друга фирма, вместо да спирате поддръжката на сградата.
И аз имам имот на морето отскоро и изрично търсих такъв с такса поддръжка, защото искам хубави общи части и хора, които отговарят за това, а не да издирвам собствениците по различни градове и държави. Ако имате финансови затруднения - можете да го продадете или да се договорите с фирмата за разсрочено плащане.

# 272
  • Бургас
Е браво,NBM! И да не си се похвалила - какво, къде, колко?

# 273
NBM,благодаря за изчерпателната информация. На практика таксата превръща затвореният комплекс наистина затвор(ен)...

# 274
Не знам какво значи, че го превръща в затворен, в смисъл през по-голямата част от годината той така или иначе е "затворен", ако повечето собственици не живеят там.

От тази такса не мисля, че вече може да се избяга, поне в София не съм ходила на оглед/среща със строителна фирма, която да не разглежда блока като затворен комплекс, ако ще само една градинка отпред да има метър на метър. Буквално няма такъв блок ново строителство, вече директно един от първите въпроси ми е колко е таксата за поддръжка, че и там има разлики. В по-стари блокове, в които сме ходили на оглед за съществуващ апартамент няма все още такси на места (т.е. на вторичен пазар).

# 275
  • Sofia
А защо таксата да превръща комплекса в нещо? Вие в нормалното си жилище нямате ли такса? При нас всеки месец  плащам по 32лв/месец за почистване на входа, асансьор, осветление. Това са по 384лв/година. При това обикновен блок без кой знае какви общи части, освен малка градинка отпред. Имаме и наемател на общите части, от който събираме пари всеки месец за ремонти, обновяване, градинката, т.е иначе би била още по-висока таксата. Няма ли всеки блок такса поддръжка, както и да го наричате? По закон и всеки блок трябва да събира вход ремонт задъжително, ето ти още пари за поддръжка.
Ако комплексът има охрана, повече зелени площи - логично е да струва повече. Но купувайки в комплекс с охрана, басейн (ако има), общи части - логично е още при покупката да сте наясно, че ще има такса.
Кое ви притеснява точно, наистина не разбирам? Ако искате по-малка такса - продайте този и търсете място без охрана, басейн и т.н (само си предполагам, понеже не давате конкретни данни за какво заплащате).
Аз честно казано и не го разбирам това да се очаква, че една фирма за поддръжка ще работи без печалба. Разбира се, че освен да заплатят разходите, нещо остава и за тях. Никой не работи благотворително.
Естествено, има и злоупотребяващи фирми, така че там, ако всички сте недоволни - събирате общо събрание, взимате решения, изисквате, може и да съдите.

Понеже доста коментирате други държави - кажете къде са тези държави, в които собствениците не плащат за поддръжка на общите части? Наскоро бях в Париж и се чудих как изглеждат толкова лъснати иначе старите сгради в центъра. Оказа се, че си има сериозна такса, няма не искам, щом си собственик там плащаш, за да се поддържа.

# 276
Аз съм свободолюбив човек и затова затвореният комплекс се оказа затворен за мен. Не знам как да го обясня. Все едно да живеете в собствена къща,но да сте задължен да плащате на фирма да поддържа двора ви,беседката,басейна,бунара... Къде отива свободата ви? Въпрос на вкус е. Както всичко на този свят.

# 277
  • Sofia
Разбира се, всеки има право на предпочитания. Най-добре го продайте и потърсете жилище без. По морето все още има и доста такива. Те и в обявите изрично пишат, когато няма поддръжка.
В София наистина вече е масово да има, пък и да не е обявено, все се събират някакви пари.

# 278
Да, в такъв случай явно трябва да се насочите към друга сграда.

Само да вметна, че ако живеете в къща е малко илюзия, че няма да ви трябва поддръжка. Да, няма да го кръстите поддръжка, но дали ще е помощ за домакинството или двора е все тая. Имам познато семейства с къща, не много голяма, ами убиваха се от работа по двора и чистене и накрая стигнаха дотам да викат човек да помага от време на време, за да не слугуват постоянно на къщата. Да, може да изберат регулярно или не да го викат, на каква цена да се договорят и с какво точно да помага, но това пак си е поддръжка един вид.

# 279
NBM достатъчно компетентна сте и съм съгласна с всичко написано от вас без първия въпрос. Може да се перифразира - липсата на такса превръща комплекса/блока в нищо.
Мърляви вход, стълбища, фасада. Като съм ходила на огледи (дори в нашия малък град) видя ли отключена скапана входна врата и омазано стълбище и съм до там.
Относно чувството за свобода от ангажименти по общите части - мислех си, че това отношение се е по загубило с измирането на старото поколение. Явно не.
Къщите имат супер трудоемка поддръжка. Но... някои хора ги оставят да станат мърляви мизерни съборетини с обрасли дворове.
Въпрос на предпочитания.

# 280
  • Sofia
Занимавала съм се с имоти на близки, които са в чужбина, затова често ми се е налагало да ходя по общи събрания, да преглеждам оферти, фирми за управление и т.н. И в този ред да споделя, че не ви съветвам просто да спрете да плащате таксата, ако нямате основателна причина. В последните години законодателството се промени и е по-лесно да се управляват сградите, съответно по-лесно да се осъди собственик, който не плаща. Имаше няколко осъдени в сградата, в която бяха имотите, платиха си всичко, заедно с разноските. Така че хубаво четете какво подписвате при купуване, фирмите също се научиха да си изпипват договорите, не е просто нещо хвърчащо, което после не може да се използва. Нерядко ги заверяват и при нотариус, а в някои комплекси в София съм чувала, че са директно в нот.акт.

# 281
Аз съм свободолюбив човек и затова затвореният комплекс се оказа затворен за мен. Не знам как да го обясня. Все едно да живеете в собствена къща,но да сте задължен да плащате на фирма да поддържа двора ви,беседката,басейна,бунара... Къде отива свободата ви? Въпрос на вкус е. Както всичко на този свят.
Ти където живееш нямате данъци? Свободна комуна някъде насред прерията?

# 282
После защо се търсело ново строителство, ако може в комплекси.. Ами защото там хората са ок да плащат, но да им е хубаво.

Deaf, винаги можеш да предложиш на комшиите си ти да чистиш, косиш, метеш, миеш, боядисваш, събираш такси и т. н. Ще имаш пълната свобода да го правиш както на теб ти харесва... Няма и да плащаш 😀

# 283
Напротив Ефибуш,именно таксите и данъците (задължителни) са при комуните,където всичко е общо.
Докато по селата свободните хора дори сами ринат снега пред къщите си. Пред,не вътре в двора.
Таксата поддръжка по същество е антипазарна,срещу свободния пазар. В Римската империя частната собственост е била на 100% частна. Никой не е можел да задължи с нищо частният собственик на имот. Преди време ми се изправи косата,когато слушах Бойко Борисов спокойно да обяснява как принудил собственици на бензиностанции да ги продадат и получат обезщетение,за да прокара околовръстен път на София!!!
Просто социалистическият табиет е все още силен у някои хора и не могат да схванат,че задължителната такса поддръжка е нещо лошо... Както и да е. 

# 284
  • Sofia
Мисля, че тук става дума просто за минимизиране на разходите. По морето се строят много сгради, в които няма кой знае какви общи части, освен стълбище/асансьор и вероятно това имаше предвид deaf, не иска да плаща за озеленяване, охрана и т.н. Затова се търси жилище без зелени площи или напълно самостоятелна къща, която не е част от комплекс. Ако споделиш за кой район на морето става дума, може да помогнем с идеи. Моето търсене беше в района на Созопол, там строят сгради без такса, ето например аз гледах тази обява: https://www.suprimmo.bg/imot-105740-promo-tsena-novo-studio-do-k … terasa-v-sozopol/
(корекция, не беше точно тази, а друга нова сграда в този сайт, подобна, но сега не мога да я намеря).
В подобни сгради наистина плащаш само осветление, асансьор. Има няколко такива, които гледах в Созопол, сигурно има и по другите курорти. Аз исках с басейн и нямаше как да не е тип комлпекс.

ПП. Какъв социалистически подход, когато има някакви общи части? Как се разбирате кой да ги окоси, поддържа или на всеки каквото му хрумне? По целия западен свят е така, какъв социализъм? В Англия дори в собствен имот имаш безброй ограничения какво можеш да правиш, а съседите могат спокойно да те осъдят, ако с нещо В ТВОЯ имот им нарушаваш спокойствието/гледката/визията.

Общи условия

Активация на акаунт