Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 33 986
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Eфибуш доста е ясно. Това че не ти изнася е друг въпрос. Но има няколко мнения  , които обясняват това и не са само мои. И не казвам че не си разбрала, защото много добре си разбрала. Казвам че не ти изнася . И затова няма да влезна в тези обяснения защото няма смисъл и ще се завъртим като кучето подир опашката си и ще си приказваме едно и също. Няма смисъл. 

# 601
Има и второ значение на "спекула" и то е с негативен и осъдителен характер ( а и е незаконно и наказуемо) , но то може да вирее само при недостиг на пазара поради война, катаклизми, епидемии...

През соц-а спекулант беше мръсна дума и на мен, като дете ми звучеше като че е някакъв престъпник, така ни казваха. А пък за престъпна спекула в сегашно време - литър спирт по КОВИД-а, 04 м. 2020 год. - 800 лв., маска - 20 лв. - как е?

# 602
Seiko7075 сега вече не ти звучи престъпно, а нормално, особено ако си погледнеш съвсем официалните сметки за ток , парно , сметката от седмичното пазаруване и пр. Затова пък на теб ти се струва нормално да цакаш някого с цената на жилището ... защото нали сега всички правят така и на теб ти правят така ... та се получава каквото повикало, а на печалба е този, който прибира добавената стойност и разни други такси и пр. Та ако нещо официално се приема за нормално, но малко под името свободна търговия ... много се радваме че сме "свободни" и в същото време в друга тема пищим за равенство , еле ЧС ... Какво има повече да си обясняваме.

# 603
  • София
Аз пак ще се намеся. Съгласна съм, че няма голямо предлагане, особено в някой райони, залежават едни и същи имоти.....Същевременно наистина много се купува на зелено, просто защото е по-евтино и също така можеш да избереш нещо читаво. В един момент остават най-кривите жилища, факт. Нагледахме се на такива. А пък хич не са евтини вече на акт 15, да не говорим завършени вече. Също строителите си имат пари и не бързат с продажби, та и коментар на цените няма. Няма лошо в един смисъл. Това означава, че този бранш е печеливш и добър за икономиката ни( ако все пак някой плаща някакви данъци Grin).
От новото строителство там където гледаме има  3стайни, които са прекусилия 60 квадрата за 140-150 к . За мен е висока цена. Чудя се някой от тук пишещите би ли купил в момента такъв имот ? Защото ние не. И не просто защото са малки, а някой дори не са добре строени- нови сгради с кърпени  мазилки, лоши общи части, усещане за евтино от всякъде. И да, за част от тези имоти има вече коментар на цената- единия с 10к надолу, другия с 5-6. Със сигурност семейство с 2 деца може да живее в това, но на тези цени дали някой ще купи незнам. Може би, някой ден като се намалят още. Специално обявите от частни лица(пак с брокер) са вече склонни на отстъпки. Но строителите не намалят, поне тези, с които се срещнахме. В Надежда само 1 сграда ни хвана окото, наистина изглежда да се строи добре! Препоръчвам я наистина, но почти нищо няма.
Инак, като се има предвид, че не разбираме много нито аз, нито мъжа ми си представете за какво строителство иде реч, щом на лаици като нас някой сгради ни изглеждат като ЛЕГО строителство Relaxed
Отделно ми е странно, защо много агенции предлагат едни и същи неща?

# 604
Аз лично не пищя за равенство, освен пред закона и властите. Иначе съм с десни убеждения и не приемам изкуствени мерки за изравняване на хората. Привърженичка съм и на плоския данък.
А какво се получава при регулирани цени сме виждали. Видяхме и до какво водят разни намеси в пазара, кат намаленото ДДС - цените не паднаха, а някои направиха гуша (и ресторантьорите, и (подозирам) политиците, на които са се отблагодарили). 
Та в нормални условия трябва да има правила на пазара и после да няма намеса.

# 605
Аз лично не пищя за равенство, освен пред закона и властите. Иначе съм с десни убеждения и не приемам изкуствени мерки за изравняване на хората....
Добре
Не сме в равнопоставен съюз - ТАМ имат неща, които ние нямаме, ние ТУК имаме неща, които те нямат. Няма равенство.

# 606
Аз лично не пищя за равенство, освен пред закона и властите. Иначе съм с десни убеждения и не приемам изкуствени мерки за изравняване на хората....
Добре
Не сме в равнопоставен съюз - ТАМ имат неща, които ние нямаме, ние ТУК имаме неща, които те нямат. Няма равенство.
ю

И това пищене за равенство ли е? Това е АНАЛИЗ на ситуацията. Ти беше тази, която пищеше за някои български предимства и аз ти казах, че за сметка на тях имаме негативи. И толкоз. Да съм искала някой да ни подари западен стандарт???

# 607
  • София
Какво значи спекула с цена на имот? Може да се спекулира със стоки от първа необходимост, щеш- не щеш, трябва да ги купиш. С имотите не е така. Може да живееш под наем, може да пътуваш, може да се преместиш в друг град, държава, континент ако щеш. Не е задължително да си в собствено жилище.

# 608
  • София, Bulgaria
Бела, единствено според мен може да се говори, че някой прецаква друг с цената на жилището, ако имоти е обявен на примерно на 100К евро, и идва някой на оглед, продавачът го преценява, че да речем не в част и му казва, цената е 100К , но без мебелите например, за тях иска още 20К. Или без мазето и тавана, за тях имам съседи, които ми дават 20К ... и всякакви такива варианти...
За всичко друго не виждам, как да е прецакване. Обявила съм си имота за 100К, има кандидати, готови да я платят тази цена, т.е. преценили са, че ги устройва сделката. Но има и друг кандидат, който смята, че цента е висока и според него  е 85К. Е аз като продавач ли го цакам, или купувачите, за които е изгодна сделка и ще я направят, защото, ако не са те, аз като продавач най-вероятно ще коригирам цената. Не знам, колко и кога, но мога и да го изтегля от пазара. Мой си е имота, само аз мога да разполагам с него. Както парите са на купувачът и само той може да реши , колко, за какво и дали да плати с тях.

# 609
tomeva не казах прецака. Но както и да е. Имах в предвид след като всичко е фокусирано на макс цакане ... всичко ще е така. Но дали е най-добрата стратегия ? Освен за събиращия таксите и добавената стойност. Както и да е . Ако зареждането с имоти с цел препродажба с цел немалка печалба , което си го има и в темата е обсъждано , пречи на хора, на млади хора и семейства да си намерят жилище според възможностите си ... за мен е спекула.
За мен казах. Може вие да си го дефинирате както си искате . Който не е съгласен с мен има право да не е съгласен. Аз имам право да има ммнение . От там спора е излишен .

# 610
Е, то си е спекула (купуваш евтино, поемаш риск да изчакаш по-високи цени, продаваш скъпо). Но тази спекула не е незаконна или неморална и тя движи пазара. Да я спрат се опитаха комунистите.
Само, както казах, в българския език думата "спекула" е по-известна с другото си, негативно и незаконно значение на дейността.
1. Спекула = (рискова) търговия.
2. Спекула - черноборсаджийство и изнудващи цени при дефицит от непазарен произход. Например маските по време на Ковид пандемията. Но никой не опита да забрани, защото щяха да изчезнат пък съвсем. 

# 611
И пак се връщаме в началото Черна станция, защото аз нищо друго не казах. След което сума народ се опита да обясни как нямало спекула ...

# 612
Да, защото основното значение на български е второто, негативното. Питай коя да е лелка на пазара какво е спекула и едва ли ще знае първото значение. На практика то не се използва, освен много рядко при превод от чужд език, например как някой забогатял от спекулация с имоти.

Иначе виж и първия ми пост в спора, пиша същото.

# 613
  • София
ЧС, мисля, че Бела говори за друго. Ясно е, че всеки има право да прави каквото иска с имуществото си. Въпроса е в цялостното мислене за цакане и прецакване, което си го имаме тук. И боркери те цакат понякога, обясних горе- строители, продават неща, които трябва да са сгради, че понякога и ипотекирани(томева даде скорешен такъв пример, моя брокер също ни каза за скорошен такъв случай) и така.
 Всички се радваме, че няма комунизъм и търговията е свободна. Или поне до някъде. Но ето, случая, за който ви писах по-горе се оказа, че човек купува и препродава,но нали сега има някакъв закон, че плащаш данък на имот, който продаваш преди 3-тата година. И така човекът не иска да плаща тези данъци . Срещали се вече и други като него- така ми казаха във 3 агенции....Емиииии за мен не е цакане това, със сигурност. Но пак нещо се пързаляме дружно всички. Отделно да питам ли кой тук си плаща ДДС-то на брокерите, ние да. Но пак аха да ни плъзнат и за това. Просто не е истина.

# 614
Seiko7075 сега вече не ти звучи престъпно, а нормално, особено ако си погледнеш съвсем официалните сметки за ток , парно , сметката от седмичното пазаруване и пр. Затова пък на теб ти се струва нормално да цакаш някого с цената на жилището ... защото нали сега всички правят така и на теб ти правят така ... та се получава каквото повикало, а на печалба е този, който прибира добавената стойност и разни други такси и пр. Та ако нещо официално се приема за нормално, но малко под името свободна търговия ... много се радваме че сме "свободни" и в същото време в друга тема пищим за равенство , еле ЧС ... Какво има повече да си обясняваме.

Абе то и аз съм един спекулант - от недвижими имоти, засега съм вътре на минус с над 50% от всичките ми сделки, но го преживявам (вж. предишни мои мнения). Обективен съм просто. Вашата терия е Марксистката, отречена! Тази теория, колкото и трудна за четене и разбиране, в резюме е, че на работника се плаща (по скоро дава, безпарична икономика) колкото има нужда (комунизъм), а не колко е работил и изкарал. Стоката (услугата) която е произвел има стойност цената на труда на всички, от суровината до крайния продукт. Без т.н. принадена стойност (която е чистата печалба на капиталиста изедник) и тази принадена стойност остава за благото на обществото (т.е. за 3-мата които лапат, а не за останалите 300 - ние, които зяпаме). Та си помислете колко щастливо щяхме да живеем и така - безспекулативно. Щяхме да имаме разчет - семейството на работника - 2 деца - 2стаен апарт. купони за 2 кила месо седмично, сирене и т.н. Безмерно щастие.  Сега сме по теорията на А. Смит 18 в. - цената се определя от търсенето - предлагането. И във всичките си мнения съм казвал че няма нищо лошо и срамно да си признаем, че понякога има и отрицателна печалба. И са ми много забавни мненията, като прочета, че няма загуба от имот, и няма как строителя да е дал за заплати Х и материали Х+У, и да продаде по - евтино. А съм гледал отчетите на инвеститорски и строителни фирми, които продават много под стойността дори и на вложените материали по количествени сметки, притиснати от кредитори. Т.е. отрицателна спекула.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 17:51 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт