Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 148
  • 848
  •   1
Отговори
# 450
Реално тази офис администраторка не извършва търговска дейност. Формално обаче как може да се различи това, което прави тя, с дейността на професионален търговец по интернет?  Тук не ми е ясно по закон как се разграничават нещата, защото изглеждат еднакво. Би трябвало държавата успоредно с опитите да ограничава кешовия оборот да прецизира и правилата за електронно разменяне на пари, които не са доход.  Ето какво казва НАП по въпроса:

Цитат
Продажбата на стоки, закупени с цел последващата им продажба и реализирането на печалба, представлява търговска дейност, доходът от която подлежи на облагане. Възможно е продажбите да са извършени от лица, които не са търговци* по смисъла на Търговския закон, например:

- такива, упражняващи свободна професия (художник, който продава творбите си в интернет като ползва услугите на пощенски оператор);
   - от физически лица, упражняващи занаят по смисъла на Закона за занаятите (занаятчия, който продава изработените от него народни носии, накити и др.)
  -  продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети. Получените доходи изрично са посочени като облагаеми в закона, т.е. данък се дължи дори, когато става въпрос за еднократни продажби. Само ако съответните вещи са придобити по наследство, то доходите от продажбата им не подлежи на облагане.

*Според Търговския закон, търговец е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид.

Ей това "по занятие" според мен е хлъзгава материя. При жилищата е казано - ако се продадат повече от 2 броя се смята за занятие и се дължи ДДС. Ама при дребни артикули? Как може да за разграничи дали секретарката върти бизнес с карти или само ви услужва? Наистина не знам, но от гледна точка на паричните потоци двете изглеждат еднакво. И от там нататък е въпрос на тълкуване и добра воля да се разграничат.
Спомням си, че фирмата ни някога поучи много сериозен акт, понеже клон в провинцията ни превеждаше пари за да им купуваме самолетните билети за командировките.

# 451
Знаят в нап как да ги разграничат и докажат. Стига да стигнат до проверка.

# 452
О, сигурно. Въпросът е как да не се стига до проверка.

# 453
  • Варна
Цялата дискусия за данъците тръгна от:
Нямаш право да "захранваш" някого, който не ти е роднина- мъж, дете, родител.

Което, след всичко изкоментирано до тук, продължавам да намирам за откровена измишльотина.
Представям си как някоя държанка всяко тримесечие подава декларации в НАП за джобните, които чичко паричко, който не ѝ е никакъв, ѝ превежда всеки месец. Laughing Там сумата обикновено възлиза на няколко софийски наема.

Аз пък се чудя кога собственици и агенции ще носят отговорност за нереалистични снимки и неправилно зададени обяви, които губят времето на хората и ги разкарват по адреси.

Когато всеки собственик се съгласи да предостави достъп до имота си за първичен оглед и даде копие на акт за собственост, където е описана информацията за имота - чиста площ, обща площ, собственици, ипотеки, идентификационен номер на имота и т. н. Обикновено пишат в обявите, каквото собственика и каже.
на Наемателят за какво му е нотариалния акт на жилището?

Аз веднъж съм наемала квартира с агенция и собственикът донесе в офиса копие от нот. акт, за да докаже, че имотът, който е обект на сделката, действително е негова собственост. Сега вече съм наемодател. Винаги в деня на подписването нося и аз едно копие, поради същата причина. Просто го показвам за сверяване на данните. Не че са ми го искали наемателите, но според мен така е редно и това ще им донесе чувство за сигурност, пък и ще ми спечели бонус точки. Малко ли измами се случват с имоти, за които разни измамници по някаква причина имат ключ. Събират по един наем и депозит от 20 човека едновременно и офейкват.

# 454
  • Бургас
Казус: щорите в апартамента са се счупили. Как са счупени, никой не знае - дали, защото не са били добре укрепени, или от непрестанно дърпане. На втората година са се счупили, което за мен е от експлоатация, а не от лошо укрепване. Наемателката иска да поръчва нови щори. Предложих да поправим тези. Не, искала нови. Въпрос - за чия сметка са новите щори - на наемателя, или за наемодателя (счупени, наето с работещи щори и т.н.).

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 12:43 от Не се сърди, човече

# 455
Викаш фирма за щори - да кажат защо са се счупили. Ако са по нейна вина - да си плати новите. Ако просто им е дошло времето - ти плащаш.

# 456
Самите щори колко са стари? Ако са до 2 години още трябва да имат гаранция?!
Ако тя е от 2 години, а щорите са на още 5 г е друго.
Предложението на Мандаринка го подкрепям. Ще ти поискат сигурно 30-50 лв за огледа обаче.
Също взимаш от тях оферта за поправката и поемаш колкото би струвала тя, а дамата да си монтира новите като й е зор, но после остават в имота.

# 457
  • София
Да кажем, че им е дошло времето на щорите, но пак няма задължение наемодателят да слага нови, като може да ги поправи. За чисто нови - наемателят може да си доплати разликата с ремонта

# 458
Какви са щорите като модел, и в какво състояние е плат ли е там, алуминий ли..какво...

Ако само механизма е счупен, а самият плат или материал там е в добър вид, бих ремонтирала механизма, без да купувам изцяло нови щори. Бих обяснила, че аз ангажимент, към подписването на договора, да купувам нови щори , не съм поемала. Нови - заради каприз в случая.

# 459
  • Бургас
И според мен са каприз, защото й предложих да извикаме човек да ги ремонтира.
Била ги намерила паднали на земята. Явно се е счупил механизмът, с който се закрепят на тавана, но е елементарно за поправяне.
Ето такъв тип са:
Скрит текст:

# 460
  • гр. Варна
Всъщност някой знае ли в какъв размер е глобата за физическо лице?
10% от дохода + данъка + лихви
https://www.tita.bg/page/76
Ако укритият данък е над 3 000лв може да те осъдят по НК(чл.255, ал.1)
Цитат
Осъдиха данъчен служител на пробация заради укриване на данъци
https://petel.bg/Osadiha-danachen-sluzhitel-na-probatsiya-zaradi … a-danatsi__272398

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 13:50 от pkol

# 461
Като иска нови, да си ги плати и постави.
А ти тези може да си ги пребереш и поставиш след това за следващите наематели.

# 462
Tintina, нашите щори са подобни и планките за закачване са метални САМО скрити с пластмасови капачета. Как ще се счупи металът? Да не са излезли винтовете?
На твое място щом не са захабени и износени НЕ бих сменила. Ремонтирам и толкова. Ако има следи от силно дърпане (изкъртено е/има паднала мазилка -това майсторът ще го познае), ще поискам парите от наемателката със следващия наем ако ги няма на момента!

# 463
Не е толкова елементарно за оправяне. И ако не са нови , то си е работа на наемодателя. Всичко се износва и всичко се поврежда.

# 464
Под работа на наемодател имаш предвид той да плати ремонта, нали.
Защото го предложихме вече, това...

Моите щори вкъщи са на 13г.
Стоят си, пък да сменям на наемател ли. И що?

Общи условия

Активация на акаунт