Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 154
  • 848
  •   1
Отговори
# 405
Когато се плаща по банков път, независимо от това какво основание е написано (или въобще не е написано), е много лесно на НАП да установи недекларирания доход. При проверка (или както там го наричат от НАП), те ще получат достъп до движенията по сметките на проверявания наемодател. При плащане на ръка е малко по-трудно да се установи и самото плащане, и точния размер.
Тези наемодатели, които хем искат по банков път, хем да не пише "наем", нещо не са съвсем в час (да не кажа по-груба дума).  Редовни преводи за една и съща сума - как точно ще ги обяснят, че плащащите са любовници на наемодателя и превеждат пари за издръжка?!?

# 406
  • Варна
При проверка, значи има подаден сигнал? Тогава може да се разпита на място дирекрно наемателя и да се установи нарушението. Възлага се глоба, едва ли е от значение какъв точно размера на наема, който не е деклариран. Също наемателят може да покаже разписка за платен наем. Чела съм тук, че тези хвърчащи листчета (от кочан) все още са често срещана практика.
Всъщност някой знае ли в какъв размер е глобата за физическо лице?

# 407
  • София
И аз да се включа като бивша НАП-аджийка. Решат ли колегите да проучват, ако ще "дарение" и "еднорог върху дъга" да напишете в основанието е все тая.
Те каквито случаи са виждали и доказвали, вероятно не сте и чували. Не подценявайте експертите там. Основната причина да има толкова нелегални доходи е, че някой не се е захванал. Захване ли се обаче, трудно ще обясните еднакви, периодични плащания, че не са доход.
По-трудно е, но има начини да се докаже и доход на ръка.
Плащам си 9%, не се занимавам с глупости и спя спокойно.

# 408
Чела съм тук, че тези хвърчащи листчета (от кочан) все още са често срещана практика.

Ами хвърчащи, какви да са, в папка ли Grinning
Ако е принтнато , какви са..пак ли летящи / хвърчащи...

За наемател си е добре да има документ за платеното, па ако ще и хвърчаща да я наричаш разписката.
Защото много и разписка не дават ...

Ако съм наемател, ми е важно да имам документ за плащането. Все ми е тая летящ, ходещ, банков и т .н.  ще е той...

# 409
Да добавя нещо, което вече съм писала. Ако за стикер за зона направите фиктивен договор за наем на приятел/познат, от ЦГМ изпращат данните в НАП за проверка дали собственикът си плаща данъка. Защото може и да сте чували, че има и такава практика - фиктивен договор за наем (срещу известна сума), за да вземеш стикер за паркиране, обикновено близо до офиса. Мислещи се много хитри юристи (и техните приятелчета) правят една врътка с договора за наем, но това не значи, че се избягва дължимата сума за данъци, ако решат от НАП да се захванат с "наемодателя".

За санкцията
1) Глоба до 500 лв. за първо провинение и до 1000 лв. за следващо за неподаване на декларация - това се отнася както за авансовите декларации (по чл. 55), така и за годишната (по чл. 50).
2) Ще начислят всички дължими данъци за (незнам колко години назад), с лихвите.

Това са публични вземания, дори да не откликнеш и не се явиш, те си "висят" в досието ти. Все в един момент ще ти потрябва бележка за липса на публични задължения и тогава ще си биеш главата в стената, или просто ще си платиш като поп. Ако преди това НАП не ти пусне изпълнително дело и не ти блокира сметките.

# 410
Става дума за това как се плаща наемът с цел да не си плащат данъка собствениците. Напоследък четеш през редовете, не само тук, забелязвам го във всички теми. А иначе съм те забелязала, че по принцип си точна и полезна.

Анджек де. Именно за това как се плаща наемът пиша. Единственият начин собствениците да не си платят данъка е да получат плащането на ръка. А ако наемът им се превежда по банков път няма значение какво основание се пише, данъкът все едно е дължим. Но ако пишат данък и се декларира като данък имат право на нормативно признати разходи. Не виждам да пиша нещо неточно или да съм недочела.
Наема се превежда с основание 'захранване на сметка". Сумата не толкова голяма и не виждам как НАП би следил подобни захранвания по сметките на физически лица.

# 411
Щом НАП не следи дребните суми, значи няма значение какво пише, нали?

# 412
Наистина нямам представа как НАП извършва текущ контрол, но ако тръгне да проверява сметката на дадено физическо лице (наемодател в случая), редовни преводи с еднакви суми (колкото и да са малки) са ясни като 2 и 2.

Достатъчно е някой злобен/завистлив съсед или недоволен/гаден наемател да подаде сигнал...Тогава работата на данъчните ще е сведена до елементарна проверка на банковите сметки и (липсата на) подадени данъчни декларации и платени данъци. Фасулска работа ще е, няма да е като ревизия на фирма.

Както беше девизът на тотото (едно време) - "С малки суми, но редовно!" Stuck Out Tongue

Всеки наемодател решава сам, негова си работа...

Единствено лошо впечатление ми прави, когато наематели, които си получават (често) заплатата кеш (поне част от нея) и съответно не плащат осигуровки и данъци върху тези кешови плащания, се правят на принципни за недекларираните наеми (и съответно неплатените данъци) от хазяите. От гледна точка на закона и морала няма разлика, според мен. И в двата случая говорим за укриване на данъци.

# 413
Нямаш право да "захранваш" някого, който не ти е роднина- мъж, дете, родител.
С това основание за превода просто лъсва всичко.

# 414
  • Варна
Къде я пише тази глупост?

# 415
Глупост?! Добрееее...
Кажи им на НАП

# 416
Ние с МП редовно (но не регулярно) си се захранваме, не сме женени. Значи ли това, че могат да ни погнат данъчните? Scream

# 417
  • Варна
Глупост?! Добрееее...
Кажи им на НАП
Ще ми отговориш ли на въпроса? Текст искам да прочета. От официален източник.

# 418
Всъщност право да захранва чия да е сметка има всеки. Но право да я захранва без причина и без данък имат само хората вътре във фамилията. Аз мога да захраня сметката на майка ми или сестра ми без някоя от тях да дължи данък, но ако захраня сметката на филанкишията той вече е данъчно задължен.

# 419
Всъщност право да захранва чия да е сметка има всеки. Но право да я захранва без причина и без данък имат само хората вътре във фамилията. Аз мога да захраня сметката на майка ми или сестра ми без някоя от тях да дължи данък, но ако захраня сметката на филанкишията той вече е данъчно задължен.

Сега много хора няма да спят 😀...

Общи условия

Активация на акаунт