Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 741
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Значи ти си се примирила, че за вечни времена ще има инфлация, че политиците постоянно ще печатат пари, и че всичко винаги ще се качва? ОК. Някои хора не сме ОК с това, но ти щом си...
Ами не бъди съгласен, имаш право. Обаче несъгласието с действителността не я променя. Инфлация има от хилядолетия и няма да спре, защото така работи икономиката. Аз вместо да не се примирявам предпочитам да вземам предвид какво става. Едни китайци някога било казали, че като задуха вятърът на промяната глупакът строи сте на да го спре, а умният строи вятърна мелница...
А колко, мислиш, ще е тази инфлация, усреднено в дългосрочен план? Защото те се кълнат, че правят всичко по силите си да я свалят на 2%. Не че им вярвам.
Ами целта е именно тази - да се поддържа инфлация от 2 до 3 процента. Ама по ред причини не става, потискат я изкуствено, ама накрая избива.
Но ако успеят да я направят 2-3% (и тя наистина беше толкова в продължение на едно 10-15 години) тогава каква файда има да държиш имот, който се качва с 2-3%, като можеш да инвестираш в нещо дето носи 4-5% сигурни и гарантирани (в момента) или пък ако искаш да поемаш риск, можеш да се целиш и в 7-8% и нагоре.
Не знам, нито съм го препоръчвала, нито знам защо вкарваш в друг контекст нещо писано от мен. Аз изказах едно генерално становище, че заради инфлацията ВСИЧКО поскъпва в дългосрочен план. Но нито съм казала, че поскъпва еднакво, нито че поскъпването е равномерно и предвидимо.

И дори да има дългосрочен умерен ръст (което е най-вероятно, наистина) то в краткосрочен план нищо не върви плавно, а има пикове (надхвърля тренда) и спадове (пада под тренда). При строителните материални инфлацията беше миналите 2 години, а в момента нищо не се качва.
Е и? Къде съм писала за краткосрочен план? Там действат съвсем други принципи.

# 151
Не знам, нито съм го препоръчвала, нито знам защо вкарваш в друг контекст нещо писано от мен. Аз изказах едно генерално становище, че заради инфлацията ВСИЧКО поскъпва в дългосрочен план. Но нито съм казала, че поскъпва еднакво, нито че поскъпването е равномерно и предвидимо
Дефиницията на инфлация е точно това - общ ръст на всички цени. А не едно нещо да се качва винаги с повече, а друго с по-малко, или да пада.
Ако инфлацията дългосрочно е 2%, и имотите трябва да поскъпват с 2%, инак става дисбаланс.
Нещо, което е струвало 100, след 100 години ще струва 724 при 2% инфлация
А ако поскъпва с 4%, след 100 години ще струва 5050
Провери си го в Ексел, ако не вярваш.
И ако първото е заплатата ти, а второто - имотът ти, очевидно няма как подобен дисбаланс да съществува дългосрочно.

П.С. Допълвам малко с данни от САЩ (за България не знам да има надеждна статистика). Преди 100 години - 1920 г.
Средна цена на къща в САЩ - $6,296
Среден доход - $3,269
Сега средна цена на къща $429,000
Среден доход $69,392
Значи наистина в номинално изражение изглежда имотите са се вдигали повече и ако преди 100 години е можело с 2 годишни заплати да си купиш средната къща, сега трябват 6.
Само че статистиците го обясняват с т.нар. hedonics - средната къща тогава е била 90 кв.м. а сега е 210, и има термопомпи вместо печка на дърва, двойни енергоефективни дограми вместо еднокатни дървени пенджери, 2.5 бани вместо 1, и т.н. така че получаваш няколко пъти повече къща за парите си, и в крайна сметка е едно и също.
Но да продължат да растат със същите разбалансирани темпове и следващите 100 години, едва ли ще е възможно. Инак никой няма да може да си позволи да си купи къща.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 13:16 от chris78

# 152
Chris78, ако за теб имотите са кофти инвестиция и виждаш по - добри пари в акции и др.... то какво правиш в тази тема?

# 153
Е ако темата е разрешена само за хора, които смятат, че имотите в България в момента са изгодни, не съм видял да го пише?
А и не знам защо мислиш така за мен. Аз съм купувал и продавал няколко имота последните 20+ години. Понякога са изгодни, понякога не - според конюнктурата.

# 154
Ами целта е именно тази - да се поддържа инфлация от 2 до 3 процента. Ама по ред причини не става, потискат я изкуствено, ама накрая избива.
Точно обратното, винаги са се стремили да я стимулират. Естественото състояние на икономиката е дефлация, но управляващите винаги са помпали инфлацията и растежа.

# 155
Точно обратното, винаги са се стремили да я стимулират. Естественото състояние на икономиката е дефлация, но управляващите винаги са помпали инфлацията и растежа.

Дефлацията е пагубна за икономиката и води до икономически колапс. Затова правителствата гонят лека инфлация. И слава богу, че не си ти да ни управляваш и да докараш дефлация.

# 156
  • Бургас
Мили хора, днес търсих място за паркиране в ливадите. Август, София, посред бял ден! Получих паническа атака надлъж и нашир.
А на някои сигурно им е ежедневие.
Явно правилно съм се ориентирала оттук-нататък само в гаражи и паркоместа да инвестирам. Те цените им вече гонят гарсониерите.
Относно архитектурната и инфраструктурната мисъл на района даже не повдигам въпроса. А бях в сравнително цивилизованата част на втора линия от бул. България.

# 157
Хората се избиват за Ман ливади.
Няма старо строителство, няма панели.

# 158
Като се абстрахираме от коментирания квартал, мисля, че вече навсякъде е разумно човек, когато си купува апартамент, да си купи и паркомясто поне, ако не гараж. Е, добре де, повече важи за южните и източните квартали, в другите предполагам е по-лабаво положението с паркирането. Но като цяло вече не бих си помислила за жилище без паркомясто, ако ще живеем ние в него, а няма да го даваме под наем.

# 159
Нормално, много семейства имат по 2-3 коли.
Жалко, че общината нищо не прави да разкара стари изоставени автомобили.

# 160
  • Бургас
Хората се избиват за Ман ливади.
Няма старо строителство, няма панели.

И пари да ми дават, не бих живяла там.

# 161
Да, преди време писах, че паркоместата и гаражите са следващите златни мини. Проблема е, че и за там много хора са закъснели... тези, които са се усетили навреме - ще направят кеш. Продаваха се по 4000 Евро в комплекса ни, сега гонят 17 000 Евро ( вътрешни паркоместа). В съседен комплекс на нашият се продадоха две паркоместа всяко от което 35 000 Евро. Наше приятелско семейство ги продаде. Преди нова година стана това.

# 162
От 4 до 35? За толкова пари щях да се возя на такси до края на живота си.

# 163
От 4 до 35? За толкова пари щях да се возя на такси до края на живота си.

Когато имаш много пари и имаш и коли за много пари.. не разсъждаваш така. Можеш да си позволиш гъзарията, позволяваш си я. Тези за 35 не са били 4, когато са купувани. Били са 11, но там е друга бира.

# 164
  • Бургас
Един приятел ми се похвали вчера, че притежава гараж в Гео Милев, че и с канал! Купен за 8000 лева. 50 000 евро стигнали цените им в района.

Общи условия

Активация на акаунт