Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 880
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Зависи къде и на каква цена.
Аз успях да спазаря две в една строяща се сграда и строителят ми направи отстъпка.

# 196

Преси време писах, че сме се насочили към паркоместа и гаражи сега.

А дали вече не е късно за това???

Не е късно нека да купуват. И по 80 хиляди да станат пак да купуват. Така строителите ще се усетят да правят блокчета с един етаж жилища и другите етажи с гаражи и паркинги да има за ловците на инвестиционни гаражи. Все по някое време ще стигнат за всички.

# 197
Аз си мисля, че ако беше толкоз по-добре гаражи от жилища, щеше някой предприемач да е вдигнал многоетажен гараж/паркинг и да разпродаде местата. Или да си ги запази за даване под наем.
Бизнес като бизнес, по света си го правят предприемачите. Предлагат и допълнителни услуги като зареждане на електромобили, вале (взема ти и връща колата някой) и т.н.
Най-големият оператор е Европа е APCOA Parking, имат 1.3 милиона паркоместа в 13 държави.
Като узрее пазарът, и тук сигурно ще се появят такива.

# 198
Аз си мисля, че ако беше толкоз по-добре гаражи от жилища, щеше някой предприемач да е вдигнал многоетажен гараж/паркинг и да разпродаде местата. Или да си ги запази за даване под наем.
Бизнес като бизнес, по света си го правят предприемачите. Предлагат и допълнителни услуги като зареждане на електромобили, вале (взема ти и връща колата някой) и т.н.
Най-големият оператор е Европа е APCOA Parking, имат 1.3 милиона паркоместа в 13 държави.
Като узрее пазарът, и тук сигурно ще се появят такива.

Фокуса е друг - презастрои се масово.. така ли е? Така е. Колата е предпочитаният транспорт (освен в София може би). Инфраструктурата на ВАРНА (АЗ СЪМ ОТ ВАРНА) не е добра и няма достатъчно паркоместа за всички. Но има достатъчно апартаменти за всички.
Тук имаме синя зона всеки ден, като тя е за максимум 3 часа ( после трябва да преместиш колата си или ти слагат скоба). Сами можете да се сетите колко неудобно е това. Градският ни транспорт е под всякаква критика. Повечето автобуси са стари, а в над половината от новите не работеха климатици тази година. Също така доколкото знам има линии и на 40 минути. Та аз пеша ще стигна за 40 минути 😄...

В този ред на мисли, едно паркомясто винаги ще може да се пласира - да се отдаде или продаде. Я някой с работа наблизо ще го наеме, я някой живееш наблизо. Града ни има крещяща нужда от паркоместа.
В нашият комплекс няма вече, но освен че няма.. няма и къде да се спре в близките 2 улици, които са на около 500 метра.. Писах и преди, ще го напиша пак. Когато не сте съгласни с нещо - вместо да генерализирате какво правят нататък и да се разгръща една потенциално нереалистична обстановка ( като това да се строят сгради само с паркоместа), то опитайте се да видите реалната картина.. колкото и да не ви харесва. Това е начина човек да е адекватен, а адекватният човек прави добрите инвестиции... в имоти, в паркоместа, в акции, в каквото ви душа сака.

# 199
  • Бургас
Да не говорим, че наем 150-170 лв. на месец за паркомясто е смешно - цена на вечеря за двама в ресторант.
Три паркоместа - ето ти доход колкото от един апартамент, без никакви ядове.

# 200
Да, и в София основния проблем е презастрояването в югоизточната част, пък и в централната предполагам не е цветущо с намирането на място за паркиране. С тази разлика, че тук градският транспорт не е лош, подновен е по доста линии, има също метро. НО какво се оказва, понякога няма добри комуникации дори за физически намиращи се един до друг квартали, не е много добре измислено с връзките. А понякога трябва да закараш детето на градина, другото на училище и да отидеш до работа, която да кажем не е точно до метро и се обезмисля как изобщо да ползваш градски транспорт. Ако бяха някак по-добре измисле и връзките навсякъде, с по-малко прекачвания и губене на времене в чакане, може би повече хора щяха да ползват транспорта тук и да не се налага навсякъде да ходят с кола.

# 201
Когато не сте съгласни с нещо - вместо да генерализирате какво правят нататък и да се разгръща една потенциално нереалистична обстановка ( като това да се строят сгради само с паркоместа), то опитайте се да видите реалната картина.. колкото и да не ви харесва. Това е начина човек да е адекватен, а адекватният човек прави добрите инвестиции... в имоти, в паркоместа, в акции, в каквото ви душа сака.
Че купувай де, какво ти пречи някой ако не смята така и не купува? Даже този, от когото ще купиш явно и той не смята така, инак защо ще ти го продава вместо да си го държи?
Аз просто се чудя на глас защо на някое от празните места предприемач не вдигне многоетажен гараж, вместо поредния блок. Като е толкова перспективно.
Вярно, трудно е паркирането, но то е вина на общината предимно, която позволява срещу минимална сума на година да има по 2-3 коли на семейство. Около мен има хора даже ги държат не за каране, ами едната е само за да им пази паркомястото на другата, която спират пред нея и докато ги няма никой не може да спре, за да не запуши задната. Малолитражки на над 20 години с 30 лева годишен данък.

# 202
  • Бургас
Защото манталитетът на българина не е да остави колата си на многоетажния паркинг, а да му е до г*за.
И безплатно да му дадат място, ако трябва да върви до тях повече от 3 минути, той пак няма да спре там, а ще се ръга да си търси място пред блока, ще слага туби с вода, ще вдига чистачки, ще дере врати и ще псува.

# 203
  • София
Напротив, бих плащал за паркинг, вместо да стои на улицата, но просто няма такъв. Празните пространства стават сгради, затова местата намаляват. На свободните паркинги коли се разбиват, крадат...

# 204
  • Бургас
Много хора биха плащали, ако паркомястото е пред дома им, или в подземния гараж на блока.
Скептична съм към бизнесначинание - многоетажни паркинги в България. Виждала съм подобни в чужбина - в Чехия, в Германия. Предполагам, че са изградени от общините. Но също бяха неохраняеми.
Та едно е да си оставиш колата на паркинг на открито на улица, около която все пак има някакво движение, съвсем друго - на многоетажен паркинг на n-тия етаж, без никаква охрана.
Вариант с охрана, камери и т.н. би бил по-приемлив.

# 205
  • София
Преди време имаше оградени места между блоковете, служеха за платени паркинги и бяха пълни. Докато съм чакал да се освободи място в най-близкия, ходех пеша до следващия. Сигурно не само аз. Но явно инвестицията в сгради е по-рентабилна от няколко лева месечна такса. А в нашата сграда има свободни места, но нито бих купил, нито бих наел по ред причини

# 206
  • София
До един от страничните входове на парк Гео Милев в София има малък частен паркинг. И преди да го има хората си паркираха там, но безплатно. Явно собственикът се е усетил или пък засега се е отказал да строи и сега печели малко, но сигурно от собствеността си. Инвестицията включва - изравняване, чакъл, прилична ограда, порта с дистанционно, видео наблюдение. Има 24 места за паркиране. Нямам идея колко е зает и колко струва, но има заетост при всички случаи. Личи си.
Ето сигурен доход с малко инвестиции и разправии.

# 207
Преди време имаше оградени места между блоковете, служеха за платени паркинги и бяха пълни.
Ама по-новите коли бяха рядкост и се разбиваха за 5мин ако ги оставиш извън паркинг. Отдавна не е така. А и доста хора установиха, че така наречения "охраняем" паркинг не се охранява и нищо не се пази и там. Виж паркинг по центъра някъде винаги ще е пълен и ще събираш повече от билетчета, но ако имаш парцел пък там вече има повече смисъл да вдигнеш нещо имот вместо паркинг.

# 208
  • София
О да, почти към нулата клонят

Скрит текст:

# 209
Светлозара от Варна, според теб, до колко време ще ти писне от абсурда, който се развива около теб и кога ще пожелаеш да се изнесете от комплекса?

Общи условия

Активация на акаунт