Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 282
  • 848
  •   1
Отговори
# 75
Явно всеки разбира различно за какво точно иде реч. Дано е полезна дискусията, защото не всички влагат един и същ смисъл в едни и същи думи и изрази.

Представите на различните хора са "гювеч" от:  данък върху дохода, фонд  "Ремонт и обновяване" за ЕС, такси за поддържане и управление на общите части на ЕС, данък Сгради, такса Смет, депозит при наемени отношения и какво ли още не.  

Дано е полезна дискусията, защото не всички влагат един и същ смисъл в едни и същи думи и изрази.

Отдавам гараж и сумата за поддръжка  на общите части я поемам аз и не занимавам въобще наемателя. Така съм решила.
Който е решил обратното въобще не може да бъде упрекван. За други имоти - по друг начин.
Разходи за имот 0 лева е смешка.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 19:39 от Deborana

# 76
  • София
Всеки от тези термини си има общоприето значение, което се използва и е уточнено в различните закони, бланки и институции. Тук изобщо не би трябвало да има никакви разминавания.
"Такса вход" използвам вместо "такса за поддръжка и управление на ЕС", за да не пиша толкова дълго, но таксите към Фонд ремонти е отделно.
За статистиката - когато отдавах, не съм искала отделно такса смет, но пък от друга страна тогава парите за вход бяха една твърда, обща сума и нея я поемаше наемателя. Нещата до голяма степен се уравновесяваха.

# 77
Освен тези кочани с жълтеникави листчета модел от времето на соц-а, има и текстообработващи програми. На 1 лист се събират 2 идентични копия на разписка (или както искате там я наречете) за наем, за период, за допълнителни плащания за комунални разходи (вход, ток, вода и т.н.), ако ги плаща наемодателят, а не директно наемателя. Попълнената бланка с имената е готова, разпечатва се един лист, в който се пишат на ръка само няколко неща, дата и подписите.
Ние сме от тези, които отчитат ежемесечно комуналните разходи, смятат ги (с калкулатора на телефона) и така няма разминавания в периодите на отчет, фактуриране и плащане. Имаме наемателка, която плаща наема по банков път (директен дебит си е направила), но за консумативите попълваме такава бланка, разпечатана от компютър. Сметките не отнемат повече от 5 мин.

# 78
Също ползвам моя си бланка, подобна на описаната

# 79
Преди да се наложи ДОД върху дохода от наем не се ли приспадат 30% за разходи? Нашият хазяин през последните 12 месеца е направил 0 лв разходи за имота, в който живеем в момента. Дори и за бензин не харчи, защото мъжът ми му носи наема на крака. Старомоден е и не иска да плащаме по БС.
Няма нужда от вайкане колко е ощетен собственикът, че си плаща данъците.

30% за разходи? - не

Това, че Вашият хазяин през последните 12 месеца е направил 0 лв разходи за имота не означава нищо. Преди Вас може да е направил ремонт за хиляди, или да е купил нови електроуреди, или ново обзавеждане и т.н.

# 80
  • Бургас
Или да го е направил някой от предците му.
Все някой е вложил време, средства и усилия,  за да съществува този имот.

# 81
  • София
А аз да помрънкам от другата страна. На единия наем все нещо "трябва" да се прави. Допълнителни малки мебели; профилактика на климатиците по-рано от предвиденото, защото уж не работели добре; камера за отвън (добре че бяхме планирали така или иначе да сложим); уж неработещ бойлер, който се оказа, че чудесно си работи; уж хлебарка, която се оказа единствена и случайна; хората от квартала колко са шумни; съседите колко са несъобразителни; профилактиката на Топлофикация и т.н. Все си комуникираме за нещо, включително за още подобрения за имота вбъдеще. Малко се чувствам като управител на хотел, а не като наемодател.
Намислила съм къде да тегля чертата, защото действително бих направила няколко допълнения в обзавеждането, но не може до безкрай. Или след изтичане на договора ще се замисля за актуализация на наема след всичките подобрения.

# 82
Затова изрично се уточнява и вписва в договора,че имота се отдава във вида в който  е, а всякакви промени и подобрения само след взаимно съгласие и корекция на наема.

# 83
  • Бургас
Илит, мека Мария си ти.
И моите преди време се опитаха да помрънкат как се била разхлопала дръжката на дограмата, но ги отрязах категорично, че могат да си я оправят и сами.
Още в началото подчертавам, че не искам да бъда занимавана с дреболии и ангажиментите по поддръжката са техни.

# 84
Ние като наематели с мм сами си плащаме за профилактиката на климатиците, все пак ние ги ползваме, как така вие им плащате профилактиката Grinning и бойлер и пералня сме оправяли за наша сметка с майстори,които ние сме намерили, на хазяйката не й се занимава да ми дава телефони да пита нейните дали са свободни и тн,което си е правилно според мен, освен ,ако не държи да са си нейни майстори, но тя не държи все пак,аз ако не намеря читав пак ще се наложи да правя ремонт, за това се старая да намеря добър майстор. В стария апартамент съвсем изгърмя пералнята и хазяйката купи нова, но това май си е друг случай. А, ако ви се и оплакват чак за хората от квартала колко са шумни, може да си поставите граници, за да ви пишат само за определени съществени неща, а не да ви занимават с празни приказки. Може  Пък като не им харесва, да се преместят в гората, само там тишина има Grinning или си вдигате наистина наема и да му муслят дали ще искат още подобрения

# 85
Затова изрично се уточнява и вписва в договора,че имота се отдава във вида в който  е, а всякакви промени и подобрения само след взаимно съгласие и корекция на наема.

Уговорено е почти във всички договори.
Спазването е проблемът.
Постоянно ми се звъни и ми се прекъсва работата : заяждала врата на входа на блока, от ЧЕЗ спрели тока за два часа ( претенции аз да звъня, да уточня причина и времетраене и после да докладвам на наемателката ), Кога точно ще мине отчетничката за водата и защо се бави и пр. и пр.
Държа се учтиво и с разбиране и са ме взели за обслужващ персонал.
Когато съм била наемател никого не съм ангажирала с подобни битовизми.

Получих след 1 часа през нощта снимка на паднали по перваза люспи от семки, очевидно плюти от горния етаж. Сега се прибрала от море, видяла ги и ми ги праща.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 11:50 от Deborana

# 86
А и с хлебарки да ви занимават, струва ми се прекалено.  Да си купят препарати и да напръскат.

# 87
Постоянно ми се звъни и ми се прекъсва работата : заяждала врата на входа на блока, от ЧЕЗ спрели тока за два часа ( претенции аз да звъня, да уточня причина и времетраене и после да докладвам на наемателката ), Кога точно ще мине отчетничката за водата и защо се бави и пр. и пр.
Затова като ми каже някой, че имал "пасивен доход" от наеми, и ме напушва смях.
Аз като съм давал под наем ми искаха - радиаторите на парното не можело ли да сменя с повече ребра, че не греели достатъчно; да махнем вратата на кухненския бокс, че да е отворено към хола винаги; олюпило се на стената нещо; иди кажи на домоуправителя да изкара чип и за майка ми и баба ми; какво още не помня, ама общо взето всеки месец нещо.

# 88

Уговорено е почти във всички договори.
Спазването е проблемът.
Когато съм била наемател никого не съм ангажирала с подобни битовизми.

Получих след 1 часа през нощта снимка на паднали по перваза люспи от семки, очевидно плюти от горния етаж. Сега се прибрала от море, видяла ги и ми ги праща.

На колко години са ви наемателите? Това си е много безотговорно поведение, да се запознаят с някой съсед и да си говорят за тези неща.. или да си направят група във вайбър и да си пишат като нещо стане ток няма, вода няма ,като не могат сами да влезнат в сайта на ЧЕЗ или да видят на входната врата кога ще дойде инкасаторката. Имате железни нерви Grinning

# 89
Около 40.     Юпи.

Снимката получих в 1,47 ч. през нощта и се събудих от съобщението във Вайбър.

Реших, че нещо фатално се е случило, че някой спешно ме известява с директно съобщение.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 16:21 от Deborana

Общи условия

Активация на акаунт