Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 248
  • 848
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Като споменахте фирми за пране на килими, някой да е ползвал тази?
https://pranekilimi.bg/

Наемателите ме питат, но нямам опит с тях.

# 181
  • Бургас
Kalin_g, не споменавате дали фирма или физическо лице е наемателят. Ако е физическо лице, вие си декларирате и плащате данъците. Ако е фирма, тя ги декларира и ви ги удържа от наема всеки месец и не се занимавате с нищо, освен ако подавате годишна декларация да потвърдите, че сте получили тези доходи. Те излизат автоматично.

# 182
Не ми харесва това, че ги вземат и доставят от/до входа.  Надявам се, че другите не са така.

# 183
Е как да не ги взимат/носят от/до адрес - как ще нарамиш килим?
Още преди повече от 15 години един съсед се похвали, че така си дава килимите за пране - идват, вземат и връщат готов и изпран и изсушен.

# 184
Е как да не ги взимат/носят от/до адрес - как ще нарамиш килим?
Още преди повече от 15 години един съсед се похвали, че така си дава килимите за пране - идват, вземат и връщат готов и изпран и изсушен.
Както съм написала - до входа, а не до вратата на апартамента.  Не виждам как бих могла да го замъкна до асансьора, да го кача, да го смъкна  по стълбите до входа, а по обратния път е още по- невъзможно

# 185
А, ясно, аз съм недоразбралата. Извинявам се!

# 186
Няма проблем. Grinning

# 187
Срещу съответно заплащане, дори ще ти го застелят Grinning

# 188
  • София
Най-вероятно искат да елиминират плащането на половин комисион от наемателите.
Как ще искат да елиминират комисионна за получаване? С глас се смея. Simple Smile
Искат и се пробват да вземат и от двете страни, пък каквото стане.
Аз лично им казвам, че от наемодателя няма да получат комисионна и пак се избиват да участват, крадат обяви, препубликуват, лъжат, защото някаква комисионна от наемателя пак е по-добре от 0.
Аз пък с глас се смея на това .. много наивно предположение- докато има балъци, ще има тарикати. Доста  брокери ще останат безработни по тази логика -по 100% комисион от двете страни..

# 189
  • София
На какво отгоре ще се искат повече проценти комисион?
Най-вероятно искат да елиминират плащането на половин комисион от наемателите. Да стане както при продажбите и само продавачът/наемодател да плаща 100% комисион. Това ще донесе радост за наемателите и гняв на наемодателите.
Всъщност при покупка разноските са за купувача. Поне обичайно е така, въпреки че може да се договори друго.
Комисионът си е комисион независимо дали посредничеството е при покупка или при продажба.
Защо само продавачът или само наемодателят да плащат на брокер? Това не го разбрах.

# 190
  • София
И аз не разбирам как така при покупка разноските и комисиона се плаща от купувача? Плащат се от продавача в болшинството от случаите или както се разберат, но не и изцяло от купувача.
 В този смисъл, въпросните брокери, които искат 100% комисион от наемодателя, целят да елиминират комисиона от наемателите. Това да взимат 100% от едните и 100% от другите не е сериозно...

# 191
  • In the land of Never Never
Тапетите са ужасни не защото са евтини, а защото са грозни като шарка. Заболяха ме очите от снимките. Аз също лепих тапети в едното ми отдадено жилище поради зле шпакловани стени и разбирам потребителката. Не би могла да си избие разхода за цялостно прешпакловане защото ако стените са оправени и боядисани с латекс, това само по себе си няма да вдигне наема. Но е можело да вземе по-нормални тапети със съвременен десен. Единствено тези в спалнята са горе долу ок и то пак идват прекалено на всички стени. Щеше да изглежда по-стилно шарката да е само на едната стена като акцент или изцяло всички стени да са едноцветни. А тапетите в коридора са потресаващи. Имат вид на тапети симплекс за 3,50 - ролката, каквито дори вече са рядкост по магазините. Като ги намажеш с лепило, стават прозрачни като морка тоалетна хартия и се късат. Тапетите в хола - дори нарочно да се опитам да създам по-безвкусна комбинация, не бих могла. Как ви хрумна да съчетаете тези десени и текстури? Ограниченият бюджет не е причина!

Дървената дограма в кухнята към терасата също вади очите.
На плотчето до фурната е можело да сложите още 60 см лайсна отстрани към прозореца.
Вграденият гардероб в коридора е можело да боядисате с боя за 20 лева и да сложите две нови дръжки. Щеше да светне и никой да не разбере, че е от преди няколко десетилетия, щом е здрав.
Хладилникът може да работи отлично, но далеч няма вид на нов, с тези пожълтели пластмаси. Не че е подсъдно. Хладилникът в едното ми отдадено жилище е със същия вид. Просто е добре да имаме реална преценка за това какво предлагаме.
Секцията в хола също е с отблъскващ вид. Малко игра с модулите, махане на стъклата, боя и други дръжки и може и да заприлича на нещо. Или дори само един тв шкаф за 200 лева да сложите на нейно място, ще е по-добре. За диванът пишете, че не е от най-евтините на Виденов, не знам защо, след като си е точно от най-евтините. Преди 5 години цената му беше 300 и малко лева.
Осветителните тела също са много бабешки. Няма да ви струва стотици левове подмяната им.

Моля, не приемайте всичко това като критика или осъждане на възможностите ви. Просто ви давам идеи как с още малко пари можете да вдигнете чувствително наема на имота си, да го изкарате от ниския клас и да го вкарате в средния.
Благодаря, няма лошо да се критикува, аз приемам, вероятно и някои наематели ще имат такова мнение.
За тапетите, не знам, въпрос на вкус. В коридора са комбинация от два вида, едни с райе, във входната част, другите са с камъните на дзен равновесието, цветово са розово-сиви, и са съчетани с цветовете в коридора - закачалка, шкаф, плочки. Мотивът е закачлив, не знам кое точно изглежда страшно, влизайки в коридора в предверието на спалнята (и тоалетната Satisfied) се  настройваш дзен.
Тапетите са плътни, повечето са винилови, и други подобни текстури. В Домко, като останат малко бройки, намаляват доста качествени тапети, може да се вземат на половин цена, особено, ако не ти трябват много ролки, или да ги съчетаеш и направиш в два цвята стените.
В спалнята има една гладко сиво стена, другите три стени са сив класически мотив, да, едър е, но и помещението не е маломерно, така че носи. В съчетание е с мебелите, които са класически стил. Нищо не е най-най скъпото и хубавото в този стил, разбира се, все пак правим бюджетен апартамент.
В хола две стени са розови, една сива, и четвъртата е с мотив айфеловата кула, цветово тя обединява розовото и сивото. Грозна ви се вижда шарката, добре, а на мен ми е приятно да виждам нещо раздвижено, различно. Има и картина на стената - романтична двойка на фона на Айфеловата кула. Също идеята е да обедини шарката на тапета с другата част. Закачка е също, седейки в хола, да си представяш, как ще отидеш на разходка до Париж.
Диванът беше към 700 лева, на промоция, иначе беше към 1000, може да е бил 300 някога, не знам. Цветово пасваше и става за спане, при нужда.
Имам някаква неприязън към твърде изчистени неща, изглеждат ми някак скучни и стерилни. Като работех, много ходех в командировки и съм живяла често по хотели, обзаведените по този начин апартаменти ми напомнят хотели. Знам, че това се харесва по-масово, разбира се, но не е моето.
Дали един шкаф е грозен, не знам, ако е от преди много години, автоматично го причисляват като такъв. Не са очукани, уверявам ви, изглеждат много добре.
Сегашните сигурно ще ви се струват грозни след години. Пък и със сигурност са по-малко функционални от старите, заради това, че се цели някаква определена визия.
А осветителните тела са в стила на мебелите, няма как да сложа усукани запетайки ЛЕД на този тип мебели и обстановка. Цветово също са в гамата на останалите мебелите и стените.
Дъщерята на племеника гледаше дрехи на майка си, като е била млада, и казва, аууу, каква грозна е била модата тогава. А тя ходи с някакъв анцуг Найк с джобове отстрани, и издути колене и едно късо блузЕ, като че ли й е малко по размер, от което кръста й се вижда, и мисли, че това е голяма красота. Ами Отврат е този стил, мене ако питаш, а и след време, ако има щерка, вероятно и тя ще се чуди, как е могла майка й да се облича по този грозен начин. Въпрос на възраст и на възприемане.
Фюжъна на стиловете придава характер и атмосфера, като е в мярка, и в обзавеждането, и в облеклото.
Две руски поговорки по този повод. Всьо хорошо в меру - Всичко, което е умерено, е добре, и На вкус и на цвет товаришчей нет, На вкус и цвят няма приятели.
Полезно ми беше да чуя други мнения обаче, защото определено доста хора мислят по различен от мен начин, и наемателите ще са така. Ако са повечето също критични, ще променя нататък подхода си. Relieved

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 23:22 от Glikoza

# 192
Аз се въздържах тогава да давам мнения по отношение на визията на жилището, само дадох насока за сравнение с други нискобюджетни.

Мнението ми на 100% се покрива с това на Didi, и се възхищавам че тя не се поколеба да го сподели.

За мен основното което пропускаш Glikoza, е че по този начин ти ограничаваш много възможностите си за кандидат-наематели, тъй като проектираш твоето виждане за обзавеждане като всеобщовалидно. За съжаление обаче то не е. Целта на имота под наем е да се хареса на повече потенциални клиенти, които да го пожелаят. Така ще имаш избор. И идеята е да бъде по-универсално за да го постигнеш.
По начина по който е-ще достигнеш до много скромна публика.
И никой няма да го интересува колко струва виниловия ти тапет, ако той го стряска на всяко влизане в стаята. Нито дали като цвят си пасва с другата стена, а какво е общото впечатление което те правят заедно! В комбинация.
Все пак пожелавам успех в намирането на наемател.

# 193
При покупка разходите за сделката се плащат от купувача. Става на въпрос за тези 4,5 % +/-  данък (за Варна) данък придобиване на имот 3% и нотариални такси 1,5 % +/-.

С или без брокер тези разходи са си за купувача. Примерно, ако един имот е 100 000 Евро - то 4500 + /-  Евро са разходите за сделката.

# 194
  • София
Присъединявам се към дамите, които не харесват десена на тапетите. Обичам тапети и ги предпочитам пред латекс. Показаните обаче определено не са моите. Ние не ходим по хотели като излизаме от страната, а наемаме апартамент или къща и ги избираме по снимките. Не бих наела така направено жилище дори за няколко дни. Изглежда ми като налепен с остатъци, а не като обмислен дизайн.
Може на живо да стоят добре, но ако търся място за живеене, след тези снимки не бих включила апартамента в списъка си.

Общи условия

Активация на акаунт