Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 36 057
  • 848
  •   1
Отговори
# 285
Аз знам, че ако закона предвижда за нещо например 1 месец или 3 месеца предизвестие , то в договора каквото и друго да пише важат сроковете от закона. Така знам. Но не съм юрист.

# 286
Така е, принципно, да.
Но тук няма такава хипотеза - да е уговорено нещо извън закона.
По ЗЗД има само максимум от 10г срок, не може да се отдава за по-дълъг. Тук говорехме за 5г...тоест напълно в рамките на закона си е всичко.
Говорим за срочен договор. Срокът следва да се спазва. Прекратяване преди неговото изтичане прави страната поискала го, неизправна. А изправната страна има право на да получи обезпечение, ако такова /неустойка/е уговорено в договора.
Може и без да е уговорено в договора да получи обезщетение, но трябва да води дело за него.

# 287
За съжаление и 10 години да впишете в договора, има законово едномесечно предизвестие, което всяка от страните дължи при напускане и толкова. Редактирайте предложения договор, че е за срок от 5 години.

По повод мебелите: описвате покупката на нови мебели както е. Закупуват се мебели на тази и тази стойност, като в продължение на ен месеца се приспада еди каква си част от стойността им от дължимия месечен наем до пълното им изплащане. Гледайте приспаданата сумичка да е по-голяма и да се изплатят мебелите за няколко месеца.

Първият абзац е абсолютно неверно твърдение. Не правите никаква разлика между срочен и безсрочен договор.

# 288
  • In the land of Never Never
Имах такъв договор за две години, наемателят поиска отстъпка, с уговорката че ще е поне две години. Предвидихме санкция, която беше като компенсация на тази отстъпка, по стойността на един наем. Младо семейство с дете, програмисти от провинцията, намериха изгодно апартамент от банката, на първата година, ипотекираха го и се нанесоха там. Платиха ми неустойката. Иначе винаги предвиждам една година, с автоматично продължаване, ако нито една от страните не го прекрати с едномесечно предизвестие.

Сложих ПВЦ дограма на единия балкон на Разсадника, до тогава беше дървена, с четири крила, средните се отварят, има мрежа. Малко е неудобно миенето на крайните крила, но винаги е така, дограмите се правят по този начин. Иначе се оскъпява ако всички се отварят, и не знам дали би било добре, от гледна точна на изолацията.
В апартамента в Лозенец, който е в блок от 70те години, и е на трети етаж, който е като втори, поради наклона от страната на балкона, сложих дограма тип френски прозорци, от горе до долу, отварят се с плъзгане. Идеята беше допълнителна сигурност, и да не се затъмнява, защото поради разположението,  апартамента не е много светъл. Стъклата са с покритие, през деня не се вижда през тях, само ако се запали вечер лампата на балкона, има видимост. Сложихме едно приспособление, което се слага, когато пътуваш, за сигурност, не позволява да се плъзгат стъклата. Ако някой реши да да влиза, трябва да ги счупи, не може да се отворят. 

За съжаление, няма гаранция, ако живееш някъде, че някой луд няма да ти се окаже съсед. Апартамента, където живея сега, е от 2000 година, отдолу собствениците го даваха под наем, нямаше никакъв проблем с наемателите им. Купиха го тези идиоти преди около две години, и всички им пречат. Този изглежда има пистолет, не знам на какво основание, писах в полицията, но не са ми дали отговор, дали са го взели или въобще има ли. Размахвал е пистолета на едни майстори, които боядисваха входа преди две години, защото му вдигали шум. Майсторът се беше оплакал на домоуправителя, едва ли си го е измислил. За съжаление, арогантността става масова, това е примерът, който се дава от всякъде, от медии, от управляващите. Агресивни психопати и доказани престъпници се разхождат ненаказани. Госпожата беше споменала на рускинята, че баща й бил някога генерал от Данс. Големи Яйца, но това се казва като заплаха, мога всичко и няма да ми търсят отговорност. Мен ме заплашваха с НАП, казах им, няма проблем, да им пишат, всичко си плащам.
Давах на два пъти под наем апартаментите в този блок на наематели от турско посолство, мъже, жените не им не бяха в София, идват от време на време, идват да им чистят от посолството, въобще много добри наематели. Е, свалях им цената от втората година, те умеят да се пазарят, но си струваше, наемат за няколко години и пазят. Та си мисля  пак да им предложа този апартамент, и тогава ще видя как този юнак отдолу ще размахва пистолет на служител на чуждо посолство.

За Разсадника, наистина, кварталът не е по-малко сигурен, отколкото много други, но наистина зимата въздухът е по-лош. Въобще в София въздухът е ужасен, и това че там е 60 пъти по мръсен от пределно допустимите норми, а в Лозенец е 50 пъти, мисля, че не е толкова ужасно. Има една гражданска платформа, airsofia.info която е част от airBG.info Информацията не е официална, това са частни лица, всеки може да се включи, и да монтира устройство на балкон. Частите на устройството се закупуват, монтираш си ги, бяха някъде около 80 лева преди две години, и се включваш. Официалната информация не е точна.

За матраците, може би не на всеки това му прави впечатление, но в апартаментите под наем, обикновено се купуват по-твърди матраци, които са по-дълготрайни, и ценово по ниски, аз предпочитам да е с покритие от мемори пяна, или нещо подобно, защото получавам болки и изтръпване при спане. Ако само това е проблема на апартамента, купувам топматрак, но за мен е важно.По-виското качество матрак обикновено има такова покритие, което поема извивките на тялото.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 17:03 от Glikoza

# 289
Трити постове ли има, че чета отговори на въпроси, а въпросът не се вижда (пример: наемател питал за покачване на наема ).

# 290
Ей така като стане... потребител беше питал дали някой друг има наблюдения агенциите изкуствено да вдигат цените на наемите, защото в Бургас му вдигнали наема на двустайния от 400 на 500 лв., той не намерил друго на 400 лв. и останал, но смята, че това е цена като за София, не за Бургас. На това питане са отговорите.

# 291
Той сам си ги изтри двата поста и остави само точка...

# 292
Договор за наем за срок по-дълъг от 1 година не се ли вписва в агенцията по вписване?

# 293
# 294
  • Бургас
Той да се радва, че са му вдигнали наема само на 500 лв.
Наемите в Бургас скочиха много, вече няма да намери нищо дори и на 500.
Когато отдавах миналата есен и вдигнах наема в "Славейков" на 530, наемателите се оплакаха, че не могат да намерят абсолютно нищо прилично на тази цена. Едно, че няма, второ, че са с бани на мозайка и секции "Чайка" от соц-а.
Голяма част от жилищата в Бургас, особено тези в центъра и "Лазур" се дават за нощувки през лятото, а през зимата - я на студенти, я пак за нощувки по празници. Не знам дали им излиза на хората сметката, на мен категорично не ми се занимава с подобен тип отдаване.

# 295
На мен ми се стори нереалистично да очаква отстъпка от 100 лв. за месечен наем от 500 лв., ако плати накуп за 6 мес. или дори за година. 50 лв. най-много, и то, ако наемодателят се съгласи.

Спомням си как наемодател на мой близък му беше съобщил мимоходом, докато се разминавали във входа, че от следващия месец вдига наема от 200 на 250 лв. Това беше преди около 15 години, за мазе, ремонтирано, но мазе. Единственото предимство беше локацията - точно до факултет на ВУЗ, буквално на отсрещния тротоар. Няма разговори, няма преговори, ако искаш.

# 296
  • Варна
Успях да видя по-рано поста на наемателя от Бургас, но бях на работа и нямах време да отговоря. Сега разбирам, че си го е изтрил. Явно е разбрал, че греши, което всъщност е хубаво.

И аз уикенда ще съобщя на моите двугодишни наематели, че вдигам със 100 лева. И те са прекрасни като бургазлията, но такъв е пазарът.

# 297
На мен много ми хареса идеята,да се запише в договора,че наема се вдига всяка година поне с процента на официалната инфлация.

# 298
  • София
Дами, да споделя, че отдадох всичко - тоест двата останали апартамента- двустаен Изгрев и Докторска градина.
И слава Богу, забелязах обичайната динамика в търсенето, типична за есента, макар, че все още е Август.

# 299
Здравейте Simple Smile
Нахлувам във вашата тема с надеждата, че тук сте наясно с цени и жилища под наем. Има ли сайт,  в който се публикуват имоти под наем, директно от собственици? Досега намирам само Фб групи, в които основно се търси..предлагане почти няма или се предлагат много високи цени.
Оглеждам се за 1 или 2 стайно жилище в София, в приятно зелено кварталче, само да има редовен градски транспорт, може и по-крайните да е. Цените са брутално високи (над 1000 лв) за нещо читаво и не с мебели от прабабите ни.

Общи условия

Активация на акаунт