Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 186
  • 848
  •   1
Отговори
# 480
Гаранцията на нещата няма нищо общо с изправността им. Ето, някой написа, че щорите ѝ имат 2 години гаранция. Но това не значи, че при нормална употреба няма да издържат и ще са си все така изправни много повече от двете години.
На снимката видях, че са щори роло. Ако бяха вертикални, бих била склонна да мисля, че са се развалили сами, защото вертикалните щори, дори и с нормална употреба, лесно им се късат синджирчетата и вървите, примерно. Но това, че дюбелът се е измъкнал от тавана, е дребна поправка, след която щорите пак ще си функционират перфектно.  Склонна съм да мисля, че просто наемателката не харесва плата на щорите. Но това не е проблем на Тинтина. Ако наемателката не иска прозрачни щори на цветя тип дантелени, а някакви пембяни, това си е проблем на наемателката. Аз дори не бих кандисала тя да купи и да сложи нови щори, защото може да са такъв модел, който ще трябва да се маха за следващите наематели, защото няма да се харесва на повечето хора.

Разликата между хотел и жилище под наем дългосрочно, е че в хотела те обслужват за всичко. Затова и цената е различна. Така че не може да очакваш в жилище под наем дългосрочно да ти уйдисват на акъла за всякакви екстравагантни хрумвания.

Не ми казвай, че в Германия хазяите се занимават нон-стоп с прищявки на наемодателите. Повечето пишещи хора в темата имат или личен опит или опит на техни познати и знаят, че дори и при належащ ремонт често наемателите чакат доста време хазяинът да им изпрати майстор.

В този текст ги има основните 3 причини хората да искат да купят, а не да живеят под наем. Иначе си права - точно това е реалността.
Също така и причини наематели да сменят често жилище и да са такива наематели, каквото са и т.н. Според мен наемателката е имала проблеми с тези щори. Ако основен ремонт е бил преди 2г. то тези щори са направили проблем още докато са били в гаранция и ако са качествени щори то наемодател може да си извика сервиз и да се разбере какъв им е проблема и у кой. Но явно не е направено. Значи може да не са щори със сервиз и гаранция  ? Не разбирам за неща до 2г. има гаранция. За какво толкова се изписва в тази тема?

# 481

Също така и причини наематели да сменят често жилище и да са такива наематели, каквото са и т.н. За какво толкова се изписва в тази тема?

Отговарям на въпроса ти - защото държиш да изкараш, че жилището на наемодателката е кофти, и щорите са ѝ кофти, и трябва непременно да се съобразява с претенциите на наемателите. И това при положение, че наемодателите в Германия (и не само, но ти разсъждаваш като живееща в Германия) са пословично стиснати. Честно, не си представям как наемодател в Германия ще се юрне да сменя щори за негова сметка, ако може само да ги закрепи отново на тавана.

И да добавя - или в тази, или в друга от имотните теми, или в темата за банята беше (ти участваш във всичките) са пускани обяви и за наем, и за продажба в Германия. Доста  от обявите показваха "интериори", които 99% от пишещите в темата и живеещи в България биха описали като дупка/тюрлю гювеч/евтинджос/мода отпреди половин век и подобни. Мебели тип Икея или ширпотреба, при това съчетани без никаква идея.

Назидателния ти тон дразни, но може и това да е целта ти - да ни обясниш колко изискано живеят в Германия (включително ти), та да си посипем косите с пепел колко сме зле и колко нищо не разбираме. Едничката ни радост остава това, че плащаме ниски данъци или въобще не плащаме.

# 482
Извън дискусията за щорите и данъците нека да разкажа моя опит с пазара в момента. Края на август ни се освободи тристаен в Драгалевци. Първия уикенд на септември боядисахме коридор и детска стая. Не смятам, че стените бяха нормално захабени и следващия път това ще си го удържа от депозита. Сега сгреших, че не го направих. Пуснах в събота обявата и до понеделник ми звъняха, но нямах огледи. Вчера записах 4 огледа за днес, а днес сутринта още 1. От 5 огледа равносметката е, че два от огледите искаха веднага жилището, един от огледите не дойде и друг не ми е върнал отговор все още. 4 от огледите бяха с частни лица, 1 с брокер. Спряхме се на готина двойка 70-75 набор, без деца и дълго живели извън страната. Търсят тристаен, за да имат помещение офис. Много ми допаднаха. Актуализирахме и наемът, който беше силно подпазарен и го увеличихме с 450лв. В момента вече е 1500лв, като в него не влиза такса вход. Доволна съм, довечера мога да си сипя чаша вино спокойна, че нещата се подредиха добре Simple Smile

# 483
Аз пък за щорите да кажа, че не бих се учудила да е имало проблем, НО наемателката да не е казала!!! Редовен номер ми е това! И хич не изключвам да ги е изкъртила.

Sunshine42, жилището колко е голямо, луксозно ли е? В нова сграда/комплекс ли се намира, има ли видео наблюдение/охрана?
Мерси

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 18:21 от drago_2008

# 484
Sunshine42, жилището колко е голямо, луксозно ли е? В нова сграда/комплекс ли се намира, има ли видео наблюдение/охрана?
Мерси

96кв, изток-юг. В нова сграда е, не е точно комплекс, но има две сгради в двора. Има видеонаблюдение, няма охрана. Не бих казала, че е лукс, но е прилично обзаведено според мен, пускала съм снимки тук.

# 485
  • София
Може ли да се включа с въпрос?

Колко горе-долу би бил наемът на малко жилище до Медицинска академия, вижда се Арката.  Холче, преходна спалня и кухня с балкон. Старо строителство, без асансьор. Правено е преди 10-Ина години, ще се освежи и почисти, но няма да се ремонтира основно. За 1 или за двойка става, за семейство ще е тясно мисля.

# 486
Според мен, зависи от общия вид на обзавеждането. Банята и кухнята са най-важни как изглеждат. Мебелите, ако са отпреди 10-ина години, не е голям проблем, да не са от времето на социализма.

Локацията е ключова. Като площ е вероятно (заради преходния хол) около 56-58 квадрата.
Аз бих сложила диапазон от 850 до към 1000 лв., от обзавеждането и общото впечатление зависи дали ще е към долната граница или към горната.

# 487
Наблюденията ми са, че там търсенето е голямо, а пазарът е полудял сега. Бих пробвала с горната граница, която man_darin_ka. Локацията наистина е супер

# 488
При почистването, изхвърлете или приберете в таван/мазе разни лични вещи, които са излишни за наемателя. Давам като пример (не казвам, че има такива в жилището) - лични портрети, снимки, покривчици, многобройни вазички, слончета, книги и подобни неща. Килими и килимчета, ако са старомодни или разностилови, стари покривки, мушами, кофи и легени ... Оставете само най-необходимото - мебелите, уредите, някоя и друга украса, ако е по-модерна... Примерно, по-добре евтина покривка от Икея/Юск или онлайн магазин, отколкото карирана покривка-демоде. По-добре без килим или някакъв макар и евтин, но със съвременен дизайн, отколкото персийски килим или пътека. Пердета нови, може и чисто бели/светъл беж, вместо тип дантелени...
Ако диванът/креслата са позахабени - извикайте фирма за почистване или сами го направете, може да купите и сложите някакво шалте или от така рекламираните универсални калъфи. Да изглежда по-свежо.
Моля да не се обиждате от съветите ми, нямам представа какво е обзавеждането, но когато е живяно в жилището, собствениците неминуемо трупат вещи, с които са свързани емоционално, докато за наемателите са напълно излишни.

# 489
man_darin_ka много емоции. Твоя си работа. Аз лично никъде в дискусията за щорите не сравних България с Германия. Ти го правиш и то многократно. Също не ми стана ясно какво назидателно съм написала в темата с банята ??? Може ли цитат?

Банята и кухнята не са най-важни. Всичко е важно. Неща , събирали прах и какво ли не десет години като лични вещи и употребявани в домакинството ви , дори изчистени от фирма, освежени , с шалте отгоре или каквото и да е  ... предложението да живее с тях може да погнусят всеки. Според мен ако се дава нещо под наем е хубаво да се извади всичко старо, да се ремонтира и да се обзаведе с неупотребявани неща. Или да не се обзавежда изобщо.
Чужди похабени дивани с шалте отгоре. Стана ми гадно. И това на горната граница. Супер.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 20:50 от bella-ciao

# 490
Меките умения играят съществена роля в комуникацията с хората и има огромно значение, как даден човек ще бъде възприет от околните според начина му на изразяване. Има едни много тънки нюанси, които обаче се усещат и които  отличават конструктивния диалог от желанието за спор. Такива токсична нагласа при възможност е препоръчително да се избягва, което при функциите на форума е напълно приложимо. Който разбрал, разбрал 👌

# 491
Aз не видях снимки и не съдя прекалено детайлно мебелите. Вие къде видяхте, че са чужди похабени дивани с шалте? Питам без да се заяждам, може нещо да е изтрито и да не съм видяла.

# 492
Дори и да е обзаведено изцяло ново,след първите наематели пак ще е употребявано.Как мислите ,може ли всичко да се сменя след всеки наемател?

# 493
Банята/тоалетна и кухнята са най-важни. Най-скъпи и трудоемки са, но повдигат нивото на качеството на живота в жилището. Спални доста по-леко се привеждат в порядък.

Няма нужда да се "бляква" от стари неща.  Това имат, това дават хората. С пистолет никого не принуждават, да наеме.
На когото не му харесва - следващия обект.

Била съм дълго наемател. Разбирам се преди наемането кое да си приберат наемодателите, а не претенции пост фактум.
Ако сме имали сили сме взимали и зле направени имоти ако са били на подходящите локации. Губили сме време да ги направим прилични. Не съветвам други да го правят, но ако така пестят време от транспорт и пари - всеки си решава съгласно приоритетите си.

И аз съветвам питащата да тръгне от максимума. Може да разлепи обяви и в МА.

# 494
Може и необзаведено, само заради отличното си местоположение 1000 лв. е ок.

Общи условия

Активация на акаунт