Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 36 025
  • 848
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Реших най-после да си дам апартамента под наем. Стои празен доста време вече, но имам сантименталност към него и като знам в какъв вид са апартаментите след наематели, не се решавах.  Но имам нужда от съвет за наема. Варна, Колхозен пазар, ет.5 без асансьор ( все негативи). Дневна около 25 кв.м. , 2 спални 16 и 18 кв.м. Обзаведен Икеа и мебели по поръчка , поръчкова кухня ( по стара ), но с нов плот,  фурна, котлони , абсорбатор, . Естествен паркет ( много добро състояние ), баня на 8 години. И най - важното гараж , самостоятелен с ролетна щора, подходящ и за по голяма кола, с вход от улицата.  В дневната и едната спалня има леки скосения. Съседите дадоха апартамента си скоро  и последно знам ,че искаха 700лв. , но не знам реално на каква цена са го дали. Той е по малък. Имам  няколко  апартамента под наем в този район , но са необзаведени и с дългогодишни наематели и там наемите са по ниски.

# 526
Мандаринка може би коментира района около СМГ. Ако помещението е от другата страна на Раковска нещата стоят по различен начин.

# 527
Да, Джедай, за около СМГ коментирах - по-скоро за цялото голямо каре от Сливница-Васил Левски-Дондуков-Раковска.  Потребителката посочи между Дондуков-Васил Левски и Раковски, та затова.

Всъщност в частта на Искър до Раковска (примерно 1 пресечка) към Васил Левски има повече магазинчета. Но колкото повече се отива към Васил Левски, толкова по-заспало става. По Искър, дори и от Раковска до Бачо Киро, пак няма толкова много магазини. По Екзарх Йосиф са повече в тази част.

Айша е права, разбира се, за изкукали (с извинение) и изпокарали се наследници на магазинни помещения. Може и това да е проблемът с празните около Витошка. Защото принципно районът е много оживен. Но наблюдавам, че разни заведения (все за бургери/сокове и фрешове и тем подобни неща) слагат едни зверски цени, сигурно си мислят, че работещият наоколо офис-планктон не си знае парите. Или просто опитват да избият висок наем и първоначалната инвестиция за ремонт и персонал. Но не се получава особено успешно, все пак конкуренцията при заведенията е голяма.

# 528
Аз знам че помещения 40-50кв. се отдават за 4-5хил. лева. Но е факт, положението с цените тука минава рамките на нормалното. Твъде много туристи и държавна администрация. Особено пък сега като и парламента се премести не ми се мисли.

# 529
Това си е идея, не зная дали е достатъчно широко. Но ще й споделя със сигурност Simple Smile Благодаря!

Сигурно глупав въпрос ще задам, но там ако е проблем с паркирането, не може ли да се направи на гараж това магазинче и да се отдава като гараж?

# 530
Относно това как се правят апартаментите за под наем.. ще си кажа сега моят опит като бивш наемател.

Била съм в общо 9 квартири. В тази, която бях най - много нямаше нищо специално, но кухнята, бянята и леглата бяха нови. Тристаен апартамент с наем 550 лева в центъра на Варна. Среден етаж, среден апартамент, изцяло източно изложение. Бях там 4 години като за тези 4 години абсолютно нищо не се развали и нямаше никаква нужда от каквито и да е ремонти, поправки.. дори и дребни. Апартамента беше направен практично ( не евтино) с масивна мебел основно и в него живеехме 4 момичета.

Последната ни квартира ( вече с мъжа ми) беше в нова сграда, комплекс, първи наематели.. влизаш, ама то красиво, ново, всичко прекрасно. В хода на живеене осъзнаваме с него, че леглото е 120 см широко... дрехите в гардероба имат мирис на мухал, защото са го сложили на влажна стена някак си. Бойлера държи вода, колкото да се изкъпеш за 10 минути, съдомиялната е от малките и не върши работа, пералнята е 6 кг, в банята са сложили ПДЧ и то цъфна отвсякъде, в кухнята всички шкафове озвучават целият блок при всяко отваряне и затваряне.. ширма не дърпа, защото е най - евтиният възможен и климатика и на 28 градуса - не успява да стопли. Едвам издържахме там.. понеже си купихме апартамент отсреща - вече около година имам възможност да наблюдавам какво се случва. Отдадоха го около 6 пъти, все на различни хора.. които после напускат. Този апартамент е нов, предвид, че сградата е 2018 година.. А вече е за ремонт, защото евтиното в случая.. ще им излезе скъпо.
Та, трябва и е редно все пак да има някакъв баланс, когато се правят жилища за под наем. Добре е за двете страни - мебелите и уредите да са на едно що годе задоволително качество. Аз лично предпочитам по - стари, но здрави мебели и уреди, отколкото нови и възможно най - евтините.

Поне предпочитах, вече сме си в наше жилище. Ценен опит ми беше 😀 да знам, от кое не се спестяват пари... от ширм, от пералня, от ламината 😀 и доста още.

# 531
Относно това как се правят апартаментите за под наем.. ще си кажа сега моят опит като бивш наемател.
Тристаен апартамент с наем 550 лева в центъра на Варна.
Flushed къде го намери този наем в центъра на Варна, родителите ми до преди няколко години в Левски даваха за тези пари ?!

# 532
Било е преди 10 години, като е излязла под наем кажи речи в 4 клас..
Съдомиялна за 2 човека е нормално да е от малките.
Леглото може да се види при наемане колко е широко, това че не е видяно не е проблем на хазяина.
Пералня 6 кг за капацитета на жилище за двама също е ок.
Да не говорим че аз петчленно семейство препрах хиляди пъти на такава с капацитет 5 кг и нямах проблем

# 533
И аз си мисля, че в малко жилище за двама, пералня за 5-6 кг. и съдомиялна 45 см. са си съвсем добре. Чета доста млади семейства с деца или перспективи за деца слагат тясната съдомиялна заради липса на място за 60 сантиметрова.

Между другото, за пералнята да спомена - виждала съм доста коментари по обяви на жилища (и за продажба, и под наем) - насмешливи коментари, когато пералнята е с горно зареждане. Повече от 10 години бях с такава - поради липса на място. От 2-3 години съм на стандартна - с предно зареждане. Казвам си направо - пералнята с горно зареждане събира повече пране. Чисто конструктивно е по-здрава - казанът е захванат с 2 лагера, а стандартните перални - само с 1. Лагерът е това, в което се върти казанът. Като се разбишка лагерът - почват вибрации и се стига до счупване, т.е. до смяна на цялата пералня. Единствените недостатъци на пералнята с горно зареждане са, че трябва да е свободностояща (няма за вграждане), над нея не може да се сложи сушилня, с течение на времето се разхлабва капакът и леко кльопва в отворено положение. Но това последното не е болка за умиране.
Та така, пералнята с горно зареждане не побира по-малко дрехи.

# 534
Разбрах svetlozara98 какво искаше да каже с поста си , наистина евтиното излиза скъпо - и това сме го обсъждали многократно в темата. И ето самият факт, че не остават наематели дълго - ми той пазара не търпи такива неща.
Плюеше за старото обзавеждане - ами сори ама секциите и диваните от соца са по здрави, по едно-две поколения изкарват съзнателния си живот с тях Wink
Има всякакви жилища под наем, всякакви наемодатели. Влизала съм в чисто ново построен етаж на къща, на мястото на таваните, с брутално добра дограма, щори външни, баня чисто нова а мебелите и килими незнам от кои години бяха 40-60те Confounded Отврат беше = едновременно ухае на ново и на "старци"
Изборът какво ще наеме си е на наемателя. Обикновенно е това което ни е по джоба. Понеже както споменах за мен локацията е от значение и в София и във Варна съм наемала на топ места - правейки компромис с квадратурата най-често. И в двете места ( 40 кв. ) бойлерите бяха по 40 литра, на едното място нямаше фурна еле пък съдомиялна, и леглата си бяха 120 ( това ли беше персон и половина ? )

# 535
Апартамента за 550 беше на ул. Генерал Гурко ( за мен това си е център - извинявам се на кореняк варненци, за които не е).

Радвам се, че все пак един човек е схванал идеята. Не става на въпрос за пералнята, съдомиялната или леглото конкретно. Става на въпрос за цялостното усещане. Място в апартамента да има, а ти да икономисаш от... всичко. Със сигурност нещата не опират до претенции, защото в апартамента на Генералите нямаше нищо специално, но мебелите си бяха хубави и съответно здрави. Иначе казано, удобството не идва от вида със сигурност... но това се разбира, когато си сменил вече 5 - 6 имота и имаш база за сравнение.

Като време в което се случва наема на центът/ генерали 😀 не съм била 4 клас. Бях студентка първа година - 2016 - 2020 година е периода. Но ме разсмяхте.

# 536
Щото се водя по предходната ти табличка, без да бях изцяло точна с конкретните години.

Иначе и аз ти схващам обяснението, но както има различни наемодатели, така и различни наематели. Друг би харесал че има миялна и пералня изобщо, щото аз моята съм си я пренасяла по повече от една квартира.

# 537
  • Варна
Светлозара, през 2016-та когато сте наели въпросния тристаен на Гурко за 550 лева, пазарът беше съвсем различен. Дори когато сте го освободили през 2020-та, цените също бяха много по-ниски от днешните. Днес за тези пари може да се наеме двустаен нейде из кварталите и то с късмет.
От поста, в който обясняваш какво не ви е харесало в последната квартира, съм съгласна с всички недостатъци, че са кофти, нопредполагам че са били съобразени с наема. Чисто ново жилище викаш, ако не беше обзаведено с възможно най-евтиното, а с наистина качествени материали, наемът вероятно нямаше да ви е по джоба. Собствениците това са имали, това са сложили. Видяла си. Наела си. Че ще им се наложи скоро да подменят всичко - тяхна си работа. И също искам да кажа, че всичките описани недостатъци са си абсолютно видими още на етап оглед. Единствено проблемът с мухъла в гардероба би могъл да мине за скрит, макар че е лесно може да се предположи, че в чисто нова сграда ще има строителна влага през първите години и мебелите не трябва да се залепят за стената, вратите да се затварят и т.н.

fani34, 5ти етаж без асансьор практически изключва семейства с деца от таргета. Естественият паркет изключва домашните любимци. Двете спални изключват двойка, освен ако не са някои с повечко възможности и искат втора спалня за хоум офис, но такива пък не биха наели без асансьор. Сложна работа. Според мен най-вероятно ще го наемат състудденти или брат и сестра, нещо такова. Предвид приличното състояние, което описа, си мисля че можеш да пробваш със 700 лева, с опцията да сваляш. По групите млади здрави хора реват като жигосани и се присмиват на вссяко жилище без асансьор, наричат го гълъбарник, трябвало да им плащат, за да се качват пеша по стълбите... грозна работа.
Предвид че най-вероятния тип наематели едва ли ще са с кола, задължително пусни гаража отделно. Там е зона и паркирането си е зор.

# 538
Щото се водя по предходната ти табличка, без да бях изцяло точна с конкретните години.

Иначе и аз ти схващам обяснението, но както има различни наемодатели, така и различни наематели. Друг би харесал че има миялна и пералня изобщо, щото аз моята съм си я пренасяла по повече от една квартира.

Да, точно така е. Лятото сме напускали тази квартира и я даваха за нощувки, а ние се прибирахме по градовете си. Не съм си ги измисляла. 😇

Наблягам пак на детайла, който май убягва някак си. Че аз предпочитам да има малко неща и основните уреди, но да са хубави и да вършат работа без да носят недоволство. А не да има куп уреди, но всички евтини и с лошо качество.

# 539
  • Варна
Didi , да наистина основния проблем е липсата на асансьор. Но предните наематели на съседите бяха с 3 деца. Сегашните са майка с 2 деца, едното е на 3 години. Ще пробвам апартамента с гаража заедно. Кандидати само за гаража има.

Общи условия

Активация на акаунт