Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 728
  • 848
  •   1
Отговори
# 660
Каква правна отговорност, особено при наемите?
При нас нямаме случай брокерът за отдаване под наем да е дал дори от онези Фърчащите бележки за получените пари. Темата е за наемите и само за отдаване под наем говоря. При продажбите като че ли държат да подпишеш договор, че да не ги прескочиш - нали и комисионната е по-голяма.

# 661
  • Варна
В частност при посредничеството за наемате наистина не се сещам за правни задължения. Но биха могли например да съдействат при възникнали спорове, при предсрочно освобождаване. Повечето ми забележки всъщност са относно познанията им. Не може да не са наясно с елементарни термини от бранша, да не познават кварталите и т.н. Би било добре да трябва задължително да присъстват на някаква бройка огледи и подписване на сделки, преди да започнат самостоятелна работа. А не да се излагат и да злепоставят имената, за които работят.

# 662
Откакто оценител, от когото ми зависеше размера на ипотечния кредит, за който кандидатствах, ми поиска "натуралния" акт, загубих надежда във всякакъв професионализъм.

# 663
Здравейте
Извинявам се за дългия пост
Пиша като наемател
Извинявам се ако и  имам граматически грешки не съм българка
От две години живеем под наем в тристаен апартамент,наема е нисък 250 лв но и апартамента не беше хубаво обзаведен,беше почти празен.
Останах бременна  ,решихме че по-удачно ще ни изпадне да направим ремонт вместо всеки месец да плащаме 600-700лв за наем в друга квартира(тристайните хубаво обзаведени струват толкова в нашия град)тоест че за една година ще си избием парите за мебелите питахме хазяина дали е на план да продава апартамента той каза че не е на план и може да правим ремонт стига да не му искаме пари около ремонта.
Боядисахме стените закупихме мебели(кухненска маса,кухненски столове,диван,килими,завеси,печка,хладилник,
спалня с гардероб и шкафчета и още много други дребни неща…)
Имаме бебе на 5 месеца
Новия договор ни е подписан от
01.03.2023-01.03.2024
5 месеца след ремонта,хазяина реши че иска да го продава
Питахме го защо след като е мислил да го продава просто не ни каза да не правим ремонт там ,щяхме да си намерим друга квартира
Казахме му добре щом си решил да го продаваш апартамента си е твой просто как сме се разбрали до януари следващата година да сме в него .
Имаме малко бебе и не ни е приятно по което време на агенцията и е удобно да води хора на оглед ,на него също му казахме че заради бебето не ни е приятно.
И ако иска да идват хора на оглед да ни даде един месец предизвестие да напуснем.Той не се съобрази със нас…
Въпроса ми е правилно ли е и може ли да го снима и продава във вид различен от предишния тоест със всички наши мебели?
Може ли агенцията да води хора по всяко време на оглед?
Според мен видът на апартамента преди и сега е подвеждащ за хората които ще идват на оглед
Имаме ли някакви права?

# 664
Здравейте
Скрит текст:
Извинявам се за дългия пост
Пиша като наемател
Извинявам се ако и  имам граматически грешки не съм българка
От две години живеем под наем в тристаен апартамент,наема е нисък 250 лв но и апартамента не беше хубаво обзаведен,беше почти празен.
Останах бременна  ,решихме че по-удачно ще ни изпадне да направим ремонт вместо всеки месец да плащаме 600-700лв за наем в друга квартира(тристайните хубаво обзаведени струват толкова в нашия град)тоест че за една година ще си избием парите за мебелите питахме хазяина дали е на план да продава апартамента той каза че не е на план и може да правим ремонт стига да не му искаме пари около ремонта.
Боядисахме стените закупихме мебели(кухненска маса,кухненски столове,диван,килими,завеси,печка,хладилник,
спалня с гардероб и шкафчета и още много други дребни неща…)
Имаме бебе на 5 месеца
Новия договор ни е подписан от
01.03.2023-01.03.2024
5 месеца след ремонта,хазяина реши че иска да го продава
Питахме го защо след като е мислил да го продава просто не ни каза да не правим ремонт там ,щяхме да си намерим друга квартира
Казахме му добре щом си решил да го продаваш апартамента си е твой просто как сме се разбрали до януари следващата година да сме в него .
Имаме малко бебе и не ни е приятно по което време на агенцията и е удобно да води хора на оглед ,на него също му казахме че заради бебето не ни е приятно.
И ако иска да идват хора на оглед да ни даде един месец предизвестие да напуснем.Той не се съобрази със нас…
Въпроса ми е правилно ли е и може ли да го снима и продава във вид различен от предишния тоест със всички наши мебели?
Може ли агенцията да води хора по всяко време на оглед?
Според мен видът на апартамента преди и сега е подвеждащ за хората които ще идват на оглед
Имаме ли някакви права?
Какво пише в договора? Не пише ли, че той има неустойка щом го разваля предсрочно?
Няма как да продаде вещи, които сте купили и са Ваши. Предполага информира потенциалните купувачи, че имотът се продава празен. В Италия е масова практика мебелите да се изнасят след продажбата, просто добиваш представа кое къде може да се сложи.
Договорете се с него и брокерите да има 1 ден седмично за огледи и да събират кандидатите един след друг в определен интервал. Това и за тях е по-добре. Имотът изглежда, че се продава с повишен интерес!
За Вас загубата ще остане от труда, който сте вложили и боята най-вероятно, които няма да плати!
Търсете квартира обзаведена само с кухня/кухненски шкафове, за да си сложите вашите нови мебели. Хем ще е по-евтин наема, хем няма да се чудите какво да ги правите.
Успех!

# 665
И в България при продажба в 99,99% от случаите се продава и купува празен апартамент, т.е. без мебели. Мебелите могат да създадат определено впечатление (лошо или добро, зависи от мебелите) у купувачите, но те много рядко влизат в цената на жилището. Повечето купувачи предпочитат да си ремонтират и обзаведат жилището по свой вкус. Само понякога, най-вече бялата техника (вградени печка, котлони, пералня, хладилник, абсорбатор) се включват в жилището, т.е. остават в него след продажбата.

Иначе се присъединявам към съвета на Драго - търсете си необзаведено жилище, за да си пренесете уредите и мебелите, които сте купили вече.

# 666
Едви ли договорът е вписан в Агенцията по вписванията.
Ако беше..важи този чл.237 от ЗЗД..и бихте били защитени да останете в жилището за срока на договора .

Ако не е вписан обаче, може да претендирате само неустойка за предсрочното му прекратяване, ако такава е вписана в него.

# 667
  • Варна
Всяко хубаво нещо си има край. Всеки един месец, в който сте живяли на такъв символичен наем, ви е бил като подарък. Радвайте се за спестените пари, вместо да се ядосвате, че промоцията свърши.
Ако не успеете да си намерите нова необзаведена квартира, можете да продадете мебелите и уредите в олх. Тъй като са съвсем нови, бързо ще ги купят, стига да не ги обявите само за 5 лв по-евтино от колкото в магазина. Хората идват на адрес, сами си разглобяват и изнасят. 
Единствено боята ще остане даром на хазяина, но това са бели кахъри. Изключително некоректно от негова страна така да си промени мнението, особено предвид че сте с бебе, но това е най-големия риск при живота под наем.
А има и вариант евентуалния купувач на апартамента да го купува с инвестиционна цел и да ви запази като наематели. Или да се разбере с настоящия собственик да влезе във владение след изтичането на вашия договор.

# 668
Може и вие да го купите.

# 669
Хората са чужденци (беше написано), наели са евтина квартира, ерго не се чудят къде да си съберат пачките, може и да не са решили/да не знаят колко време ще останат в България - каква покупка предлагаш, Гого?

# 670
Едви ли договорът е вписан в Агенцията по вписванията.
Ако беше..важи този чл.237 от ЗЗД..и бихте били защитени да останете в жилището за срока на договора .

Ако не е вписан обаче, може да претендирате само неустойка за предсрочното му прекратяване, ако такава е вписана в него.
трябва ми преводач, какво значи 'достоверна дата'
Като чета този текст, и вписан и невписан, договорът си е договор и новият собственик става наемодател, до 1.03. 2024 би трябвало да им важи, по-малко от една година от продажбата ще е.
Обаче, ако Сегашния наемодател даде предизвестие, ще прекрати договора и даже до 1.03.24 няма да живеят.
Грешката на наемателите, че не са подписали анекс към догвора, който да им гарантира, че договорът няма да се прекратява без неустойка, за определен срок. И щом са се съгласили да си е за техна сметка, си е за техна сметка.

От морална гл. точка, хубаво е наемодателят да им изплати пропорциално цената на ремонта за неизползваните месеци и да прекрати договора и да продаде жилището чисто на купувача.

# 671
Може ли да обясните какво означава "достоверна дата"?
Оглеждаме имот, който да закупим, който е с наемател в момента. Не знаем дали е вписан или не договора за наем, но ще се поинтересуваме. В случай, че не е, разбирам, че трябва да подпишем нов, безсрочен. Това значи ли, че тогава ще е можем да го прекратим с предизвестие впоследствие? Такова, каквото се разберем за удобно и за 2те страни. Има ли някакви законови рамки - например, след поне 3 или 6м?

# 672
  • Варна
До колкото знам, при договор, регистриран в Агенцията по вписвания, наемателите са защитени до края на срока в договора им, но не повече от една година.

# 673
Аз не съм юрист, но за пръв път чувам за договор, който да не може да се прекрати с предизвестие и обезщетение, както е договорено.

# 674
ГПК, достоверна дата на документ - документът да е вписан в АВ, или възпроизведен в друг официален документ...или да има заверка от нотариус...
Свързано е с доказателствената сила на писмения документ...накратко.

Общи условия

Активация на акаунт