Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 95 319
  • 1 147
  •   1
Отговори
# 1 095
Здравейте, това вид гъбички ли са?
Първоначално бяха много бледо кафеникави петна по цялото тяло, след време станаха такива по бели, не сърбят, но естетично приличам на петниста хиена. С какво да ги третирам за да изчезнат?

# 1 096
Здравейте, д-р Пеев. На моя близка приятелка на 21г., която в момента няма възможност да посети дерматолог и се появило зачервено петно на крака преди 2 седмици. Помислила, че нещо я е ухапало, но не е сигурна. С времето петното сякаш се увеличава и е още по-зачервено. Не я боли, само я сърби. Били могло да се определи какво е петното и евентуално какво би помогнало докато се срещне с дерматолог? Предварително благодаря!

# 1 097
Скрит текст:
Здравейте
От два месеца получавам сърбящи обриви, които изчезват след около 5 минути. Пуснах си чернодробни изследвания, които излязоха нормални, личната ми каза, че са на нервна почва. Преди два месеца и половина пих Клацид възможно ли е да е от него? Също така един месец пих еуриус след като го спрях пак започнаха обривите.

Здравейте,

Постете алерголог, тук вероятно става въпрос за уртикария и е необходимо да пиете по-дълго антихистамини. Малко вероятно е да е от антибиотика.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:53 от Рaдост

# 1 098
Здравейте! Прочетох, че не харесвате солариум. Но го препоръчват при псориазис. Какво е вашето мнение?

Здравейте,

В случаите, когато няма слънце и няма възможност да се прави фототерапия, солариумът е алтернатива. Все пак съдържа UBV лъчи, които могат да помогнат. Но на много от солариумите не са ясни точните параметри на лъчите и интензитетът. Аз лично препоръчвам да се инвестира малко повече и да се купи фототерапия за домашно ползване, вместо да се ходи на солариум.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:54 от Рaдост

# 1 099
Здравейте д-р Пеев,
От около месец имам сърбящ обрив по главата отзад и по лицето,но само отстрани отивайки към врата. На моменти изчезва появява се и сърби много. На какво може да се дължи и какво да предприема? Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Възможно е да са много неща. Съветвам Ви да запазите час за дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:54 от Рaдост

# 1 100
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев! Забелязах на синът ми на главата, след като се подстрига, голям обрив. Не сме ходили на дерматолог все още. Подозирам, че може да имам и аз същото, защото като ми се изпоти главата и усещам смъдене отзад на тила. Той твърди, че не усеща нищо. Дали бихте могли да кажете какво може да е и дали с Низорал би се оправил проблемът?

Здравейте,

Опитайте с Низорал. Ако не се повлиява проблемът, посетете дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:55 от Рaдост

# 1 101
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев.
Искам мнение от вас за две различни неща. Първото е това образувание което имам до носа от над 15 години като в началото беше съвсем мъничко, към днешна дата изглежда така :

Възможно ли е да бъде базоцелуларен карцином?
И другия ми проблем е една подутина отзад на врата. Беше съвсем миниатюрно ако помня правилно и не му обърнах внимамние мислех че е някаква подкожна пъпка, но порасна доста за по малко от година според мен. Не боли, не сърби, нищо. Подвижно е спрямо околните тъкани, но е захванато с кожата.

Какво би могло да е?

Благодаря ви!

Здравейте,

Доколкото се ориентирам по снимка, не прилича на базоцелуларен карцином. Подозирам, че е бенка.
За второто е възможно да е липом или по-голяма киста. Ако Ви дразнят, Ви съветвам да се консултирате с дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:55 от Рaдост

# 1 102
здравейте,
от каква възраст и чрез какъв метод е уместно да се маха мъха над горната устна на момиче? питам за случай, в който от естетична гледна точка има нужда от такава процедура и няма здравословни проблеми.

благодаря!

Здравейте,

Препоръчвам да се прави след 12-годишна възраст. Всичко е подходящо без лазерната епилация, защото тя няма да е по-ефективна от скубането или коламаската. При коламаската трябва да внимавате, защото кожата може да е по-чувствителна.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:56 от Рaдост

# 1 103
Скрит текст:
Здравейте, това вид гъбички ли са?
Първоначално бяха много бледо кафеникави петна по цялото тяло, след време станаха такива по бели, не сърбят, но естетично приличам на петниста хиена. С какво да ги третирам за да изчезнат?

Здравейте,

Не мога да кажа по снимката. Препоръчвам да си запазите час за консултация.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:56 от Рaдост

# 1 104
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев. На моя близка приятелка на 21г., която в момента няма възможност да посети дерматолог и се появило зачервено петно на крака преди 2 седмици. Помислила, че нещо я е ухапало, но не е сигурна. С времето петното сякаш се увеличава и е още по-зачервено. Не я боли, само я сърби. Били могло да се определи какво е петното и евентуално какво би помогнало докато се срещне с дерматолог? Предварително благодаря!

Здравейте,

Възможно е да е дерматит. Освен омазняващ и успокояващ крем като Cicaplast B5 + крем, друго не бих препоръчал, защото може да замаскира диагнозата.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:57 от Рaдост

# 1 105
Здравейте д-р Пеев, появи ми се червено петно на врата. Леко сърби, понякога се зачервява повече, понякога  е по бледо. Качвам снимка. Според Вас на каква се дължи. Благодаря.

# 1 106
Здравейте д-р Пеев. Детето ми е с атопичен дерматит като до момента е концентриран основно в зоната около ушите. Сега от 2 месеца има ето тази пъпка под окото, която ту се скрива, ту се показва. Веднъж вече е мазана с Фусидин Н (защото беше възпалена) , изчезна напълно и после пак се появи на същото място. Каква може да е причината и какво да мажа според вас? Зоната е много нежна и разчеса ли се, може да влоши нещата.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 00:16 от vika.03

# 1 107
Здравейте д-р Пеев и честит 24 май!

Много ни помогнахте като ми казахте за алопецията на сина ми и вече се вижда резултат от лечението.

От няколко дни, му се появиха три петна в различни части на тялото - глезен, тил, уши. Дали може да са в следствие от наличието на лишеи, които третира с тинктура за  изгаряне, след консултация с дерматолог?
Усеща ги като твърди топченца, леко подвижни, особено на глезена и много сърбящи. Едва ли от снимката може да се разбере и предполагам пак трябва да посети дерматолог. Но нещо за пречистване на кръвта, има ли вариант да пие?

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 14:10 от B_vas

# 1 108
Здравейте, д-р Пеев! На дъщеря ми, която е на 4 и половина й се появи на гърба и корема нещо като обрив ( не мога да определя точно ) не я сърби, не я боли, но 2 седмици не минава. Мажа я с фенистил и давам същите капки! Бих Ви помолила да погледнете и да ми кажете според Вас каква е причината за появата и евентуално с какво мога да лекувам ( ще прикача снимки )
Благодаря Ви много! Хубава вечер!

# 1 109
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев, появи ми се червено петно на врата. Леко сърби, понякога се зачервява повече, понякога  е по бледо. Качвам снимка. Според Вас на каква се дължи. Благодаря.

Здравейте,

Може да видите дали там няма нещо, което се търка. Възможно е да е реакция на кожата към презрамка или нещо друго. За по-конкретна диагностика трябва да си запишете час за консултация.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 14:02 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт