Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 94 436
  • 1 132
  •   1
Отговори
# 1 080
Скрит текст:
Здравейте
Тази брадавица на лицето се появи преди 8-9 години. Постепенно нараства. Какви са вариантите за премахване? Благодаря!

Здравейте,

Това прилича на бенка. Премахването е с лазер, шейф или ексцизия. Не мога да преценя от снимката кой е най-подходящият вариант.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:29 от Рaдост

# 1 081
Здравейте, имах екзема на крака, поне като такива го определи дерматологът, която се появи внезапно преди десетина година. След третиране с кортикостероиди крем изчезваше, после пак се появяваше. През бременността изчезна и няколко години след това не се беше появявала, помислих си, че завинаги е изчезнала, но миналото лято, може би поради силен стрес отново се появи и не изчезва. Самата кожа от кортикостероидите много ми се влоши, не съм ходила след новата поява на екземата на дерматолог, трябва да пътувам сигурно до друго населено място за преглед при такъв, и съм доста отчаяна, защото в последно време даже става по-голяма екземата, преди беше на по-малък участък. На лактите също имам дребни сърбящи пъпчици, които разчесвам до кръв понякога.
Скрит текст:

Здравейте,

Тази екзема налага консултлация с дерматолог и следене на състоянието. Това е моят съвет. Може би пак ще изчезне в някакъв момент, но може да минат и години. Добре е да се разбере какво може да я причинява. Ако е нужно да се направят тестове и да се научите да разпознавате симптомите и да предприемате навременни мерки, за да не се влошава.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 14:00 от Д-р Иван Пеев

# 1 082
Скрит текст:
Привет д-р Пеев! Имам розацея, която не се засилва от слънце, но от студ и вятър. Понякога уж безпричинно ми излизат малки червени пъпчици, които са без връх, по цялото лице. След последната такава "криза" взех да мажа вечер азелаинова киселина, склед което нанасям едно масло за лице, което реално е микс масла - макадамия, кернел, жожоба, конопено семе и още.

Сутрин пръскам лавандулова вода, серум и крем за хидратация. От време на време мажа и крема с микросребро за атопична кожа на wooden spoon, който го дават подходящ и за розацея.

Мислите ли, че има нещо, което правя  в тези двете рутини грешно и  има ли храна, която бихте препоръчали да наблегна или да спра? (вегетарианка съм)

Здравейте,

Всичко, което правите и дава резултат е добре. На мен лично ми изглежда малко затормозяваща тази система. Аз съм привърженик на по-малко козметика, но точната. За съжаление, нямам особен опит с растителните масла, но не съм против тях, стига да не дразняват и причиняват акне. Грижата за розацея трябва да съдържа нежни измивни продукти, крем за чувствителна кожа, азелаинова киселина/метронидазол и слънцезащита. Като това, разбира се, най-общата грижа има и специфики. Относно храната - няма конкретни противопоказания, но алкохолът, пикантните храни, цитрусови плодове, домати и храни, богати на хистамин, могат да провокират обостряне. Наблегнете на храни, които подобряват чревния микробион - горски плодове, зърнени и ферментирали храни.

Поздрави!

Благодаря за отговора! Да, към момента съм спряла маслото, защото усетих, че има загряващ ефект, което аз не искам.

А какво мислите за крем за лице, който да комбинирам с киселината, който е със следните съставки:

Ingredients: Butyrospermum Parkii Butter*, Cocos Nucifera Oil*, Orbignya Oleifera Seed Oil*, Cera Alba*, Avena Sativa Kernel Flour*, Avena Sativa Kernel Oil*, Helianthus Annuus Seed Oil, Calendula Officinalis Flower Extract*, Hypericum Perforatum Flower/Twig Extract*, Silver, Chamomilla Matricaria Flower Oil*, Tocopherol.

Здравейте,

Не съм такъв експерт по съставките в кремовете. А в този състав има много олеа, които смятам, че биха запушили порите. Ако ме насочите как точно се казва продуктът, може би ще съм по-полезен.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:30 от Рaдост

# 1 083
Скрит текст:
Така изглеждат краката на 2,8 годишният ми син. Водихме го на дврматолог,каза брадавици ,които не са опастни и не е нужно лечение. Педиатърката не е съгласна с казаното ,какво мислите и вие ?

Здравейте,

Не ми приличат на брадавици. Изглежда, като че ли краката му се изпотяват. Изчакайте няколко седмици и вижте дали има промяна като стане по-топло и започне да ходи със сандали.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:31 от Рaдост

# 1 084
Скрит текст:
Здравейте Доктор Пеев извинявам се за това че ви притеснявам но искам да попитам бебенцето ми е на 4м. И се появиха обриви по тялото искам помощ моля Ви?

Здравейте,

Видях съобщението Ви и отговорих.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:31 от Рaдост

# 1 085
Скрит текст:
Привет д-р Пеев! Имам розацея, която не се засилва от слънце, но от студ и вятър. Понякога уж безпричинно ми излизат малки червени пъпчици, които са без връх, по цялото лице. След последната такава "криза" взех да мажа вечер азелаинова киселина, склед което нанасям едно масло за лице, което реално е микс масла - макадамия, кернел, жожоба, конопено семе и още.

Сутрин пръскам лавандулова вода, серум и крем за хидратация. От време на време мажа и крема с микросребро за атопична кожа на wooden spoon, който го дават подходящ и за розацея.

Мислите ли, че има нещо, което правя  в тези двете рутини грешно и  има ли храна, която бихте препоръчали да наблегна или да спра? (вегетарианка съм)

Здравейте,

Всичко, което правите и дава резултат е добре. На мен лично ми изглежда малко затормозяваща тази система. Аз съм привърженик на по-малко козметика, но точната. За съжаление, нямам особен опит с растителните масла, но не съм против тях, стига да не дразняват и причиняват акне. Грижата за розацея трябва да съдържа нежни измивни продукти, крем за чувствителна кожа, азелаинова киселина/метронидазол и слънцезащита. Като това, разбира се, най-общата грижа има и специфики. Относно храната - няма конкретни противопоказания, но алкохолът, пикантните храни, цитрусови плодове, домати и храни, богати на хистамин, могат да провокират обостряне. Наблегнете на храни, които подобряват чревния микробион - горски плодове, зърнени и ферментирали храни.

Поздрави!

Благодаря за отговора! Да, към момента съм спряла маслото, защото усетих, че има загряващ ефект, което аз не искам.

А какво мислите за крем за лице, който да комбинирам с киселината, който е със следните съставки:

Ingredients: Butyrospermum Parkii Butter*, Cocos Nucifera Oil*, Orbignya Oleifera Seed Oil*, Cera Alba*, Avena Sativa Kernel Flour*, Avena Sativa Kernel Oil*, Helianthus Annuus Seed Oil, Calendula Officinalis Flower Extract*, Hypericum Perforatum Flower/Twig Extract*, Silver, Chamomilla Matricaria Flower Oil*, Tocopherol.

Здравейте,

Не съм такъв експерт по съставките в кремовете. А в този състав има много олеа, които смятам, че биха запушили порите. Ако ме насочите как точно се казва продуктът, може би ще съм по-полезен.

Поздрави!

Докторе, първо благодаря, че отговаряте и сте тук!

Крема се казва Био крем с микросребро за атопична кожа на wooden spoon ,  като го дават подходящ за грижа за чувствителната кожа, предразположена към изсушаване, атопичен дерматит и розацея.

# 1 086
Здравейте!
1. Интересува ме мнението Ви за солариума. Дъщеря ми е на 16 с доста акне по гърба и деколтето, което се влияе много добре от слънцето. Мислите ли, че и солариум примерно 1 месец по 2 пъти седмично ще бъде добре?
2. Има изключително мазен и себореен скалп. Даже има и корички на места. Какъв шампоан и други грижи и продукти препоръчвате?

# 1 087
Скрит текст:

Здравейте,

Поздрави!

Здравейте,

Поздрави!

Докторе, първо благодаря, че отговаряте и сте тук!

Крема се казва Био крем с микросребро за атопична кожа на wooden spoon ,  като го дават подходящ за грижа за чувствителната кожа, предразположена към изсушаване, атопичен дерматит и розацея.

Атопичният дерматит и розацеята са доста различни състояния. Предполагам ще хидратира добре, но не мога да видя другите ползи при розацея.

Поздрави!

# 1 088
Здравейте!
1. Интересува ме мнението Ви за солариума. Дъщеря ми е на 16 с доста акне по гърба и деколтето, което се влияе много добре от слънцето. Мислите ли, че и солариум примерно 1 месец по 2 пъти седмично ще бъде добре?
2. Има изключително мазен и себореен скалп. Даже има и корички на места. Какъв шампоан и други грижи и продукти препоръчвате?

Здравейте,

1. Мнението ми за солариума като цяло е негативно. Измамно е доброто повлияване на акнето от слънцето. В действителност има подобрение, но в дългосрочен план се очаква влошаване. Със солариума за 1 месец няма да има големи последствия, но не виждам логиката.   
2. Препоръчвам Ви консултация с дерматолог. Пърхотът е състояние, при което пациентите трябва да се научат как да контролират. Подходящи шампоани са Kelual DS, Mediket plus, Dercos.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:09 от Рaдост

# 1 089
Здравейте
От два месеца получавам сърбящи обриви, които изчезват след около 5 минути. Пуснах си чернодробни изследвания, които излязоха нормални, личната ми каза, че са на нервна почва. Преди два месеца и половина пих Клацид възможно ли е да е от него? Също така един месец пих еуриус след като го спрях пак започнаха обривите.

# 1 090
Здравейте! Прочетох, че не харесвате солариум. Но го препоръчват при псориазис. Какво е вашето мнение?

# 1 091
Здравейте д-р Пеев,
От около месец имам сърбящ обрив по главата отзад и по лицето,но само отстрани отивайки към врата. На моменти изчезва появява се и сърби много. На какво може да се дължи и какво да предприема? Благодаря Ви предварително!

# 1 092
  • Велико Търново
Здравейте, д-р Пеев! Забелязах на синът ми на главата, след като се подстрига, голям обрив. Не сме ходили на дерматолог все още. Подозирам, че може да имам и аз същото, защото като ми се изпоти главата и усещам смъдене отзад на тила. Той твърди, че не усеща нищо. Дали бихте могли да кажете какво може да е и дали с Низорал би се оправил проблемът?

# 1 093
Здравейте д-р Пеев.
Искам мнение от вас за две различни неща. Първото е това образувание което имам до носа от над 15 години като в началото беше съвсем мъничко, към днешна дата изглежда така :

Възможно ли е да бъде базоцелуларен карцином?
И другия ми проблем е една подутина отзад на врата. Беше съвсем миниатюрно ако помня правилно и не му обърнах внимамние мислех че е някаква подкожна пъпка, но порасна доста за по малко от година според мен. Не боли, не сърби, нищо. Подвижно е спрямо околните тъкани, но е захванато с кожата.

Какво би могло да е?

Благодаря ви!

# 1 094
  • сф
здравейте,
от каква възраст и чрез какъв метод е уместно да се маха мъха над горната устна на момиче? питам за случай, в който от естетична гледна точка има нужда от такава процедура и няма здравословни проблеми.

благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт