Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 90 733
  • 1 095
  •   2
Отговори
# 1 065
Здравейте, д-р Пеев!
Според вас от какво може да се появяват тези неща по ръката? Всичко започна с 1 на мястото на многото сега. Там си стоя 1 година и постепенно растеше. След препоръка от дерматолог за мазане на мехлем за кокоши трън, се появиха още няколко.
Скрит текст:

# 1 066
Здравейте, д-р Пеев, бих искала да помоля за Вашето мнение за тази бенки:
Скрит текст:

Снимана е от два различни ъгъла. Бенката ми е откакто се помня, сега съм на 32. Два пъти е разранявана през годините.

Здравейте,

Бенката изглежда спокойна. Не виждам нищо притеснително.
Тук е моментът да кажа, че на 14 май е Евромеланома кампанията, която ще продължи до края на месеца и може да си прегледате бенките безплатно.
Изпращам линк към кампанията https://www.euromelanoma.eu/bg-bg/ Нашата клиника Естелайн, в която работя, също участва, макар да не са я добавили още в списъка.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:14 от Рaдост

# 1 067
Здравейте, д-р Пеев
Скрит текст:
След година и няколко месеца гел лак ноктите ми се отлепиха от нокътното легло.

След като минаха около три-четири месеца се възстановиха, но в края пак забелязвам леко отлепяне, също така самата плочка е набраздена. Може ли този проблем да е следствие от хормонален дисбаланс. Също така може ли да препоръчате гел/крем, с които да ги подхранвам.

Здравейте,

По-вероятно е да е от гел лака, отколкото от вътрешна причина, нужно е повече време да се възстановят. Може да мажете ноктите и кожичките с Макси балсам за нокти.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:18 от Рaдост

# 1 068
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев. От три дни лицето ми изглежда по този плашещ за мен начин. Никога не съм имала акне и нямам алергии или поне не доказани. Ситните пъпчици са по цялото лице, включително и челото. Нямам на друго място по тялото. Изпила съм общо 3 хапчета Ериус едно вчера и 2 днес, но не мога да преценя дали има разлика или не... Може ли съвет?

Здравейте,

За толкова кратко време не ми се струва вероятно да е акне. Съветвам Ви да направите консултация с дерматолог. Може да пробвате с крем за чувствителна кожа като Толериан или Толедерм, който не би навредил.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:18 от Рaдост

# 1 069
Здравейте, д-р Пеев!
Според вас от какво може да се появяват тези неща по ръката? Всичко започна с 1 на мястото на многото сега. Там си стоя 1 година и постепенно растеше. След препоръка от дерматолог за мазане на мехлем за кокоши трън, се появиха още няколко.
Скрит текст:

Здравейте,

Възможно е да са кокоши тръни, които не са излекувани. Кремовете рядко могат да ги излекуват. Препоръчвам терапия с течен азот или лазер, само в случаите, когато са доказани кокоши тръни.

Поздрави!

# 1 070
Здравейте,
На челото ми останаха тъмни петна от пъпки, след почистване на лице от моя милост и професионално в пос.едствие. Успях с крем, направен в аптеката да избеля и почти да премахна петната, но сега отново се появиха.
Търся мнение за премахването им с лазер - възможно ли е? Трайно ли е или при следващия летен сезон отново ще се появят?
Ако имате други съвети, препоръки - моля, споделете.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 12:03 от ver4eto_sv

# 1 071
Здравейте, през последната две години използвам третиноин, до преди 2 месеца концентрацията, която използвах беше 0,25%, от Март месец минах на 0,5% (просто защото не можах да открия 0,25%, а и честно казано ми се искаше да пробвам по-високият процент). Проблеми с бариерата и пърджинг, които съпровождат въвеждането на този тип продукти нямах, но от както въведох 0,5% започна дехидратацията - толкова е дехидратирана кожата ми, че на моменти се бели (да, знам че това е част от процеса), но препоръчайте ми продукти с които да мога да я хидратирам в дълбочина - да изглежда и да се чувства хидратирана, подхранена и сочна, а не сивкава и белеща се, като хартия. Рутината ми се състои от мек измивен гел за почистване за чувствителна кожа, серум със 3% серамиден комплекс и Биодерма Атодерм Крем (балсама мисля, ми запушваше порите), използвам от време на време и Цикапласт балсама на Ларош (колкото да го доизхабя, не виждам особен ефект), Сутрин - измиване с хладка, предвид положението в което е кожата изключих деривата на вит. С, който ползвам и СПФ 50 на Биодерма . На пауза са и bha/aha киселините. Какво бихте ме посъветвали да използвам да възвърна хидратацията и жизнеността на кожата си? Кожата ми е склонна към образуване на комедони

# 1 072
Здравейте
Тази брадавица на лицето се появи преди 8-9 години. Постепенно нараства. Какви са вариантите за премахване? Благодаря!

# 1 073
Здравейте, имах екзема на крака, поне като такива го определи дерматологът, която се появи внезапно преди десетина година. След третиране с кортикостероиди крем изчезваше, после пак се появяваше. През бременността изчезна и няколко години след това не се беше появявала, помислих си, че завинаги е изчезнала, но миналото лято, може би поради силен стрес отново се появи и не изчезва. Самата кожа от кортикостероидите много ми се влоши, не съм ходила след новата поява на екземата на дерматолог, трябва да пътувам сигурно до друго населено място за преглед при такъв, и съм доста отчаяна, защото в последно време даже става по-голяма екземата, преди беше на по-малък участък. На лактите също имам дребни сърбящи пъпчици, които разчесвам до кръв понякога.
Скрит текст:

# 1 074
Привет д-р Пеев! Имам розацея, която не се засилва от слънце, но от студ и вятър. Понякога уж безпричинно ми излизат малки червени пъпчици, които са без връх, по цялото лице. След последната такава "криза" взех да мажа вечер азелаинова киселина, склед което нанасям едно масло за лице, което реално е микс масла - макадамия, кернел, жожоба, конопено семе и още.

Сутрин пръскам лавандулова вода, серум и крем за хидратация. От време на време мажа и крема с микросребро за атопична кожа на wooden spoon, който го дават подходящ и за розацея.

Мислите ли, че има нещо, което правя  в тези двете рутини грешно и  има ли храна, която бихте препоръчали да наблегна или да спра? (вегетарианка съм)

Здравейте,

Всичко, което правите и дава резултат е добре. На мен лично ми изглежда малко затормозяваща тази система. Аз съм привърженик на по-малко козметика, но точната. За съжаление, нямам особен опит с растителните масла, но не съм против тях, стига да не дразняват и причиняват акне. Грижата за розацея трябва да съдържа нежни измивни продукти, крем за чувствителна кожа, азелаинова киселина/метронидазол и слънцезащита. Като това, разбира се, най-общата грижа има и специфики. Относно храната - няма конкретни противопоказания, но алкохолът, пикантните храни, цитрусови плодове, домати и храни, богати на хистамин, могат да провокират обостряне. Наблегнете на храни, които подобряват чревния микробион - горски плодове, зърнени и ферментирали храни.

Поздрави!

Благодаря за отговора! Да, към момента съм спряла маслото, защото усетих, че има загряващ ефект, което аз не искам.

А какво мислите за крем за лице, който да комбинирам с киселината, който е със следните съставки:

Ingredients: Butyrospermum Parkii Butter*, Cocos Nucifera Oil*, Orbignya Oleifera Seed Oil*, Cera Alba*, Avena Sativa Kernel Flour*, Avena Sativa Kernel Oil*, Helianthus Annuus Seed Oil, Calendula Officinalis Flower Extract*, Hypericum Perforatum Flower/Twig Extract*, Silver, Chamomilla Matricaria Flower Oil*, Tocopherol.

# 1 075
Така изглеждат краката на 2,8 годишният ми син. Водихме го на дврматолог,каза брадавици ,които не са опастни и не е нужно лечение. Педиатърката не е съгласна с казаното ,какво мислите и вие ?

# 1 076
Здравейте искам да попитам бебенцето ми е на 4м. И се появиха обриви по тялото искам помощ?

# 1 077
Здравейте Доктор Пеев извинявам се за това че ви притеснявам но искам да попитам бебенцето ми е на 4м. И се появиха обриви по тялото искам помощ моля Ви?

# 1 078
Скрит текст:
Здравейте,
На челото ми останаха тъмни петна от пъпки, след почистване на лице от моя милост и професионално в пос.едствие. Успях с крем, направен в аптеката да избеля и почти да премахна петната, но сега отново се появиха.
Търся мнение за премахването им с лазер - възможно ли е? Трайно ли е или при следващия летен сезон отново ще се появят?
Ако имате други съвети, препоръки - моля, споделете.

Здравейте,

Този тип пигментация е много вероятно да е от тези, които се третират трудно и се връщат отново и отново през слънчевия сезон. Това, което съветвам, освен редовната слънцезащита да използвате продукти с тиамидол или мелазил. Лазерът няма да премахне петната завинаги и вероятно следващото лято ще се появяват отново. Много е важно какъв е лазерът и как ще бъде направена процедурата, защото понякога може да потъмнеят и повече от процедурата. Трябва точна оценка и внимателен подход. Аз постигам добри резултати и с подходящи пилинги и микронийдлинг.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:28 от Рaдост

# 1 079
Здравейте, през последната две години използвам третиноин, до преди 2 месеца концентрацията, която използвах беше 0,25%, от Март месец минах на 0,5% (просто защото не можах да открия 0,25%, а и честно казано ми се искаше да пробвам по-високият процент). Проблеми с бариерата и пърджинг, които съпровождат въвеждането на този тип продукти нямах, но от както въведох 0,5% започна дехидратацията - толкова е дехидратирана кожата ми, че на моменти се бели (да, знам че това е част от процеса), но препоръчайте ми продукти с които да мога да я хидратирам в дълбочина - да изглежда и да се чувства хидратирана, подхранена и сочна, а не сивкава и белеща се, като хартия. Рутината ми се състои от мек измивен гел за почистване за чувствителна кожа, серум със 3% серамиден комплекс и Биодерма Атодерм Крем (балсама мисля, ми запушваше порите), използвам от време на време и Цикапласт балсама на Ларош (колкото да го доизхабя, не виждам особен ефект), Сутрин - измиване с хладка, предвид положението в което е кожата изключих деривата на вит. С, който ползвам и СПФ 50 на Биодерма . На пауза са и bha/aha киселините. Какво бихте ме посъветвали да използвам да възвърна хидратацията и жизнеността на кожата си? Кожата ми е склонна към образуване на комедони

Здравейте,

Със сигурност Ви съветвам да минете на по-нисък процент, защото, доколкото разбирам, кожата страда. Не е нужно това да се случва и не всеки може да толерира високи проценти третиноин. Друг вариант е да минете на ретиналдехид, който е доста по-щадящ за кожата и има сходен антиейдж и антиакне ефект. Включете в грижата хиалуронов серум и крем за нетолерантна кожа. За комедоните може да правите периодични медицински почиствания.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:29 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт