Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 94 433
  • 1 132
  •   2
Отговори
# 1 050
  • на вълнолома
Здравейте д-р Иван Пеев. Синът ми спортува от няколко години. За трета година през пролетта му се появява лишей, първият беше на китката , следващата година на челото , а днес на брадичката. Дерматолога при когото го водя ни предписва всеки път да го третираме с тинктура кастелани и залаин. Изчезва. Четох , че при спортистите било често срещано, както и че при слаб имунитет се появява . Много се притеснявам , защото се повтаря за трета година.  Моля Ви, за мнението Ви или съвет какви изследвания или какво да правим за да не се появява този лишей всяка пролет.

# 1 051
Здравейте, д-р Пеев!

В процес на търсене сме на трихолог за сина ми, поради равномерен косопад на скалпа, вследствие загуба на баща му, а от скоро и алопеция на брадата (от едно петно по Великден, сега вече са две). На 20 г е.

Ако може съвет или насока къде да отиде на преглед и евентуално лечение?

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 17:43 от B_vas

# 1 052
Здравейте от години се боря с акне и петна , с поликистоза съм на 32 пробвала съю зинерит , скинорен , еусерин , но няма оправяне какво бихте ми препоръчали .

# 1 053
Привет д-р Пеев! Имам розацея, която не се засилва от слънце, но от студ и вятър. Понякога уж безпричинно ми излизат малки червени пъпчици, които са без връх, по цялото лице. След последната такава "криза" взех да мажа вечер азелаинова киселина, склед което нанасям едно масло за лице, което реално е микс масла - макадамия, кернел, жожоба, конопено семе и още.

Сутрин пръскам лавандулова вода, серум и крем за хидратация. От време на време мажа и крема с микросребро за атопична кожа на wooden spoon, който го дават подходящ и за розацея.

Мислите ли, че има нещо, което правя  в тези двете рутини грешно и  има ли храна, която бихте препоръчали да наблегна или да спра? (вегетарианка съм)

Здравейте,

Всичко, което правите и дава резултат е добре. На мен лично ми изглежда малко затормозяваща тази система. Аз съм привърженик на по-малко козметика, но точната. За съжаление, нямам особен опит с растителните масла, но не съм против тях, стига да не дразняват и причиняват акне. Грижата за розацея трябва да съдържа нежни измивни продукти, крем за чувствителна кожа, азелаинова киселина/метронидазол и слънцезащита. Като това, разбира се, най-общата грижа има и специфики. Относно храната - няма конкретни противопоказания, но алкохолът, пикантните храни, цитрусови плодове, домати и храни, богати на хистамин, могат да провокират обостряне. Наблегнете на храни, които подобряват чревния микробион - горски плодове, зърнени и ферментирали храни.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:27 от Рaдост

# 1 054
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев,

преди 10 години успях да излекувам лихен рубен планус с фототерапия, беше се разпространил по глезените, китките, устната. Остана само едно петно на глезена, което не искаше да изчезне, периодично се появяваше сърбеж и все го разчесвах и разранявах, от време на време го мажех с тридерм или подобни и ето че след 10 години от големина на грахово зърно стана колкото един железен лев и много разразнено, твърдо, люспесто. От месец не го мажа с нищо поради инвитро процедури, в момента съм 5+ гестационна седмица и не зная как да го третирам.

Може ли съвет как да облекча сърбежа и разрастването на петното предвид по-особеното ми положение.

Благодаря много
Здравейте,

Може да пробвате с по-мазен крем като Липобаза или Линола фет. За съжаление, не мога да Ви препоръчам неща, които наистина могат да помогнат заради бременността. Това, което може да се  използва, е уреа над 30%, за да се намали грубата кожа, и кортикостероиден крем, който да облекчи възпалението. Рискове за мен няма, но все пак се консултирайте с Вашия гинеколог.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:29 от Рaдост

# 1 055
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев от един месец имам силна сухота в устата, усещам езика си парещ, надут, болезнен. Понякога ми излизат и червени петна по гърдите, нямам алергии на тестване на ръка, подозирам че имам мастоцитна активация и висок хистамин, но правя реакции вече към всякаква храна, а езика ми постоянно изглежда така. Алергия ли е, инфекция или някой вирус, моля да ме насочите какъв доктор да посетя. Правих си тест за гърлен секрет и не се изолира нищо. Имам и червена лигавица в носа и задна хрема. Имам и трудно преглъщане. Много се притеснявам. Извинете за неприятните снимки. Както отгоре така и отдолу има множество прозрачни мехурчета, понякога се появяват и червени такива.

Здравейте,

Не виждам нищо специфично и притеснително по езика, но по описаните симптоми Ви препоръчвам да посетите алерголог и стоматолог, който се занимава с проблеми на устната кухина. Мога да Ви препоръчам доц. Ася Кръстева от стоматологията в София.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:30 от Рaдост

# 1 056
Здравейте!
Моля препоръчайте добавки/шампоан за силен косопад при момиче на 16 години.

Здравейте,

Има голям избор от добавки и шампоани, много зависи какви са точно проблемът и причината и колко остър е проблемът. Мога да Ви препоръчам продуктите на Ducray - Neoptide  и Cantabria lab - Adenosil серията.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:31 от Рaдост

# 1 057
Здравейте, д-р Пеев!

Въпросът ми към вас е свързан с неоперативните методи за повдигане на горен клепач. Чувала съм, че има т. нар. неоперативна блефаропластика, но не знам подробности и нямам отзиви от познати за процедурата.

Можете ли да споделите накратко и за други неоперативни методи за повдигане на клепача?

Има ли интервенции, които са с траен ефект? Тоест да не става дума за процедури, които да се правят на всеки месец, през 3 месеца и т.н.?

И какво е Вашето професионално мнение за процедурата, която би имала най-добър, видим ефект?

Много благодаря предварително!

Здравейте,

Ако има индикация, категорично блефаропластиката (операция) е най-добрата и с видим ефект процедура. Другите терапии са умело поставяне на ботокс, лазер, студена плазма, радиочестота, с които се стяга леко кожата на клепача и са подходящи в случай на леко отпускане. Няма процедура, която да се направи еднократно и да има траен ефект. Повечето налагат няколко терапии първоначално през 30 дни и поддръжка на 6-12 месеца. Дори и при оперативната блефаропластика може да се наложи повторна след години, тъй като кожата старее и се отпуска. Освен ако не се правят периодично процедури за стягане на кожата.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:32 от Рaдост

# 1 058

Здравейте д-р Пеев.Може ли да ми кажете дали е опасна тази бенка .Намира се на крака на сина ми ,които е на 10 години. Тя му е още от раждането.Благодаря

Здравейте,

Вероятно не е проблемна, но съветвам след 18 -20 годишна възраст да се преглежда веднъж годишно.

Поздрави!

# 1 059
Здравейте д-р Иван Пеев. Синът ми спортува от няколко години. За трета година през пролетта му се появява лишей, първият беше на китката , следващата година на челото , а днес на брадичката. Дерматолога при когото го водя ни предписва всеки път да го третираме с тинктура кастелани и залаин. Изчезва. Четох , че при спортистите било често срещано, както и че при слаб имунитет се появява . Много се притеснявам , защото се повтаря за трета година.  Моля Ви, за мнението Ви или съвет какви изследвания или какво да правим за да не се появява този лишей всяка пролет.

Здравейте,

Трудно ми е да кажа по описание.Не е характерно да се появяват гъбични лишеи по лицето. Обикновено са по тялото и раменете. Опитайте да използвате измивен гел Медикет верси.

Поздрави!

# 1 060
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев!

В процес на търсене сме на трихолог за сина ми, поради равномерен косопад на скалпа, вследствие загуба на баща му, а от скоро и алопеция на брадата (от едно петно по Великден, сега вече са две). На 20 г е.

Ако може съвет или насока къде да отиде на преглед и евентуално лечение?

Здравейте,

Синът Ви има алопеция ареата на брадата и най-вероятно стресът я е предизвикал. Може да заповядате на консултация, за да уточним проблема и да назначим лечение.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:33 от Рaдост

# 1 061
Скрит текст:
Здравейте от години се боря с акне и петна , с поликистоза съм на 32 пробвала съю зинерит , скинорен , еусерин , но няма оправяне какво бихте ми препоръчали .

Здравейте,

Важно е да си контролирате хормоните, за да не се появяват акнеични пъпки. Скиноренът е добър вариант, както и продукт, съдържащ тиамидол. Този тип петна се коригират трудно и е необходима консултация с дерматолог и подходящи процедури. Оставам на разположение.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:34 от Рaдост

# 1 062
Здравейте, д-р Пеев, бих искала да помоля за Вашето мнение за тази бенки:

Снимана е от два различни ъгъла. Бенката ми е откакто се помня, сега съм на 32. Два пъти е разранявана през годините.

# 1 063
Здравейте, д-р Пеев

След година и няколко месеца гел лак ноктите ми се отлепиха от нокътното легло.

След като минаха около три-четири месеца се възстановиха, но в края пак забелязвам леко отлепяне, също така самата плочка е набраздена. Може ли този проблем да е следствие от хормонален дисбаланс. Също така може ли да препоръчате гел/крем, с които да ги подхранвам.

# 1 064
Здравейте, д-р Пеев. От три дни лицето ми изглежда по този плашещ за мен начин. Никога не съм имала акне и нямам алергии или поне не доказани. Ситните пъпчици са по цялото лице, включително и челото. Нямам на друго място по тялото. Изпила съм общо 3 хапчета Ериус едно вчера и 2 днес, но не мога да преценя дали има разлика или не... Може ли съвет?

Общи условия

Активация на акаунт