Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 295
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 705
А Д-р Пеев, мога ли да премахна сама в къщи големите комедони и как, защото живея в чужбина и ми е малко сложно да намеря добър дерматолог ?

# 706
Здравейте,д-р Пеев.
На 49г съм с розацея от 10 г насам.
От поне 3г не я усещам,може би лятото като е по-топло ми излизат пъпки.
Въпросът ми е - на лице с розацея,могат ли да се правят пилинги,или други процедури,въобще как може да се обновява кожата с цел почистване. Имам нужда от това,заради пъпките,порите и комедоните,които излизат понякога.
Благодаря ви!

Здравейте,

Пилинги при розацея не са подходящи, както и други ексфолиращи процедури. Има специални пилинги с азелаинова киселина, които биха могли да се прилагат, но задължително трябва да е препоръчано от дерматолог. Може да почиствате лицето с процедури като хидрафешъл, където няма нагряване, а вакуум и серуми, подходящи за кожа с розацея. В домашни условия почиствайте лицето с продукти за розацея.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:04 от Рaдост

# 707
здравейте д-р Пеев.
От 5 месеца насам имам неизяснена уртикария, пуснаха ми изследвания за алергия, щитовидна, чернодробни, хеликобактер и т.н. Като пия противоалергични изчезват, но като ги спра пак се почва. 3 седмици пиех чай от коприва и за този период нямах никакви обриви. Като цяло те не сърбят, излизат през нощта защото като си легна нямам, но като се събудя имам или след 1 час от ставането от леглото излизат. От една седмица спрях и чая от коприва и днес се събудих отново с 1 обрив
и до към 12 часа спадна обривът.
Моля за коментар на какво може да се дължи и трябва ли да направя нещо специално?

Здравейте,

На снимката тази хлътнала лезия не ми прилича на уртика. Лечението за уртикария е добре да се води от алерголог или дерматолог с такава насоченост. Има много различни таблетки и дозировки. Много често трябва да се пият с месеци, за да се стопира процесът. Важно е, ако може да се разбере дали има вътрешна причина за утрините. Панелът от изследвания може да бъде доста широк, но той се прецизира спрямо историята на заболяването. Изследвали ли сте си антитела?

Поздрави!

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:04 от Рaдост

# 708
А Д-р Пеев, мога ли да премахна сама в къщи големите комедони и как, защото живея в чужбина и ми е малко сложно да намеря добър дерматолог ?

Здравейте,

В домашни условия може да пробвате напарване на лицето над чай с лайка за около 10 минути и да се опитате с памучен тампон да ги почистите. Ако не се получава не продължавайте, когато имате възможност посетете специалист.

Поздрави!

# 709
Здравейте, д-р Пеев!

От няколко месеца ми се появиха 2 червени петна по лицето, които се налюспяват, и после падат люспите. От доста години страдам от псориазис, възможно ли е да се е възпалил и бихте ли могли да ми препоръчате нещо.

Да напомня за моето запитване, при нужда мога да кача изображение.

# 710
здравейте д-р Пеев.
От 5 месеца насам имам неизяснена уртикария, пуснаха ми изследвания за алергия, щитовидна, чернодробни, хеликобактер и т.н. Като пия противоалергични изчезват, но като ги спра пак се почва. 3 седмици пиех чай от коприва и за този период нямах никакви обриви. Като цяло те не сърбят, излизат през нощта защото като си легна нямам, но като се събудя имам или след 1 час от ставането от леглото излизат. От една седмица спрях и чая от коприва и днес се събудих отново с 1 обрив
Моля за коментар на какво може да се дължи и трябва ли да направя нещо специално?

Здравейте,

На снимката тази хлътнала лезия не ми прилича на уртика. Лечението за уртикария е добре да се води от алерголог или дерматолог с такава насоченост. Има много различни таблетки и дозировки. Много често трябва да се пият с месеци, за да се стопира процеса. Важно е ако може да се разбере дали има вътрешна причина за утрините. Панелът от изследвания може да бъде доста широк, но той се прецизира спрямо историята на заболяването. Изследвали ли сте си антитела ?

Поздрави!

благодаря за отговора,

изследванията за антитела, пуснати са тези

иначе изследвахме с алерголога Асат, Алат, щитовидна, за хеликобактер, но всичко си беше в норма:

Единствено от кожните изследвания за хистамин беше се подуло, но другите хранителни алергени бяха отрицателни.  За желязодефицитна анемия  сега пия лекарства. Алерголога потвърди хронична уртикария.
Какво друго вътрешно мога да изследвам, за да се намери причината за тяхната поява, за да не лекуваме този симптом а истинската причина?
Искате да кажете ако пия противоалергично например 3-4 месеца и после спра, няма по вече да ми излизат, а не да ги пия 1 месеца и да спра?

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 06:15 от aya_2012

# 711
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте, докторе !
Това са ноктите на дете на 12г . Сега я забелязах. Тя винаги е имала бели точки ,но сега виждам, че са по всички нокти и по много.
Трябва ли да се посети лекар за това?

# 712
Здравейте, на 33 г. съм с мазна кожа в Т зоната. На бузите от 15 годишна имам петна и подкожни /кистички/ пъпки, които като ги изцискаш много трудно излизат, някои сякаш са капсуловани. На какви процедури да се подложа, за да изглежда добре и да се изчисти кожата ми. Нещо като карбонов пилинг, химичен пилинг ?

# 713
Здравейте ,Др-Пеев
От скоро забелязвам,че имам разширени вени, какво бихте ми препоръчали ?

# 714
Здравейте докторе ,
Искам да ви попитам ,какъв мъжки крем или нещо друго като медикамент/средство можете да препоръчате за моят мъж.Постоянно кожата му стои  мазна  ,пълна с пори ,черни точки и какво ли още не . .Кремовете за мъже ,са малко .Ползва веднъж Нивеа някакъв ,но без ефект .Но с какво може да си маже лицето или почиства ,за  да бъде по чисто ,и хидратирано?

# 715
  • There I was on a July morning
Здравейте,
какво лечение за заличаване на белези от акне на тийнейджър препоръчвате? Белезите са скорошни, червени на цвят.

# 716
Здравейте, имам това в зоната на мишницата. Може би мина година, но беше по- малко. Сега е нарастнало. Не боли, не сърби, по никакъв начин не ми пречи.

# 717
Здравейте, състоянието на кожата ми е ужасно. Това е от около 4 години може би. Като преди имах хубава кожа без да полагам кой знае какви усилия...
Но нещата вече са доста зле и повече не мога да се гледам в този вид.
Бих искала да ви попитам към какви продукти да се насоча, понеже в момента не използвам нищо освен крем и почистваща пяна. Също от около 2 години може би ми се появиха някакви кафеви петна, но са навдигнати, не изчезват, а дори се размножават. Ексфолирване на кожата не ги премахва. Ясно е че може би съм за дерматолог, но исках да ви попитам как им е името точно на тези петна или не знам как ги нарека понеже са навдигнати много леко над кожата.И как се премахват?
Също да допълня, че съм с много чувствителна, реактивна и склонна към алергии кожа... Което още повече ме затруднява при избора на продукти.
Получавам сърбящи единични пъпчици, парене или зачервявания понякога дори и само от водата...
Прикачвам и снимки..
На 36г съм.
Благодаря!

# 718
Здравейте, д-р Пеев!

От няколко месеца ми се появиха 2 червени петна по лицето, които се налюспяват, и после падат люспите. От доста години страдам от псориазис, възможно ли е да се е възпалил и бихте ли могли да ми препоръчате нещо.

Да напомня за моето запитване, при нужда мога да кача изображение.

Да. Със сигурност изображение би помогнало, но диагнозата псориазис се поставя при преглед.

Поздрави!

# 719
здравейте д-р Пеев.

Здравейте,

На снимката тази хлътнала лезия не ми прилича на уртика. Лечението за уртикария е добре да се води от алерголог или дерматолог с такава насоченост. Има много различни таблетки и дозировки. Много често трябва да се пият с месеци, за да се стопира процеса. Важно е ако може да се разбере дали има вътрешна причина за утрините. Панелът от изследвания може да бъде доста широк, но той се прецизира спрямо историята на заболяването. Изследвали ли сте си антитела ?

Поздрави!

благодаря за отговора,

изследванията за антитела, пуснати са тези

иначе изследвахме с алерголога Асат, Алат, щитовидна, за хеликобактер, но всичко си беше в норма:

Единствено от кожните изследвания за хистамин беше се подуло, но другите хранителни алергени бяха отрицателни.  За желязодефицитна анемия  сега пия лекарства. Алерголога потвърди хронична уртикария.
Какво друго вътрешно мога да изследвам, за да се намери причината за тяхната поява, за да не лекуваме този симптом а истинската причина?
Искате да кажете ако пия противоалергично например 3-4 месеца и после спра, няма по вече да ми излизат, а не да ги пия 1 месеца и да спра?

Здравейте,

От изследванията не виждам да са пуснати антитела ANA. Доста неща могат да се изследват, но в голям процент от случаите проблемът е идиопатичен, тоест не се установява точната причина. Да, доста често се налага да се приемат антихистамини за по-дълъг период от време и да се следи състоянието.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 10:32 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт