Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 295
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте д-р Пеев, синът ми е на 21г и от година има гъбички /разноцветен лишей/ по гърба и ръцете, които се разспростаняват все повече, от два месеца е  на лечение с Ducray Kelual DS Кераторедуцираща емулсия и Витела Върси гел, но без ефект, моля споделете ефективен метод за лечение. Поздрави

# 766
  • гр.София
Здравейте, дрПеев!
Преди три години ми излезе херпес зостер, от силен стрес, на който бях подложена. Излиза ми периодично в областта на опашката. Ходих при дерматолог, изписа ми лечение с ацикловир+изопринозин, което съм провеждала многократно...но абсолютно никакъв резултат. Обикновенно ми излиза когато съм в цикъл, но забелязвам, че вече петната започват да стават по големи. Бихте ли ми дали някакви насоки или препоръки за специалист?

# 767
Здравейте, Д-ре имам белези от акне какво мога да правя в домашни условия зада ги залича. Миналата година ходих на няколко процедури и нямаше ефект. Затова не мога да се доверя пак и да дам пари отново без ефект.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 19:51 от AnMary

# 768
Здравейте, д-р Пеев. Имам въпрос относно прилагането на дермални филъри при пациенти с дизагноза автоимунен тиреоидит на Хашимото.

Може ли да кажете Вашето мнение на база на медицински проучвания и Вашия опит за това дали е противопоказно или не прилагането на филъри при пациенти с диагноза Хашимото, което се контролира медикаментозно, но все пак антителата ТАТ и МАТ не са в референтни стойности? Кои филъри (като търговски наименования и основен състав) могат да се прилагат (ако е допустимо)?

Същият въпрос имам и по отношение на ботолиновия токсин.

Предварително благодаря.

# 769
Здравейте, забелязах нещо което ми излезна на петата ще приложа снимки. Посетих дерматолог каза, че е възпаление на потните жлези и ми изписа А дерма крем два пъти на ден, Еусерин 5% вечер и потапяне на краката във вода с морка сол. Има подобрение но пеодължават да излизат бели мехурчета и да се пукат и стават червени и се зачервява мястото. Никога не ме е сърбяло нито боляло. Моля ви дайте ми съвет какво е и какво мога да направя имам бебче на 10 месеца и много се притеснявам да не се предаде на нея. Прилагам снимка в началото и сега, благодаря ви искренно и от сърце.
  Това е от сега
Това е 10 дни след прилагането на мазилата, но на горната снимка ще видите че отново се появяват
това е от ден 1

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 16:03 от Silviastoyanova

# 770
Здравейте, д-р Пеев,
чела съм ,че вирусите, предизвикващи кокоши трън, или някакви брадавици, са ЧПВ и остават в тялото. Това вярно ли е? Ако да, имали начин човек да се излекува от тях? Рискови ли са за рак след време?

Дъщеря ми, като малка, в първи клас, имаше кокоши трън на пръста на ръката. Успях ме да се справим с него със сол - ръката се потапя в топла вода, да се размекне и се слага лепенка със сол. Това се повтаря ежедневно, докато кокошият трън изчезне напълно - около 10 дни до 2 седмици. Няма следа къде е бил. Това лято, вече е голяма, й излезе кокоши трън на ходилото. Отново се справи със сол.
Това провокира въпроса ми, дали този вид ЧПВ е рисков за рак?

Здравейте,

Има над 100 серотипа човешки папиломни вируси. От тях малка част са потенциално опасни и това са предимно тези, които се предават по полов път (полови брадавици). Като онкогенният им потенциал зависи и от имунната система на съответния човек и много други рискови фактори.
Кокошите тръни не се причиняват от рисковите вируси. Действително са вируси, които живеят в кожата дълго време, но брадавиците, произлизащи от тях, не може да се превърнат в рак.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 10:26 от Рaдост

# 771
С настъпване на студеното време, кожата ми (по крака, ръце, гръб, корем) започва много да ме сърби (особено под горещ душ). Предполагам, че е суха. Може ли да ми предложите продукти ( за душ и лосион за мазане), които биха облекчили това състояние. Няма й нищо друго видимо освен сърбежа, който наистина е неприятен и явно, че продуктите, които аз й предлагам не й помагат. Благодаря.

Здравейте,

Смятам, че който и продукт за тяло за атопична кожа вземете, ще облекчи. Просто трябва да сте редовна с мазането. Ето едно мое предложение - Екзомега контрол крем и душ олио.

Поздрави!

# 772
Здравейте,

Да попитам и аз от 2-3 седмици рязко се сдобих с кафяво петно на стъпалото.
Трябва ли да правя нещо допълнително, ще изчезне ли... Прилагам снимка в скрит текст.
Скрит текст:
Бих бил благодарен на всякаква информация.

Поздрави,

Здравейте,

От снимката не става много ясно, но ако просто се е появило изведнъж, е възможно да е кръвоизлив. Сега по-различно ли изглежда?

Поздрави!

# 773
Здравейте, д-р Пеев, и благодаря за помощта в тази група! Излезе ми обрив на гърба, и се чудех дали можете да ме насочите алергичен ли е или има друг произход и как да го лекуваме? Благодаря предварително!

Здравейте,

Този обрив доста прилича на херпес. Ако е така, ще изчезне от само себе си, ако няма промяна, посетете дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 10:27 от Рaдост

# 774
Здравейте д-р Пеев, синът ми е на 21г и от година има гъбички /разноцветен лишей/ по гърба и ръцете, които се разспростаняват все повече, от два месеца е  на лечение с Ducray Kelual DS Кераторедуцираща емулсия и Витела Върси гел, но без ефект, моля споделете ефективен метод за лечение. Поздрави

Здравейте,

Ако гъбичките са много разпространени и упорити, препоръчвам да приема системен антимикотик - Ламизил или Итраконазол. Трябва да Ви бъде назначен от дерматолог. Също така не виждам лечебен крем като Канестен за мазане.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 10:28 от Рaдост

# 775
Здравейте, д-р Пеев! На 32г. съм, кожата ми е чувствителна, лесно се зачервява, в последните години ме диагностицират само с папулопустозна розацея. Бих искала да Ви попитам мога ли да маскирам поне малко червенината около подутите подкожни пъпки около носа и устата (тях боря със Скинорен,Метроза, Авен Цикалфат)? Мога ли да пия болкоуспокояващи за постоянната болка от пъпките (усещането е постоянна тежест и от време на време остра болка, като парване от ток)?

# 776
Здравейте, дрПеев!
Преди три години ми излезе херпес зостер, от силен стрес, на който бях подложена. Излиза ми периодично в областта на опашката. Ходих при дерматолог, изписа ми лечение с ацикловир+изопринозин, което съм провеждала многократно...но абсолютно никакъв резултат. Обикновенно ми излиза когато съм в цикъл, но забелязвам, че вече петната започват да стават по големи. Бихте ли ми дали някакви насоки или препоръки за специалист?

Здравейте,

По-скоро смятам, че се касае за херпес симплекс. Зостер не би трябвало да излиза толкова често. Прави се профилактика с противохерпесни лекарства. Би трябвало да е в компетенциите на всеки дерматолог. Заповядайте за консултация!
Поздрави!

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 11:06 от Рaдост

# 777
Здравейте, Д-ре имам белези от акне какво мога да правя в домашни условия зада ги залича. Миналата година ходих на няколко процедури и нямаше ефект. Затова не мога да се доверя пак и да дам пари отново без ефект.

Здравейте,

Белезите от акне е безпредметно да се третират в домашни условия. В зависимост от техния вид и дълбочина съществуват различни подходи. Имайте предвид, че в повечето случаи тежки белези се третират трудно с много и/или агресивни процедури и най-ранните резултати се забелязват след 6 месеца.

Поздрави!

# 778
Здравейте, д-р Пеев. Имам въпрос относно прилагането на дермални филъри при пациенти с дизагноза автоимунен тиреоидит на Хашимото.

Може ли да кажете Вашето мнение на база на медицински проучвания и Вашия опит за това дали е противопоказно или не прилагането на филъри при пациенти с диагноза Хашимото, което се контролира медикаментозно, но все пак антителата ТАТ и МАТ не са в референтни стойности? Кои филъри (като търговски наименования и основен състав) могат да се прилагат (ако е допустимо)?

Същият въпрос имам и по отношение на ботолиновия токсин.

Предварително благодаря.

Здравейте,

Тиреоидитът на Хашимото е едно от най-често срещаните автоимунни заболявания. Във времето много хора с това заболяване са си правили филъри. До момента не е установена някаква конкретна връзка, че филърите конкретно с хиалуронова киселина могат да влошат автоимунното състояние или да отключат такова. Но няма и толкова много изследвания в тази насока. Всичко зависи от Вашето състояние и дали заболяването е контролирано. Накратко, не е абсолютно противопоказано. За препоръчване е да се използват филъри с хиалуронова киселина, като един от най-биосъвместимите, при които не са установявани късни алергични реакции, са Belotero и Neauvia.
Най-пречистеният ботулинов токсин на пазара в момента е Bocouture.
Аз имам повече от 7 години опит с продуктите на Belotero и до момента не съм имал странични ефекти. С Bocouture работя от 2 години, откакто е регистриран у нас и съм много доволен.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 11:08 от Рaдост

# 779
Скрит текст:
здравейте д-р Пеев.
От 5 месеца насам имам неизяснена уртикария, пуснаха ми изследвания за алергия, щитовидна, чернодробни, хеликобактер и т.н. Като пия противоалергични изчезват, но като ги спра пак се почва. 3 седмици пиех чай от коприва и за този период нямах никакви обриви. Като цяло те не сърбят, излизат през нощта защото като си легна нямам, но като се събудя имам или след 1 час от ставането от леглото излизат. От една седмица спрях и чая от коприва и днес се събудих отново с 1 обрив
и до към 12 часа спадна обривът.
Моля за коментар на какво може да се дължи и трябва ли да направя нещо специално?

Здравейте,

На снимката тази хлътнала лезия не ми прилича на уртика. Лечението за уртикария е добре да се води от алерголог или дерматолог с такава насоченост. Има много различни таблетки и дозировки. Много често трябва да се пият с месеци, за да се стопира процеса. Важно е ако може да се разбере дали има вътрешна причина за утрините. Панелът от изследвания може да бъде доста широк, но той се прецизира спрямо историята на заболяването. Изследвали ли сте си антитела ?

Поздрави!

благодаря за отговора,

изследванията за антитела, пуснати са тези

иначе изследвахме с алерголога Асат, Алат, щитовидна, за хеликобактер, но всичко си беше в норма:

Единствено от кожните изследвания за хистамин беше се подуло, но другите хранителни алергени бяха отрицателни.  За желязодефицитна анемия  сега пия лекарства. Алерголога потвърди хронична уртикария.
Какво друго вътрешно мога да изследвам, за да се намери причината за тяхната поява, за да не лекуваме този симптом а истинската причина?
Искате да кажете ако пия противоалергично например 3-4 месеца и после спра, няма по вече да ми излизат, а не да ги пия 1 месеца и да спра?

Здравейте,

От изследванията не виждам да са пуснати антитела ANA. Доста неща могат да се изследват, но в голям процент от случаите проблемът е идиопатичен, тоест не се установява точната причина. Да, доста често се налага да се приемат антихистамини за по-дълъг период от време и да се следи състоянието.

Поздрави!

здравейте отново д-р Пеев,
отново Ви пиша относно моята уртикария.
На своя глава мога ли да пусна споменатото от вас изследване ANA, защото имам жесток косопад от 1г насам. Иначе миналият месец като пиех тотема , уртшкарията беше се успокоила много. Феритинът ми е 8 при минимум 11. Какви други изследвания мога да пусна, за да се разбере точно какъв е проблемът при мен?

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 15:04 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт