Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 427
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 110
Здравейте д-р Пеев. Детето ми е с атопичен дерматит като до момента е концентриран основно в зоната около ушите. Сега от 2 месеца има ето тази пъпка под окото, която ту се скрива, ту се показва. Веднъж вече е мазана с Фусидин Н (защото беше възпалена) , изчезна напълно и после пак се появи на същото място. Каква може да е причината и какво да мажа според вас? Зоната е много нежна и разчеса ли се, може да влоши нещата.

Здравейте,

Не ми изглежда на нещо притеснително. Пробвайте да мажете с индиферентен крем като епителиал или цикапласт. Ако продължава да Ви притеснява, направете консултация.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 14:02 от Рaдост

# 1 111
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев и честит 24 май!

Много ни помогнахте като ми казахте за алопецията на сина ми и вече се вижда резултат от лечението.

От няколко дни, му се появиха три петна в различни части на тялото - глезен, тил, уши. Дали може да са в следствие от наличието на лишеи, които третира с тинктура за  изгаряне, след консултация с дерматолог?
Усеща ги като твърди топченца, леко подвижни, особено на глезена и много сърбящи. Едва ли от снимката може да се разбере и предполагам пак трябва да посети дерматолог. Но нещо за пречистване на кръвта, има ли вариант да пие?

Здравейте,

Радвам се, че съм помогнал. Възможно ли да е да са от ухапване? Не мога да кажа от снимките, особено след като вече са лекувани. Няма лекарства за "пречистване" на кръвта. Simple Smile

Поздрави!

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 14:03 от Рaдост

# 1 112
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев! На дъщеря ми, която е на 4 и половина й се появи на гърба и корема нещо като обрив ( не мога да определя точно ) не я сърби, не я боли, но 2 седмици не минава. Мажа я с фенистил и давам същите капки! Бих Ви помолила да погледнете и да ми кажете според Вас каква е причината за появата и евентуално с какво мога да лекувам ( ще прикача снимки )
Благодаря Ви много! Хубава вечер!

Здравейте,

Няма как да изписвам лечение по снимки и да давам диагнози. Ролята ми във форума е да давам насоки, където е възможно. Това, което може да има дъщеря Ви, е дерматит. Затова Ви препоръчвам да посетите дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 14:04 от Рaдост

# 1 113
Здравейте, д-р Пеев. След като родих получих страшно акне по бузите. След като хормоните ми се успокоиха, успях да го излекувам. Не съм го чоплила, стискала и т.н., но ми останаха червени петънца. Нямат решеф, просто черпени петна. Вече една година лекувам тези петна с помощта на ралични ротини (2-3 месеца на всяка). Дерматолог ми препоръча азалиева киселина и дори тя не помогна. Разбира се, има някакъв напредък, но още доста има какво да се желае. Има ли продукт, процедива или лазерно лечение, което може да помогне. Петънцата са много.

# 1 114
Здравейте, имам новоизлязла бенка . Забелязах,че е излязла чак когато започна много да ме сърби . Не е постоянно ,но има моменти,в които се случва . Това нормално ли е

# 1 115
  • София
Здравейте, д-р  Пеев! Какво Ви е мнението за автобронзантите, вредни ли са за кожата? И всъщност на какъв принцип действат?

# 1 116
Здравейте, д-р Пеев. Бих искала да попитам на какво се дължи смяната(обилно белене) на кожата на ходилата и на пръстите на краката по време на пролетта ? Всички изследвания са ми добре- хормонални, кръвни. Това се случва вече около 10г през м.април-май като се сменят сезоните започва това белене. Нямам гъбички на краката, старая се да нося обувки от естествена кожа или мрежести. Лятото -сандали.

# 1 117
Здравейте, д-р Пеев. След като родих получих страшно акне по бузите. След като хормоните ми се успокоиха, успях да го излекувам. Не съм го чоплила, стискала и т.н., но ми останаха червени петънца. Нямат решеф, просто черпени петна. Вече една година лекувам тези петна с помощта на ралични ротини (2-3 месеца на всяка). Дерматолог ми препоръча азалиева киселина и дори тя не помогна. Разбира се, има някакъв напредък, но още доста има какво да се желае. Има ли продукт, процедива или лазерно лечение, което може да помогне. Петънцата са много.

Здравейте,

Постакнеичните червени петна за съжаление се третират доста трудно. От практиката си мога да кажа, че няма кремове, които да помогнат. Ефект би могло да има от лазерни процедури като Nd:Yag, PDL или IPL. Това са съдови лазери, които действат върху червения цвят. Със сигурност ще изсветлеят и да не правите нищо, но ще отнеме повече време.

Поздрави!

# 1 118
Здравейте, имам новоизлязла бенка . Забелязах,че е излязла чак когато започна много да ме сърби . Не е постоянно ,но има моменти,в които се случва . Това нормално ли е

Здравейте,

Нормално е. Сърбежът не е задъжително да е от бенката.  Бенката изглежда спокойна.

Поздрави!

# 1 119
Здравейте, д-р  Пеев! Какво Ви е мнението за автобронзантите, вредни ли са за кожата? И всъщност на какъв принцип действат?

Здравейте,

Автобронзантите действат чрез едно вещество, наречено дихидроацетон, което се свързва с протеините на най-външните кожни клетки и образува пигмент. Този пигмент се формира между 1 и 3 дни и се излющва до 10-и ден. Продуктите за домашна употреба не са вредни. За професионалните, които се пръскат с машини, не е ясно, когато се вдишват как реагира организмът.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:01 от Рaдост

# 1 120
Здравейте, д-р Пеев. Бих искала да попитам на какво се дължи смяната(обилно белене) на кожата на ходилата и на пръстите на краката по време на пролетта ? Всички изследвания са ми добре- хормонални, кръвни. Това се случва вече около 10г през м.април-май като се сменят сезоните започва това белене. Нямам гъбички на краката, старая се да нося обувки от естествена кожа или мрежести. Лятото -сандали.

Здравейте,

Възможно е да се дължи на една специфична форма на атопичен дерматит - дисхидрозиформен дерматит, която е сезонна. Не търсете вътрешни причини. Влагата, топлото време, използването на сапуни могат да отключат такова залющване. Също така има едно състояние – ексфолиативна кератодемия, която не е ясно от какво се отключва точно, но отново е свързано с влагата на краката. Използвайте продукти с уреа, за да се заглаждат люспичките.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:02 от Рaдост

# 1 121
Здравейте! Имам бебе на 3+ месеца, като от скоро забелязах на лакътя едно малко кафеникаво петно. Според Вас дали е родилно петно или е вид бенка?

# 1 122
Здравейте, докторе! Имам гноен хидраденит от 5 години и не мога да го излекувам. Едни лекари ми казват , че не се лекува, други ми дават антибиотици, но нищо. Сега последно ми казаха , че се лекувало единствено с някякви инжекции, които стрували 3-5 хиляди нещо такова.  Всички изследвания са ми чисти , нямам диабет, нямам инсулиноеа резистентност. Вие какво мислите?

# 1 123
Здравейте, дъщеря ми е на почти 6г и преди около два месеца и се появе това червено петно на бузката. Отначало помислихме че е пъпчица, но не изчезва. Какво може да е и с какво да мажем? Не я е сърбяло

# 1 124
Здравейте, след изгаряне с ток вследствие на физиотерапия /малка раничка/ година по-късно е налице келоиден белег около 6мм . По какъв начин може да се повлияе , има ли лечение? Нещо за мазане?

Общи условия

Активация на акаунт