Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 662
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте! За Печена тиква има ли без под налягане програма?  Инстант пот е уредът.

# 316
  • Paris, France
А кой модел е Instant pot? Ако има капак за air fry може. Ако няма, може само да се свари или направи на пара.

# 317
Здравейте!
Търся актуални мнения за Тefal One Pot CY505E30. https://www.technopolis.bg/bg/Multikukari/MULTICOOKER-POD-NALYaG … KSESOARI/p/854813
Колко литра е!? защото в името има няколко мерни единици и се обърках.
Има ли, подходящ за този уред, запичащ капак?

# 318
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте!
Търся актуални мнения за Тefal One Pot CY505E30. https://www.technopolis.bg/bg/Multikukari/MULTICOOKER-POD-NALYaG … KSESOARI/p/854813
Колко литра е!? защото в името има няколко мерни единици и се обърках.
Има ли, подходящ за този уред, запичащ капак?
По принцип е 6 литра, но вероятно допустимият капацитет на пълнене е 3.8 л. Виждала съм го на живо, определено не е малък.
Има запичащ капак, който се продава отделно. Мисля, че този за Cook for me става. 
Но предвид цената, аз бих взела комбиниран кукър със запичащ капак. Разликата в цената не е голяма.

# 319
  • Paris, France
Extra crisp на Moulinex или Tefal стават за One pot.

https://www.amazon.fr/Moulinex-croustillantes-programmes-automat … e717&gad_source=1

Cecotec cabezal horno, халогенният капак също подхожда:

https://www.amazon.es/Cecotec-Compatible-Termostato-Regulable-Te … dor/dp/B00W7YAB24

One pot e 6л. С неща, които набъбват като бобови, ориз, зърна се пълни до половината. Водата + зърната трябва да не надвишават 3л. Супи и манджи до 4л. С продукти за пара може да се напълни догоре, стига да не затискат клапата и да не става дума за суров ориз и подобни, които набъбват. Даже пече.

# 320
Здравейте, не знам дали съм в правилната тема, защото прегледах малко назад и не откривам да се коментира, но има ли някой с мнение за кукъра от Лидл- https://www.monsieur-cuisine.com/en?

# 321
  • Paris, France
Привет BNHP, аз имам мнение за показания лидълски уред, но това не е мултикукър, а готвещ блендер. В темата обсъждаме мултикукъри, които основно готвят и пекат печива като хляб и кекс в тенджера. Някои имат перки или бъркалки, но не се въртят на висока скорост, както се въртят ножовете на уредите, подобни на Thermomix и показания от вас. Съответно не могат да направят мус, пяна от белтъци, смути, да трошат лед, да мелят брашно от зърно, да белят картофи, да центрофугират салата (и бански костюмчета, шшшшшт💃),

Виждала съм теми за Thermomix тук. За Monsieur cuisine не съм виждала тема, но може и да има. Ако намерите темата, извикайте ме и ще дойда да пиша там. Имам 20г опит с Thermomix TM31 и 6 месеца с Monsieur cuisine edition plus. Около мене доста хора имат тези уреди или Mambo на Cecotec.

Проучете го добре преди да се хвърляте да го купувате! 90% от хората зарязват подобен уред след първите седмици еуфория. Идеално го вземете от познати и го тествайте 1 месец!

Ако не сте работили с подобен уред, може да отидете в представителство на Thermomix ако има наблизо или на демонстрация по домовете от представител. Няма обвързване с покупка. Ще ви покажат някои от функциите и ще решите има ли смисъл за вас. После може да разгледате подобни уреди и да изберете този, който ви пасва като обем и функции.

Да знаете, че сокоизтисквачката за цитруси, центрофугата за зеленчуци, дискът за белене на картофи, дискът и устройството за рязане и стъргане, бъркалката за тесто итн не вървят с уреда и се купуват допълнително ако са ви нужни.

Конкретният Mr Cuisine Smart е много добър уред. От всички на пазара извън Thermomix, за него има най-много допълнителни приставки като дискове за белене, тапа за долната част, която замества ножа ако не искате това, което готвите да се разкашква от въртенето на ножа итн. Доста е тежък и заема страшно много място на плота и е нужно да му намерите постоянно място.

Сега не е момента да се купува. Малко преди Коледа го пускат с големи намаления. Миналата година го имаше ...... за ...... безплатно. Безплатно. 360€ плащате, които от януари връщат, всеки месец по 30€ купон за пазаруване, 12 месеца. Така купихме и нашия за 180€ през февруари, защото TM31 е старичък, та сега експлоатираме Mr Cuisine докато е в гаранция. Ей тук съм ги описвала:

https://bg-mam.ma/p/1603509/47252139

Lidl са железни за гаранцията. 3 години и ако се развали, го пращате в Германия за тяхна сметка. Има резервни части, но струват солено. Voerverk не поемат транспорта, а той от Франция е солен. Thermomix се произвежда във Франция, но ако се развали, се праща в Германия.  

Има и недостатъци, разбира се. Аз предпочетох Mr Cuisine Edition plus заради по-малката купа, механичния контрол, който е близък до TM31, това, че тръгва след 2 секунди, а Smart нищо не прави половин минута и чак тогава тръгва. За моя, обаче, няма много допълнителни приставки. Имаме други уреди, които белят, стържат, режат и месят и затова не ме бърка.

Екранът на Smart и TM6 не реагират на мокри ръце и това ме дразни. Thermomix продават едни писалки за да реагира екрана, но аз си предпочитам бързината на директните копчета.

Дъщеря ми казва, че уредите с механично управление били по-трайни и здрави. Мои познати ползват първия Мr Cuisine, както и Plus от 7 и 10г без проблем. Smart е нов модел. Излезе преди няма и 3г, та не мога да се изкажа за извънгаранционното обслужване.

Да знаете, че купите, тавите за пара, ситото вътре, ножовете, силиконовите уплътнения са доста пипкави за разглобяване , миене и сушене и ако нямате съдомиялна е по-добре да не купувате, все още, уреда. Задължително е всичко да е чисто и сухо преди да се сглоби и ползва. Иначе рискувате протичане и скапване.

Уплатненията се сменят на всеки 2 години, независимо колко се ползва уреда. Поне това под ножовете е задължително да се смени. За другите не е фатално.

Това засега.

# 322
Nevena, много благодаря за изчерпателния отговор! Термомикс ми се струва скъп, идеята ми е да взема от лидлските втора ръка и да видя до колко ще ми е полезен уреда, а по-нататък, ако ми харесва да се ориентирам дали от Лидл нов или Термомикс. От 2-3 години им се чудя и сега колега продава неговия, защото минава на Термомикс. В държавите от които следя цените в Лидл не е падал под 360 евро нов, но проверявам от време на време, може да съм изпуснала някоя промоция. Още веднъж благодаря!

Съжалявам, че ви разводних темата, не знаех, че е за друг тип уреди.

# 323
Невена, респект за задълбочените познания за толкова много различни уреди (и не само). 
Скрит текст:
Аз си търся уред за белене на картофи. Можеш ли да ми препоръчаш?
(Имам робот Mum на Bosch - представка за него евентуално)?
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 08:05 от мама-ени

# 324
  • Paris, France
мама-ени, нямам робот на Бош и не зная дали има такава приставка. Аз имам за Thermomix TM31 и Kenwood Cooking chef. Баба ми имаше обособен уред на Seb. Удобни са само и единствено за голямо количество малки до средни, сравнително кръгли картофи. Съветвам те да пишеш на Бош и да ги питаш. Има и фирми, които произвеждат такива дискове за уреди на други фирми, но само за популярните уреди. 

Вчера правих картофено пюре от 900г картофи и си ги избелих с картофобелачката. Тези уреди правят обелката на пихтия, а като беля ръчно мога да овкуся и изпека обелките, защото едното ми дете не обича пюре. Докато намеря и сложа диска, налея водата, сложа картофите, затворя капака, избера програмата или скорост и време, пусна, след края излея в мивката пяната, изплака добре купата, аз съм ги избелила на ръка. Разбира се ако трябва да беля 5 или 10 кила, уредът кърти.

Имаше наскоро обособен уред в Lidl и май още го има на сайта им. Това ако имаш място в кухнята. Аз нямам. Този:

https://youtu.be/_Jp0C7EKxOw?si=pX8lx-6qFm5OzxPW

Според мене водата е малко и затова не белеше добре в клипчето, но не съм го тествала. 

BNHP, сайтовете за втора употреба са пълни с такива уреди и на доста добра цена. Виждала съм MC Smart на 1 година за 40 и 50€. Ако цената, на която колегата го предлага те устройва и остават още 2г гаранция - взимай без да се замисляш!

Off - аз Thermomix към днешна дата не бих си купила, защото вече има много модели, които правят същото и повече. Преди 20г беше само Thermomix и Demarles, който в Испания се продава под марката Taurus. Сега има хиляди марки.

А Smart не е падал под 360€, но на картата идват купони за по 150 и 200€, а последната коледа даже офертата беше да върнат парите и ги връщат. На нас ни върнаха 180€, които платихме за Edition plus. Аз не бих го купила, но инженерните ми дъщеря и мъж казаха, че бил добър и го взехме на шега, а ми скри шапката. Прави всичко, което прави ТМ31, но по-бавно.

Харесвам Mambo. Високите модели имат избор на бързина на нагряване и бъркалка за тесто. Загледай и тях.

Важно - Ако искаш да готвиш в него и да го ползваш за всичко от смути за закуска, бъркани яйца за закуска, кускус с месо и зеленчуци за обяд, крем-супа за вечеря, обезателно си купи втора купа!

Ако те интересува как да приспособиш рецептите за Тhermonix към Smart - за кремове увеличаваш температурата с 10°С и времето с 25% или увеличаваш времето с 50%. За бъркани яйца - слагаш 120°, а не 100°. Датчикът за температура е долу при МС (monsieur cuisine) и мери по-висока, отколкото TM (thermomix).

Ако нещо друго те интересува - казвай! Ако търсиш допълнителни приставки - виждала съм повечето и зная кои са добри и кои не са.

Бих се радвала да се похвалиш ако го купиш, да споделиш впечатления, а може и тема да си отворим ако приемаш по-малкия му брат МСЕ+.

# 325
Благодаря ти Невена, но резултатът в клипчето беше разочароващ. Мислих и за такъв модел https://www.kaufland.de/product/357330437/?kwd&source=pla&sid=33 … ZQTBoCsXMQAvD_BwE, но отзивите за него също не са добри. А ми трябва някакъв уред, защото ние ядем много картофи, а аз имам ревматизъм и ръцете ме болят като ги беля. Ще продължавам да търся.

# 326
С удоволствие бих се включила в специална тема, търся начини за оптимизиране на готвенето. Не готвя по 2-3 неща на ден, но съм с две малки деца и на работа, съответно пестенето на време ми е приоритет. Трябва ми за основни ястия, за яйца и т.н ще ми е по-лесно и бързо на котлона.
Благодаря за всички детайли и отделеното време, реших се, утре ще отида да го видя и евентуално да го взема.

# 327
  • Paris, France
Този уред не е бърз за основни ястия и такива почти не готвя в него, освен ориз на пара, кускус с пилешко или риба на пара, риба на пара, ей такива.

Всяко ядене, за което се сещам, даже и крем-супа, става в пъти по-лесно и бързо, освен по-вкусно, в тенджера или мултикукър под налягане. Единствените манджи, които към днешна дата готвя в него са ориз с агнешко и спанак по джербийски и кускус с нахут, зеленчуци и риба или пилешко. Нещо такова е кускуса - поне час и забележи, че наля вряла вода от друга кана:

Ориз по джербийски в подобен уред - около час ☹:

Количеството пилешко в кускус няма да стигне и за мъжете у нас, а отнема поне час. 100 пъти ми е по-лесно да сготвя соса с месото и зеленчуците в мултикукъра или тенджера под налягане, а кускус да го омазня със зехтин, залея с вряла, подсолена вода, да го оставя 5 минути, разделя зърната с вилица и покрито с чиния 3-4 мин в микровълновата, после пак с вилица разделям, масло и е направен направо в подноса, в който сервирам.

Според мене време вечер пестят тенджера или кукър с налягане, air fryer и микровълнова. За приготвяне на чесън, лук, магданоз, кориандър ползвам чопъра на ръчния пасатор. За смути също ако няма лед. Лесно се сглобява, лесно се разглобява и лесно се мие. Това ми е уред номер 1 от 35 години и никой робот не го е надминал. Нещо такова:

https://www.amazon.fr/Braun-MultiQuick-Plongeant-Anti-%C3%A9clab … d_rd_i=B086HWCN75

Thermomix е замислен като сосиера. Прави перфектни готвени сосове в средни количества. Затова и го ползват в повечето кухни на френските ресторанти от висока класа, в Елисейския дворец. Бешамел, беарнез, испански сос и какъвто се сетиш, парено тесто, нишестени кремове като сладкарски, японско мочи, африканските асида, фуфу, бъркани каши с разработено нишесте от маньока, ямс, царевично брашно, мамалига, банош, полента той ги прави просто перфектни. Пак, бешамел правя в микровълновата за да не го цапондря.

Прави разкошна пяна от замразени плодове и белтък, сладолед от замразени продукти, хубави коктейли с лед.

Към днешна дата в него правя:

1. Напитка от лимони или зелени лимони, кафява захар и вода. Два разполовени лимона с махнати семки, захар, вода, може листа от джоджен. Изливам в кана през цедка и добавям лед.

2. Пяна от червени плодове, пудра захар и белтък.

3. Сладкарски крем за френски флан. Готвен крем за крем карамел.

4. Готвен крем от червени плодове , захар и брашно за пълнеж на пясъчно тесто за един английски пай.

5. Двойна доза кекс с кисело мляко, че за 60 секунди е готов.

6. Варя мляко за подквасване.

7. Фуфу от разни брашна.

8. Мочи (моши) от лепкав ориз

9. Нуга-халва.

10. Ливанския десерт муфатака, който се бърка непрестанно на слаб огън 1.30-2 часа. Скривам шапката на ливанци. Милите мислят, че съм седяла права да го бъркам до откат.

11. Картофено пюре - невероятно. Слагаш пеперудата. С нея никога не се работи на скорост над 4, защото се чупи. Наливаш 400мл прясно мляко, избелени и нарязани на малки кубчета 1кг картофи за пюре, 100° 30 минути и след края добавяш 50г масло и 100г смелено пармиджиано, чер пипер и индийско орехче . Става и с други зеленчуци, но никой у дома не ги харесва.

12. Като сме с дъщеря ми сами и нямам време - 200мл ориз в долната кошница, която седи в каната, доливаш вода над ориза да го покрие с един пръст. Слагаш ситото за пара. Павета от филе от сьомга на горната табла, замразени зеленчуци в долната и 15мин програма пара. 120° се избират.

13. Големи количества майонеза, от поне 2 жълтъка. Големи количества бешамел, поне литър. Майонеза от водата, в която съм варила бакла или нахут.  

14. Меля кафе, захар на пудра захар. Меля хляб за галета от тип Панко.

15. Меся кайма за шведските кюфтенца от Икеа, за сърми.

16. Шоколадов мус от белтъци и разтопен шоколад.

17. Кекс с моркови или тиква. Кълца морковите или тиквата и добавям останалото, та не цапам рендета. За 2 минути е готов

18. Голямо количество фрапе и пяна от мляко за гости. Малко количество в микровълновата.  

19. Merengue suisse с пеперудата - белтъци със захар на 70°

20. Беля бадеми. Първо се слагат в гореща вода няколко минути на обратно въртене. Излива се, оглеждат се и се слагат със студена вода 2 минути, обратно въртене, скорост 3 или 4 (забравих точно колко).

21. За една позната правя жълтъци с алкохол. Излива се в бутилка и издържа седмица в хладилник.

22. Шоколадови глазури в големи количества, защото трудно се вадят от това чудо и половината остава по ножа.

23. Бъркани яйца за закуска. 8 яйца, 50г масло, скорост 2 или 3 и 20 мин на 120°.  

24. Отвреме навреме варя яйца до 6 броя или 7.

25. Остатъците от ориз, който съм варила за гарнитура ги слагам с кокосово мляко, захар и банан и правя крем, който украсява с пържени банани.

26. Ако нямам място на котлоните правя марокански чай от джоджен, захар, чай и вода.

27. Сапун за ръце, твърд шампоан, течен сапун и шампоан.  

28. Къна на 37° за коса.

29. Фалафел от киснат нахут, но децата не обичат, та рядко правя.

30. Разни лосиони за тяло, но трябват доста продукти и е пипкаво.  

Ако решиш да го вземеш, свирни да ти улесня живота с него! Най-важното е с пеперудата да не вдигаш скорост над 4. Мажеш с олио гумата на капака ако се затваря трудно.  

Изчети упътването!

Пак се отплеснах.

Загледай и уредите от тази тема, както и air fryer! Мисля, че ще ти спестят повече време.

# 328
Невена,с удоволствие чета съветите ти!

# 329
Колегата решил да си го запази за ваканционната къща 😅 Но аз вече така се ентусиазирах, че едва ще дочакам до Коледните намаления.

Невена, съветите ти са наистина полезни, бих се включила в тема, ако би искала да отвориш (виждам, че имаш черен колан с тези уреди). Вярвам, че повече потребители биха се включили, дори и само за да проучват.

Стана ми интересно и мнението, че не става толкова за основни ястия. Повечето ми приятели и познати казват, че са доволни за приготвяне на да кажем месо с гарнитури, ос овни ястия, крем супи. За мен от значение е и че нямам много място на плота за 10 уреда. Имам фраер, които изкарвам и прибирам периодично, но той е предимно за сухи храни.

Общи условия

Активация на акаунт