Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 35 617
  • 759
  •   1
Отговори
# 330
  • Paris, France
  • Мнения: 17 640
Не, че не става за готвене на основни ястия със зеленчуци и крем супи. Става, но:

1. Много е бавен в сравнение с експрес тенджера и ръчен пасатор с чопър. Твърдите и жилести меса се топят в устата след половин час налягане ако ги нарежеш на малки парчета. В този уред времето за приготвяне е двойно и тройно. Bœuf bourguignon, примерно, ми е готов за 1 час от влизането в кухнята ако го готвя в тенджера под налягане на 90-100kPa на газовия котлон, за 1.30 часа в мултикукъра, който е 70kPa, за 2.15 часа в Thermomix, който от тук нататък ще наричам TM за да не си трия пръстите и за 2.30 часа в Monsieur Cuisine MC оттук нататък. Причината е, че МС вдига температурата доста по-бавно. Ти искаш да пестиш време.

2. Като се готви на 2 етажа на Varoma в ТМ и пара 120°С в МС, на всеки 10 минути уредите изпаряват около 200мл вода. За час е 1.2 литра. Целите ми кухненски шкафове стават в капки, а в кухнята е невъзможно да се седи на затворен прозорец. Невъзможно. И на открехнат прозорец + абсорбатор всичко става в пара. Отварям широко единия прозорец и леко втория като готвя в ТМ или МС. За тенджера под налягане и мултикукър с налягане само открехвам докато пържа и докато вади пара преди да се херметизира. След това от него нищичко не излиза докато не тръгне да вади парата накрая, но аз го изключвам и оставям налягането да падне само ако имам време. На някои хора им се разнебитват шкафовете над плота. Продават едни комини, които отвеждат парата към помещението, напред или в страни ако няма горни шкафове.

https://www.amazon.fr/CucinaOra-Accessoire-Thermomix-steamTANK-2 … 88c2&gad_source=1

Освен пара излиза и миризма на манджа. В мултикукъра мога да сготвя шкембе чорба без някой у дома да разбере по миризмата. В ТМ и МС - no way.

3. Абсолютно всяка крем-супа ми е в пъти по лесно да я направя в тенджерата под налягане и да накълцам лук, чесън, магданоз в чопъра, което отнема 20 сек максимум и след сготвяне да бръкна с ръчния пасатор и да я смеля. В МС има много повече допълнителна работа като обиране на хвръкналия, ненарязан лук, който се е залепил за капака и стените. Хайде, от стените се сваля с лопатата, но от капака не е лесно. За кълцане на малки количества и белене на зърно на брашно и захар на пудра продават диск, който държи продуктите около ножовете. Също за майонеза се ползва за наливане на олиото. След това трябва да се отвори капака, да се извади и плакне това чудо. Ето го:

 https://www.amazon.fr/Pare-%C3%A9claboussures-M%C3%A9langeur-The … Caps%2C119&sr=8-3

4. Дори и за една крем супа или ризото има толкова много избиране на температури, време, скорости, отваряне, затваряне че е по-лесно в тенджерата. Ето го в действие и загледай колко много борави с екрана на ТМ и колко на IP:



5. Рядка супа е сравнително лесно да се излее от каната. Гъсти супи и ястия с парчета, пюрета се вадят много, много трудно от ТМ и МС. Сготвеното в тенджера го вадя с черпак и лъжица до последната капка. Като правя пюре в МС и ТМ, винаги предвиждам малко повече продукти, защото остава под ножовете, по дъното. Има специални лъжици за вадене. Тази за ТМ31 пасна на МС Edition +, но не пасва на МС connect и Smart. За тях има друг размер. Силиконираната лъжица не е хубава и запецва, ако и да е по-скъпа. Има ги в temu.

https://www.amazon.fr/Calotti%C2%AE-tournante-Thermomix%C2%AE-r% … sr=8-3&th=1&psc=1

6. Ястия с макаронени не стават добре. Понарязва ги тук-там, освен ако не покриеш ножа със специален диск, от който не съм доволна или не го смениш с диск, този:

https://www.amazon.fr/WunderCap%C2%AE-Monsieur-Cuisine-r%C3%A9vo … Caps%2C113&sr=8-3

6. Чистенето след тенджера под налягане и ръчен пасатор и чопър е супер лесно. Ако има загоряло или дъга на дъното, лъжица оцет, вода 2см и под налягане 2 мин и всичко пада. Махам гумата и в миялната. Пасатора, съда на чопъра, ножа на чопъра и капака му, гумата на капака в горното чекмедже. TM и МС се пълнят с гореща вода и оцет 1 лъжица, дава се турбо, скорост 6 или 7 и 60° за 10 минути. След това се маха капака, тежката кана с 2 литра вода вътре се маха, изсипва, плакне се. На МС се сваля гумата на капака, което не става като е мокра. Не може да не се свали, защото е пълно под нея с пюре, бррррр. Бършеш, чоплиш, гледаш да не я скъсаш и пак, и пак, и пак. На ТМ6 е залепена и не се маха, та е лесно. Буташ лоста плод каната за да освободи ножа и махаш ножа. И отдолу, между ножа и купата пак има пюре!!!!!! На ТМ се маха и долната пластмаса. Плакнеш, ако има загоряло по дъното търкаш с четка и слагаш в миялната. Ако не изплакнеш добре с гореща вода, от киселината се скапва стъклото. След миялна на сутринта има вода в дъното на купата. Ако искаш да я ползваш, обръщаш да изтече и духаш със сешоар. Това е съвет на ТМ. Само дето не им правиш масаж. 🤣

Съветвам те да изчакаш декември. Не остана. Ще си го купиш новичък след 6 седмици. Разбирам, че го искаш, но е тъпо да го купиш сега.

Имам приятелки с по два такива уреда на плота. За някои хора е ОК. За мене е хамалогия за готвене и предпочитам уред с по-широко дъно и по-високи температури, както и налягане.

А защо не си изпросиш демонстрация у някой приятел? Да предложиш да занесеш ти продуктите и да ги приготвите в MC? На моите приятели, които искаха ТМ след някоя демонстрация, им предлагах да им дам моя за месец. От взелите го, 90% не си го купиха. Говорим за ТМ!!!!!!! Даването за месец подсказва колко ми е трябвал 😆

Сега има много марки и модели. Аз бих се ориентирала към Cooking chef ако търсех основно готвене. Също бърка, но по-културно, вдига до 180° и по-лесно се чисти. Идва с два кашона приставки, обаче. И него имам, но го качвам рядко поради липса на място. Moulinex companion, Kenwood K cook също не са лоши.

То трудоемкото е рязането, а ТМ и MC не режат. Трябва да си там ако продуктите не се слагат наведнъж.

Новият Mambo си слага продуктите сам, но докато го програмирам, ще баялдисам.

Този, който аз купих прави същото, но е с копчета и се програмира по-бързо. Заема по-малко място на плота. За него какво мислиш?

Изчакай! Според мене не си готова за туй чудо все още.

А тенджера под налягане, кукър с налягане, ръчен пасатор с чопър имаш ли и ползваш ли ги? Много улесняват вечерята и пестят време.

Не се опитвам да те откажа, а да разбереш дали наистина ще те улесни.

Пак се разплямпах, за което се извинявам.

Може по-нататък да отворим тема. Мене не ме бива по оформяне и пускане на теми. Ако се съберем няколко човека, има смисъл, та да не спамим тази.

Бягам, че става полунощ тук.

# 331
  • Мнения: 453
Имам пасатор и чопър, фраер,, контакт грил. Хлебопекарната ме предаде, та сега нямам нищо за тесто. Фурната и котлоните са ми бързи.

От написаното от теб разбрах, че времево няма да е по-бързо. А за месо, зеленчуци и тн, как са програмите? Трябва ли постоянно да добавяш и сменяш нещо или може да оставиш МС да си готви без наблюдение? И да кажем, ако трябва да се добави нещо или смени температурата - излиза ли съобщение в приложение на телефона или трябва да си до машината?

Канили са ме много да погледна и тествам как работи, но тези, които притежават МС или ТМ се кълнат в тях и никой няма да си даде уреда за седмица. Не съм и питала, защото казват, че ги използват почти ежедневно. Това беше причината да се насоча към такъв тип уреди. За Инстант пот, не съм се замисляла много, защото четох тук някъде коментари и останах с впечатлението, че ползвателите имат по няколко уреда. С една дума, потребителите имаха и Инстант пот и фраер и не знам какво още. Само мисълта, че трябва да снимам няколко уреда на плота или да ги сменям ме натоварва. Но аз не съм и такъв готвач, като гледам ти какво готвиш и какво рецепти споделяш, ние сме на светлинни години в кухнята 😊 Адмирации за желанието и уменията!

# 332
  • Paris, France
  • Мнения: 17 640
MC не прави хубаво тесто. По-скоро ще го измеся на ръка за да спестя време, честно. Програмата за тесто е нещо като 3 или 4 минути, които са крайно недостатъчни за да се разработи глутена. Минималната скорост е 120 оборота в минута, а не 30, 40 или 50 както на машината за хляб и TM6. Моят модел се справя, макар и да загрява, но Smart има някаква защита и непрекъснато спира и после тръгва, но понякога се появяват разни грешки на екрана. Двете ми приятелки, които изгориха мотора, го изгориха на месене. Максималното количество брашно е 500г, но тежко тесто не те съветвам да месиш с толкова много брашно. За 3-4 тънки пици става. Проблема е с ваденето. Тестото лепи по ножовете и купата, а купата е доста тежичка. С едната ръка обръщаш купата, а с другата отделяш тестото с лопатка. После махаш ножа както описах в по-горен пост отлепваш тестото колкото можеш. За да махнеш ножа буташ лоста с мръсната ръка, с която си вадила тестото и повече не може да върнеш купата на робота, защото е изцапана отдолу. Киснеш в мивката, защото няма как да върнеш оклепания нож и да го пуснеш да се самопочиатва.

Продават се бъркалки за тесто за твоя модел и с тях успява да го събере на топка. Не го намирам за МС, но съм го виждала. Ето за ТМ:

https://www.amazon.de/Thermomix-Replacement-Accessories-Stainles … Caps%2C181&sr=8-2

Само дето времето е недостатъчно, а ако пуснеш програмата отново, моторът спира и не тръгва с минути, а и ще се скапе.

Ето разликата между месене в Mambo с 8 минутна програма и перка и МС с ножа:

 



От втора минута гледай тестото. Не знам има ли превод, но тя обяснява, че би искала да сложи по-голямо количество продукти за тесто, но МС загрява и спира ☹. От тези, които съм виждала, Mambo меси най-добре, а и идва с бъркалка.  

Не може да се сравни с машина за хляб, кухненска машина, кухненски робот (комбайн) и даже миксер с бъркалки и не ги заменя ☹.

За добавянето на продукти - Ако избереш готова рецепта от менюто, виждаш съставките на екрана на МС първо и ги подготвяш. В ТМ6 не излизаха, та ставаше зле като поиска 50г разтопено масло, а ти не си видял, че е нужно. Спираш програмата и после караш на ръчна, което обезмислява програмирането. Сега може да са го поправили. Като избереш програмата, излиза на екрана какво да сложиш и така докато сложиш съставките. Излиза ри на екрана и телефона, стъпка по стъпка. На телефона излиза само на моделите с WiFi, разбира се. Сам си сменя температурите и скоростта на програмите за конкретна рецепта. На моя няма такива опции и даже пауза няма, което не ме бърка. Не ми е трудно като свърши, да избера скорост и да натисна Start за да миксира супата. Слагам скорост 3 и бавно въртя копчето до 8, 9 или 10. 20-30 секунди и спирам и е готова. Мисля, че не може да се програмира както искаш. Този на Aldi можеше, но шуми като самолет, та не го ща.

Най-добре разпитай приятелите ти и приеми да идеш да го видиш, както и да вдигнеш купата пълна, да извадиш готовото и да прецениш струва ли си. Питай ги и за сигналите за край на етапи, защото моите уреди нямат WiFi, а и не бих ползвала готова рецепта, та не съм 100% осведомена за тези опции. Питай ги конкретни неща! Аз като търся мнения, изобщо не отразявам абстрактните като "Много съм доволен", "Много е хубав", "Всеки ден го ползвам", "Всичко правя с него" и подобни.

Един мултикукър имам от 12.5 години и даже нямам втора купа. Огромно удобство е. Като го заредиш, отваряш накрая. Ако хората в домакинството ядат по различно време, държи храната топла. Нямам капак за печене, нито air fryer заради липса на място.

Мисля си, че мултикукър или тенджера с налягане ще са ти по-полезни за бързо готвене вечер.

Много хора имат по 2 и 3 кукъра или експрес тенджери заради различния обем и функции, както и това, че искат да готвят отделно за веган и месояден, алергичен към нещо итн. Имам 3 експрес тенджери. Готвя основно в 6л, но в 3л правя ориза. Едното ми дете не яде супа и сос и иска месо, а другото не ще месо и иска сосове, пюрета и супи.

Крем супи от карфиол, броколи, гъби, картофи, моркови са готови в експрес тенджера за 15 мин. 2 минути да запържа лук и чесън и зеленчуци, минута да деглазирам с вино, 5 минути да вдигне максимално налягане и изключвам котлона. Като падне налягането отварям и с пасатора смилам. Мусака без заливка за 30мин. 15 да вдигне налягане и още 5 под налягане и е готова. Боб с жилаво месо за час.

А това, дето го изредих не го готвя всеки ден.

Питаше за програмите за месо и зеленчуци. Някои са много добри, но други са неточни. Даже и тези в книжката не са 100%. В ТМ като правя тяхна рецепта и спазя религиозно стъпките, излиза нещо почти идеално в 100% от случаите, идеално в 90%. Нямам фал с тяхна рецепта. Тези за МС са добри повечето, но месото ми идва недоварено в повечето случаи и добавям време. В началото е добре да правиш проверени рецепти от приложението им, които имат 4-5 звезди и мнения от поне 100 потребителя. После ще свикнеш. Избираш нещо лесно, което бързо се готви, с малко продукти и така.

Абсолютно всички рецепти, които имам за ТМ31 и съм дала на приятелки с МС, Мамбо, на Quigg, Taurus/Demarles се получиха с малки изменения. Сега вземам рецептата от ТМ31, увеличавам t° с 5, 10 или 20°, времето с 50% и става супер.

МС е копие на ТМ, който е замислен за 10 567те соса на франсетата. Мамбо е по-многофункционален и е помислено за месене, бързо нагряване, варене без въртене на ножа. Има 3 степени на загряване - Бавно за сос, средно за ориз, бързо за макаронени, месо. Проучи и техни модели, защото според мене отговарят по-точно на твоите желания и нужди, а и някои заемат много по-малко място на плота.

Като писа за съобщение за добавяне на продукти - новият модел на Мамбо има корона, в която в отделения са нареждат подправки, сухи продукти, течности. Програмира се кога какво да вземе, дали да го кълна, пържи, дали да го върти или да седи мирен. Заема по-малко място на плота и цената не е много по-висока от МСSmart. Ето как се зареждат отделенията, от които си взима сам нужното.



Може да го заредиш сутринта и да програмираш да е готово за 12.30ч, примерно. Купата е към 5 литрова и готви без проблем и за 10 и 12 човека.

Виждам, че ти е дошла музата за такъв уред 😻. Добре, но тогава иди да видиш как работи у приятелите и какво може и не може! Аз също ще ти казвам какво мисля.

Всеки човек си има любими уреди и предпочитания. Моите са тези. Добре е да чуеш и човек, който има уреда, но не готви с него.

Бягам, че пак ще седя гладна с моите отплесваници.

# 333
  • Мнения: 1 137
Предната седмица избрах мултикукър Тефал cook4me connect със запичащ капак(отделно е)и еърфраер gorenje 5л и съм много, много щастлива и доволна за нещата, които съм изпробвала на този етап. Явно са на светлинни години от нещата, които коментирате(по диагонал прочетох последните 3-4 мнения) ама аз не се славя като модерна домакиня, тъй че за мен са огромеен напредък.

# 334
  • Paris, France
  • Мнения: 17 640
Белушани, честито и със здраве да си ги ползвате и дълго да ви радват с вкусни манджи! На правилното място си, ами малко се отплеснахме с Mr Cuisine, особено аз. Темата е за уреди като Cook4me/Cookeo на Krups, Tefal и Moulinex, със или без започващ капак. За air fryer е тази:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1607643

Има и теми за рецепти:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1610730

https://www.bg-mamma.com/?topic=1310354

Успех и вкусотии да ядете!

# 335
  • Мнения: 1 137
Благодаря ти, Невена:))
Това, което ви е "отплеснало", даже не съм го чувала Close

# 336
  • Мнения: 32
Здравейте, какво мислите за този мултикукър+еърфрайър?
https://techmart.bg/product/product/details/38722/category/715/l … VCrYaAmvCEALw_wcB

# 337
  • Враца
  • Мнения: 5 649
Да кажа, че в Метро от утре има добри оферти на една Нинджа и един Тефал, ако някой търси.

Здравейте, какво мислите за този мултикукър+еърфрайър?
https://techmart.bg/product/product/details/38722/category/715/l … VCrYaAmvCEALw_wcB
При 6 литра капацитет, дали няма да е за малко количество за еър фрайъра?

# 338
  • Швейцария
  • Мнения: 2 716
На мен ми харесва уредът. Бих си го купила, ако вече нямах. И не е  скъп.

# 339
  • Мнения: 161
Здравейте, какво мислите за този мултикукър+еърфрайър?
https://techmart.bg/product/product/details/38722/category/715/l … VCrYaAmvCEALw_wcB



Много е слаб уреда. Вземете си по-мощен кукър. Имам и слаб, и по-силен/ мощен, разликата е огромна.

# 340
  • Варна
  • Мнения: 932
Дами, ще бъда особено благодарна, ако някоя от вас има този уред или има впечатления от работата му.
https://www.amazon.de/-/en/Multi-Cooker-Functions-Grilling-Prepa … 2C765&sr=8-1&th=1
Снахата го е харесала и аз мисля тайничко да го купя за подарък. Те са 4-членно семейство, а не съм убедена, че капацитетът ще е достатъчен, примерно да се навечерят всички. От друга страна не обичат няколко дни да ядат едно и също нещо. Гледах няколко клипа, ами не е лоша машинката. Няма го във физически магазини в България, за да отида да го разгледам.
Благодаря предварително на всички отзовали се.

# 341
  • Мнения: 539

Здравейте! Да споделите мнения от този уред!

# 342
  • Враца
  • Мнения: 5 649
Дами, ще бъда особено благодарна, ако някоя от вас има този уред или има впечатления от работата му.
https://www.amazon.de/-/en/Multi-Cooker-Functions-Grilling-Prepa … 2C765&sr=8-1&th=1
Снахата го е харесала и аз мисля тайничко да го купя за подарък. Те са 4-членно семейство, а не съм убедена, че капацитетът ще е достатъчен, примерно да се навечерят всички. От друга страна не обичат няколко дни да ядат едно и също нещо. Гледах няколко клипа, ами не е лоша машинката. Няма го във физически магазини в България, за да отида да го разгледам.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
12.5 литра не е малко за 4 човека според мен. Във фейсбук групите имаше много добри отзиви за тази Нинджа. Мисля, че ще е страхотен подарък.

Здравейте! Да споделите мнения от този уред!
Не виждам дали има функция под налягане? Ако няма, то ще е като тенджера само, тоест ако целите бъро готвене, няма да може.

# 343
  • Paris, France
  • Мнения: 17 640
Ninja combi е супер уред. Може до 20-30 минути от нахлуването през външната врата да седнете на готова вечеря от нещо въглехидратно в долната тава (макаронени, ориз) и препечено месце на горния ред. Много е тих, много удобен и много бързо и вкусно готви. Ако имах място на плота за air fryer щях да купя точно него. Ninja имат много добро обслужване навсякъде. Соsori също.

Уредът съм го хвалила в темата за избор на airfrier. Може да питате и там. Тук обсъждаме леко различен вид уреди, макар че и във функциите на нашите се вписва, но си е фурна по-скоро. Не ви гоня от темата, а ви предлагам да получите повече мнения и в другата тема. 💐 Ето тук съм я похвалила Ninja combi още преди да я видя:

https://bg-mam.ma/p/1607643/48663853

Успех и да се похвалите.

ива, може ли поне да кажеш марка и модел? Не съм го виждала и не харесвам мултикукъри без налягане, какъвто е този. За много ориз някои са ОК. Сваля ли се вътрешния капак поне? Ако не - не го купувай!

# 344
  • София
  • Мнения: 2 066
Тази Нинджа е хубава за голям обем готвене, но е за 120 волта.

Общи условия

Активация на акаунт