Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 33 289
  • 719
  •   2
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 097
Ironfeather, аз моето го прочетох два пъти, т.к. ми беше първи подобен уред. Стои даже в шкафа под кукъра, за да е налесно, когато искам да погледна нещо. На бълг.език са около десетина странички, намери време. Прави началото по-лесно, определено.

# 511
  • Paris, France
  • Мнения: 17 396
Има ли мултикукър, който са е с малки размери и горно и долно загряване. Нещо като Russell Hobbs?

Аir fryer ли търсите? Или мултикукър с налягане? Колко литра желаете да готвите максимално?

За Cookeo, Cook4me и подобните на тях уреди, които сами си вадят парата и на програми с налягане нямат опция да не извадят парата автоматично след края на програмата - моят е от същия тип, Robusta la mamma, но 5 литров. Когато готвя бобови, ориз, картофи, цвекло, карфиол итн на пара, не допускам програмата да свърши до края. Изключвам директно от контакта, вместо с копчето и така той не изпуска парата. Чакам докато налягането падне само, което в зависимост от избраното налягане, количеството продукти и вода е между 10 и 30 минути.

Пример - мусаката я готвех за 30 минути на максимално налягане с автоматично вадене на парата накрая. Пак избирам 30 мин, но на 20 минути, когато остават 10 минути, вадя щепсела и си излизам от кухнята и след 30 мин налягането е спаднало. За около час е готова, вместо за 40 или 30 мин ако картофите са меки, но без пара в помещението и без миризми.

Нарочно избирам точното време, та ако забравя, да си с сготвено, а не да отворя и да е сурово.

Веднъж трябва да пробвате за да видите за колко време спада само налягането, долу горе и после си карате на автомат.

Парата, която вадим накрая е енергия, която вместо да готви, отива на вятъра в атмосферата. Оставяйки налягането да падне, тази пара и топлината от котлона под купата се оползотворява. Докато налягането пада от 120 или 117° до около 100°, яденето си се готви. То продължава да се готви и когато няма налягане, от 100, през 95, 90,80,70°.

Друго оредимството на естественото спадане е, че леко сгъстява соса. Третото е, че бобовите не се пукат.

# 512
  • Мнения: 1 913
Има ли мултикукър, който са е с малки размери и горно и долно загряване. Нещо като Russell Hobbs?
Ninja Speedi е по-малък, Cosori Dual Blaze и модели на Cecotec също.
Благодаря ти. Тази ninja speedi I това cosori ми харесаха. Не искам от мултикукърите с налягането. Искам вкуса много да наподобява готвено във фурна и да мога да отварям по време на готвенето да проверявам как върви. Да мога да правя супа, да пека,скара, пържа. Искам да имам и книжка с рецепти за уреда, тъй като съм зле с готвенето. Сега взех да се колебая за някой от тях, а Russell Hobbs започна да ми избледнява като вариант.

# 513
  • Paris, France
  • Мнения: 17 396
Ninja speedi i Cosori dual blaze не са особено подходящи за супа. Много хубави уреди са, но и двете са като фурни с вентилатор. Има тема за Air fryer и там са ибсъждани.

А защо не искате налягане?

# 514
  • Мнения: 1 913
Ninja speedi i Cosori dual blaze не са особено подходящи за супа. Много хубави уреди са, но и двете са като фурни с вентилатор. Има тема за Air fryer и там са ибсъждани.

А защо не искате налягане?
Притеснява ме, когато нещо е под налягане, а и искам да мога по всяко време да вдигам капака по време на готвенето. Не мога да готвя и тепърва ще се уча.

# 515
  • Мнения: 2 912
МК без налягане - едно нищо. В такъв случай си ползвайте тенджерата и котлона.
Не се страхувайте от налягането. За "манджа" заложете 5 Мин, и после да стои на "топло". Колкото решите. Със сигурност ще е сготвено.

# 516
  • Мнения: 24 513
Абе шубето си е голям страх, с мен малко ли се смяхте до оня ден Grinning
Не че снощи не залягах пак по ъглите докато готвеше и моята пущина... ще си свикнем де, просто не веднага.
Но си е голямо улеснение, то без налягане наистина е все едно тенджера на котлона, само че с таймер. И щяло да ми изписка и изпише ако загоря манджата... викам това да не го установяваме скоро Joy Но пък в стремежа си да не го установя точно това, снощи яхнията ми стана повече като супа. Аз и в двата случая си я ям с лъжицата и бульонът си беше много вкусен, но различен план имах отначалото.

# 517
  • Мнения: 231

Пример - мусаката я готвех за 30 минути на максимално налягане с автоматично вадене на парата накрая. Пак избирам 30 мин, но на 20 минути, когато остават 10 минути, вадя щепсела и си излизам от кухнята и след 30 мин налягането е спаднало. За около час е готова, вместо за 40 или 30 мин ако картофите са меки, но без пара в помещението и без миризми.

Нарочно избирам точното време, та ако забравя, да си с сготвено, а не да отворя и да е сурово.

Веднъж трябва да пробвате за да видите за колко време спада само налягането, долу горе и после си карате на автомат.

Невена, а как знаем дали налягането е спаднало? Просто съдим по това дали ни дава да отворим капака ли?
Понеже ако кукърът е изключен от щепсела, няма да изписва нищо на дисплея...

Едитвам и с втори въпрос, понеже живо ме заинтригува готвенето на яйца:

Яйцата се слагат в кошница или на поставката за пара, налива се минималното улазано количество вода, избира се налягане, време и като свърши програмата се изпуска веднага парата, вади се кошницата и яйцата се изсипват в съд с лед и ледена вода за да спре готвенето и да не се образува зелен слой по жълтъка от дълъг престой на горещо. Моят кукър няма обособена програма за яйца. Слагам на пара за 1 мин на налягане степен 2 от 5 за рохки, 2-3 минути на степен 3 за средно мек жълтък и 4 минути налягане 4 за твърди. Супер лесно се белят след като ги удари налягане.

С Тефала не мога да избирам степен на налягане, с колко минутки да процедирам? Иначе поставка за пара имам към уреда.
И за Великден да свариш пробвала ли си, остават ли здрави? Grinning

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 10:55 от Ironfeather

# 518
  • Paris, France
  • Мнения: 17 396
Моят мултикукър показва налягането и когато е изключен. Разликата е, че екранът не свети, но чертичките за степен на налягане си седят. Има батерии екранът, които се зареждат като се включи. За други мултикукъри не знам.

Яйца за Великден не съм варила по ред причини. Във Франция яйцата са шоколадови, не се намира лесно боя, децата ми не обичат варени яйца, не съм християнка и Великден е лишен от духовен смисъл за мене итн. С natka ручаме доста яйца по други причини. Полезни са и лесно преносими.

Смисълът от варене под налягане на яйцата е, че от рязката промяна на температурата много лесно се белят. Не се чупят или рядко, много по-рядко, отколкото като се стоварят във врялата вода. Не знам дали няма да станат по-чупливи. Знам, че за Великден се варят в студена вода и дълго. Чела съм, че хора ги варят с налягане за Великден, но нямам опит.

natka, с такъв уред винаги се слага толкова вода, колкото искаш да намериш като го отвориш или малко по-малко ако слагаш воднисти зеленчуци. Има рецепти и без добавена вода. Слага се пиле, картофи, много гъби, тиквички, спанак. Като почне да загрява, спанакът, тиквичките и гъбите почват да отделят вода и тя не се изпарява. Като се отдели достатъчно вода, налягането почва да се вдига. На ръчна се прави, защото в някои уреди се задейства защитата от липса на вода и почват да спират и пищят.

https://www.seriouseats.com/colombian-chicken-stew-with-potatoes … mato-onion-recipe

Като готвя киснат боб, слагам вода точно колкото да го покрие и даже оставям 5-6 зърна леко да стърчат. Ако добавям зеленчуци, ги слагам над водата с боба, защото ако ги объркам и запея с вода, така че да покрие всичко, намирам бобена супа.

Ако ще правя яхния с месо и някакви зеленчуци, които не съдържат вода, заливам с една пасирана консерва домати от 400г и това е. Не добавям вода, защото от двете глави лук си излиза.

И аз като pepa57 зареждам в 11ч и след 5 минути налягане изключвам. 10-15 мин да вдигне налягане + 5 налягане и дърпам щепсела. Към 12ч е спаднало и включвам да държи топло и всички моткащи се из къщата могат да си сервират като ги зачопли глада. Между 12.30 и 14ч е готово и топло. Голямо удобство е.

На natka следващата задача е да се научи да не го раздава пожарникар. 300мл макс.

Водните зеленчуци са 90% вода. Ако сложите 1 кило лук + чушки + домати, все едно сте наляли 900мл вода, от която ще се изпарят максимум 50-100мл независимо 5 или 500 минути готвите.

Бягам.

# 519
  • Мнения: 24 513
Кой каза пожарникар и къде мога да получа и аз един?? Joy Ама да е като тия от календарите ако може и да ме държи здраво че се плаша и искам да бягам от тая тенджера! Joy Joy Joy

Предполагам че е различно при различните марки, при Инстант Пот има един метален поплавък който е много видимо в какво положение е - вдига се нагоре когато е херметизирана тенджерата и пада, когато падне налягането. Парче стомана, стърчащо над черния капак, вижда се и без да ходиш много близо... няма да ви кажа защо го знам това Joy

Яйца няма да тръгна в тая ми ти тенджера да правя, имам си яйцеварка и ме устройва идеално как стават. Не обичам да варя по много наведнъж и тя ми е идеална и като колко събира.
Скрит текст:
За Великден съм си намерила начина, в редките случаи когато се събираме с моите хора и ще трябва и да боядисвам. Великденски яйца и аз не харесвам, на боите пишат в топла или гореща вода да се разтварят и яйцата винаги накрая са преварени, друго си е да ги охладиш набързо веднага след варенето, това с боядисаните ми е някакво недоразумение като го ям.

За водата ще свикна кое колко, разбира се. Добре че обичам супи и че яхниите и без това си ги ям с лъжицата Grinning
Но по кило от зеленчук да метна няма шанс де, виж кило мръвка е друга работа Grinning Оня ден едни пуешки кълки за 20 минути под налягане и ги оставих сами да се разхерметизират преди да отворя, извадих само кокалите а месцето изпада в тенджерата. Такъв бульон беше станал че на другия ден се подрусваше в тенджерата полу-желирано като извадих от хладилника.
Накратко - не се оплаквам.
Но още ми е супер нервно около тая тенджера, пратете го все пак тоя пожарникар насам, каската може и в колата да си я остави Joy

# 520
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 507
Ако чакам мусака един час, ще си я направя във фурната. В кукъра я правя за под 10 минути, колкото да се сварят картофите. Заливка моите не обичат, та и това си спестявам.

# 521
  • Paris, France
  • Мнения: 17 396
10 минути. Браво! Я метни рецептата. Тя и в моя става бързо, но понеже не винаги ядем по едно и също време я оставям да е топла по-дълго. Моят за 10 мин не може да вдигне налягане ако сложа 750г картофи, 200 или 300г патладжан и студен доматен сос. Също готви на леко по-ниско налягане. Твоят готви на 90kPa мисля, а моят на 70kPa. И моите не обичат заливка.

natka, моята клапа е между двата капака. Има едно, единствено място, през което излиза парата и е покрито с пластмаса с няколко отвора встрани, така че да не хвърчи вода нагоре и парата да не излиза на сол на струя. За да видя клапата, трябва да сваля това нещо. А тази клапа, дето се вдига и е като кол с две гуми, в моя остава между двата капака.  Много добре е направен и лесно се чисти.



Копчето отпред се върти и го заключва, а задното клапата. Такива са корейските оризоварки с налягане. Моят е всъщност модифицирана оризоварка с голям обем..Cuckoo имат такива.

# 522
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 507
Нищо специално. Задушавам лук и морков заедно с каймата на софреир за 2-3 минути, слагам картофите на кубчета и подправки, на турбо за 8-9-10 минути( зависи от картофите) и е готова. Да, времето за вдигане на налягане не го броя, защото не ме касае Simple Smile Ама сложи и там десетина минути. Половинка кайма и 4-5 големи картофа слагам, както и 1 мерителна чашка вода, колкото да не загори.

# 523
  • София
  • Мнения: 33
Здравейте!
Нашият мултикукър спря да работи. На Philips e, но точен модел не помня, ще трябва да го разгледам.
Въпроса ми е мога ли сама да си го поправя?
В смисъл, ако на някой му се е случвало да спира да работи и е бил лек проблем, който сам е поправил ,нека сподели, моля!
Както си работеше на Steam, всичко изгасна.
Водата беше над половината, вареше се ориз май. Вече не си спомням, че мина месец.
Нещо да се отваря или почиства по капака или другаде, какво пропускам?
Мислех си, дали не е за смяна на кабел?
В интернет четох, че купата не се слагала веднага след като я измиеш, а трябвало да е изцяло суха отвън и чак тогава. Аз мия, изтръсквам хубаво и слагам. Не съм подсушавала изцяло, и никога не съм имала проблем.
Сервизи не зная, а и ще ми вземат колкото за нов мултикукър, затова исках да се опитам сама да си помогна, ако не ще взема нов. Ето така изглежда 1 към 1.
https://praktiker.bg/bg/Frityurnici/MULTIKUKAR-PHILIPS-HD3037-70/p/823615
Предварително благодаря на всеки, който ще отговори!

# 524
  • русе
  • Мнения: 673
Весели и здрави празници!
Този тип уреди до скоро не ги заглеждах, че у дома се готвеше доста и си мислех, че не е подходящ. Но отскоро ми се иска да си взема един мултикукър - за храна приготвена като на фурна, четох че има и комбинирани , но до там нищо друго не ми е ясно.
Ще помоля за съвет
 Каква мощност трябва  да е уреда?
 Има ли значение марката? 
Ако е комбиниран -мулти+еф, има ли особености при избора.?
Ако може някой бюджетен и добър модел да предложите, нагледно ще съм благодарна.
Кой е най предпочитания уред като марка   купуваната в темата.

Общи условия

Активация на акаунт