Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 33 315
  • 719
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 24 516
Стоманата си е "вечна", а може даже и без кавичките. И я търкаш и чистиш както си искаш, за разлика от незалепващите покрития... които и да ги пазиш, пак си имат някакви години живот. Което ми беше доводът да държа на стоманен съд при мен, въпреки че мултикукърът съответно нямаше как да ми е евтин. Не се "пазя" изрично от незалепващи неща, но едно е бюджетен тиган който няма да ми е жал да сменя след някоя година, друго е по-сериозен уред, съответно критериите ми са други.
Тигани или гофретник бих ползвала незалепващи, но еърфраерът и МК са ми стомана вътре, където слагам храната, тенджери и касероли с тефлон също никога не съм имала.
Има го и моментът че дори да се ползват само дървени и прочие прибори в тая тенджера при готвене, които не надраскват покротието, в нея се слагат също метална решетка като се готви на пара и разни ми ти такива - техните крачета вече си драскат малко или много. Няма да го одерат от веднъж, разбира се. Но и не е като съвсем да го няма този фактор.
Сега, щом гледа някакви уреди за 25 евро ли мернах, може пък да не му е жал да ги сменя често. Това също си е вариант - да вземе нещо супер евтино колкото да види допада ли му да готви в такъв уред, пък за следващия вече да го мисли иска ли скъп. Аз така постъпих с еърфраерите като се чудих искам ли, първият ми беше малък и евтин.

# 496
  • Paris, France
  • Мнения: 17 397
Решетката за пара на моя и на Cookeo са пластмасови и със силиконови тапи там, където допират до купата. Съответно не драскат и не е проблем. Има и метални сита и решетки със силикон на крачетата.

А 25 евра е вътрешната купа, не целият уред и с намаление в момента. 35€ е редовната цена, съпоставима с купите на Cookeo и IP.

Да кажа как се чисти дъга от неръждаема стомана, след изливане на гореща вода от варене на макаронени, примерно, както и котлен камък от твърда вода - супена лъжица оцет или две и гореща вода, триене с мека гъба и я няма. После се плакне и мие. Може и с лимонтозу или лимонов сок.

# 497
  • Мнения: 24 516
Тъй става като чета от телефона... убягват ми разни неща понякога Grinning
Реших че е нацелил някаква страхотна оферта сега покрай намаленията и не го мислих много Grinning

# 498
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Nevena, мусаката, като й запържа каймата, лука и моркова, слагам подправките и доматите и веднага изключвам. През това време довършвам рязането на картофите и примерно след 2-3-5, като съм готова, старателно минавам цялото дъно с дървена бъркалка. Всичко пада. Тогава вече си слагам картофите и наливам вода около 200-250 мл, зависи колко са ми картофите. И пускам под налягане. От доматите всичко се разкисва и става лесно. Ако правя нещо, което предварително съм запечатала и после ще варя под налягане, може да налея 50 мл вода. Отново оставям малко да постои, докато приготвям другите продукти и деглазирам. Като цяло аз готвя и паралелно доподготвям продукти, така че тези 2-3-5 Мин да изчакам да се разкисне дъното, не ми пречат.

# 499
  • Мнения: 1 913
Здравейте, искам да си купя някакво мултифункционално уредче, което да не заема много място и да може да прави доста неща. В нета попаднах на тези двата. Някой дали ги има или препоръки за тещо подобно ако някой има и е доволен...
https://eltromax.com/product/raf-multifunkcionalniya-goresht-ele … cheski-insta-pot?

fbclid=IwY2xjawG6vTdleHRuA2FlbQEwAGFkaWQBqxEYHux1_wEd0GQAaKi1NjJ7J-s95dZmYdNen5rctTCbMdaCNzA96uevgt_0B_J6I1hg_aem_wKGBqzAq9E8yVvhRrkmYzg
https://russellhobbs.bg/erfrayr-i-multikukr-russell-hobbs-satisfry-26520-56/

# 500
  • Мнения: 231
Дами, здравейте.

Интересува ме как се отнася количеството вода, което използваме за варене в обикновена тенджера, спрямо количеството вода, което се използва за варене под налягане в мултикукър? По-малко вода ли се използва? Чудя се дали съм прекалила с водата или с общия обем храна...

Понеже... как да кажа, препълних "отделението за конденз" (с Тефал съм) около... 16 пъти, докато спадаше налягането. Laughing

П.С. Водата покриваше материала за варене, но беше поне два пръста под чертичката MAX, та като човек, който по принцип си готви доста успешно, не съм сигурна къде съм сгрешила, за да се случи фонтанът, който се случи. Smiley

# 501
  • Враца
  • Мнения: 5 636
По-малко вода, но много зависи какво е било в гърненцето.
При някои продукти просто се използва естествено особождаване, за да няма фонтани.

silvi_7878, във Фейсбук имаше много доволни дами от Russell Hobbs, но мисля, че с времето се появяваше проблем с покритието. Личен отзив нямам.

# 502
  • Мнения: 16 310
С кой Тефал? Аз имам One pot и не ми се е случвало, но с Cook4me - да.

# 503
  • Мнения: 231
Cook4me connect + e пълното име на модела.

Не мисля, че има опция да избирам как да освобождава налягането, само си го пусна като приключи програмата. Иначе воденички готвих, за 28 минути станаха просто мечта, супервкусни, ама просто ми се иска да мина без бърсане на маса, стени и под Joy

Сега чета тази полезна статия и в нея за първи път (въпреки че си погледах и видеа, и попрочетох) виждам да пише, че:
- не е необходимо да се покрива всичко с вода
- че при продукти, които поемат вода и променят обема си, не трябвало да се пълни над половината кукъра. (Моята линийка MAX е дооооста над половината, разбира се.)

Тоест от една страна се говори за намаляване на цялостния обем, от друга - за промяна на пропорцията между материала за готвене и водата. И закономерният въпрос е: ако сложа вода до половината на воденичките (което ще е повече от санитарния минимум от около 250 мл), ще ми се сварят ли? Grinning

Има само един начин да разбера, но все пак ще оценя и съвети от по-опитните. Blush

# 504
  • Мнения: 1 099
Ironfeather, аз също съм с такъв мултикукър. През деня варя вътре пилешки фенери за кучетата, те са обемни, но "празни" и стигат почти до капака, но слагам чаша/чаена/ и половина вода и нищо не излиза навън, по 4-5 капки имам в контейнера за конденз.

# 505
  • Мнения: 24 516
Щом са под налягане и има достатъчно течност да вдигне пара, ще се сварят. Не е нужно течността да е над воденичките.

# 506
  • Мнения: 1 913
Има ли мултикукър, който са е с малки размери и горно и долно загряване. Нещо като Russell Hobbs?

# 507
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Каквото и месо да варя, дори за супа, сипвам макс чаша вода. После си разреждам бульона колкото е нужно.

# 508
  • София
  • Мнения: 1 943
Има ли мултикукър, който са е с малки размери и горно и долно загряване. Нещо като Russell Hobbs?
Ninja Speedi е по-малък, Cosori Dual Blaze и модели на Cecotec също.

# 509
  • Мнения: 231
Живи и здрави, момичета, ще знам вече! Hands Pray
Че не прочетох два пръста дебело упътване - не прочетох, ама важната част по разглобяване, почистване и как се готви под налягане прочетох, а там нищо не пишеше за количество вода и как трябва да е микроскопично. Озадачаващо защо са решили да пропуснат общите положения. Sweat Smile

Да видим как ще ми се получи с ориза тази вечер Grinning

Общи условия

Активация на акаунт