Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 33 049
  • 719
  •   1
Отговори
# 690
Много е хубаво, когато има кой да те насочи. За много неща не бях помислила- например парата през жиците постоянно. Определено отпада този модел за мен.
И косорито отпада, заради купата. Май за сега се спирам на Olla-та, като осъзнавам, че няма да замени фраера, но ще го преживея. Цената ми е добре. Само не разбрах резервни купи има ли?

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 12:24 от MollyBy

# 691
  • Paris, France
Да, има резервни купи в амазон, eBay, други сайтове, сайта на Cecotec.

С тройно незалепващо покритие:

https://www.storececotec.fr/fr/autocuiseurs-ollas-gm/cuve-excelsior-gris

Има отделна, глинена купа за бавно готвене, но не може да се ползва на програми с висока температура. Ръчно миене само:

https://www.storececotec.fr/fr/autocuiseurs-ollas-gm/cuve-slowpot

Има и купа от неръждаема стомана ако не искате да готвите в полимери и незалепващи покрития:

https://ollagm.com.es/accesorios-olla-gm/cubeta-de-acero-inox-olla-c-6l.html

Има и доста допълнителни аксесоари като тавички, щипки за вадене на купата итн.

# 692
  • Mediterraneo
Категорично Olla- та ще ти замени фраера. Никога преди не бях имала такъв, нямам база за сравнение, но ползвам и "двата" уреда постоянно. Успях да нагодя готвенето както като фраер, така и като мултикукър, за семейството си и изобщо не ми прави впечатление колко са обемът и диаметърът.

# 693
  • Paris, France
Не съм сигурна, че човек, който е ползвал обособен air fryer от 6+ литра и четвъртито, плитко чекмедже ще успее да го замени с GM fry, в която и ще готви и под налягане. За нямащ база за сравнение е ОК, разбира се.

# 694
Ще питам тук. Моля, като на 5 годишен- кекс в Нинжда фууди,в 18см форма, метална-на колко градуса и за колко време.
Омръзна  ми да съм добра, докато се наложи да пека. Дъщеря ми обикаля, че миришело вкусно, а кекса се тресе.

# 695
  • Paris, France
Зависи от рецептата. Кексовете не се пекат на еднаква температура. Бих потърсила "cake Ninja foodi recipe" и ако е с подобни съставки, бих избрала температурата и времето за моя кекс. Добре е да се започне с изпитани за уреда рецепти.

Ninja foodi пече на горен реотан с обдухване, както пекат air fryer-ите. Забелязах, че времената за тях са по-кратки и температурите по-ниски.

Понякога кексът може да се тресе, но като се извади и изчака 10-15 мин е изпечен.

На 160° бих пробвала да пека.

А на поставка ли е формата? Бих започнала на 160°С и 35 мин и бих отворила по средата. Ако е  суров в средата, бих намалила температурата и увеличила времето.

Off- моят няма избор на температура за печене. Пише, че пече на 120°. Нямам фал. На долен реотан само пече, обаче и всичко остава с бледа горна кора или трябва да се слага под газовия грил. Може и да се обърне.

# 696
Полезна, както винаги, Невена!
Формата е директно в купата на нинджа. Кекса се получи, ако не гледам, че има леко вдлъбнато и забравих да куоя пудра захар. Обаче  го въртях, слагах му хартия отгоре и към края го обърнах с дъното нагоре. Едва ли се пече като мен. Детето го хареса много и е вкусен, ама следващия път ще пробвам по съветите ти. Едва ли е толкоз трудно да направиш кекс.

# 697
  • Paris, France
Wow! Много апетитно изглежда.

Каксовете в air fryer често падат в средата, защото центърът на дъното не се обдухва качествено. Идея е да се пече в метална форма с дупка в средата и тогава се изпича по-добре. Ето кекс от публикация, който също е леко вдлъбнат на втората снимка, преди да е наказан с крем:

https://www.mommyhatescooking.com/air-fryer-cake-ninja-foodi-recipe

Чела съм, че има поставки, които се слагат под средата на дъното. Някои хора слагат по 2-3 под голяма форма. Те поемат горещината и я отдават на дъното.

Аз бих намалила температурата и увеличила времето, така че в средата да има време да се изпече. Също бих загряла уреда 5 минутки преди да сложа кекса, та да се отопли и дъното и да го тропна на горещо дъно.

И последно - колкото и да е паднал в средата, доста се наслюнчих от снимката и ако бях наблизо с кеф бих омела половината тава 🤣😇🌞☹.

# 698
  • до най-прекрасния мъж
Не съм с Нинджа, но аз пека на 155°С за около 50 Мин. В кръгла форма с дупка задължително. Изпича се много добре. Формата я поставям на решетка на крачета, за да обдухва и отдолу.

# 699
В загрят уред го сложих.
Имам и решетката с крачета от уреда.
Благодаря на всички! 🌻

# 700
Тия форми за кекс с дупката в средата не са измислени случайно - там просто по-трудно се изпича дори и в нормална фурна когато е толкова обемен кекс Grinning Те и поничките с дупка така са се появили - в средата няма как да не остане по-сурово, та набързо решили че среда няма да има... същата работа е.
На мен си ми изглежда добре това на снимката, не че съм много по кексовете но не изглежда недопечен или пък да не е бухнал добре. Ако не беше в тая тема, нямаше да предположа че не е изпечено във фурна. Във форма с дупка ще стане и още по-добре следващия път.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 20:31 от natka

# 701
Здравейте,
Виждам, че тук коментирате и отговаряте много професионално и компетентно, стискам да питам:
какви са плюсовете и минусите на мултикукър Ninja - Foodi 14 in 1 ?
За първи път ще купувам някакви мултифункционален уред.
Критериите са: да е с по-голяма вместимост, за четиричленно семейство, да се почиства и мие лесно, да вари, пече, пържи качествено, бързо и вкусно.
А може и нещо друго да препоръчате...Grinning

# 702
  • Paris, France
Ninja 14 в 1 не може да пържи в много мазнина и не пече на долен реотан. Olla GM fry има тези функции, но за печене на месо ще ви е малка. Купите и на двата уреда се мият и в миялна. Капаците за fry се чистят малко трудно, но ако ги почиствате след всяко ползване, не се цапат до невъзможно загоряла мръсотия.

Много хубав уред е Ninja 14 в 1. Доста място заема на плота, но се справя и с печене, и с налягане. Ориз прави добре само ако сипете поне 3 чашки сух ориз или 450г. Това е, защото дъното е широко.

# 703
Това, че не пържи в много мазнина, не е проблем.
Но, че не пече на долен реотан е кофти.

# 704
  • Paris, France
При повечето комбиниряани уреди, които имат налягане и Обдухване а горещ въздух печене на долен реотан не е възможно. Сещам се за Olla GM и един или 2 модела на Instant pot, но и те не пекат едновременно на долен и горен. Винаги в комбинираното уреди има функции, които те изпълняват (много) по-зле от обособен уред.

Ако печенето едновременно на горен и долен реотан ви е важно е по-удачно да купите air fryer с горен и долен реотан и отделно мултикукър с налягане или когато искате готвене под налягане, да си ползвате експрес тенджерата.

Липсата на долен реотан се отразява силно негативно само на големи парчета тестени изделия. За останалото се обръща при почти всички случаи.

Пак, Ninja 14 в 1 е добър избор при 4 човека у дома.

Ninja има много хубав уред с горен и долен реотан, Max pro grill. Той, обаче, няма налягане. Не намирам 6 или 7 литровият и затова показвам 3.8 литровия. За вас ще е малък, но да го видите:
https://www.amazon.fr/Friteuse-num%C3%A9rique-lavables-lave-vais … EU/dp/B09RNB21DR#
Pro max не прояви най-хубавите картофи, но за останалото е бомба.

Пак, 14 в 1 е най-доброто ако искате комбиниран.

Общи условия

Активация на акаунт