Човек променя ли се

• 9 744
  • 199
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Шарки, благодаря ти много. Даваш ми надежда. И при мен една Нова Година даде тласък. Но тогава бях в пълен шок, отидох при нашите за седмица и се върнах.
Сега вече знам как.
Даже знам как точно гледа като ме заплашва с лъжи.

# 181
Повечето романтични филми трябва да се прожектират с предупреждение "Забранено за лица под 18 години!".
Това сериозно ли? Според мен художествените произведения нямат вина за липсата на логична мисъл в нечия глава.

Авторката писа, че е млада, но не уточни. Е, аз например, докато навърша 25, съм имала в живота си трима мъже, които са упражнявали върху мен различни видове насилие. Да, тримата едновременно. С единия имах интимна връзка, с другите двама работехме заедно. Никого от тримата не съм обичала, не съм усещала пориви да ги спасявам, не съм си правила илюзии, че ще ги променя. Имала съм им известно доверие първоначално, но в момента, в който разбрах, че не ме уважават, се възмутих и само търсех начин как да се измъкна. Радвам се, че успях.

# 182
Посочихме й линкове с домашно насилие съвсем пресен случай  върху 24 год.момиче, което едва се е измъкнало от изтезанията на мъжа си. Съфорумки й споделиха своите лични преживявания, за да преосмисли навреме живота си, но тя упорито "дерзаее"..., вероятно от страх да не остане сама, а може и сигурна професия да няма, и/или подкрепа от близки.
За съжаление си мисля, че има и много жени които четат и разпознават себе си.
И които като авторката "си натискат парцалите", защото не искат или просто нямат друг избор или полезен ход. Просто са оставили живота да ги постави в зависимост на "човека с леките шамари". Страхът да не останат сами и може би срамът "какво ще кажат другите" са ги вързали за някой тиквеник и живота им изтича без дори да го усещат. За съжаление не мога да дам никакъв съвет. Иска да получи някаква надежда авторката, но за да се хване с подобен мъж тя може би просто няма по-добър избор, или късмета и е бил все с проблемни мъже.
След като наш приятел пиян преби гаджето си, което също е наша приятелка, говорих с психотерапевт, защото случката много зле ме засегна.
И той каза, че при домашното насилие има трима участници:
насилникът-манипулатор, който убеждава жертвата, че тя по-добро не заслужава;
жертвата, която вярва, че наистина по-добро не заслужава и че тя самата го предизвиква (това е нашата авторка)
и близките и съседите, които знаят, но нищо не правят, защото "не е тяхна работа" и така косвено подкрепят схемата.

В случая третият елемент липсва - близките знаят и искат двойката да не се събира.
Но жертвата все пак напира, иска да си е жертва, защото тя обича, нали, обича, а и той ще се промени...

Ех, авторке, малко здрав разум трябва, но навреме да ти дойде.

П.П. В случая с нашите приятели - тя никога повече не пожела да го види, изобщо.

# 183
Филмите създават много нереалистични представи за любовта.
На мен винаги са ми били любими тези, в които в началото героите се мразят и с развитието се влюбват.Като бях тийн много исках такава връзка и дори се влюбвах в момчета, които се заяждаха с мен ..

Но след няколко връзки трябва да осъзнаеш, че в живота не става така

Има си зависимост - ако не се смяташ подсъзнателно за достоен на нормално отношение, стоиш и търпиш насилие и обиди, защото " никой друг няма да те иска"

# 184
По скоро при мен е нереалистичните очаквания да вярвам че нещата могат да се променят така както аз бих искала да бъдат,вярата в това как човек може да се промени и да изкорени навиците си

# 185
А защо вярваш е въпроса?
Защото така ти се иска.Не е точно логично ( никога не съм чувала насилник да се поправи)

Не е нормално някой да те обижда и удря и да продължиш да го обичаш.

# 186
По скоро при мен е нереалистичните очаквания да вярвам че нещата могат да се променят така както аз бих искала да бъдат,вярата в това как човек може да се промени и да изкорени навиците си
Добре, ...вярваш, надяваш се  човека да се промени, но и това трябва да има някакви срокове и давност, дадени от теб.
Всмисъл, всичко има някакви времеви граници, които трябва да се научиш да поставяш.
И аз съм такава, давам няколко шанса, проявявам някаква толерантност, но, до време.
Като не виждаш промяна, задълбочаване на проблема и никакво желание и промяна в човека отсреща, просто осъзнаваш, че ти не си кошче за отпадъци и който не те цени, не те заслужава. Когато цениш себе си повече, тогава и мъжете ще те оценяват.

# 187
На мен винаги са ми били любими тези, в които в началото героите се мразят и с развитието се влюбват.Като бях тийн много исках такава връзка и дори се влюбвах в момчета, които се заяждаха с мен ..
Момчетата, които се заяджат с момичетата не го правят, защото ги мразят.
Просто им е станала пи$к@та и не знаят какво да правят, че да падне.

# 188
  • Пловдив
Абу, кажи като мъж, момчетата на колко години откриват самозадоволяването? Да речем 12 год. (твърде голяма възраст, но да приемем тази цифра). Тогава как не знаят какво да правят, че да им падне?!?!?!

# 189
Филмите създават много нереалистични представи за любовта.

По принцип е така, но точно затова се води художествена измислица, защото не отразява напълно реалността. Аз лично не съм се повлияла кой знае колко от подобни неща. Реалната среда, в която съм живяла, ми се е отразила много повече.

Колкото до твърдението на авторката, че човек може да се промени, да, може да положи някакви усилия (и в крайна сметка пак да не успее), ако сам поиска. За целта първо трябва да осъзнае, че има проблем. При нейния мъж няма нищо такова. Да се отказва от него и толкова, това е разумното в случая.

# 190
От всичко прочетено, а и ако темата не е пързалка разбира се, заключението ми е, че авторката вече си е взела решение. Ще си продължи по стария начин, ще чака хубавеца да я бие и обича и това е. Тя си знае нейното и си го повтаря след всичко, което ѝ се изписа.  Има една цветуща българска поговорка, г*з глава затрива.
Дано не съм права.

# 191

Е , значи съм била на прав път Joy

# 192
Абу, кажи като мъж, момчетата на колко години откриват самозадоволяването? Да речем 12 год. (твърде голяма възраст, но да приемем тази цифра). Тогава как не знаят какво да правят, че да им падне?!?!?!
Сега има повече "информация", може и да е по-рано, но аз бих казал 14-15. И първо се случват "нощните полюции".
Сънуваш нещо и сутринта всичко омазано. Колко пъти съм си прал слиповете сутринта за да не види майка ми в прането какво се е случило. Не, че тя не е разбрала сигурно. После започват "дългите душове".
Върна ме двеста години назад.

# 193
  • Най-красивата страна
Авторке,ти имаш ли някакво самочувствие като жена?
Имаш ли някакво достойнство,себеуважение?
Не е нормално да се привързваш към някой,който те  обижда и те души.
Ти не смяташ ли,че заслужаваш да имаш до себе си свестен мъж?
Ами той следващия път може и да те удуши ,а после  не дай Боже да четем за теб в криминалните хроники..
Някакъв инстинкт за самосъхранение поне нямаш ли?

Явно си искала да играеш ролята на спасителката и да го промениш.
Обаче животът е твърде кратък и е само един.Не си струва да си пропиляваш най-хубавите години с такъв мъж.
Това е загубена кауза,той няма да се промени.
А и ще страдаш не само ти,ами и детето ти.
Защото децата израснали в ,,семейство,,в което тате души мама и я обижда нямат щастливо детство ,отразява се зле на психиката им и са травмирани за цял живот.

# 194
  • София /Абсурдистан
Дано темата да е пързалка, че иначе е направо страшно.
И да, никой не влиза в затвора за “дребни глупости”.

Общи условия

Активация на акаунт