Отговори
# 450
Дъщеря ми в Мюнхен е с филтрираща кана. И бутилка с филтър за навън. Не й харесва вкусът на чешмяната вода, нито този на водата, която си е купувала от магазините. Въпрос на навик и вкус явно. Дано филтърът да помага за пречистване.

# 451
  • София
Тя и в Германия се пие..Ама вкусово не им харесва на хората от София примерно, разглезени с хубава вода.И си купуват минерална нормална, минерална газирана, кой каквато харесва.Изборът е огромен, та нямат драма.

# 452
  • На планетата Земя
Или в Цюрих Simple Smile много доближава софийската, което беше приятна изненада. Обаче със спестения разход за бутилирана вода си избиваме наема Smile

# 453
И синът ми в Мюнхен е с кана Брита, макар че аз много харесвам водата от чешмата му, но това е нормално, сравнявайки я с маришката вода в Пловдив. Там е ледено студена и много вкусна. Иначе се спасява с куп препарати против варовик с които мие мивката в кухнята и цялата баня. И ли поне се опитва да ги поддържа, докато отидем ние и светнем всичко.

# 454
Честно казано, не забелязах да има много варовик във водата в Аахен. Не знам с каква твърдост е, но е хубава на вкус. Самото име на града идва от латинската дума за вода Aquae. Дори в центъра има павилион с минерална вода (Elisenbrunnen) за пиене и наливане, като в Горна бяня и Централна баня Grinning  Аахен е известен с топлите си минерални извори. Това била и една от причините Карл Велики да се установи там, за да си лекува ревматизма.  
И ние не пропуснахме да се цопнем в Carolus Thermen при едно от посещенията ни 😊

# 455
  • София
Честно казано, не забелязах да има много варовик във водата в Аахен. Не знам с каква твърдост е, но е хубава на вкус. Самото име на града идва от латинската дума за вода Aquae. Дори в центъра има павилион с минерална вода (Elisenbrunnen) за пиене и наливане, като в Горна бяня и Централна баня Grinning  Аахен е известен с топлите си минерални извори. Това била и една от причините Карл Велики да се установи там, за да си лекува ревматизма.  
И ние не пропуснахме да се цопнем в Carolus Thermen при едно от посещенията ни 😊
В Аахен е доста по-добра от тази в  Манхайм.  Simple Smile

# 456
  • София
Никой не пише и така стават два мои последователни поста, за което се извинявам.

GD, честит имен ден на младежа!  Пожелавам всичко най и на него, и на всички други, имащи днес повод да празнуват Simple Smile
Скрит текст:

Как са студентите-зайци, залягат ли вече сериозно над книги, записки, домашни ?

# 457
С първокурсника се чуваме все така рядко, даже още по-рядко вече, защото все има да прави нещо - пазаруване, чистене, домашни и учене..На 20-ти се регистрира в Общината, но до сега не успя да отиде да си направи немска сметка, защото непрекъснато е на лекции и упражнения, в доста от дните от сутрин до 8 часа вечер. Само четвъртък му е по-свободен. В тази връзка писа на STW с въпрос дали може и втория наем да плати директно, без сепа-превод, но още няма отговор, а от бг телефон не му вдигат. Днес пак много му се изнервих, че толкова бавно действа с тези неща, дори още на надуваемото легло спи въпреки, че си е взел матрака. Thinking Утре вече ми е обещал да отиде на място или да си сложи немската предплатена карта и да звъни докато не му отговорят. Другото, което казва е, че повечето немци /и не само/ пишели на електронни у-ва, и те българите били малко странни с тетрадките. Така че се очертава купуване на такова устройство, дори не знам как се нарича. По -назад в темата сякаш бяха обсъждани видовете, ще трябва да се потърся. Преки наблюдения от у-ва различни от Епълски имате ли? А аз вече тренирам сладки за Коледа.

# 458
  • тук-там
Моята ползва епълки таблет с писалка и е много доволна. Сваля си лекциите и си води записки по нея. Всички са с подобни.
И тя едва днес си направи немска сметка. И тепърва ще си вземе сим. Ходи в библиотеката да учи. За сега още няма голяма преса, но предстои.

# 459
  • София
Графичен таблет. Simple Smile Има и доста по-евтини версии от  iPad .Toчно вчера  писах по същия въпрос на една дама.
Дъщерите ми са със Samsung Galaxy Tab S7 и са много доволни, върши и на трите идеална работа.

https://www.pazaruvaj.com/p/galaxy-tab-s7-fe-t733-12-4-64gb-pP70 … 44333/#overviews/

Цената му в Германия определено е по-ниска от тази в линка, понеже студентите срещу Matrikelnummer имат право на  отстъпки ( в Saturn примерно, може би и другаде). По-малко от  въпросната  сума на тях им струва не само таблетът с писалката (стандартният пакет включва това), но и калъф за таблета, протектор  и клавиатура. Много голямо удобство за всякакви цели е това  - учене, писане, рисуване, водене на записки, отметки/допълнения върху съществуващ текст и т.н..Накрайниците на писалката се изхабяват, естествено, но в Amazon prime като си поръчат, на следващия ден  получават пакетчето с 5-6 резервни (не са скъпи).

# 460
  • София
Дъщеря ми в 11ти клас е с Таблет.
В училище си пише предимно на него и го ползва активно. Купих му от алито и клавиатура с калъф и отделно калъф. Дали обаче ще свърши работа за студенти, не знам. В момента е 600 лв някъде.
Аз лично исках малък ффлекс лаптоп, но тя държеше да е по-мобилна.

# 461
Благодаря, Русалке, полезна както винаги! Ще погледна, още повече, че е с телефон Самсунг. Aila, Purple Heart

# 462
  • София
S7 lite e по-новият събрат на  показания от Aila S6, а мисля, че вече има и S8, и S9.
И да, върши идеална работа на студенти, супер съотношение между цена и качество. Освен  отстъпки в Сатурн и подобни магазини, такива има и в специален сайт за студенти:

https://www.myunidays.com/DE/de-DE

Избира младежът раздел техника> марка >таблети  и му излизат моделите и  студентските отстъпки за Германия (около 10-15% поне). Но май трябва да се регистрира за myunidays,  сигурно точно при регистрацията искат Matrikelnummer. Ако не е супер спешно, по-късно днес ще попитам.

ПП Питах, при регистрацията се дава освен студентският номер и  университетският мейл. Хората си гарантират така, че дават отстъпката наистина на  студент.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 19:57 от пенсионирана русалка

# 463
Ние купихме такъв:
https://shop.boox.com/products/tabultrac
До сега ходеше с лаптопа, но освен, че е тежък, много му се уморяваха очите, а BOOX е като електронна книга и има браузър и клавиатура.

# 464
  • София
Благодаря за информацията за устройствата!  Синът ми не е споменавал досега, но не са започнали сериозно лекциите. Каза, че до момента всичко, което им преподават го е учил в училище.
AIK - За наема - аз също платих втория с банков превод, защото сметката още не е готова. Няма никакъв проблем, важното е парите да пристигнат навреме.
Ходил в библиотеката - много му е харесала.

Общи условия

Активация на акаунт