ДЕВЕТИ КЛАС - Отминават дните дълги и топли и с трепет чакаме първите входни

• 33 664
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Понеже аз подхванах с биологията, искам да уточня нещо и всъщност то се отнася за всички предмети. Аз искам да учат на високо ниво по всички предмети. Поне в гимназиите, щом са си избрали такава, а не професионален техникум. Ключът тук обаче е думата учат. Учат, не зубрят. Проблемът е, че е сбъркана системата на изпитване с тези малоумни тестове. Не осмислят и не разбират това, което учат, защото почти никой не го изисква от тях. От тях се изисква да назубрят и поставят на точното място понятия, имена, надморски височини, дати.
Учителят ми по биология в десети клас ни изпитваше с отворен пред нас учебник. И постоянно повтаряше "Не зяпай мен и не ми говори наизуст, гледай си схемата и обяснявай по нея". Говориш за кръвоносна система. Излизаш на дъската пред голямото табло и започваш да посочваш по него и да обясняваш кое как става. И не се мъчиш да помниш наизуст, щото то на таблото си е написано кое как се казва. Показваш обаче разбрал ли си процесите.
Сега какво правят по география. На един бял лист рисувай планини, реки и находища на полезни изкопаеми. Защо?
И на целия този фон математиката наистина е глътка въздух, защото остава единствения предмет, по който все още е нужно разбиране и можеш да се справиш без зубрене.
Не са глупави децата. Поставени са обаче в такава ситуация, че от тях се изисква само наизустявате, а не мислене.
Когато аз ходех на училище, нямаше интернет и незабавен достъп до всякаква информация, и пак не са ми искали толкова много факти колкото им искат сега на децата.
Входно по история миналата година. Въпроси само за дати, години, имена. Съответно ниска оценка. И, какво измери и установи учителят с този тест? Нищо.

# 661
  • София
Който иска да учи там, получава му се много по-добре. Техническият прогрес не им е паднал от небето.

Нашите деца са не по-малко умни от техните, политиката ни не е добра, за разлика от тяхната.  Просперитетът няма нищо общо с ученето. При нас също важи правилото, че който иска да учи, ще му се получи много добре.

Там имат нужда от техници, водопроводчици и т.н, защото имат заводи, а тук няма, почти няма и такива длъжности. А кой работи там това - чужденците! Немци и англичани считат тази дейност за под нивото им, но нашите без добро образование я работят там.
В България има много добре подготвени хора с хубави професии, но нямат поле за изява и добри доходи и пак стигаме до политика и управление.

Стон, факт е, че нас ни изпитваха повече и по-малко тестове имахме. Но има все още учители, които го правят, имам наблюдения от сина ми и това ме радва.
Факт е и че историята и географията са основно факти, трудно се учат, няма логика при тях, но това е.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 11:32 от denizara

# 662
Тежка тема сте подхванали.
Аз не помня за тестовете имаше ли, нямаше ли, за тях помня, че имахме класно и контролно, останалото беше изпитване от място или пред дъската. За един час успяваха да ни изпитат целия клас, и им се получаваше.

Мойта днес се издразнила на една от учителките, и то защо, защото двама ги изпитала на дъската, а трето го изпитала на теория, онези получили 6 - ци, а туй третото 5 - ца. Мойта вика едно е да напишеш формулата, съвсем друго е да я обясниш ( разкажеш един вид ).
По Фил. пък на теста, не знам точно как е бил, но като трябвало да се пише, на един от въпросите който бил нещо за стереотип, написала - " Господинът по Философия е най - добрият Simple Smile". Според мен и другите учители си ги харесва, поне от това което е споделяла с мен, само един учител не и допада много, но не заради преподаването или нещо друго, а усещането и било такова. Питала съм я, как без причина и повод, отговор - ми незнам, така го усещам, чувството ми е такова.

А аз ся да питам Ренито, пък ако някоя от вас знае, също може да ми каже и покаже. Какво е челюстна маска?, слагала се когато си си вкъщи, и си с брекети.

# 663

А аз ся да питам Ренито, пък ако някоя от вас знае, също може да ми каже и покаже. Какво е челюстна маска?, слагала се когато си си вкъщи, и си с брекети.
                  Челюстно -лицева маска се използва за корекция на обратна захапка, да забави по-бързото нарстване на долната челюст.Поставя се обикновено през нощта или няколко часа през деня по указания от ортодонта.
Скрит текст:

# 664
  • София
Да питам, справяте ли се с пърхута при тийновете? Ако да, как?

# 665
Да питам, справяте ли се с пърхута при тийновете? Ако да, как?
С лечебен шампоан предписан от дерматолог на biotrade sebomax control.

# 666
Инче, сори, преди няколко поста, вместо Инче, съм те писала Янче. Ша ти купя нова дрешка, да ми е за урок. То щот си имаме и Яна, и ти Ина, и въ обърках.

Диди, знам ги нещата, просто ме интересуваше как изглежда. Видях същото в нета одеве, но реших, че може и да е нещо друго. На дятето дъто да му е яко, как ша спи с туй чудо, идея си нямам.

Дени, моята има пърхот когато ще и ..., или при смяна на сезон. Преди и взимах бебешки шампоан кря - кря, едно време беше па - па. От една година някъде, отказва с такъв, избира си някакъв, какъвто и да е, стига да пише против пърхот и действа с него. Между другото, имаше до преди 5 - 6 години някъде, един шампоан на Фруктис от Гарниер мисля беше, с коприва и доста добре се отразяваше не само за пърхут но и като цяло. С второто измиване някъде, пърхута изчезваше. Сега вече го няма на пазара, поне тук, в чужбина не знам дали го има все още. Ако искаш пробвай някой дето съдържа коприва или пък хинин.

Толкоз уморена скоро не бях се чувствала, одеве като писах, зарязах всичко, хапнах и като опнах търнаците, тъй бързо откъртих, че чак ся се събудих, мойта заспа малко след мен но още спи,а ми викаше да не заспивам, тарикатка е голяма.
Много рано взе да се стъмва, хич не го харесвам зимния период, пфууу. Искам лятооооо, до безкрай.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 19:15 от Тони🍀

# 667
О, Тони, не се притеснявай, аз разбрах, че става въпрос за мен. Но нова дрешка няма да откажа, ще я приема с радост и удоволствие. Yum Тони, твоята красота с  брекети ли е? Извинявай ,че питам, но и на нас ни предстои.
Дени, и ние проблем с пърхота. Миналата година посетихме един дерматолог. Тийнът беше разочарован, преглед за 2 минути. Изписа един шампоан на DUCRAY. Изхарчихме няколко опаковки, но само в началото имаше ефект. След това сменихме още няколко вида медицински шампоани, но ефект нямаше. На приливи и отливи пърхут, колкото искаш. Дори от време на време покрай носа от едната страна зачервяване.
 Миналият месец посетихме друг дерматолог - този път много подробно обясни, че е от хормони, кожа, храна,
че не е сериозен проблем и изписа  kerium ds - интензивен шампоан. Сега сме с него , има ефект, та да видим до кога.

# 668
  • София
Инче, благодаря! Какво ли не съм купувала - Biotrade, Cloran, Nizoral, някакъв турски и полза няма. Ще видя и вашия. То е ясно, че е от хормони, но, ако може да се намали малко, ще е добре.

# 669
Дени, и аз като теб - Низорал, няколко вида турски, катранен, коприва...., но дерматоложката каза, Низорал в никакъв случай, нямало нужда от тежки шампоани, трябвало да бъдат по-щадящи.
Даде мостра за проба и ако е доволен, да вземем от него и да го ползва. Сега ще сложа снимката в скрит текст. Има и за мазна и суха. След като го изхарчи, ще взема пак същия, но за мазна. Дано всички се преборят с пърхута, че е гадно нещо.
Скрит текст:

# 670
  • Майничка
Този ползваме и вкъщи, но не е за постоянна употреба, трябва да се редува.И по-бързо "сваля" боя от косата.

# 671
И аз купувам от този на наборката, на брат и' от същата марка, но за косопад и съм доволна.

# 672
Инче, все още не, но на 16 - ти сутринта ще ходим, тогава ще и сложат първо отгоре, малко по натам и отдолу. Ще ти пиша на лс, за да не спамя тук. За дрешката, само дай координати - цвят, размер, модел, рокля, блуза, панталон и др. подобни Stuck Out Tongue Winking Eye Joy. Въйййй, то май по - добре да съ видим, и директно в магазина, тамън няма да го мисля, ще стане ли или не.Joy

В момента с мойта ползваме този, тя си го избра, и за ся действа добре.
Скрит текст:
Тя отделно ползва и това.
Скрит текст:
Но кога го ползва, кога не, идея си нямам. Знам само, че доста и се омазнява косата, и това е предимно от изпотяването. Затова се къпе по - честичко, или ползва от сухия шампоан при спешни случаи.

# 673
.....
Диди, знам ги нещата, просто ме интересуваше как изглежда. Видях същото в нета одеве, но реших, че може и да е нещо друго. На дятето дъто да му е яко, как ша спи с туй чудо, идея си нямам.
.....
                  Тони, не само знам как изглежда , а направо го ненавиждам като знам как мъчихме детето. За 7 години мина през всички видове апратчета,брекети и какво ли не още вкл две оперции за изваждане на мъдреци , но решихме проблема.За това , ако се налага детето трябва да носи маската.
                  Ето какво беше положението преди и след сваляне на брекетите.
Скрит текст:

ПП.Пропуснах за проблема с пърхота.След ,като шампоаните не решиха проблема ние използвахме отвара от розмарин и мащерка.Запарва се ,като чай и всяка вечер се втрива в корените на косата.

Последна редакция: сб, 07 окт 2023, 09:32 от Didia

# 674
Изпуснах да честитя празника на учителите. Трудно ви изчитам напоследък, много пишете.

Благодаря ви за съпричастността към моето малко зайче. 🤗  Вяра, благодаря да споделените истории. Много приятно ми стана, как твоето момче и повлияло положително на приятелчето си. А за момичетата 😢 И при нас, явно точно това се случва. Интриги! Щом си ни приятелка, няма да играеш с друг. Говорих с майката на другото момиченце и то е споделило, точно това.
За тестовете и изпитването, споделям мнението на Стон. Тези тестове не са добра форма на изпитване!

И моето момче има пърхут". Водих го на преглед на скалпа, миналата година. Хормонално било. Те, моите си имат проблемен скалп, наследен от татко им. Изписаха ни някакъв шампоан, без резултат. Сега ползва, един за грижа за скалпа и уж е една идея по-добре. При нас и водата е много варовита, отделно и от басейна му се отразява и на косата. Въобще, положението не е розово.

Общи условия

Активация на акаунт